Koulun toimenpiteet

MOK

MOK kieli- ja kulttuuritietoisuus 14.12.-20.12. 
 

Liikkuva elämäntapa, kevätlukukaudella 2024 kahdessa osassa

Koulullamme järjestetään vuosittain kaksi monialaista oppimiskokonaisuutta jokaisella luokka-asteella. Syyslukukaudella 2023 on koko koulun yhteinen kaupungin valitsema oppimiskokonaisuus kieli- ja kulttuuritietoisuus. Se toteutetaan koulussamme 14.12.2023 - 20.12.2023. Syksyn MOK-viikolle tehdään oma lukujärjestys. Toisen oppimiskokonaisuuden nimi on liikkuva elämäntapa. Se puolestaan toteutetaan kevätlukukaudella kahdessa osassa, 21.–23.2. ja 27.–28.5. Oppilaat osallistuvat oppimiskokonaisuuksien suunnitteluun, myös oppilaskunnan hallituksen toimesta. Jokaisessa luokassa tiedustellaan oppilailta heidän toiveitaan ja ideoitaan MOK-viikkojen toteutukseen. 

TVT 

Tieto- ja viestintäteknologian opetuksessa noudatetaan kaupungin digitaitokalenteria. Digitaitokalenterissa kuvataan luokkakohtaiset ja yläkoululle lisäksi oppiainekohtaiset tavoitteet tvt-taidoille. Oppilaiden tvt-taitojen opettamisesta vastaa alakoulussa luokanopettaja ja yläkoulussa kaikki aineenopettajat opettamiensa aineiden osalta. Opettajien tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen etenkin 2., 6. ja 9. luokan päättyessä.  

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kartoitetaan vuosittain syksyllä tehtävällä kyselyllä. Kartoituksen pohjalta suunnitellaan pedagogista tukea sekä koulutuksen tarvetta. Opettajat saavat opetukseensa tukea tvt-vastaavalta, tvt-tutorilta ja tvt-tukisivustoilta. Lisäksi opettajat voivat hyödyntää liikkuvaa tvt-mentoria, joka vierailee koulussamme muutaman kerran vuoden aikana. Koulumme tvt-mentorina toimii Heini Lötjönen. Teknisestä tvt-tuesta koulussamme vastaavat digitiimin jäsenet Merja Kauppinen, Sebastian Hautakangas ja Tuukka Kokkonen. Av-laitteiden toiminnasta vastaa Sebastian Hautakangas. Pedagogisesta tuesta sekä tvt-pedagogiikan kehittämisestä vastaa koulun tvt-tutor Merja Kauppinen. Atk-vastaavat ja tvt-tutor hyödyntävät tehtävissään muiden opettajien tietämystä ja välittävät tietoa muille kootusti kokouksissa, Wilma-viesteillä ja koulun omissa koulutuksissa. He myös välittävät henkilökunnalle tietoa tarjolla olevista tvt-koulutuksista.  

Jokaiselle koulumme oppilaalle on tehty omat henkilökohtaiset Wilma-tunnukset. Näiden myötä oppilailla on käytössään M365-ympäristö ja Googlen sovellukset. M365-ympäristö sisältää Microsoft Officen-työkalut sekä henkilökohtaisen sähköpostin. Nämä mahdollistavat oppilaiden koulutöiden jatkamisen myös kotikoneelta ja viestittämisen sähköpostitse ryhmässä. Alakoulussa on päätetty keskittyä Googlen palveluiden käyttöön. Mikäli tulee tarve siirtyä etäopetukseen, alakoulussa käytetään yhteydenpitoon Google Meetiä ja Google Classroomin oppimisympäristöä siihen liittyvine sovelluksineen. Yläkoulussa käytössä on Googlen palvelut sekä M365-ympäristö. 

Koulullamme on tavoitteena digitalisaatioon liittyen jo aloitetun OppilasAgentti-toiminnan aktivoiminen, henkilöstön kouluttautuminen digitaidoissa sekä digitaitokalenterin ja sähköisten opetusmenetelmien käyttö luontevana ja arkisena osana opetusta ja arviointia. 

OppilasAgentti-toimintaan valitaan halukkaita 5. - 6. luokan ja yläkoulun oppilaita. Heitä koulutetaan tehtäväänsä ja tarjotaan heidän tukeaan alempien luokkien avuksi. Tvt-tutorin tukea tarjotaan luokkiin suunnitelmallisesti syksyn kyselyssä nousseiden tarpeiden pohjalta. Uudet digitaitokalenterit otetaan käyttöön ja sovitaan minkä osa-alueiden opettamisesta kukin opettaja huolehtii. Digitaitojen opettaminen on kaikkien opettajien vastuulla ja opettajien tulee varmistaa omalta osaltaan oppilaiden digitaitojen saavuttaminen. Digitiimi tukee digitaitojen opettamisessa. 

Tiimisopimus - Kaveritunnit.pdf