5 Asiakkuudet ja kumppanuudet

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.

Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Oppilaskuntatoiminnan kehittämistä tuetaan keskitetysti mm. järjestämällä toiminnasta vastaaville opettajille koulutusta. Jokaisella koululla on oppilaskunta. Oppilaskunnan jäsenistä muodostetaan oppilaskunnanhallitus.

Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Koulujen oppilaskunnista valitaan edustajat lasten Parlamenttiin. Kunta huolehtii oppilaskuntatoiminnan ohjaukseen tarvittavista resursseista. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.


Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.

Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.

Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.

Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.

Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet. Toimintakysely toteutetaan 3., 5. ja 8. luokkien oppilaille ja huoltajille.

Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.

Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:

- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)

- oppilashuoltoryhmät

- vanhempainyhdistys

- luokkatoimikunnat

- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa

- oppimiskeskustelut

- koulun tapahtumiin osallistuminen

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.

Koulu määrittelee lukuvuosisuunnitelmassaan koulun sisäiset henkilöstön yhteistyön rakenteet, kuten luokkatasoryhmät, aineryhmät, erilaiset tiimit ja vastuualueet. Koulutyön suunnittelussa ja toteuttamisessa keskeistä on opettajien, ohjaajien ja muun henkilökunnan yhteistyö ja tiimimäinen työskentely. Keskinäistä yhteistyötä tarvitaan oppimiselle suotuisan opiskeluympäristön luomiseen, yhteistoiminnallisten työtapojen suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä opetuksen eheyttämiseen mm. monialaisten oppimiskokonaisuuksien avulla.

Opettajat kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus - ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa. Alueen painopistealueet tulee huomioida.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018

Koulun toimenpiteet

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Oppilaskunta

Minna Canthin koulussa valitaan vuosittain oppilaskunnan edustajisto, johon kuuluu kaikkien luokkien puheenjohtajat ja sihteerit. Tästä edustajistosta valitaan oppilaskunnan hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja, sihteeri sekä 3 jäsentä jokaiselta luokka-asteelta. Oppilaskunnan merkitys on kasvanut huomattavasti uuden OPS:n myötä. Minna Canthin koulussa hallituksen tehtäviin kuuluu tänä vuonna huvitoiminnan lisäksi ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisia tehtäviä. Koulun sisäisiin asioihin oppilaskunta pääsee vaikuttamaan mm. uusien valinnaisten aineiden sisältöihin. Oppilaskunnan hallitus toimii linkkinä koko oppilaskunnan ja koulun henkilöstön välillä.

Oppilaskunta järjestää vuoden aikana koulun yhteishenkeä edistäviä tapahtumia ja teemapäiviä, kuten halloween, ystävänpäivä ja vappu.

Oppilaskunta myös ylläpitää koulun kioskia, Naminurkkaa. Tavoitteena on antaa oppilaille käsitys yrittämisen eri puolista ja kannustaa omatoimisuuteen.

Ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisia tehtäviä oppilaskunnalla on pitkin vuotta. Päivätyökeräyksen kohteeksi oppilaskunta valitsi lukuvuonna 2016-2017 Pelastakaa Lapset ry:n Nepalin köyhien lapsien koulunkäynnin tukemisen. Oppilaskunnan hallitus toimii myöskin lipaskerääjinä nälkäpäiväkeräyksessä 16.9.2016. Muita ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisia teemoja lukuvuoden aikana ovat reilunkaupan viikko, joulukorttien tekeminen vanhainkoteihin, aineettomat joululahjat, ystävänpäiväkorttien tekeminen vanhainkoteihin, rasismin ja syrjinnän vastainen viikko, sekä Earth hour.

Lisäksi oppilaskunta on mukana tukioppilastoiminnan kehittämisessä ja osallistuu yhteisiin koulutuksiin tukioppilaiden kanssa. Oppilaskunta pitää myös yhteyttä nuorisovaltuustoon ja on mukana nuorisovaalien järjestelyissä. Oppilaskunnasta valitaan myöskin edustaja yhteisölliseen oppilashuoltoryhmään, joka kokoontuu neljä kertaa lukuvuoden aikana.

Oppilaskunnan ohjaavina opettajina toimivat Minna Canthin koulussa lukuvuonna 2016-2017 Anna Hahtola, Hanna Pääkkö (syksy) / Anna Ikonen (kevät).

Tukioppilastoiminta

Tukioppilaat edistävät omalla panoksellaan kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Uusia tukioppilaita valitaan vuosittain. Tukioppilaiden tehtäviin kuuluvat mm. kummiluokkatoiminta, ryhmäytymispäivän, tilaisuuksien ja teemapäivien järjestäminen sekä erilaisiin projekteihin osallistuminen.

Liikkuva koulu toiminta

Minna Canthin koulussa Liikkuva koulu -toiminta käynnistyi syksyllä 2016. Koulun henkilöstölle pidettiin Liikkuva koulu – työpaja maanantaina 12.9.2016. Liikkuva koulu -toimintamallissa keskitytään koulupäivien liikunnallistamiseen mm. pitkiä välitunteja ja toiminnallista oppimista ja opetusta hyödyntäen. Minna Canthin koulussa on välkkäriohjaajakoulutuksen käyneitä 8. ja 9. luokkalaisia nuoria ja he osallistuvat Liikkuva koulu –toimintaan esimerkiksi välituntiliikuntaohjaajina/-avustajina.

Kodin ja koulun yhteistyö

Vuosittain järjestetään vanhempainiltoja, joissa mm. ohjeistetaan Wilman käyttö. Jokainen luokanohjaaja pitää oppimiskeskustelut vuosittain valvontaluokkansa oppilaiden ja huoltajien kanssa. Huoltajilla on mahdollisuus osallistua vanhempainyhdistystoimintaan sekä yhteisölliseen oppilashuoltoryhmän toimintaan. Lisäksi musiikkiluokilla on oma vanhempainyhdistyksenä Musiikkiluokkien tuki ry. Nämä yhdistykset ovat perinteisesti koulun kanssa järjestämässä koulun yhteisiä tapahtumia.


Kodin ja koulun yhteistyössä käytetään soveltuvin osin Minna Canthin koulun viestintäsuunnitelmaa, joka on laadittu yhteistoiminnallisesti keväällä 2011, ja jota voidaan päivittää tarpeen mukaan.
http://www.peda.net/img/portal/2615327/MC_Viestintasuunnitelma_2011.pdf?cs=1347856461

Koulun verkkosivut toimivat koulusta ulospäin välitettävä tiedon peruskanavana, josta huoltajat löytävät mm. yhteystiedot.
https://peda.net/kuopio/p/minnacanth

Päivittäiseen asiointiin huoltajien kanssa käytetään Wilmaa, sähköposti-ohjelmaa sekä mahdollisia työpuhelimia. Huoltajille kohdennettu viestintä välitetään Wilman kautta.

Minna Canthin koulun yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä kokoontuu neljä kertaa vuodessa. Työryhmään valitaan sekä oppilas- että huoltajajäseniä koulun vakituisen oppilashuoltohenkilöstön lisäksi.
Yhteisöllisen oppilashuoltotyön lisäksi koululla järjestetään tarpeen mukaan pedagogisia sekä moniammatillisia yksilökohtaisia oppilashuoltotapaamisia.

Minna Canthin koulussa ei ole viime vuosina ollut vanhempainyhdistystoimintaa.

Vanhempainillat järjestetään vuoden aikana jokaiselle vuosiluokalle. 7-luokkalaisten ja Kalevalan koulusta siirtyneiden oppilaiden huoltajille järjestetään vanhempainilta syyskuussa, 9. -luokkalaisille marraskuussa (aiheena yhteishaku). Marraskuussa huoltajille järjestetään ops-vanhempainilta.

Oppimiskeskustelut käydään lukuvuonna 2016-2017 seuraavasti:

  • 9-luokat marraskuussa 2016
  • 8-luokat joulu- tammikuussa 2016-17
  • 7-luokat tammikuussa 2017

Oppilaat täyttävät oppimiskeskustelukaavakkeen, johon he asettavat itselleen opiskeluun ja koulunkäyntiin liittyvät tavoitteet kuluvalle vuodelle. Tavoitteiden saavuttamista arvioidaan oppimiskeskustelussa oppilaan, huoltajan ja luokanohjaajan kesken. Tarvittaessa keskusteluun voi osallistua muitakin opettajia.

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Minna Canthin koulun yhteistyöverkosto on laaja. Yhteistyötä tehdään laajasti muiden oppilaitosten kanssa esimerkiksi nivelvaiheisiin ja jatko-opintoihin liittyen. Yhteistyötä tehdään niin alakoulujen kuin myös kaikkien toisen asteen oppilaitosten kanssa.

Lukuvuonna 2015-16 on aloitettu kohdennettu yhteistyö Savon ammatti- ja aikuisopiston Toivalan yksikön kanssa. Mukana yhteistyössä on myös Maaseutu ammattiin ry. Yhteistyön tavoitteena on tutustuttaa 8. luokkalaiset metsäalan ammatteihin ja koulutukseen. Ko. toimintaan liittyy tutustumiskäyntejä ja asiantuntijavierailuja. Minna Canthin koulun biologian opetus on mukana toiminnassa. Vastaavanlaista yhteistyötä tehdään myös muiden ammattialojen kanssa (mm. rakennus- ja kiinteistöpalvelut). Oppilaiden ammatinvalintaa tukevaa yhteistyötä pyritään tekemään monissa oppiaineissa. Esimerkiksi kotitalouden valinnaisaineryhmät tutustuvat matkailu-, ravitsemis - ja talousalan koulutukseen. Syksystä 2016 alkaen Minna Canthin koulun 9. luokkalaiset osallistuvat Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella järjestettäviin tieteellisiin työpajoihin ns. tieteiden yönä.

TET eli työelämään tutustuminen perustuu koulun ja työelämän yhteistyöhön. Oppilaat tutustuvat työelämän eri sektoreihin. TET mahdollistaa koulun ja yritysten välisen yhteistyön.

Koulu on tehnyt yhteistyötä Kuopion rotary-klubien kanssa useiden vuosien ajan. Rotaryt ovat järjestäneet 8. luokkalaisten oppitunneille eri ammattien edustajia kertomaan työelämästä. 9. luokkalaiset ovat osallistuneet "Matkalippu tulevaisuuteen" - kampanjaan. Kampanjan tavoitteena on kannustaa nuoria oikeudenmukaisuuteen, positiivisen ryhmähengen edistämiseen, myönteiseen suhtautumiseen koulukavereihin ja koulun aikuisiin sekä hyviin käytöstapoihin.

Minna Canthin koulun eri luokkatasoilla toimivat työryhmät, joilla on omat vuotuiset vastuualueet. Lisäksi kaikki opettajat kuuluvat oman aineensa aineryhmiin, jotka kokontuvat säännöllisesti.

Yhteistyö alakoulujen ja toisen asteen kanssa on luonnollista sisällöllisesti ja yhteisten opettajien kautta.

Koulussamme suhtautuu avoimesti opetusharjoitteluun koulussamme esim. yhteistyö Sibelius – Akatemian, Savonia ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston kanssa.

Koulussamme on tehty vuosia yhteistyötä Kuopion museoiden, taidelaitosten ja muiden kulttuuritoimijoiden kanssa. Oppilaita kannustetaan olemaan aktiivisia Kulttuuripolussa ja käyttämään K-9 – korttia.

Yhteistyöhön yritysmaailman kanssa kuuluvat vierailut Itä-Suomen yrityskylässä ja asiantuntijavierailut oppitunneilla.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä