Monitoimijuus

Huhti-toukokuu Maaninkajärven koululla

Koronapandemia laittoi koulujen ovet kiinni ja oppilaat siirtyivät etäopetukseen. Etäopetuksen aikana nuorisonohjaajana olin nuorten saatavilla instagramin, discord ja po1nt chatin kautta. Lisäksi tapasin tukioppilaita zoomin välityksellä. Tukioppilaiden ja opettajien kanssa yhteistyössä järjestimme haun uusille tukioppilaille ja pääsimme tapaamaan uusia tukioppilaita teamssin kautta. Lisäksi oppilaiden siirtyessä takaisin kouluun, pääsimme pilotoimaan kuutosluokkalaisten kanssa Camera obscuran etäopintoihin soveltuvaa kokonaisuutta. Tästä jäi hyvä fiilis oppilaille kuin myös koulun aikuisille.

Lukuvuosi on ollut antoisa ja antanut oppimisen kokemuksia. Toukokuun viimeisellä viikolla järjestettiin hankkeen kokeilujen arvioinnin zoom kokoontuminen, jossa oli mukana Maaningan lisäksi, Karttulasta ja Jynkän koulusta edustusta. Kokoontumiseen osallistui myös vanhempia, Opetushallituksen kokeilukeskukselta edustajia, Kuopion kaupungin edustajia, nuorisotutkija Tomi Kiilakoski, Aseman lapset ry, Pohjois-Savon liitto ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin edustaja sekä #Parastaennen hankkeen kehittämisryhmä.

Kokoontumisessa pääsimme jakamaan kokemuksiamme ja oppiamme. Itselleni tärkeimmät opit ovat olleet;

-Tunne- ja vuorovaikutustaitojen tärkeys oppimiseen. Tunteilla motivoidaan, herätellään ja innostetaan oppilaita oppimaan

-Kouluun kiinnittyminen on tärkeää niin lasten kuin myös aikuisten keskuudessa. Kun työyhteisö on kiinnittynyt kouluun, voidaan tukea ja motivoida oppilaita kiinnittymään kouluun ja sitä myötä yhteiskuntaan.

-Tiimiakatemian opit. Dialogilla päästään toisen ymmärrykseen ja yhteistyöhön.

-Kouluun suuntautuva nuorisotyö täydentää alueellista nuorisotyötä. Koulu ajalla nuoret tulevat luonnollisesti tutuksi nuorisonohjaajalle ja näin saa innostettua nuoria vapaa-ajan toimintoihin.

Kiitos Maaninkajärven koulu yhteistyöstä, hyvää kesää kaikille ja moikataan kun nähdään!

Henna-Riikka Turunen, nuorisonohjaaja

Helmi-Maaliskuu Maaninkajärven koululla

Nuorisonohjaajana olen päässyt toteuttamaan suunniteltuja oppitunti yhteistöitä opettajien kanssa. Ekaluokan kanssa toteutimme kuvaamataidon tunnilla erilaisia tunnehahmoja. Jokaisella tunnehahmolla oli oma tarina, joka viritti pohtimaan; onko tunne tuttu ja millaisilla tilanteissa tunne ilmenee? Tarinan jälkeen toteutimme hahmot erilaisia tekniikoita hyväksi käyttäen. Kertoja oli useampia ja yhteistyö opettajan kanssa oli hedelmällistä.

Toinen monitoimijainen kokeilu toteutettiin kuutosluokkalaisten kanssa. Opettajan ja nuorisonohjaajan lisäksi tiimissä oli tvt-tukihenkilö Sinikka Leivonen. Tunneilla käsittelimme tunteita, tunnetaitoja- ja vuorovaikutustaitoja sekä normeihin joita kohtaamme arjessamme. Mielestäni kokeilu oli oikein onnistunut niin opettajan ja ohjaajien kuin myös oppilaiden mielestä.

Koululla vieraili myös draamakasvattaja Johanna Hopia 5- ja 6- luokkalaisten parissa samalla teemalla, tunne- ja vuorovaikutustaitoihin pureutuen draaman keinoin. Suunnitelmissa oli, että Johanna tulee vielä kevään aikana vierailemaan uudelleen heidän kanssaan sekä lisäksi tapaa muita luokkia. Koronaepidemian vuoksi suunnitelmat on jäissä.

Syksyllä jo suunniteltu Camera obscura on jouduttu perumaan tämän kevään osalta ja siirtämään syksyyn. Kokemusoppimiseen perustuva Camera obscura -toimintamalli on tarkoitettu 12–17-vuotiaille. Se tarjoaa nuorelle tulevaisuuden taitoja, joiden avulla hän voi rakentaa ihmissuhteita sekä hyvää ja terveellistä arkea. Toimintamalli tarjoaa nuorelle tukea oman elämänsä pohtimiseen, merkityksellisyyden kokemukseen, itsetuntemukseen ja -arvostukseen. Toiminnan avulla voidaan luoda uudenlaista monialaista yhteistyötä nuorten parissa toimivien kesken. Lisää infoa löytyy osoitteesta http://www.cameraobscura.fi/ .

Monet suunnitelmat kevään osalta meni jäihin maailman laajuisen koronaepidemian myötä. Toivotan tsemppiä kaikille oppilaille etäopiskeluihin.

nuorisonohjaaja Henna-Riikka Turunen

Maaninkajärven koululla Joulu-Tammikuussa

Syksy taittui nopeasti jouluun ja nyt ollaan jo menossa kevättä kohti. Joululomalle siirtymiseen suunnittelimme tukioppilaiden kanssa yläkoululaisille ohjelmaa. Tukioppilaat toteuttivat toivelauluradion keskusradion kautta, josta myös luettiin oppilaiden jättämiä tervehdyksiä. Lisäksi piparin koristelua ja jouluherkkujen sokkomaistelua.

Välituntitoiminta nuorisotalolla on vakiintunut ja sen jatkuminen myös hankkeen päätyttyä on mahdollista. Tammikuussa on suunniteltu jatkoa nuorisonohjaajan ja opettajan yhteistyöstä oppitunnilla. Näitä kokeiluja on alettu jo toteuttaa tammikuun aikana ja lisää on luvassa, ylä- ja alakoulun puolella.

Draamakasvattaja Anni Marin tulee tutustuttamaan tunne- ja vuorovaikutustaitoihin draaman keinoin kahdeksanluokkalaiset tammi-helmikuun aikana muutamin kerroin. Ensimmäiset tunnit ovat jo takana ja suurin osa oppilaista piti tunneista kovasti. Tunneilla on opettajan lisäksi nuorisonohjaaja. Draaman keinoin harjoitellaan esimerkiksi kuuntelemista, silmiin katsomista, keskittymistä ja työskentelyä kenen tahansa parina.

Ilolla kohti kevättä!
Henna-Riikka nuorisonohjaaja

Maaninkajärven koululla loka-marraskuussa

Maaninkajärven koulun pihan jakaa urheilu-ja nuorisotalo, joten olemme mutkattomasti jatkaneet kokeilua nuorisotilan käytöstä välituntitoiminnassa. Välituntitoimintaa on toteutettu yhteistyössä opettajien, liikkuvan välitunti- koulutuksen käyneiden oppilaiden ja nuorisonohjaajan kanssa. Oppilailta saatu palaute on ollut positiivista.

Nuorisonohjaaja näkyy myös tukioppilastoiminnassa antaen enemmän aikaa suunnitteluun ja toteuttamiseen. Näin tukioppilaat onnistuivat toteuttamaan lokakuussa koko koulun oppilaille halloween aiheisen radan, joka suunniteltiin hyvin soveltuvaksi ja muokattavaksi eri ikäisille oppilaille.

Kokeilut luokanvalvojien tunneilla on myös jatkuneet, opettajat ja nuorisonohjaaja ovat käsitelleet oppilaiden kanssa nettiä, millaista tukea siellä on saatavilla nuorille sekä käsitelty nettikiusaamista. Yhteistyötä opettajien ja nuorisonohjaajan kanssa toteutettiin myös MOK viikolla. Yhdessä suunniteltiin ja toteutettiin oppitunteja sekä nuorisonohjaaja oli myös iltapäivän pajatoiminnassa mukana. Opettajat ja nuorisonohjaaja yhteistyössä toteuttivat myös viitosluokkalaisten yö koulua.

Koulun hanketiimistä osa on osallistunut Tiimiakatemian tiimioppimisen valmennuksiin. Tämä on tuonut uusia pienijä kokeiluja oppitunneille niin alakoulun kuin myös yläkoulun puolella sekä lisäksi opettajien kokouksiin.

Draamakasvattaja Johanna Hopia on pitänyt kaksi kertaa koko henkilökunnalle draama aiheista koulutustilaisuutta. Koulutuksissa on tutustuttu konkreettisesti, miten draamaa voisi hyödyntää oppitunneilla ja näitä oppeja onkin hyödynnetty kouluarjessa. Draamakasvattaja tulee vierailemaan vielä joulukuussa ja keväällä Maaninkajärven koululla. Tällöin draamaillaan oppilaiden sekä myös ensi lukuvuoden tukioppilaat kanssa.

Hankkeen myötä nuorisonohjaaja on pyrkinyt verkostoitumaan koulun henkilökunnan kanssa. Henkilö kohtaisena tavoitteena on päästä yhteistyökumppanuudesta osaksi työyhteisöä. Perinteisesti nuorisonohjaajat tulevat toteuttamaan koululle välituntitoimintaa tai oppitunteja irrallisena osana arjesta. Hankkeessa tapahtuu samoja asioita, mutta ne suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä koulunhenkilökunnan kanssa arkeen sopiviksi.

Henna-Riikka nuorisonohjaaja

Maaninkajärven koululla elo-syyskuussa

Hankkeen myötä Maaninkajärven koulu on saanut nuorisonohjaajan vahvistuksen henkilökuntaansa. Tämä on näkynyt koulun arjessa pienenä kokeiluna oppilaiden arjessa. Maaninkajärven koulun tuntumassa sijaitsee nuorisotalo ja sen käyttöä koulu aikaan on alettu kokeilemaan. 7-9 luokkalaiset ovat saaneet nuorisotalon tiloja käyttöön opettajan valvonnassa yhteistyössä nuorisonohjaajan kanssa ruokavälitunteina ja 1-6 luokkalaisille on tiloissa pidetty tunteja nuorisonohjaajan johdolla.

Nuorisonohjaaja on myös vieraillut luokanohjaajien tunneilla, joissa on suunniteltu yhdessä oppilaiden kanssa monialaista oppimiskokonaisuutta eli MOK.

Lähitulevaisuudessa koulun käytävään ilmestyy punainen postilaatikko, johon koulun jokaisella oppilaalla on mahdollisuus nimettömästi esittää kehittämisideoita. Suunnitelmissa on tuoda kehittämisideat julki ja tuoda esille idean kulku konkreettiseksi teoksi.

Syksyn mittaan jatketaan myös kokeiluja opettajan sekä nuorisonohjaajan yhteistyöstä oppituntien suunnittelusta ja toteutuksista. Myös draamailua on luvassa :)

Henna-Riikka Turunen, nuorisonohjaaja

Vauhtia #parastaennen -hankkeeseen Kiihdyttämöstä

Moniammatillinen #parastaennen -hankkeen tiimimme kävi ottamassa vauhtia hankkeen ideointi- ja kehittämistyöhön Opetushallituksen Kokeilukeskuksen järjestämästä Kiihdyttämöstä 4.9.2019. Työskentelyssä käydyn laajan ja innostavan keskustelun perusteella tarkensimme näkemystä siitä, mihin ongelmatilanteeseen hankkeessa haluamme etsiä ratkaisua. Päädyimme lähteä etsimään ratkaisuja kouluun kiinnittymisen ongelmaan, joka ilmenee monin eri tavoin kouluarjessa. Kouluun kiinnittymättömyyden taustalla näemme olevan vuorovaikutukseen liittyvää kohtaamattomuutta. Nämä haasteet tulevat näkyville, miten sekä lapset, nuoret että aikuiset kohtaavat toisiaan. Tavoitteemme on, että Meidän koulusta lähtevä nuori pärjää elämässä. Hankkeeseen liittyvillä kokeiluilla on tarkoitus lisätä osallisuutta ja oppimisen intoa sekä parantaa vuorovaikutuksen laatua.

Hankkeen työskentelytapoina ovat helposti toteutettavat kokeilut, jotta ne jäisivät elämään hankkeen päädyttyä. Alkuun lähdemme kokeilemaan eri toimijoiden kanssa yhdessä 7 -luokkalaisten ryhmäprosessia tukevaa ryhmätoimintaa sekä draaman käyttöä ryhmäytymisen ja rakentavan vuorovaikutuksen edistämiseksi sekä oppilaiden että opettajien keskuudessa.

Vauhdikkain Kiihdyttämö-terveisin,

Henna-Riikka, nuorisonohjaaja

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä