4.1 Monipuoliset työtavat
Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet
Esiopetuksessa työtavat ovat sekä oppimisen väline että opettelun kohde - vähitellen kehittyvä taito, jota lapset tarvitsevat oppimisen polulla. Tämän vuoksi on tärkeää, että opettaja ohjaa lapsia kokeilemaan ja käyttämään erilaisia työtapoja ryhmissä, työpareina ja itsenäisesti. Lapset osallistuvat toiminnan suunnitteluun, työtapojen valintaan ja tekevät erilaisia työtehtäviä. Tämä on arjen osallisuutta, jonka tavoitteena on tukea lasten aloitteellisuuden kehittymistä ja omaa vastuunottoa. Oppimista edistää se, että lapset ovat mukana miettimässä työskentelyn tavoitteita ja he tietävät, mitä heiltä odotetaan. Tehtyjen valintojen ja työskentelyn onnistumista arvioidaan yhdessä.
Leikkiessään lapset oppivat ja hahmottavat maailmaa. Tämän vuoksi leikki eri muodoissaan on keskeistä esiopetuksessa. Kokemukselliset ja toiminnalliset työtavat tarjoavat elämyksiä ja vahvistavat lasten oppimismotivaatiota. Tavoitteena on, että lapset käyttävät kaikkia aistejaan, liikkuvat, kehittävät muistiaan ja mielikuvitustaan sekä nauttivat oivaltamisesta. Oppimisen ja yhteisöllisten toimintatapojen kehittymisen tukemiseksi esiopetuksessa käytetään esimerkiksi erilaisia pelejä. Yhdessä työskenneltäessä lapsia rohkaistaan kyselemään, ihmettelemään, tutkimaan, päättelemään ja ratkaisemaan ongelmia sekä toimimaan tavoitteellisesti yhteisen päämäärän suuntaisesti. Lapsille järjestetään myös mahdollisuuksia kokeilla ja toimia itsenäisesti.
Monipuolisten työtapojen käyttö edellyttää, että oppimisympäristöissä on riittävästi erilaisia leikkiin ja opetteluun soveltuvia materiaaleja, havainto- ja työvälineitä sekä mahdollisuuksia käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa. Toimivat oppimisympäristöt tarjoavat tilaisuuksia eriyttää lasten työskentelyä. Onnistumisen kokemuksilla ja kannustavalla palautteella tuetaan lasten myönteisen itsetunnon kehittymistä. Tavoitteena on, että lasten halu kokeilla ja opetella vahvistuu ja heille syntyy luottamus siihen, että he pystyvät oppimaan uutta.
Työtapoja kehitetään yhteisesti henkilöstön itsearvioinnin sekä lapsilta ja huoltajilta saadun palautteen perusteella.
Laukaan esiopetussuunnitelman sisältö
Esiopetusvuoden alussa annetaan tarpeeksi aikaa leikille ja ryhmäytymiselle, jota aikuinen aktiivisesti ohjaa. Tavoitteena on luoda ryhmä, johon kaikkien on mukava tulla ja jonka osaksi kaikki voivat kokea kuuluvansa. Toimivaa ryhmää rakennetaan koko toimintakausi. Työ- ja toimintatavat selkiytyvät ja konkretisoituvat, kun lapsiryhmä ja lapsen yksilölliset tarpeet selviävät. Jatkuva havainnointi on tärkeää. Tavoitteena on löytää lapselle ominainen tapa oppia ja toimia.
Omaehtoinen ja ohjattu leikki ovat esiopetuksen keskeinen työtapa. Yhdessä työskentelyä harjoitellaan pareittain, pienryhmissä tai isommassa lapsiryhmässä erilaisten pelien, tehtävien ja leikin avulla. Esiopetuksessa annetaan mahdollisuus tutkimiseen, kokeiluun ja ihmettelyyn. Esiopetuksessa luodaan keskustelevaa ja pohtivaa ilmapiiriä; yhdessä keskustelemalla ja hankkimalla tietoa syvennetään tietoutta lapsia kiinnostavista aiheista.
Toiminnan suunnittelussa otetaan huomioon lasten toiveet ja tarpeet sekä vanhemmilta saatu palaute. Työskentelyssä huomioidaan toiminnallisuus. Osallisuus innostaa lapsia harjoittelemaan erilaisia työtapojen, kuten esimerkiksi projektit, tiedonhankinta, oma ilmaisu ja kynätyöskentely.