6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Uusi opetussuunnitelma otetaan tuntijaon ja oppiainesisältöjen osalta käyttöön porrastetusti:
- vuosiluokkien 1 - 6 osalta 1.8.2016
- 7. luokan osalta 1.8.2017
- 8. luokan osalta 1.8.2018
- 9. luokan osalta 1.8.2019

Opetussuunnitelman perusteiden lukujen 1 - 12 mukaiset opetussuunnitelmat lukuun ottamatta lukuun 6 sisältyviä päättöarviointia ja todistuksia koskevia määräyksiä sekä lukuun 12 sisältyviä valinnaisuutta koskevia määräyksiä otetaan käyttöön kaikilla luokka-asteilla 1.8.2016 alkaen.

Lukuvuonna 2016 – 2017 6. luokalla opetetaan ympäristöopin asemesta biologiaa ja maantietoa sekä fysiikkaa ja kemiaa Valtioneuvoston asetuksen 1435/2001 mukaisen opetussuunnitelman mukaisesti.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Ennen uuden opsin mukaista tuntijakoa käytössä on valtioneuvoston asetukseen 20.12.2001 perustuva tuntijako.

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan niiden laajuudet ja mukana olevat oppiaineet sekä oppilaiden osallisuus. Lisäksi kuvataan monialaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteet, sisällöt ja arviointikäytännöt, toteutumisen seuranta, toteutumisen arviointi sekä kehittäminen.

Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä.

Koulut suunnittelevat lukuvuoden 2016 – 2017 VESO-päivät koulu- tai aluekohtaisesti.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Perusopetuksen ohjeita ja lomakkeita.

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018

Koulun toimenpiteet

Opetussuunnitelmatyö

Koulun ops-tiimi kartoittaa eri oppiaineiden välistä yhteistyötä, työvälineenä mm. oppiaineiden opetuksesta tehtävät vuosikellot. Tavoitteena rakentaa monialaisia oppimiskokonaisuuksia jo kuluvan lukuvuoden aikana. Tammikuussa 2017 koulussamme käsitellään eri oppiaineissa teemaa Suomi 100-vuotta. Aineryhmät suunnittelevat uuden opetussuunnitelman mukaisia valinnaisaineiden tarjotinta ja pyrkimyksenä on tarjota mahdollisimman monta oppiainerajat rikkovaa valinnaisainekokonaisuutta.

Opettajia kannustetaan osallistumaan resurssien puitteissa omaa oppiainetta sekä uudistuvaa opetussuunnitelmaa koskeviin koulutuksiin ja esittelemään saamaansa koulutusta opettajakunnalle. Opettajakunnasta valitut opettajat osallistuvat uuteen opetussuunnitelmaan liittyviin koulutuksiin esim. NPDL-koulutukseen ja Pelissä yhteinen kaupunki! -koulutukseen.

Opetuksen suunnitelmallinen eriyttäminen on osa yleistä tukea. Aineenopettajat ja laaja-alaiset erityisopettajat tekevät yhteistyötä oppilaiden yksilöllisten oppimisedellytysten mukaisen opetuksen suunnittelemisessa ja toteuttamisessa. Eriyttävää opetusta toteutetaan tarpeen mukaan joko yksilö-, pienryhmä- tai samanaikaisopetuksena. Toteuttamisessa ovat mukana myös koulunkäynninohjaajat.

Arvioinnissa painotetaan monipuolisia arviointitapoja sekä arvioinnin läpinäkyvyyttä. Oppilas osallistuu oman työskentelynsä arviointiin, oppilaan itsearviointitaitoja kehitetään erilaisin tavoin. Oppilaan tulee tietää millä kriteereillä häntä arvioidaan kussakin tehtävässä.

  • Pedagogiikan kehittäminen: monipuolinen opetus, tavoitteiden saavuttamista tukevat opetusmenetelmät ja työtavat; suunnitelmallinen eriyttäminen; tuki yksilöllisten tarpeiden mukaan;
  • Arviointi; arvioinnilla tuetaan tavoitteiden toteutumista; huoltaja, oppilas mukana;
  • Perusopetuksen tulee olla opetussuunnitelmallisesti yhtenäistä oppilaan kannalta riippumatta, missä hallinnollisissa yksiköissä opetus järjestetään