4. joulukuuta

Joulu Turkissa

Turkissa ei virallisesti juhlita joulua, sillä Turkin kansalaisista enemmistö on Islaminuskoisia. Joulun vaikutteet kuitenkin näkyvät Turkin kaupoissa ja kaduilla. Turkkilaiset juhlivat uutta vuotta kuin me juhlimme joulua. Uutena vuotena syödään kalkkunaa ja annetaan lahjoja ystäville ja perheenjäsenille.

Tämän lisäksi turkkilaisilla on oma joulu, nimeltään “NARDUGAN”.  “Nardugan” eli uudelleen syntyminen, syntyvä aurinko, on todella vanha juhla. Vanhat turkkilaiset juhlivat päivän pidentymisen alkamista täysikuun nähtyään. Nar tarkoittaa aurinkoa vanhan turkin kielellä, dugan on syntymä. Nardugan on syntyvä aurinko. Ennen uskottiin päivän valon ja pimeän taistelevan keskenään.

Lopulta päivän valo voitti. Turkkilaiset juhlivat sitä koristelemalla (Akçam) kuusi, leikkien, tanssimalla ja laulamalla koristellun puun ympärillä. Tämä Akçam puu kasvaa ainoastaan keski aasiassa. Turkkilaisten vanhan uskon mukaan maailman keskellä kasvaa tämä puu. Tämä puu ulottuu taivaassa asuvan Jumala Ülgenin palatsiin asti. Puun uskotaan olevan elämän ja ihmiskunnan lähde.  Tämä puu näkyy turkkilaisissa matoissa eri versioina edelleen. On tutkittu, että joulupuu perinne on siirtynyt turkkilaisilta kristityille. Myös joulupukki ja porot on alunperin turkkilaiseen perinteeseen kuuluvia. Ja tietenkin lahjat, jotka kuuluivat kilteille ihmisille. Lisäksi tämän turkkilaisen perinnön mukaan Joulupukki on taivaassa asuvan Ülgen jumalan paha veli joka asuu maailmassa.

(lähde: Juhlitaanko Turkissa joulua? - Turkin Uutiset)