6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Arviointi

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia. Monipuolisen oppilasarvioinnin kehittäminen on lukuvuoden 2020 - 2021 painopistealue. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilasarvioinnin monipuolisuutta.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet


Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2020 - 2021 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on ilmastonmuutos. Kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.

Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Koulun toimintakulttuurin tavoitteena lukuvuonna 2020-2021 on kehittää edelleen opettajien välistä yhteistyötä ja lisätä oppilaiden osallistumista koulun toiminnan ja opetuksen suunnitteluun sekä arviointiin. Yhteiset opettajat ala- ja yläkoulun kanssa mahdollistavat tiiviin yhteistyön. Lisäksi tavoitteena on opetussuunnitelman mukaisesti kehittää yhteistyötä huoltajien ja koulun ulkopuolisten tahojen kanssa myös arvioinnin osalta. 
  
Koulumme muina tavoitteina on tunne- ja vuorovaikutustaitojen lisääminen sekä positiiviseen käyttäytymiseen kannustaminen. Kannustavan ja oppimismyönteisen ilmapiirin edistämiseksi valitsemme yläkoulussa ja Melalahden koulussa kerran kuukaudessa ennalta sovitulta luokalta Riksun ja Raksun (fiksu, reilu, auttavainen kaveri) palkitsemalla heidät kunniakirjoilla. Lukuvuonna 2020-2021 myös Vehkalampi ottaa käyttöön Riksun ja Raksun.  
  
Tuemme oppilaiden oma-aloitteista toimintaa. Koulussamme on toimiva oppilaskunnan hallitus ja tukioppilaat (yläkoulussa), mitkä osallistuvat kouluviihtyvyyden lisäämiseen. Lisäksi koulussamme toimivat oppilasvälkkärit, jotka ohjaavat toisille oppilaille välituntiliikuntaa.  

Oppilaiden poissaolot merkitään Wilmaan. Luokanohjaajat/luokanopettajat seuraavat poissaoloja, ja runsaisiin poissaoloihin puututaan Kuopion kaupungin ohjeistuksen mukaisesti. Wilmaan kannustetaan merkitsemään myös oppilaita kannustavia positiivisia tuntimerkintöjä.  

Opettajat, oppilaat, huoltajien edustajat ja oppilashuoltoryhmä yhdessä tarkistavat ja päivittävät koulun järjestyssäännöt tarvittaessa yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä. Kurinpitomenettelyä toteutetaan perusopetuslain mukaisesti. Ensisijaisena rangaistuskeinona on kasvatuskeskustelu.  
  
Luokanopettaja tai luokanohjaaja kutsuu oppilaan ja huoltajat oppimiskeskusteluun kerran lukuvuodessa. Kuopion kaupunki on uudistanut oppimiskeskustelulomakkeen ja se toimii keskustelun pohjana. Keskustelussa käydään läpi oppilaan asettamat tavoitteet kuluvalle lukuvuodelle.

Arvioinnissa noudatamme valtakunnallista opetussuunnitelmaa sekä Kuopion kaupungin paikallista opetussuunnitelmaa. Arvioinnin perusteista huoltajat saavat tietoa koululla järjestettävissä vanhempainilloissa sekä opettajilta lukuvuoden alussa ja he kertaavat niitä lukuvuoden aikana.  

Opettajat käyvät oppilaidensa kanssa oppiaineiden tavoitteet sekä arvioinnin periaatteet ikäkaudelle tarkoituksenmukaisella tavalla. Jokaisen oppilaan tulee saada käsitys siitä, mitä hänen on tarkoitus oppia ja miten hänen suoriutumistaan arvioidaan. 

Perusopetuksessa arviointi kohdistuu oppimiseen, osaamiseentyöskentelyyn ja käyttäytymiseen. Opettajat suunnittelevat ja toteuttavat arviointikäytänteet yhdessä oppilaiden ikäkauden ja edellytysten mukaisesti. Suunnittelua tehdään tiimipalavereissa lukuvuoden aikana. Oppilaiden erilaiset tavat oppia ja työskennellä otetaan huomioon ja huolehdimme siitä, ettei osaamisen osoittamiselle ole esteitä. Arvioinnin tehtävänä on auttaa oppilasta hahmottamaan opintojensa etenemistä.

Käytämme arvioinnissa monipuolisia menetelmiä muun muassa:

  • kirjallisia kokeita
  • suullisia kokeita
  • ryhmätöiden tuotoksia
  • muita erilaisia näyttöjä.

Opiskelun ohjaamisen ja kannustamisen sekä itsearvioinnin taitojen kehittämisen lisäksi oppilaita ohjataan antamaan vertaispalautetta. Työskentelyn arviointi on osa jokaisen oppiaineen arviointia.
Käyttäytyminen arvioidaan todistuksissa omana kokonaisuutena, eikä siitä saatu arvosana tai sanallinen arvio vaikuta oppiaineesta saatavaan arvosanaan tai sanalliseen arvioon. 

Oppilaalle ja hänen huoltajalleen annetaan lukuvuoden aikana tietoa opintojen edistymisestä, työskentelystä ja käyttäytymisestä. Yläkoululaiset saavat välitodistuksen syyslukukauden lopuksi. Lukuvuoden päätteeksi kaikille oppilaille annetaan lukuvuositodistus.

Pandemian jälkeisen ajan oppimisen tukena on käytössä lisäresursointia tukiopetukseen sekä erityisopetukseen ja jonkin verran jakotunteja.



TVT-TAIDOT 

Opettajat suorittavat Navisec flex –tietoturvasertifikaatin vuosittain. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään Riistaveden koululla yhteisöllisenä työvälineenä. Opettajat on perehdytetty digitaitokalenteriin ja sitä hyödynnetään opetuksessa. Riistavedellä toimivat TVT-tutorit, jotka avustavat ja kannustavat opettajia käyttämään TVT-välineitä digitaalisia ympäristöjä monipuolisesti opetuksessa.  


MONIALAINEN OPPIMISKOKONAISUUS SYYSLUKUKAUSI 2020  

Aihe: Ilmastonmuutos (Kuopion kaupungin antama aihe) 

Ajankohta: Yläkoululla vko 41, alakouluilla vko:lla 44-45. Melalahden alakoululla MOK siirretty viikolle 51. 

Oppiaineet: Toteutus oppiaineiden tunneilla.  Oppilaiden mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa poikkeuksellisesti rajoitetaan vallitsevasta tilanteesta johtuen. 

Oppilaat ovat osallistuneet oppimiskokonaisuuden suunnitteluun ennen sen alkua oppiainekohtaisesti. 

Laaja-alaiset taidot: 

L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen: yhteistyötaidot ja kuunteleminen, ongelmanratkaisutaidot, tavoitteiden asettaminen.  

L4 Monilukutaito: kriittinen lukutaito, selkeä viestintä, tiedonhankintataidot  

L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen: tiedon tuottaminen, laitteiden  
ja sovellusten hallinta  

L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

Arviointi:

Oppiaineiden yhteydessä.

Syksyn MOK:n tavoitteet, sisällöt ja arviointi Riistaveden yläkoululla ja Melalahden alakoululla:

MOK-viikko41.docx

MOK 3.-6. LUOKAT Melalahti.docx

MOK 1.-2. LUOKAT Melalahti.docx

MONIALAINEN OPPIMISKOKONAISUUS KEVÄTLUKUKAUSI 2021  

Aihe: Kirjallisuus ja kirjoittaminen (alakoulut)
Metsä (yläkoulu)

Ajankohta: Maaliskuu 

Oppiaineet: Toteutukseen käytetään kaikkien oppiaineiden tunnit.  


Laaja-alaiset taidot:
 

L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen: yhteistyötaidot ja kuunteleminen, ongelmanratkaisutaidot, tavoitteiden asettaminen.  

L4 Monilukutaito: kriittinen lukutaito, selkeä viestintä, tiedonhankintataidot  

L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen: tiedon tuottaminen, laitteiden  
ja sovellusten hallinta  

L7 Osallistuminen, vaikuttaminen, minun tulevaisuuteni, yhteiset sopimukset.  

Arviointi:

Oppiaineiden yhteydessä.



Esi- ja alkuopetuksen vuosisuunnitelma:

Esi- ja alkuopetuksen vuosisuunnitelma.pdf

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä