2 Strategia, kehittämissuunnitelma, opetussuunnitelma

Strategian, kehittämissuunnitelman ja opetussuunnitelman toteuttaminen

Koulu ottaa toiminnan suunnittelussaan huomioon Kuopion kaupungin strategian.

Perusopetuksen ja nuorisopalveluiden kehittämissuunnitelmasta konkretisoidaan kärkihankkeista aiheutuvat toimenpiteet.

Perusopetuksen kehittämissuunnitelman kärkihankkeet
Opetussuunnitelmauudistus 2016, vuosina 2013 - 2016
Sähköisten oppimisympäristöjen ja teknologian kehittäminen 2013 - 2016
Toimijoiden välisen yhteistyön kehittäminen 2014 - 2017
Pedagogisen osaamisen kehittäminen 2015 - 2018

Perusopetuksen CAF-arvioinnin painopistealueena on lukuvuosisuunnitelman kohta 6: Kasvatus ja oppiminen - yhteistoiminta. Toisesta CAF-arviointikohteesta koulu päättää itse.

Vuosittaiset painopisteet valitaan kehittämissuunnitelman ja mittareiden tulosten perusteella.

Perusopetuksen yhteiset painopisteet ja arvioinnin kohteet 2014-2020:

  • 2014-2015: 6 Osallisuus (vanha lukuvuosisuunnitelma)
    • osallisuus opetussuunnitelmatyössä
  • 2015-2016: 4 Resurssit
    • tieto- ja viestintätekniikka
  • 2016-2017: 6 Kasvatus ja oppiminen
    • yhteistoiminta
  • 2017-2018: 1 Johtaminen
  • 2018-2019: 7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki
  • 2019-2020: 2 Strategia, kehittämissuunnitelma, ops

Koulut valmistelevat oman toimintansa kehittämissuunnitelmat ja kehittämishankkeet.

Tärkeimpänä kehittämiskohteena on opetussuunnitelman uudistaminen. Koulun henkilöstö osallistuu opetussuunnitelman laadintaan sekä sen toimivuuden ja toteuttamisen arviointiin. Huoltajat ja muut yhteistyökumppanit sekö oppilaat voivat osallistua soveltuvin osin opetussuunnitelman laadintaan sekä toimivuuden ja toteuttamisen arviointiin.

Koulu laatii suunnitelman koulun ops-prosessin 2016 toteuttamisesta. Vuosittain arvioidaan opetussuunnitelman toteutumista ja päätetään mahdollisista toimenpiteistä.

Lisätietoja:
opetusjohtaja Leena Auvinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018

Koulun toimenpiteet

Strategia

Minna Canthin koulu toimii Kuopion kaupungin määrittämien periaatteiden ja linjausten mukaisesti. Koulun toiminta on linjassa koko kaupungin yleisen strategian kanssa.

2.1 Opetussuunnitelmauudistus 2016

Koulu valmistautuu uuden opetussuunnitelman käyttöönottoon syksyllä 2017. Kuluvana lukuvuonna valmistellaan tulevia valinnaisaineita ja hankitaan pedagogisia valmiuksia opetussuunnitelman mukaisen opetuksen noudattamiseen. Koulumme opettajakunnasta on koottu OPS-tiimi, jonka päätehtävänä on kartoittaa monialaisten oppimiskokonaisuuksien mahdollisuuksia ja luoda käytänteitä uuden opetussuunnitelman mukaisen opetuksen toteutumiselle koulussamme. Koulussamme suositaan erilaisia uuteen opetussuunnitelmaan liittyviä opetuskokeiluja.

2.2 Sähköisten oppimisympäristöjen ja teknologian kehittäminen 2016

Pedanet- ja O365- palvelut ovat opetuskäytössä. Opettajilla ja oppilailla on palveluun henkilökohtaiset käyttäjätunnukset. Kuopion kaupungin ICT-tukihenkilöresurssia (Sinikka Leivonen) hyödynnetään täysimääräisesti digitaitojen harjaannuttamiseksi.

Opettajien TVT:n käyttömahdollisuuksia parannetaan kaupunkitasoisesti tarjoamalla henkilökohtainen päätelaite (tabletti tai kannettava tietokone) syksyn 2016 aikana. Oppilaslaitteiden määrää pyritään kasvattamaan resurssien puitteissa. Opetuksessa hyödynnetään mahdollisimman paljon oppilaiden omia laitteita opetuksen tukena.

Opettajakuntaa tuetaan ja rohkaistaan käyttöönottamaan erityisesti O365 -palvelun mahdollisuuksia opetuksessaan. Mahdollistetaan halukkaille kokeilla eOppimateriaalia yksittäisillä opetusryhmillä.

Hyvien tvt-käytänteiden jalkauttamiseksi kehitetään toimiva konsepti.

2.3 Toimijoiden välisen yhteistyön kehittäminen 2016

Minna Canthin koulu tekee verkostotyötä laajalti koulun ulkopuolelle. Yksittäisten oppilaiden verkostot (koti, koulu, tukipalvelut) ovat osa koulun arkea. Yksittäisten oppilaiden tukipalveluita ovat Kuopiossa mm. sosiaalitoimen palvelut, terveydenhoidon palvelut sekä erikoissairaanhoito. Nuorisopalveluiden sekä oppilashuoltopalveluiden kanssa toimintaa on koko ajan. Myös kolmannen sektorin toimijat (esim. seurakunta, Jatkopolut, järjestöt) ovat osa verkostoa. Yhteistyötä edellä mainittujen tahojen kanssa kehitetään edelleen tekemällä toimijoita tutuksi koko kouluyhteisölle ja löytämällä näin uusia yhteistyötapoja.

Nivelvaiheet alakoulusta yläkouluun ja yläkoulusta toisen asteen oppilaitoksiin rytmittävät kouluvuotta. Alakoululaisille ja heidän huoltajilleen tiedotetaan yläkoulusta ja sen vaihtoehdoista. Päättöluokkalaisia jälkiohjataan toisen asteen opintojen pariin. Nivelvaiheiden sujuvuutta arvioidaan vuosittain ja kehittämistä tehdään yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

2.4 Pedagogisen osaamisen kehittäminen

Opettajia kannustetaan osallistumaan resurssien puitteissa oman oppiainetta sekä uudistuvaa opetussuunnitelmaa koskeviin koulutuksiin ja esittelemään saamaansa koulutusta opettajakunnalle. Koulumme liittyi lukuvuonna 2015-2016 Liikkuva koulu –hankkeeseen (http://www.liikkuvakoulu.fi/ ). Lukuvuonna 2016-2017 opettajat osallistuvat Liikkuva koulu –koulutuksiin (esimerkiksi Toiminnallinen oppiminen -koulutus) ja toimintaa käynnistetään laajemmin.

Osa henkilökunnasta on osallistunut NPDL-koulutukseen (http://www.educode.fi/koulutus/npdl-ohjelma-new-pedagogies-for-deep-learning/ ). Lukuvuonna 2016-2017 koulutuksen antia pyritään sisällyttämään koulun toimintakulttuuriin.

Opetushenkilökunnalle on tarjolla erilaista TVT-tukea sekä laitteistoihin että ohjelmien käyttöön liittyen niin vastuuopettajien kuin esimerkiksi Sinikka Leivosen toimesta.