Osio 1: Orientoidu aiheeseen, Koulutuksen järjestäjän velvollisuudet

Yhdenvertaisuus kansalaisopiston opetustyössä - Opintojen sisältö ja ohjeet suorittamiseen

Osaamismerkin suoritettuasi tunnistat ohjaajan ja opettajan työssäsi eteen tulevat tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden haasteet. Osaat löytää rakentavia ratkaisuja tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmien vahvistamiseen opetustyössä. Osaat muokata opetusmateriaaliasi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmista.

Osaamismerkin suoritettuasi voit jatkaa opiskelua eri oppilaitosten tarjoamilla aiheeseen syvemmin perehdyttävillä opintojaksoilla.

Koska kyseessä on itsenäinen opiskelu verkossa, käytä aika tehokkaasti hyödyksesi. Ennen varsinaisen kurssin aloitusta tarkastele Kuutta tehokkaan etäopiskelun strategiaa OpenDigi – hankkeen materiaalista. Ota käyttöön itsellesi soveltuvimmat tavat opiskella uutta tai käytä ennestään hyväksi havaitsemiasi menetelmiä. Voit käyttää materiaalia myös omien opiskelijoidesi ohjaamiseen.

Osaamismerkin saadaksesi sinun tulee laatia omaan työhösi soveltuva vapaamuotoinen ”Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden huoneentaulu”. Valitse huoneentauluun opettajan työsi kannalta keskeiset näkökulmat. Pohdi havaintojesi perusteella kehittämiskohteitasi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vahvistamiseen. Opiskelumateriaalissa on tehtävää ja pohdittavaa -osiot, joihin antamistasi vastauksista saat osviittaa huoneentaulun kokoamiseen. Huoneentauluun voit valita juuri ne näkökulmat, jotka ovat tärkeitä omassa työssäsi sekä erityisesti ne, joissa opintojakson aikana olet huomannut puutteita tai korjaamisen varaa. 

Johdatus tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen opetustyössä

Tee aluksi syrjinnän ja epäoikeudenmukaisten rakenteiden havaitsemiseen liittyvä testi, joka löytyy Maailmankoulun sivustolta: Teflon-testi

Voit tehdä lisäksi kaikille tarkoitetun Saavutettavat oppimateriaalit kaikille oppijoille -kurssin. Saavutettavuus tarkoittaa esteettömyyttä digitaalisessa ympäristössä.

Opintojen tavoitteena on, että

  • Osaat oppimistilojen, -materiaalien ja -menetelmien toteutuksessa ottaa huomioon oppijat yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti niin, ettei kukaan tule syrjityksi.
  • Osaat arvostaa, kunnioittaa ja tukea jokaista oppijaa, kun ohjaat ja arvioit hänen oppimistaan.
  • Ymmärrät, että oppijan yksilölliset tavoitteet, tuen tarve ja tausta vaikuttavat oppimisen prosessiin.
  • Vuorovaikutuksesi oppijoiden kanssa on rakentavaa, innostavaa ja eettisesti perusteltua.
  • Opintojesi myötä opetustyön tasa-arvo ja yhdenvertaisuus asettuvat opettajuutesi yhdeksi kulmakiveksi.

Koulutuksen järjestäjän velvollisuus edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta

Finlex – sivustolta voit käydä lukemassa mm. Suomen lainsäädännön ajantasaiset säädökset ja lakiesitykset. Tärkeimmät yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyvät lait ovat Yhdenvertaisuuslaki (1325/2014) ja Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annettu laki (609/1986)

Yleinen syrjintäkielto on määritelty Suomen perustuslaissa 6 §. Jos joku joutuu syrjityksi samassa tilanteessa useammalla eri syrjintäperusteella tai eri perusteilla eri tilanteissa on kyse moniperusteisesta syrjinnästä. Välttämättä jokin tekijä yksinään ei selitä syrjinnän olemassaoloa. Erilaiselle kohtelulle voi olla muu syy kuin syrjintä. Syrjinnän poistamiseksi tarvitaan useiden tekijöiden, kuten rodullistamisen, hetero- tai cis-normatiivisuuden tai toimintakykyerojen tarkastelua. Intersektionaalisessa tarkastelussa monien tekijöiden katsotaan vaikuttavan samanaikaisesti yksilön identiteettiin ja asemoitumiseen. Intersektionaalisen ajattelutavan mukaan vain yhtä tekijää, kuten esimerkiksi sukupuolta, yhteiskuntaluokkaa, ikää, etnistä taustaa, toimintakykyä tai seksuaalista suuntautumista ei voida analysoida erillään muista. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen edellyttää, että eri tekijöiden vaikutuksia tarkastellaan suhteessa toisiinsa.

Kun opetat, muista ihmisten moninaisuus – mm. monenlaiset taustat, ikäerot, eri katsomukset, seksuaalinen suuntautuminen tai erilainen toimintakyky – ja ota aina lähtökohdaksi se, että läsnä on moninaisia oppijoita.

Tehtävää & pohdittavaa:

Millainen oppija itse olet?

Jos tarkastelet itseäsi toisen silmin, miten määrittelet itsesi oppijana?

Kaikki oppijan ominaisuudet eivät näy ulospäin - Miten saat moninaisten oppijoiden erilaiset vahvuudet esiin ja käyttöön?

Antamistasi vastauksista saat osviittaa "Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden huoneentaulun” kokoamiseen. Voit valita huoneentauluun juuri ne näkökulmat, jotka ovat tärkeitä omassa työssäsi sekä erityisesti ne, joissa huomaat puutteita tai korjaamisen varaa.