MoMo -valmennukset tiimille

Tiimivalmennukset syksy 2019 ja kevät 2020

MoMo5 tiistai 12.5. etäyhteyksin

Viides tiimivalmennuksemme ajoittui toukokuun loppupuolelle juuri ennen kevään lähiopetusjakson alkua. Jälleen olimme suuren muutoksen äärellä ja valtavien poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen keskellä. Pohdimme tulevaa lapsen ja aikuisen näkökulmasta. Hyvien valmistelujen ja suunnitelmien vuoksi olo tuntui kuitenkin luottavaiselle. Jälleen keskiöön nousi kohtaaminen arjessa laajalla tunneskaalalla sekä oppilaiden että koulun aikuisten välillä. Aikuisen roolissa korostuu turvallisuuden tunteen välittäminen oppilaille ja koteihin. Tulevaa lukuvuotta kohti mentäessä mietimme mitkä kaikki näkökulmat vaikuttavat koulutyön aloitukseen ja opetuksen toteuttamisenn syksyllä. Esille nousivat
- lasten ja nuorten hyvinvointi
- tasa-arvoinen koulu
- sosiaalinen näkökulma
- oppimisen näkökulma
- organisoinnin näkökulma
- virustilanteen näkökulma
 
Arvot - strategia - visio - missio

Yksi seuraavan lukuvuoden tavoitteistamme on rakentaa yhteisöllisen pedagogiikan ja toimintakulttuurin totetuttamisen strategia koulullemme. Strategia kertoo koko yhteisölle miten toimitaan ja mitä pitää tehdä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Strategian on yhteisön yhteistä kieltä, joka synnyttää sitoutumisen tunnetta. Yhteenkuuluvuus ja sitoutuminen synnyttää tekoja. Yhteinen strategia luo kaikille mahdollisuuden toimia raamien sisällä. Strategian rakentaminen edellyttää yhteisiä arvoja ja aloitamme arvokeskustelun syksyllä yhdessä oppilaiden, vanhempien ja sidosryhmien kanssa. Arvojen sopimisen jälkeen mietimme millaisissa arjen teoissa valitsemamme arvot näkyvät. Keskeistä on konkreettisuus ja päivittäiset teot sekä oppilaiden että koulun aikuisten tasolla. Arvot ovat kasvattamisen väline koulussamme. Strategian ja arvojen ohella pohdimme mikä on koulumme visio - yhteisen unelma, jota kohti olemme menossa. Mission kautta työllemme luodaan merkityksellisyyttä ja juurrutetaan yhteisö perustehtävänsä äärelle. Miksi ja miten toimimme? Mitkä ovat yksilön ja yhyeisön tavoittee?

MoMo4 tiistai 17.4. etäyhteyksin

Poikkeusolot muuttivat koulumaailman yhdessä yössä ja siirsivät myös valmennuksien ajankohtaa suunniteltua myöhäisemmäksi. Kokoonnuimme hanketiimin ja valmentajien kanssa etäyhteyksin huhtikuun puolessa välissä. 

Aluksi kerroimme havaintoja oppimiseen liittyen poikkeusajan alkuvaiheessa. Työyhteisössä oltiin huomattu yhteistyön lisääntyneen ja myöskin innokkuus uusien menetelmien käyttöön ottoon oli lisääntynyt. Yhteisössä koettiin, että kollegalta saa apua aina tarvittaessa. Työmäärä oli lisääntynyt ja työn rajaaminen nostettiin esille keskeisenä asiana. Oppilaiden yksilöllisyyden huomioiminen ja kohtaaminen ovat tärkeitä myös etäopiskelun aikana. Oppilaiden kaipuu kouluun ja kavereiden luokse on noussut esille. Opettajan voimavarana ovat olleet oppilashelmet ja poikkeukselliset hienot onnistumiset etäopiskelussa. 

Sunnittelimme loppukevättä tekojen portaiden avulla miettien mikä on olennaista koulutyössä poikkeusoloissa. Tiimin keskustelun jälkeen tavoitteeksi muodostui, että toukokuun lopussa on "kaikki mukana turvallisella mielellä uutta kohti".
Koulussamme korostetaan kevään aikana välittämisen kulttuuria, toisen auttamista ja tukemista, yhteisöllisyyttä, tsemppimieltä ja kohtaamista.


MoMo 3 keskiviikko 8.1. 

Kolmannen valmennuskerran alkuun olimme kutsuneet koko henkilökunnan lisäksi paikalle myös Tuulan ja Päivin. Edellisellä tiimivalmennuskerralla olimme hanketiimin kesken saaneet todella hyvän keskustelun aikaan dialogisuudesta, vuorovaikutuksesta ja tunteista. Tätä keskustelua halusimme jatkaa koko työyhteisön kokoontumisella. Samalla koko yheisömme sai kokeilla dialogisuuden menetelmää. Innoduel kyselyn kautta työyhteisössä esille nousseita teemoja olivat vuorovaikutus yhteisössä, tiimien rakenteet, tyhy-toiminnan tarve, opettajuuden määritelmä ja yhteisömme/koulumme arvot. Keskustelu polveili näiden teemojen ympärillä.

Yhteisen aamun jälkeen hanketiimi jatkoi kolmannella valmennuskerralla. Aluksi keskustelimme kevään tavoitteesta ja pyrimme hahmottelemaan kuluneen lukuvuoden toimet ja keskeisimmät kehittämiskohteet kevään ajalle. Uuden koulun toiminnan käynnistämisvaihe on ohitettu ja olemme tulleet syksyn kokeilujen jälkeen ensimmäiseen reflektointivaiheeseen. Esille tuli, että uuden koulun toiminnan arvopohja tulisi päivittää viimeistään seuraavan lukuvuoden alkupuolella. Koulun toimintakulttuurin muutosta varten olemme laatineet pedagogisen suunnitelman. Sen avulla siirrymme pikku hiljaa uuteen toimintakulttuuriin kolmen lukuvuoden aikana. Pedagoginen suunnitelma toimii myös strategiana kohti uutta toimintakulttuuria. Tänä keväänä tiivistämme missiotamme eli miten uuteen toimintakulttuuriin päästään. Olemme asettaneet tavoitteita yhteisölle, tiimeille ja yksilölle. Helmikuussa toteutamme henkilökohtaisen arvioinnin, jonka perusteella päästään miettimään kehittymistavoitteita loppukeväälle.

Isona kehitystehtävänä keväälle on tiimien toiminnan kulmakivien määrittäminen.
Mitkä ovat tiimien tehtävät?
Millainen yhteinen rakenne tiimien kokoontumisiin laaditaan?
Miten vuorovaikutus tiimien sisällä/välillä saadaan voimivaksi?
Miten kaikki tiimin jäsenet saadaan osallisiksi tiimin toimintaan?
Miten tiimissä suunnitellaan ja organisoidaan arjen työtä? 
MIten osaamista jaetaan ja erilaiset vahvuudet saadaan hyödynnettyä?
Miten tiimioppiminen käynnistetään?
Miten muututaan työryhmästä oppivaksi tiimiksi?


MoMo 2 keskiviikko 18.12.


Aloitimme toisen valmennuskerran katsomalla alkuun dialogisuuteen liittyvän videon ja keskustelimme sen herättämistä ajatuksista. Keskustelimme vuorovaikutuksesta ja sen merkityksestä oppimiselle. Mietimme miten lähtisimme oppimaan yhteisönä ja millaiset asiat mahdollisesti estävät yhteistä oppimista. Tutustuimme myös yhdessä Minna Huotilaisen artikkeliin tunteista ja oppimisesta. Pohdimme vuorovaikutuksen merkitystä mikrohetkissä. Miten kohtaamme lapset arjessa? Mitä minun käyttäytymiseni tuottaa oppilaissa? Millaiset toimintatavat valitsen ja millaista käytöstä se tuottaa?

Työyhteisön tehtävänä oli ollut miettiä mitkä asiat haastavat meitä tällä hetkellä ja tehdä tiimien keskusteluista kooste jatkotyöstämistä varten. Tiimien keskusteluista nousi vahvasti esille yhteisopettajuuden ja tiimtoiminnan oppiminen yhdessä sekä tiimiopettajuuden kehittäminen pitkällä aikavälillä. Yhdessä oppimisessa ja tiimiopettajuudessa koettiin myös olevan haasteita ja rajoitteita. Miten niitä voitaisiin poistaa? Jatkotyöskentelyn teemaksi näyttää nousevan yhteinen vs. oma opettajuus - "minästä me". Luodaan yhteinen raami, jonka sisällä oma toiminta mahdollistuu.


MoMo 1 keskiviikko 21.8.


Ensimmäinen kokontuminen tiimivalmennuksessa aloittettiin esittelykierroksella. Samalla jokainen sai nimetä itsestään yhden vahvuuden. Niitä löytyikin useampia ja mukaan taisi solahtaa pari heikkouttakin. Heti aluksi kävi ilmi, että meillä on koossa kokenut, monipuolinen ja innostunut tiimi. Koulumme tiimiin kuuluu rehtorin lisäksi kaksi luokanopettajaa, erityisopettaja ja koulunkäynninohjaaja.

Tiimivalmentajamme esittelivät koko hankkeen ihan "rautalankaversiona" vielä kerran. Tavoitteena on saada aikaan systeeminen muutos, mikä osittain tapahtunee aika luontevasti uuden koulun aloituksen myötä. Keskeistä on harjoitella dialogista pedagogiikkaa ja sen avulla luoda yhteistä ymmärrystä oppimisesta. Hankkeen aikanan opitaan hyödyntämään yhteiskehittelyä eli "ideoiden pomputtelua". Kiinnitetään huomiota pieniin muutoksiin arjessa ja niiden toteuttamiseen käytännössä. Kaikkea ei tarvitse uudistaa yhdellä kertaa. 

Tärkein toimintatapa on tulee olemaan kokeilu ja reflektointi. Uuden koulumme toimintakulttuuria on suunniteltu koko viime lukuvuoden ajan ja nyt olemme saaneet ensikosketuksia sen toimivuudesta. Kokeilemme päivittäin miten uudessa ympäristössä toimitaan ja reflektoimme sitä tiimien sisällä sekä koko yhteisössä. Ehkäpä lukuvuoden lopussa olemme löytäneet uuteen kouluun sopivat toimintatavat ja pedagogiikan.

Ensimmäiseksi välitehtäväksi saimme miettiä mikä tarve työyhteisöllä on? Mikä asia lukuvuoden alussa haastaa minua/meitä? Mikä on koulumme tavoite tulevalle lukuvuodelle? Millainen oppimiskäsitys yhteisössämme on? Mitä oppiminen on?

Näitä kysymyksiä pohdimme ensimmäisessä työyhteisövalmennuksessamme.