7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Lukuvuoden 2021 - 2022 painopisteet:

  • Terveelliset elämäntavat (etenkin huumausaineiden käyttöön liittyvä ennaltaehkäisevä työ ja puuttuminen) 
  • Yhteisöllisen oppilas- ja opiskelijahuollon kehittäminen (kouluun kiinnittymisen vahvistaminen, kiusaamisen ennaltaehkäisy ja puuttuminen)
  • Vanhemmuuden tuki ja monitoimijaisenyhteistyön kehittäminen 
  • Monitoimijaisen yhteistyön kehittäminen opiskeluhuollossa


Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Monialainen oppilashuollon yhteistyö

Lisätietoja:
kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Psykologi- ja kuraattoripalvelut

Psykologit ja kuraattorit osallistuvat omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Psykologit ja kuraattorit voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.


Linkkejä:
Peruskoulujen koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Lisätietoja:
Kasvun ja oppimisen tuen päällikkö Miia Uotinen 044 718 4066
Kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008


Kouluterveydenhuoltopalvelut

Kuopion kaupungin kouluterveydenhuollon perustehtävänä on tukea jokaisen koululaisen mahdollisimman tervettä kasvua ja kehitystä sekä vahvistaa oppimisen ja terveen aikuisuuden edellytyksiä. Kouluterveydenhuolto edistää terveyttä terveysneuvonnan keinoin, tunnistaa ja vahvistaa terveyttä suojaavia tekijöitä sekä pyrkii puuttumaan ongelmiin mahdollisimman varhain. Tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden ja heidän perheidensä, oppilashuollon, opettajien ja muun koulun henkilöstön kanssa.

Valtioneuvoston antaman asetuksen (338/2011) mukaan kunnan on järjestettävä oppilaalle terveystarkastus jokaisella vuosiluokalla. Oppilaalle tehdään peruskoulun aikana yhteensä yhdeksän terveystarkastusta. Tarkastuksissa arvioidaan monipuolisesti oppilaan fyysistä ja psykososiaalista terveydentilaa, hyvinvointia ja oppimista. Terveystarkastukseen sisältyy aina yksilöllinen terveysneuvonta. Laajat terveystarkastukset järjestetään oppilaille koulun alkaessa 1. luokalla, murrosiän alkaessa 5. luokalla ja peruskoulun loppuvaiheessa jatko-opintoihin valmistauduttaessa 8. luokalla. Laajoissa terveystarkastuksissa selvitellään lisäksi vanhempien ja koko perheen hyvinvointia. Laajaan terveystarkastukseen sisältyy terveydenhoitajan ja koululääkärin vastaanotot. Terveystarkastusten lisäksi kouluterveydenhuollossa tavataan oppilaita ja perheitä yksilöllisen tarpeen mukaisesti. 

Kouluterveydenhuolto on osa perhekeskusta, joka on eri palveluista koottu verkosto. Lisää tietoa Kuopion kaupungin perhekeskustoiminnasta www.kuopio.fi/perhekeskus

Lisätietoja:
kouluterveydenhoidon palveluesimies Maiju Tirri 044 718 5940

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita toimintapaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa vapaita kerhopaikkoja voidaan tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Toimintamaksut ovat 1.8.2021 alkaen 120€/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 3h/päivä tai 1-15h/viikko ja 160€/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 4h/päivä tai yli 15h/viikko. Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai sen puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet. Maksuvapautuspäätöksiä ei tehdä takautuvasti.

Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai toimintamaksun puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet.

Tulostettavat ohjeet ja -lomakkeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto


Kirjastopalvelut

Koulun ja Kuopion kaupunginkirjaston yhteistyö perustuu perusopetuksen ja kirjaston yhteistyösuunnitelmaan (linkki). Yhteistyösuunnitelman keskeisenä tavoitteena on tiedonhallintataitojen oppiminen, lasten ja nuorten lukuharrastuksen lisääminen ja monilukutaidon tukeminen. Suunnitelmassa kuvataan yhteistyön toteuttaminen ja sisällöt vuosiluokilla 0 - 9.

Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion perusopetuksen yhteistyösuunnitelma
Kuopion kaupunginkirjaston verkkokirjasto

Lisätietoja:
lasten ja nuorten kirjastopalveluiden päällikkö Anu Parviainen 044 718 2309


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Oppilashuollolla tarkoitetaan opiskelijan hyvän oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa koulussa. Oppilashuoltotyössä, joka kuuluu kaikille kouluyhteisössä työskenteleville, painotamme ennaltaehkäisyä ja varhaista puuttumista sekä yhteistyötä oppilaiden ja huoltajien kanssa.  
 
Oppilashuoltosuunnitelma löytyy koulun peda.net etusivulta. https://peda.net/kuopio/p/riistavesi/os 



Yhteisöllinen oppilashuolto  
 
Koulun yhteisölliseen oppilashuollon ryhmään kuuluvat rehtori, apulaisjohtajat, koulupsykologi, koulukuraattori, terveydenhoitaja, laaja-alaiset erityisopettajat, opinto-ohjaaja, oppilaiden ja huoltajien edustajat sekä lisäksi sidosryhmien edustajia mahdollisuuden/tarpeen mukaan. Ryhmän tehtävänä on koko yhtenäiskoulun oppilaiden hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen sekä muun yhteisöllisen oppilashuollon toteuttaminen ja kehittäminen. Ryhmän kutsuu koolle rehtori vähintään 2 kertaa lukuvuodessa. Yhteisöllisestä oppilashuoltotyöstä pidetään muistiota.  
 
Yksilökohtainen oppilashuolto; asiantuntijaryhmä ja moniammatillinen ryhmä  
 
Yksilökohtaisella oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaalle annettavia kouluterveydenhuollon palveluja, oppilashuollon psykologi- ja kuraattoripalveluja sekä yksittäistä oppilasta koskevaa monialaista oppilashuoltoa. Oppilashuoltotyöhön kuuluu kouluterveydenhoitajan, koululääkärin, koulupsykologin ja koulukuraattorin tekemä suora asiakastyö.  
 
Yksilökohtainen asiantuntijaryhmä kootaan erikseen kutakin oppilashuollollista asiaa varten. Myös oppilas ja/tai huoltaja voivat pyytää asian käsittelyä ryhmässä. Siihen kuuluvat asian käsittelyn kannalta tarvittavat henkilöt, jotka ryhmän kokoaja kutsuu koolle. Ryhmässä käsitellään mm. oppilaan fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin liittyviä asioita. Yksilökohtaisesta käsittelystä otetaan yhteys niihin tahoihin, joihin on oppilaan ja/tai huoltajan kirjallinen suostumus. Vastuuhenkilö kutsuu kokouksen koolle, laatii oppilashuoltokertomuksen ja huolehtii suostumusten hankkimisesta. Läsnä ovat vain ne henkilöt, joiden läsnäoloon on suostumus.  
 
Perusopetuslain mukaisessa moniammatillisessa käsittelyssä voivat olla mukana rehtori, luokanopettaja, laaja-alainen erityisopettaja, luokanopettaja/aineenopettaja, terveydenhoitaja, lääkäri, koulupsykologi, koulukuraattori tai muita kouluyhteisön jäseniä. Käsiteltävinä asioina on ennalta ehkäisevä toiminta, kolmiportainen tuki, kurinpidolliset asiat tai koulunkäynnin laiminlyönti. Käsittelyn kutsuu koolle rehtori tai muu sovittu vastuuhenkilö.  
 

Oppilashuollon resurssointi:

Koulun oppilashuoltoresurssi kohdennetaan tarpeen mukaan yhteisölliseen, yksilökohtaiseen ja moniammatilliseen oppilashuoltotyöhön. 
 
 
- Moniammatillinen ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa.
- Yksilökohtainen asiantuntijaryhmä kootaan aina tarvittaessa. 
Koulukuraattori työskentelee koululla keskiviikkoisin ja torstaisin. 
Kouluterveydenhoitaja työskentelee koululla torstaisin ja perjantaisin. Vehkalammilla kouluterveydehoitaja työskentelee koululla parittoman viikon tiistaisin.
- Koulupsykologi työskentelee koululla tarvittaessa. 
 
 
Huoltajia tiedotetaan kotisivuilla, Wilmassa ja vanhempainilloissa. Lisäksi oppilashuoltoryhmän jäsenet pitävät oppitunteja ja tarvittaessa tekevät interventioita suunnitellen yhdessä opettajien kanssa.  Lisäksi opettajat kertovat luokissa oppilaille oppilashuoltotyöstä oppilaiden ikätason huomioiden. 

Koulukuraattorilta saa apua, jos lapsella tai nuorella on pulmia koulunkäynnissä (esim. levottomuus, poissaolot, koulumotivaatio), kaverisuhteissa tai hänen elämässään tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat koulunkäyntiin. Lapselle tai nuorelle mietitään ja sovitaan yhdessä huoltajan kanssa tarvittava tuki. Tarvittaessa tehdään yhteistyötä myös muiden lasten ja nuorten palveluissa työskentelevien asiantuntijoiden kanssa. 

Vanhemmat tai oppilas itse voivat ottaa yhteyttä koulukuraattoriin. Yhteydenotto voi tulla myös esimerkiksi opettajan tai terveydenhoitajan kautta. Oppilashuoltotyö on luottamuksellista ja toimintaa ohjaavat tietosuojaa ja salassapitoa koskevat säädökset. 

Kuraattorin tavoittaa parhaiten numerosta 044 7188972 tai Wilma-viestillä. 

  

Koulupsykologiin voi olla yhteydessä, jos lapsella tai nuorella on oppimisen tai keskittymisen ongelmia, tai hänen tunne-elämästään (esim. mieliala, pelot, ahdistuneisuus) tai käytöksestään on noussut huolta. Lapselle tai nuorelle mietitään ja sovitaan yhdessä huoltajan kanssa tarvittava tuki. Tarvittaessa tehdään yhteistyötä myös muiden lasten ja nuorten palveluissa työskentelevien asiantuntijoiden kanssa. 

Vanhemmat tai oppilas itse voivat ottaa yhteyttä koulupsykologiin. Yhteydenotto voi tulla myös esimerkiksi opettajan tai terveydenhoitajan kautta. Oppilashuoltotyö on luottamuksellista ja toimintaa ohjaavat tietosuojaa ja salassapitoa koskevat säädökset. 

Psykologin tavoittaa parhaiten numerosta 044 7181793 tai Wilma-viestillä. 

Vanhemmat tai oppilas itse voivat ottaa yhteyttä koulukuraattoriin tai koulupsykologiin. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse, Wilman kautta tai sähköpostilla. Yhteydenotto voi tulla myös esimerkiksi opettajan tai terveydenhoitajan kautta. 

 
Kouluterveydenhoitajan avovastaanotto on perjantaisin 12-12:30. Lapsia ja nuoria tavataan koululla joka vuosi terveystarkastuksissa. 1, 5 ja 8 luokilla tehdään laaja terveystarkastus, johon terveydenhoitajan tarkastuksen lisäksi kuuluu myös koululääkärin tekemä terveystarkastus. 

Kouluterveydenhoitajaan voi olla yhteydessä puhelimitse 044- 7186555 tai Wilma-viestillä. 


Yhteinen aika malli:

Esite perheille Yhteinen aika 2021 (1).pdf

 

Erityisopetus 
 

Riistaveden yhtenäiskoulussa tarjotaan osa-aikaista erityisopetusta. Osa-aikaista erityisopetusta Vehkalammin koululla antaa tänä lukuvuonna erityisopettaja Anna-Kaisa Tuunainen (0-6. -luokat ). Anna-Kaisa on Vehkalammilla tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Riistaveden yhtenäiskoulussa on erityisopettajina Hanna Räsänen (0-5. -luokat) ja Marjo Leskinen (6.-9.-luokat).  Hanna ja Marjo ovat paikalla joka päivä.

Laaja-alainen erityisopettaja tukee yleisopetuksessa opiskelevaa oppilasta, jolla on oppimisvaikeuksia (mm. puheen, lukemisen ja kirjoittamisen alueilla ja matematiikassa). Erityisopetusta annetaan oppituntien aikana pienryhmässä, yksilöllisesti tai samanaikaisopetuksena (yhdessä luokanopettajan tai aineenopettajan kanssa). 

Yhteystiedot: 

Anna-Kaisa Tuunainen (Vehkalampi) p. 044-718 8949

Hanna Räsänen (Riistaveden alakoulu) p. 044-718 7779

Marjo Leskinen (Riistaveden yläkoulu) p. 044-718 7790 

 

Oppilaanohjaus 
 
Oppilaanohjaajana toimii Nina Korhola. Hän on paikalla koululla maanantaisin ja tiistaisin Hänet tavoittaa Wilman kautta tai puhelimitse 044-7488408 
- 7.-9. luokkien opinto-ohjauksen oppituntien aiheina mm. opiskelutaidot, motivaatio, Suomen koulutusjärjestelmään tutustuminen, työelämän perusteet ja ammatinvalinta. 
- Yksilökeskustelut oppilaiden kanssa. Pääpaino on 9.-luokkalaisten jatko-opintosuunnittelussa, mutta sekä 7.-että 8.- luokilla on lyhyet opiskelujen suunnitteluun liittyvät keskustelut. 
 
-TET- jaksot: Työelämään tutustumista on 7. luokalla yksi päivä 31.1.2022 ja tet suoritetaan tutustumalla huoltajan tai sukulaisen työhön. 
- 8.luokalla työelämään tutustumista on viisi päivää keväällä 25. - 29.4.2022. Oppilas valitsee ja hankkii tet- paikan itse oman mielenkiintonsa ja harrastuneisuutensa mukaan. 
- 9. luokalla työelämään tutustumista on kymmenen päivää. Tet suoritetaan kahdessa viidenpäivän jaksossaSyksyllä 25. - 29.10.2021 ja kevätlukukaudella 31.1. - 4.2.2022. Opiskelijaa kannustetaan miettimään tulevaa opiskelu- ja ammatinvalintaa tukevaa harjoittelupaikkaa. 

- Jatko-opintoihin hakeutuminen: Opintojen päättövaiheen ohjauksessa esitellään toisen asteen koulutusvaihtoehtoja ja annetaan ammatti- ja työelämätietoutta. Jatko-opintoihin hakeutumisessa tuetaan oppilaan henkilökohtaista jatkokoulutusratkaisua ja tehdään yhteishaku. 
- 9. -luokkalaiset tekevät mahdollisuuksien mukaan oppilaitos- ja yritysvierailuja oppilaitos- ja työelämätietouden lisäämiseksi. 
- 9. -luokkalaisten huoltajille tiedotetaan jatkovalinnoista ja yhteishausta vanhempainillassa 30.11.2021 
- Kuopion kaupunki lähettää 9. -luokkien huoltajille tiedotteen yhteishaun käytännöistä tammikuussa 2022.
- Yhteishaun ajankohta 22.2. - 23.3.2022
- Yhteishaku tehdään koululla oppilaanohjauksen tunneilla. 
- Jälkiohjaus ja tiedonsiirto toiselle asteelle: oppilaanohjaaja antaa jälkiohjausta ilman opiskelupaikkaa jääneille oppilaille. Tiedonsiirrosta toiselle asteelle huolehtivat erityisopettaja ja oppilaanohjaaja syksyn tiedonsiirtopäivänä. 

 
 
 
Iltapäivätoiminta
 
Molemmissa alakouluissa on iltapäiväkerhotoimintaa pääsääntöisesti 1. luokan oppilaille klo 12-17 välisenä aikana. Riistaveden yhtenäiskouluss ip-ohjaajaana toimii Päivi Muttonen p. 044 7181013 ja Vehkalammin yksikössä Maija Laukkanen p. 044 7183962. 
 
 
Kouluruokailu
 
Riistaveden yhtenäiskoulun oppilaat ruokailevat ruokasalissa porrastetusti klo 10.15 - 12.15 välisenä aikana. Kouluruokailussa valvoja ohjaa ruokailun sujumista. Vehkalammin yksikön oppilaat ruokailevat omissa luokissaan.  
 
Kulttuuritoiminta

Luokat osallistuvat Kuopion kaupungin järjestämiin kulttuuritapahtumiin kulttuuripolun mukaan https://peda.net/kuopio/muu-toiminta/kulttuuripolku. Lisäksi koulun päättämiin muihin tarjottuihin tapahtumiin. Kahdeksasluokkalaiset osallistuvat Taidetestaajiin.
 
Koululaiskuljetukset
 
Koulunkäynninohjaajat valvovat alakoulujen koululaiskuljetuksia Riistaveden yhtenäiskoulussa. 


Olemme mukana Vanhempainiltapilotissa, kokoamme yhteisen materiaalin mm. päihteiden käyttöön, kiusaamiseen ja vanhempien kanssa tehtävään yhteistyöhön. Marraskuussa pidämme etävanhempainillan asiantuntijan vetämänä.