6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Oppimiskeskustelut

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet

Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2021 - 2022 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on hyvinvoiva minä. Kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.


Joustava esi- ja alkuopetus

Esi- ja alkuopetuksen aikuistiimi tekee joustavan esi- ja alkuopetuksen tiimisopimuksen. Tiimisopimukseen kirjataan, kuinka toiminnan periaatteet toteutuvat käytännössä, kuinka oppimispolkuja toteutetaan ja kuinka lapsiryhmien yhteistoimintaa on mahdollista järjestää.

Tiimisopimus liitetään koulun lukuvuosisuunnitelmaan.
Joustava esi- ja alkuopetus perusopetuksen opetussuunnitelmassa
Kuopion joustava esi- ja alkuopetus


Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:

  • opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
  • oppilaiden digitaidot
  • digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä kouluilla toimivien pedagogisten tukihenkilöiden ja kiertävien digimentoreiden avulla. Koulutusten ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain syksyllä tehtävällä kyselyllä. Osaamisen kehittymistä seurataan syksyllä 2021 ja keväällä 2022 toteutettavien kyselyjen avulla.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. 

Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, koulukohtaisten teknisten tukihenkilöiden (atk-vastaavat) sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan taloudellisten resurssien puitteissa. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen tekniset tukihenkilöt huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kuopiossa on käynnissä Digitaalinen ekosysteemi -hanke, jossa kartoitetaan kunkin koulun digitaalisen osaamisen nykytilaa. Kartoitukset tehdään joka kevät. Kartoituksen yhteydessä kukin koulu määrittelee itselleen kehittämistavoitteet seuraavalle lukuvuodelle ja seuraa tavoitteidensa toteutumista. Seuraava kartoitus tehdään keväällä 2022.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mitä tavoitteita asetitte koulullenne kevään 2021 Digitaalinen ekosysteemi –hankkeen palaverissa? Mitä toimenpiteitä aiotte tehdä tavoitteen saavuttamiseksi? Miten näiden tavoitteiden saavuttamista seurataan?
  2. Miten koulunne digipedagogiikan kokonaisvaltainen kehittäminen ja sen vastuut on määritelty? Miten pedagoginen ja tekninen tuki koulussanne organisoidaan ja resursoidaan niin, että se hyödyttää kaikkia opettajia?
  3. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat oppivat riittävät digitaidot? 

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
kehittämistyön koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet


Tuemme oppilaiden oma-aloitteista toimintaa. Koulussamme on oppilaskunnan hallitus ja tukioppilastoimintaa yläkoululaisilla. He osallistuvat kouluviihtyvyyden lisäämiseen. Riistaveden yhtenäiskoulussa yläkoulun ja alakoulun oppilaskunnat toimivat yhdessä. Lisäksi Vehkalammin yksikössä toimii oma oppilaskunta. Oppilaskunnat kokoontuvat säännöllisesti ja osallistuvat koulun tapahtumien järjestämiseen. 
Koulussamme toimivat myös oppilasvälkkärit, jotka suunnittelevat ja ohjaavat toisille oppilaille välituntiliikuntaa.

  
Koulumme tavoitteina on tunne- ja vuorovaikutustaitojen lisääminen sekä positiiviseen käyttäytymiseen kannustaminen. Kannustavan ja oppimismyönteisen ilmapiirin edistämiseksi valitsemme kerran kuukaudessa ennalta sovitulta luokalta Riksun ja Raksun (fiksu, reilu, auttavainen kaveri) palkitsemalla heidät kunniakirjoilla. Luokissa on käytössä kannustinjärjestelmät, jotka kannustavat positiiviseen käyttäytymiseen. Tunne- ja vuorovaikutustaitoja harjoitellaan alakoulun luokissa säännöllisesti. Alakouluilla toteutetaan kummioppilastoimintaa, jossa isommat oppilaat toimivat pienempien koulukummeina mm. auttamalla heitä kouluarjessa ja tekemällä yhdessä erilaisia projekteja.

7. luokkalaiset aloittavat opiskelun sovelletulla teknologiapainotuksella. Riistaveden yhtenäiskoulun teknoluokkapedagogiikka perustuu muutama vuosi sitten toteutettuun "Teknoluokilta tulevaisuuden tekijöiksi" -hankkeeseen soveltaen Oulun Rajakylän teknoluokan rakennuspalikat -mallia. Koulussamme teknoluokka-ajatusta lähdetään viemään koko ikäluokalle ja ilman lisätunteja. Tavoitteena on matematiikan, fysiikan, kemian ja käsityön välinen tiiviimpi yhteistyö ja teknoluokkavälineiden (esim. robotit, Microbit -mikrokontrollerit, 3D-mallinnusohjelmat ja 3D-tulostin) tehokkaampi hyödyntäminen. 1:1-hankkeen myötä kaikki 7. luokan oppilaat saavat henkilökohtaiset tietokoneet käyttöönsä. Opetus tapahtuu Kuopion kaupungin opetussuunnitelman mukaisesti!


Oppilaiden poissaolot merkitään Wilmaan. Luokanohjaajat/luokanopettajat seuraavat poissaoloja, ja runsaisiin poissaoloihin puututaan Kuopion kaupungin ohjeistuksen mukaisesti. Wilmaan merkitään myös oppilaita kannustavia, positiivisia tuntimerkintöjä.  

Opettajat, oppilaat, huoltajien edustajat ja oppilashuoltoryhmä yhdessä tarkistavat ja päivittävät koulun järjestyssäännöt tarvittaessa yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä. Kurinpitomenettelyä toteutetaan perusopetuslain mukaisesti. Ensisijaisena rangaistuskeinona on kasvatuskeskustelu.  
  
Luokanopettaja tai luokanohjaaja kutsuu oppilaan ja huoltajat oppimiskeskusteluun kerran lukuvuodessa. Keskustelun pohjana toimii Kuopion kaupungin oppimiskeskustelulomake. Keskustelussa käydään läpi oppilaan asettamat tavoitteet kuluvalle lukuvuodelle.

Arvioinnissa noudatamme valtakunnallista opetussuunnitelmaa sekä Kuopion kaupungin paikallista opetussuunnitelmaa. Arvioinnin perusteista huoltajat saavat tietoa koululla järjestettävissä vanhempainilloissa sekä opettajilta lukuvuoden alussa ja he kertaavat niitä lukuvuoden aikana.  

Opettajat käyvät oppilaidensa kanssa oppiaineiden tavoitteet sekä arvioinnin periaatteet ikäkaudelle tarkoituksenmukaisella tavalla. Jokaisen oppilaan tulee saada tietoa oppimisen tavoitteista eri oppiaineissa ja siitä miten hänen suoriutumistaan niissä arvioidaan. 

Perusopetuksessa arviointi kohdistuu oppimiseen, osaamiseentyöskentelyyn ja käyttäytymiseen. Opettajat suunnittelevat ja toteuttavat arviointikäytänteet yhdessä oppilaiden ikäkauden ja edellytysten mukaisesti. Suunnittelua tehdään tiimipalavereissa lukuvuoden aikana. Oppilaiden erilaiset tavat oppia ja työskennellä otetaan huomioon ja huolehdimme siitä, ettei osaamisen osoittamiselle ole esteitä. Arvioinnin tehtävänä on auttaa oppilasta hahmottamaan opintojensa etenemistä.

Käytämme arvioinnissa monipuolisia menetelmiä muun muassa:

  • kirjallisia kokeita
  • suullisia kokeita
  • ryhmätöiden tuotoksia
  • muita erilaisia näyttöjä.
Opiskelun ohjaamisen ja kannustamisen sekä itsearvioinnin taitojen kehittämisen lisäksi oppilaita ohjataan antamaan vertaispalautetta. Työskentelyn arviointi on osa jokaisen oppiaineen arviointia.

Käyttäytyminen arvioidaan todistuksissa omana kokonaisuutena, eikä
 siitä saatu arvosana tai sanallinen arvio vaikuta oppiaineesta saatavaan arvosanaan tai sanalliseen arvioon. 

Oppilaalle ja hänen huoltajalleen annetaan lukuvuoden aikana tietoa opintojen edistymisestä, työskentelystä ja käyttäytymisestä. Yläkoululaiset saavat välitodistuksen syyslukukauden lopuksi. Lukuvuoden päätteeksi kaikille oppilaille annetaan lukuvuositodistus.

Pandemian jälkeisen ajan oppimisen tukena on käytössä lisäresursointia tukiopetukseen ja erityisopetukseen sekä osaksi jakotunteihin. Lisäksi Riistaveden ylä- ja alakoululla toimii yhteinen resurssiopettaja määräaikaisena neljänä päivänä viikossa.


Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Lukuvuonna 2021–2022 koulun henkilökunnan TVT-osaamisen kehittämisen tukena ovat Riistavedellä tutoropettajat Marjo Harakka ja Pia Lipsanen sekä Vehkalammin yksikössä Niko Falck. Koulumme TVT-mentorina toimii Sinikka Leivonen. Hän on kouluilla käytettävissä ennalta määritellyn resurssin mukaan (1-2 päivää/lukuvuosi).

 Opettajat hyödyntävät Kuopion kaupungin digitaitokalenteria turvatakseen kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet TVT-taitojen kehittymiseen. Digitaitokalenteri on TVT-opsin tavoitteiden saavuttamiseksi koottu tukimateriaali vuosiluokille 1.-6. ja 7.-9. Digitaitokalenterista on tehty myös Google Classroom -ryhmä, johon oppilaat ja opettajat kokoavat digitaitojen opiskelun tuotoksia.

Digitaalisia laitteita ja robotiikkaa hyödynnetään monipuolisesti eri oppiaineissa. Lisäksi jatkamme digitaalisten oppimisympäristöjen hyödyntämistä. 

Kaikilla opettajilla on henkilökohtaiset tietokoneet.

 


 TVT suunnitelma:
 

 
Kevään digiekosysteemin palaverissa olemme asettaneet tavoitteeksi DigiAgentti -toiminnan järjestelmällisen hyödyntämisen alakoulussa. 2 –vuotistavoitteeksi asetimme digiagenttitoiminnan kattamaan myös yläkoulun. 6. luokkalaisista koostuvaa agenttiryhmää ohjaa Pia Lipsanen ja agentteja voi varata tunneille sähköisen varauskalenterin kautta. Toimintaa suunnitellaan ja arvioidaan henkilökunnan viikkopalavereissa tarpeen mukaan. Oppilaiden kanssa suunnitellaan ja valmistellaan toimintaa viikoittain DigiAgentti-oppitunnilla sekä arvioidaan syyslukukauden ja kevätlukukauden lopussa.Yläkoulun tavoitteeksi asetimme sähköiseen kokeeseen vastaamisen harjoittelun. Aineenopettajat harjoituttavat oppilaansa oman aineensa (esim. mahdolliset sähköiset valtakunnalliset) kokeiden vastaamiseen. Apuna heillä on tutoropettaja ja tarvittaessa mentori. Seuranta on aineenopettajien vastuulla. 

 

Koulussamme tehdään yhteistyötä opettajien, TVT-mentorin ja tutoropettajien välillä. Ammattitaitoa lisätään koulutuksiin osallistumalla. Tutoropettajien ja TVT-mentorin tunnit jaetaan kaikille yksiköille tasaisesti ja tarpeen mukaan. Opettajat voivat tehdä yhteistyössä projekteja, jolloin mentorin tai tutorin resurssi jakautuu useammalle kerralle.  Riistaveden yhtenäiskoulun oppilaiden yhteiskäytössä on tietokoneita ja iPadeja. Varaukset tehdään sähköiseen varauskalenteriin ja laitteet ovat kaikkien opettajien ja opetusryhmien saatavilla niille tarkoitetuissa varastoissa ja latauskärryissä. TVT-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen kuuluu jokaiselle henkilökuntaan kuuluvalle. 
 

 
Tekninen tuki: 
ATK/AV-vastaavat: Niko Falck, Paavo Koistinen, Matias Kiiskinen ja Marjo Harakka 
 
Pedagoginen tuki: 
TVT-mentori (Sinikka Leivonen) ja TVT-tutorit  (Marjo Harakka, Pia Lipsanen ja Niko Falck )




MONIALAINEN OPPIMISKOKONAISUUS SYYSLUKUKAUSI 2021  

Aihe: Hyvinvoiva minä (Kuopion kaupungin yhteinen aihe) 

Ajankohta: Alakouluissa marraskuussa, yläkoulussa joulukuussa.

Oppiaineet: Liikunta, terveystieto, biologia, äidinkieli, uskonto

Hyödynnetään MOKin opiskelussa MySchoolday-sovellusta ja siitä saatuja tuloksia.

Laaja-alaiset taidot: 

Arviointi: 
Osana oppiaineita.


MONIALAINEN OPPIMISKOKONAISUUS KEVÄTLUKUKAUSI 20212

7.-9. lk

 

Aihe: Teknologia, kansainvälisyys ja yhteistyö

Ajankohta: 14.-18.2.2022

Oppiaineet: Matematiikka, kemia, käsityö, kuvataide ja liikunta. 


Laaja-alaiset taidot:
 

 

Arviointi: Arvioidaan osana oppiaineiden arviointia. Ryhmien sisällä tehdään otsearviointia ja ryhmien välillä vertaisarviointia. 

1.-6. LUOKAT ALAKOULU

Aihe: Arjen taidot

Ajankohta: 30.5.-3.6.2022

Riistaveden alakoulun
Suunnitelma