7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Monialainen oppilashuollon yhteistyö

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Opiskeluhuoltopalvelut

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. He voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.


Linkkejä:
Opiskeluhuoltopalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita toimintapaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa vapaita kerhopaikkoja voidaan tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Toimintamaksut ovat 120 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 3 h/päivä tai 1-15 h/viikko ja 160 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 4 h/päivä tai yli 15 h/viikko. Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai sen puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet. Maksuvapautuspäätöksiä ei tehdä takautuvasti.

Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai toimintamaksun puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet.

Tulostettavat ohjeet ja -lomakkeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto


Kirjastopalvelut

Koulun ja Kuopion kaupunginkirjaston yhteistyö perustuu perusopetuksen ja kirjaston yhteistyösuunnitelmaan (linkki). Yhteistyösuunnitelman keskeisenä tavoitteena on tiedonhallintataitojen oppiminen, lasten ja nuorten lukuharrastuksen lisääminen ja monilukutaidon tukeminen. Suunnitelmassa kuvataan yhteistyön toteuttaminen ja sisällöt vuosiluokilla 0 - 9.

Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion perusopetuksen yhteistyösuunnitelma
Kuopion kaupunginkirjaston verkkokirjasto

Lisätietoja:
lasten ja nuorten kirjastopalveluiden päällikkö Anu Parviainen 044 718 2309


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Vehmersalmen koulun oppilashuolto 

Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä. Oppilashuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko kouluyhteisöä tukevana yhteisöllisenä oppilashuoltona. Tämän lisäksi oppilaalla on lakisääteinen oikeus yksilökohtaiseen oppilashuoltoon. Monialainen yhteistyö on oppilaskeskeistä. Koulumme oppilashuollon suunnitelma päivitetään liitteineen koulun peda.net-sivulla kohtaan Oppilashuoltosuunnitelma.  
 
Koululla toimii kolme erilaista oppilashuoltoryhmää:  
1.Yhteisöllinen oppilashuolto: Lukuvuonna 2023-2024 tavoitteena on luoda koululle yhteisöllisen oppilashuollon vuosikello, joka ohjaa yhteisöllisen oppilashuollon toimintaa.
2. Yksilökohtainen oppilashuolto kokoontuu tarpeen mukaan, kun huoli herää oppilaan oppimisesta tai henkilökohtaisista asioista. Aloite voi tulla huoltajalta tai koulun henkilökunnalta. 
3. Moniammatillinen työryhmä kokoontuu, kun käsitellään oppilaan siirtymistä tehostetun tai erityisen tuen piiriin. Lisäksi työryhmässä käsitellään oppilasasioita huoltajien kanssa/luvalla.  

Erityisopetus  
 
Erityisopetus tapahtuu yksilöllisesti tai pienryhmissä lukujärjestykseen sisältyvien oppituntien aikana. Erityisopettaja voi työskennellä luokanopettajan tai aineenopettajan parina (samanaikaisopettajana) myös luokissa. Erityisopetuksen tunneilla pyritään tukemaan oppilaan puheen, lukemisen, kirjoittamisen, laskemiseen liittyvien tai käyttäytymisen ja sosiaalisen sopeutumisen alueiden vaikeuksia. Tarvittaessa pohditaan yksilöllisesti oppilaan kouluun kiinnittymistä ja sen vahvistamista.  
 
Vehmersalmen koulussa laaja-alaisena erityisopettajana työskentelevät luokilla 1-5. Jaana Korhonen ja 6-9. Saara Repo. Yhteystiedot: Jaana Korhonen 044-7184572 jaana.korhonen@opedu.kuopio.fi,  
Saara Repo puh. 044 718 4531 repo.saara@opedu.kuopio.fi tai wilman kautta. Pienluokassa erityisopettajana toimii Kirsi Koski puh. 044 7181070 kirsi.koski@opedu.kuopio.fi.   

Koulukuraattori- ja psykologipalvelut   

Oppilaat sekä heidän vanhempansa ja opettajat saavat tarvittaessa koulukuraattorilta tukea oppilaan koulunkäyntiin liittyvien pulmien selvittelyyn. Yhteyttä häneen saa sähköpostilla hanna.vartiainen@pshyvinvointialue.fi tai puhelimitse 044-718 4048.  
 
Koulukuraattori Hanna Vartiainen on tavattavissa koululla keskiviikkoisin.  

Koulukuraattoriin voi olla yhteydessä, jos tuntuu, että koulussa ei jaksa käydä, tunneilla on levoton olo, tai motivaatio on hukassa. Kuraattorin kanssa voi myös keskustella kaverisuhteisiin liittyvistä pulmista tai kodin arjessa tapahtuneista muutoksista, jotka vaikuttavat koulunkäyntiin. 

Koulullamme ei tällä hetkellä ole koulupsykologia. Huoltajia ja oppilaita ohjeistetaan olemaan opiskeluhuollollisissa asioissa yhteydessä kuraattoriin, tai terveydenhoitajaan ja oppimisen tuen kysymyksissä erityisopettajaan, jotka tarvittaessa kääntyvät konsultoivan psykologin puoleen. 

Oppilaanohjaus  

Vehmersalmen koulun oppilaanohjauksesta vastaa 7-9 luokkien osalta oppilaanohjaaja Niina Kapanen. Opinto-ohjaaja työskentelee koululla torstaisin ja hänet tavoittaa parhaiten Wilman kautta tai puhelimitse p. 044-718 8962.  
 
Oppilaanohjaukseen kuuluu 7.-9. luokkien opinto-ohjauksen oppituntien pitäminen, jossa aiheina mm. opiskelutaidot, itsetuntemus, motivaatio, Suomen koulutusjärjestelmään tutustuminen, urasuunnittelu ja työelämän perusteet.  

Ohjauskeskustelut 7-9. luokan oppilaiden kanssa: Pääpaino on 9. luokkalaisten jatko-opintosuunnittelussa, mutta sekä 7.-että 8.- luokilla on lyhyet opiskelujen suunnitteluun liittyvät keskustelut. Tarvittaessa 8. ja 9. luokan oppilailla on oikeus saada tehostettua oppilaanohjausta.  

TET- jaksot 
 
Työelämään tutustumista on 7. luokalla yksi päivä syyslukukaudella1.12.2023. TET suoritetaan tutustumalla huoltajan tai sukulaisen työhön. 8. luokalla on yksi TET-jakso, joka on keväällä 2024 viikko 15. Oppilas valitsee ja hankkii TET- paikan itse oman mielenkiintonsa ja harrastuneisuutensa mukaan. 9. luokalla työelämään tutustumista on kymmenen päivää. TET suoritetaan kahdessa viiden päivän jaksossa. Syksyllä viikko 40 ja keväällä viikko 5. Opiskelijaa kannustetaan miettimään tulevaa opiskelu- ja ammatinvalintaa tukevaa harjoittelupaikkaa.  

Jatko-opintoihin hakeutuminen 
 
Opintojen päättövaiheen ohjauksessa esitellään toisen asteen koulutusvaihtoehtoja ja annetaan ammatti- ja työelämätietoutta. Jatko-opintoihin hakeutumisessa tuetaan oppilaan henkilökohtaista jatkokoulutusratkaisua ja tehdään keväällä yhteishaku. 9. luokkalaiset tekevät oppilaitos- ja yritysvierailuja mahdollisuuksien mukaan oppilaitos- ja työelämätietouden lisäämiseksi, lisäksi koululla vierailee eri alojen asiantuntijoita. Lukuvuoden aikana oppilaat tutustuvat toisen asteen koulutusvaihtoehtoihin Kuopiossa.  

Huoltajia tiedotetaan syksyn aikana jatkovalinnoista ja yhteishausta. Kuopion kaupungissa yhteishakuun liittyvä huoltajien kuuleminen tapahtuu Wilman kautta. Yhteishaku tehdään huoltajan valinnan mukaan joko koulussa oppilaanohjaajan kanssa tai kotona huoltajien kanssa.  
 

Jälkiohjaus ja tiedonsiirto toiselle asteelle 
 
Oppilaanohjaaja antaa jälkiohjausta ilman opiskelupaikkaa jääneille oppilaille. Tiedonsiirrosta toiselle asteelle huolehtii erityisopettaja ja oppilaanohjaaja syksyn tiedonsiirtopäivänä.  

  

Kouluterveydenhoito   
 
Terveydenhoitajana toimii Eija Kokkarinen  
 
Toimipiste: Vehmersalmen yhtenäiskoulu, päiväkodin rakennus, yläkerta –käynti rannan puoleisesta ovesta;  
 
Vehmersalmenkatu 27; 71310 VEHMERSALMI  
Puh. 044-718 6509  

Terveydenhoitaja koululla pääsääntöisesti maanantaisin ja tiistaisin.  

Koululääkärinä on Minna Väätäinen –vastaanotto tk:ssa, neuvolan tiloissa joka 3. keskiviikko.  
Ajanvaraus tapahtuu terveydenhoitajan kautta.  

Terveystarkastukset peruskoulussa:  
 
V= laaja-alainen terveystarkastus, johon kutsutaan myös vanhemmat.  
Kouluuntulotarkastukset kesän aikana ennen 1.lk:n alkua (V)  
1.lk:n lääkärintarkastus, kevätlk (V)  
2.lk:n terveystarkastus, syys-kevätlk  
3.lk:n terveystarkastus, syys-kevätlk  
4.lk:n terveystarkastuS, syyslk  
5.lk:n lääkärintarkastus, syyslk (V) + th:n murrosikätunnit  
6.lk:n terveystarkastus, syyslk  
7.lk:n terveystarkastus kesän aikana ennen 7.lk:n alkua(V)  
8.lk:n terveystarkastus, syys-kevätlk 8.lk:n lääkärintarkastus, syys-kevätlk (V)  
9.lk:n terveystarkastus, kevätlk  
 
Rokotukset peruskoulun aikana:  
 
5. ja 6.lk:n HPV-rokotukset koko ikäryhmälle  

6.lk vesirokko- ja HPV-tehosterokotukset  
8.lk:n jäykkäkouristus-hinkuyskä-kurkkumätä koko ikäryhmälle  
 
Tarvittaessa voidaan antaa oppilaille ja heidän perheilleen matkailijoiden omakustanteisia rokotuksia. Kouluterveydenhuoltoon kuuluu koulussa ja koulumatkalla sattuneiden tapaturmien sekä koulupäivän aikana äkillisesti sairastuneiden ensihoito. Flunssaoireisia ei lähetetä terveydenhoitajan vastaanotolle, vaan opettaja on yhteydessä huoltajaan ja sopii oppilaan kotiinlähdöstä.  
 
Kouluterveydenhoitaja osallistuu myös koulun terveydellisten olojen tarkastuksiin, oppilashuoltoryhmien kokouksiin ja koulun erilaisiin tapahtumiin sekä pitää oppitunteja mm terveyteen ja murrosikään liittyen. Koulussa jokainen ensiapuvälineiden käyttäjä on velvollinen ilmoittamaan puutteista  

 
Oppilaan sairauden vaatiman hoidon, erityisruokavalion tai lääkityksen järjestäminen koulussa  
 
Oppilaat saavat jokaisena koulupäivänä järjestetyn ja ohjatun maksuttoman aterian. Kouluruokailun tarkoituksena on oppilaan hyvinvoinnin, terveyden ja työtehon ylläpitäminen ja edistäminen. Hyvät ruokailutavat ja hyvä käyttäytyminen kuuluvat kouluruokailuun. Kouluruokailussa noudatetaan kuuden viikon kiertävää ruokalistaa.  
 
Erityisruokavaliota noudattava oppilas saa hänelle sopivaa ruokaa kouluravintolassamme. Huoltajien on toimitettava koululle erityisruokavalioilmoitus terveydenhoitajan kautta. Lomake löytyy osoitteesta http://www.servica.fi/web/ruokapalvelut/erityisruokavaliot  
 
Kouluruokalassa erityisruokavaliota noudattavalle oppilaalle on oma noutopöytä.  
 
Oppilaan sairauden hoito ja lääkitys järjestetään koulussa kotoa tulleiden ohjeiden mukaisesti. (Lääkitys järjestetään myös kotoa tulleiden ohjeiden mukaisesti.) Jos oppilaalle tehdään hoitosuunnitelma, niin huoltajien lisäksi palaveriin kutsutaan asiantuntijoita. Hoitosuunnitelmalomake löytyy opettajalle peda.netistä. Opettajat kysyvät Wilman kautta luvan huoltajilta, saako heidän lapsestaan, jos hänellä on jokin sairaus, laittaa tiedot valokuvan kanssa koko henkilökunnalle opettajienhuoneeseen tiettyyn paikkaan, ei kaikkien näkyville. Huoltajat antavat tiedot sairaudesta ja sen hoidosta.  

Aamu- ja iltapäivätoiminta 

Koululla ei ole aamupäivätoimintaa.  
 
Koululaisten iltapäiväkerho toimii yhdessä ryhmässä, jossa on 1.-2.-luokkalaisia. Iltapäiväkerho toimii koulun alakerran tiloissa klo 12.30 - 17.00. Iltapäivätoiminnan vastuuohjaajana toimii Henna Härkin-Korhonen. Iltapäiväkerhossa on mahdollisuus tehdä läksyt, leikkiä ja puuhailla omien kiinnostuksen kohteiden mukaisesti. Iltapäiväkerholaiset ulkoilevat päivittäin. Iltapäiväkerholaiset tekevät yhteistyötä vanhempien kanssa mahdollistaen harrastustoimintoihin osallistumisen IP:n aikana.  

Koulun oma kirjasto   
 
Varsinaista koulukirjastoa ei koulussamme enää ole mutta suurin osa oppilaille lainattavista kirjoista on sijoitettu äidinkielen ja kirjallisuuden luokkaan. Lainat merkitään vihkoon. Koulumme käyttää aktiivisesti samassa rakennuksessa olevan Vehmersalmen lähikirjaston palveluja.  

Kaupungin lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisessa tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön.  

  

Koululiikunta   

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Kuopion peda.net sivustolta. Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.  

Kuopion kaupunki järjestää tänä lukuvuonna koulumme 2.-4. luokan oppilaille uimaopetusta toukokuussa 2024.  

Pyrimme järjestämään koko koulun yhteisiä liikuntatapahtumia, joiden suunnitteluun ja toteutustapoihin osallistuvat niin henkilöstö kuin oppilaatkin.

Koulumme kuuluu Liikkuva koulu- ohjelmaan, jonka on tarkoituksena lisätä liikettä koulupäivään ja vähentää istumista koulupäivän aikana. Koulussamme ohjelma näkyy liikkumisen lisäämisenä koulupäivässä. Toiminta näkyy myös toiminnallisien opetusmenetelmien lisäämisenä ja oppilaiden ottamisella mukaan suunnittelemaan, tekemään ja toimimaan. Liikkuva koulu -ohjelman tiimoilta koulussamme jatketaan myös "Välkkäri"- toimintaa, eli oppilaista koulutetaan välituntiohjaajia, jotka peluuttavat ja leikittävät oppilaita välitunneilla ja erikseen sovittuina teemapäivinä. Välkkäritoiminta on ohjattua ja välkkärit sitoutuvat toimimaan välkkäreinä lukuvuoden ajan. Liikkuva koulu- ohjelman ohjaajina koulussamme toimii Laura Fuchs ja Veera Ylöstalo.  

Kouluruokailu  
 
Luokanopettajat ja erityisluokanopettaja (1-6.lk) valvovat omia ryhmiään. Vuosiluokilla 7-9 ruokailun valvojina toimivat kaksi aineenopettajaa.  
Luokat 1.-4. ruokailevat porrastetusti 10.00 alkaen ja 5.-6.lk & yläkoulu klo 11.15 alkaen. Maksullinen välipala tarjoillaan klo 12.30. Erityisruokavaliota noudattaville löytyy oma noutopöytä. Oppilaat syövät välipalan ruokalan tiloissa.

Koulukuljetukset  

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan. Koulunkäynninohjaajat menevät koulun pihalle kuljetusvalvontaan klo 7.45 ja klo 8.00. Ensimmäinen koulukuljetus saapuu koululle klo 7.45.  

Iltapäivällä koulukyydit lähtevät klo 12.35 ja 14.35. Maanantaisin ja torstaisin klo 14.30 sekä perjantaisin klo 12.30 pienbussilla kulkevat oppilaat eivät välttämättä mahdu yhteen kyytiin, joten heidät viedään kahdessa ryhmässä. Tuolloin oppilaat odottavat noin 20 minuuttia kyytiä koululla.  

Koulun järjestyssäännöissä kohdassa 3 todetaan: Koulumatkalla noudatan liikennesääntöjä ja koulukuljetuksissa kuljettajan, opettajien ja kuljetuksien valvojien antamia turvallisuusohjeita. Koulualueelta poistun vain luvan kanssa. En ajele mopoautolla, mopolla, Alakoululaiset käsittelevät liikenneasioita oppituntien aikana mm. ympäristöopin tunneilla.  
 
Koulualueelta poistumiseen koulupäivän aikana tarvitaan huoltajan kirjallinen lupa luokanopettajalle/luokanvalvojalle. Tällöin koulun alueelta poistuminen on huoltajan vastuulla. Polkupyörää, rulla-/potkulautaa tai tasapainoskootteria ei käytetä koulupäivän aikana, ellei siihen erikseen anneta lupaa. Siirtymisessä koulualueelta ulkopuolelle noudatan opettajan/ohjaajan ohjeita ja liikennesääntöjä.  

Koulumatkan määritelmä on matka koulusta kotiin suorinta tietä. Mikäli oppilas poikkeaa tältä sovitulta reitiltä, se ei ole enää koulumatkaa, eivätkä kaupungin vakuutukset ole voimassa poikkeamasta lähtien. Koulumatkalta poikkeaminen on huoltajan vastuulla.  

Koulukuljetuksessa olevien oppilaiden tulee siirtyä viimeiseltä tunnilta suoraan heille osoitetulle valvotulle kyydityksen odottelupaikalle. Mikäli oppilas poikkeaa tästä esimerkiksi menemällä kauppaan, on hän huoltajan vastuulla. Huoltaja voi antaa kertaluvan tai luvan koko lukuvuodeksi lähettämällä Wilma-viestin kyyditysten valvojalle. Kyyditystä odottavia oppilaita valvotaan heille osoitetulla paikalla. Jos koulukuljetusoppilas toimii vastoin ohjeistusta ja poistuu esim. kauppaan tai kirjastoon ja myöhästyy tästä syystä kyydistä, on huoltaja kyydin järjestämisvastuussa.  

 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä