Opetussuunnitelma

Opetussuunnitelma

DRAAMA

Draama on oppiaine, jossa vuorovaikutuksessa ryhmän kanssa kukin oppilas voi kehittää omaa persoonallisuuttaan ja ilmaisuaan. Draaman avulla oppilas voi lisätä itsetuntemustaan, näkemystään ihmisestä ja ympäröivästä maailmasta. Se sopii kaikille eikä vaadi osallistujalta aiempaa kokemusta. Draamaa opiskellaan leikkien ja erilaisten harjoitusten avulla, joissa teatterin keinoilla tapahtuvalla toiminnalla on keskeinen asema.

 Pitkä muu valinnainen, 8.-9.lk (2h+2h)

Pitkässä draamassa edetään perusharjoitusten kautta kohti teatteritaidetta. Perusharjoituksissa treenataan esimerkiksi keskittymistä, ilmaisua ja improvisointia. Tavoitteena on valmistaa lopputyönä jokin esitys, joka edellyttää vahvaa sitoutumista ryhmätyöskentelyyn.

  1. lk: Tehdään harjoituksia tavoitteena ilmaisun vapauttaminen ja monipuolistaminen sekä vuorovaikutustaitojen kehittäminen.
  2. lk: Syvennetään aiemmin opittuja draamataitoja ja valmistetaan oma esitys.

Puolipitkä muu valinnainen, 8.-9.lk (1h+1h)

Puolipitkässä draamassa vahvistetaan esiintymisrohkeutta ja harjoitellaan itseilmaisua omassa ryhmässä. Valinnaiskurssi on siis suunnattu oppilaille, jotka haluavat saada varmuutta esiintymiseen ja sosiaalisiin tilanteisiin.

  1. lk: Tavoitteena on rohkaistua itseilmaisussa ja kehittyä vuorovaikutustaidoissa.
  2. lk: Tavoitteena on vapauttaa ilmaisua ja uskaltaa ottaa vastaan uusia haasteita.


1.YLEISTÄ

Draama on taide- ja taitoaine, jossa vuorovaikutuksessa ryhmän kanssa kukin oppilas voi kehittää omaa persoonallisuuttaan ja ilmaisuaan. Draaman avulla oppilas voi lisätä itsetuntemustaan, näkemystään ihmisestä ja ympäröivästä maailmasta. Se sopii kaikille eikä vaadi osallistujalta erityistä taiteellista lahjakkuutta mutta vaatii kuitenkin halua ja valmiutta toimia ryhmässä. Draamaa opiskellaan leikkien ja erilaisten harjoitusten avulla, joissa teatterin keinoilla tapahtuvalla toiminnalla ja erilaisilla draamatekniikoilla on keskeinen asema. Draamassa käytetään taiteen eri aloja, joista teatteritaide on keskeisin ja kokoava.

2. TAVOITTEET

Ilmaisulliset tavoitteet
- kokonaisvaltainen ja eheytynyt oppiminen
- rohkeus, ilo ja taito ilmaista itseään; itseluottamus ja –tuntemus, oman itsen käyttö ilmaisun välineenä
- keskittyminen omaan ja muiden työskentelyyn
- oppilaskeskeisten ja toiminnallisten työtapojen hallitseminen

Esteettiset tavoitteet
- taiteellinen oppiminen
- taiteellisen tajun kehittyminen, taide-elämysten tunnistaminen
- esiintymistaitojen kehittyminen
- taiteen vastaanotto

Sosiaaliset tavoitteet
- muiden huomioonottaminen
- avoimuus ja itsekuri
- empaattisuus toisten viestien tulkinnassa ja omien mielipiteiden ilmaisussa
- yhteishengen kehittyminen ja kyky neuvotellen ratkaista konflikteja
- todellisuuden tutkiminen draaman avulla

3. TYÖTAVAT JA TYÖSKENTELYN VAIHEET

Työtavat ovat oppilaskeskeisiä sekä vuorovaikutteisia ja tähtäävät yhteisölliseen oppimiseen. Päämäärä on elämyksen kautta oivaltaminen ja oppiminen. Oppilas toimii yksinään, parin kanssa, pienryhmässä ja suurryhmässä. Työskentely tapahtuu vaiheittain; edellisten vaiheiden oppeja käytetään prosessin edetessä.

- tutustuminen
- tila ja aistit – rentoutus, hengitys, liike
- oman olemuksen käyttö ilmaisuun – miimi, pantomiimi
- kontaktit, tilanteet, keskittyminen – improvisaatiot
- äänenkäyttö ja puheilmaisu
- kokonaisilmaisu ja yhteistoiminta – draamatyöskentely, roolityö ja esityksen valmistaminen

4. SISÄLLÖT

8.lk
Draaman peruskurssi. Tehdään harjoituksia tavoitteena ilmaisun vapauttaminen ja monipuolistaminen sekä vuorovaikutustaitojen kehittäminen.
9.lk
Draaman jatkokurssi/teatteritaide. Syvennetään ja laajennetaan jo opittua. Tutustutaan oman harjoittelun ja teatteriesitysten kautta teatteri-ilmaisun keinoihin ja lisätään teatterituntemusta.
Molemmilla kursseilla voidaan valmistaa esityksiä omalle koululle, naapurikouluille ja/tai päiväkodeille, jos ryhmä niin haluaa.

5. ARVIOINTI

Aktiivinen mukanaolo ja osallistuminen on arvioinnin perustana. Rohkeus kokeilla omia rajoja ja luovuutta, avoimuus uusissa tilanteissa, halu kehittää itseään, toisten huomioonottaminen ja vastuun ottaminen yhteisissä prosesseissa, esiintymis- ja viestintätaidot ovat arvioinnin kohteena.