7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20131287#Pidp5312336
http://www.oph.fi/download/163777_perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf

Lisätietoja:
kasvun ja oppimisen tuen johtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008
erityisopetuksen johtava rehtori Mika Kuitunen 044 718 4421

Koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut

Koulupsykologit ja kuraattorit osallistuvat omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun ja arviointiin. Koulupsykologit ja koulukuraattorit voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön (esim. Kiva-koulu), opettajien kokouksiin, suunnittelupäiviin ym. jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.

Lukuvuoden 2016-2017 painopisteet:

  • Yhteistyössä koulun muun henkilöstön kanssa oppilashuollon käytäntöjen kehittäminen
  • Yhteisöllinen työ – osaamisen vahvistaminen

Linkkejä:
http://www.kuopio.fi/web/opetus-ja-koulutus/koulupsykologi-ja-kuraattoripalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Lisätietoja:
palveluesimies Miia Uotinen 044 718 4066
kasvun ja oppimisen tuen johtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008


Kouluterveydenhuoltopalvelut

Kuopion kouluterveydenhuollon tavoitteeksi ja painopistealueeksi on asetettu vuosille 2013 – 2016 oppilaan hyvän terveyden, oppimiskyvyn ja elämänhallinnan taitojen edistäminen. Painopistealueissa on otettu huomioon Kuopion hyvinvointisuunnitelman 2013 - 2016 sekä mielenterveys- ja päihdesuunnitelman 2013 – 2020 tavoitteita ja painopistealueita.

Terveystarkastuksissa kiinnitetään tehostetusti huomiota oppilaan ja koko perheen hyvän arkirytmin hallintaan (riittävä uni, lepo, liikunta ja ulkoilu sekä terveelliset ja säännölliset ateriat), riskikäyttäytymiseen (päihteiden käyttö) ja painonhallintaan (ylipaino ja syömishäiriöt).

Myös moniammatillista yhteistyötä syvennetään oppilashuollon muun henkilöstön, etenkin koulukuraattoreiden ja – psykologien kesken. Tavoitteena on erityistä tukea ja ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tarvitsevien oppilaiden tunnistaminen, tukeminen ja seuraaminen. Lisäksi toiminnan kehittämisessä hyödynnetään vuoden 2015 valtakunnallisia Kouluterveyskyselyn tuloksia.

Lisätietoja: kouluterveydenhoidon palveluesimies Sanna Niinimäki 044 718 5940

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa pyritään järjestämään 1. luokan ja erityisopetukseen otetuille tai siirretyille oppilaille. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita kerhopaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Mikäli vapaita paikkoja jää, yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa voidaan vapaita kerhopaikkoja tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Iltapäivätoimintaa järjestetään arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Kuopion kaupungin ohjeet löytyvät osoitteesta www.kuopio.fi/iltapaivatoiminta.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4 114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku-kulttuurikasvatusohjelma toimii mallin mukaisesti lukuvuonna 2016 - 2017.

Teatteripolku-työpajojen haku aina lukukauden alussa.

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
http://www.stm.fi/sosiaali_ja_terveyspalvelut/terveyspalvelut/kouluterveydenhuolto
https://www.thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja perheet/peruspalvelut/opiskeluhuolto/kouluterveydenhuolto

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät lukuvuonna 2016-2017 Peda.netistä.

Lisätietoja:
koululiikunnanohjaaja Lari Kilpeläinen 044 718 1439


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
http://www.kuopio.fi/web/opetus-ja-koulutus/koulukuljetukset


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut

Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa. Oppilashuolto kuuluu kaikille kouluyhteisössä työskenteleville ja sitä toteutetaan yhdessä huoltajien kanssa. Mikäli koulun tarjoama oppilashuollollinen tuki ei riitä, ohjataan oppilas kaupungin tarjoamiin muihin sosiaali- ja terveyspalvelujen piiriin.

Koulun oppilashuoltotyötä johtaa rehtori. Ryhmään kuuluvat oppilaanohjaajat, erityisopettajat, kouluterveydenhoitaja, kuraattori ja koulupsykologi. Oppilashuoltoresurssi kohdennetaan tarpeen mukaan yhteisölliseen, yksilökohtaiseen ja pedagogiseen oppilashuoltotyöhön
- Kaksi oppilaanohjaajaa ja kuusi erityisopettajaa
- Terveydenhoitaja on koululla päivittäin
- Kuraattori on tavattavissa koululla keskiviikkoisin ja perjantaisin
- Koululääkäri on koululla viikoittain
- Koulupsykologi käy koululla maanantaisin ja tarvittaessa muinakin päivinä

2.Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat

Yhteisöllisellä oppilashuollolla tarkoitetaan toimintakulttuuria ja toimia, joilla koko oppilaitosyhteisössä edistetään opiskelijoiden oppimista, hyvinvointia, terveyttä, sosiaalista vastuullisuutta, vuorovaikutusta ja osallisuutta sekä opiskeluympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja esteettömyyttä. Yhteisöllistä opiskeluhuoltoa toteuttavat kaikki opiskeluhuollon toimijat.

Minna Canthin koulun yhteisölliseen oppilashuoltoryhmään osallistuvat rehtorin ja apulaisjohtajan lisäksi erityisopettajat, oppilaanohjaajat, kouluterveydenhoitaja, koulukuraattori, koulupsykologi sekä vanhempien ja oppilaiden edustajat. Tapaamisiin kutsutaan myös muita koulun toimintakulttuuriin liittyviä tahoja (esim. kirkon, erityisnuorisotyön yms. toimijoita).

Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä kokoontuu neljä kertaa lukuvuoden aikana. Oppilashuoltoryhmän toiminnan arviointi toteutetaan lukuvuoden viimeisessä tapaamisessa.

3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen

Yksilökohtaisessa oppilashuoltoryhmässä käsitellään oppilaan fyysiseen, psyykkiseen ja / tai sosiaaliseen hyvinvointiin liittyviä henkilökohtaisia asioita . Oppilas voi olla yleisen, tehostetun tai erityisen tuen piirissä ja hänen koulupolkunsa voi olla yleisestä poikkeava (esim. sairaalaopetus, kotiopetus, joustava perusopetus).

Yksilökohtaiseen oppilashuoltoon kuuluvat kouluterveydenhuolto, psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä monialaisen asiantuntijaryhmän tuki. Toisin kuin oppimisen ja koulunkäynnin tuki, yksilökohtainen oppilashuolto perustuu vapaaehtoisuuteen ja edellyttää oppilaan ja/tai tarvittaessa huoltajan suostumusta. Suostumus tarvitaan myös monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseen.

Henkilö joka huomaa oppilashuollon tarpeen, on velvollinen asian vireillepanoon. Monialainen kokoonpano harkitaan tapauskohtaisesti ja kootaan erikseen kutakin oppilashuollollista asiaa varten. Myös oppilas ja/tai huoltaja voivat pyytää asian käsittelyä ryhmässä.

Vastuuhenkilö kutsuu kokouksen koolle, laatii muistion ja huolehtii suostumusten hankkimisesta. Oppilashuollolliset asiakirjat tulee laittaa suljettuun kirjekuoreen ja toimittaa rehtorin kassakaappiin.

Yksilöllisen oppilashuoltoryhmän kokoontumisessa sovitaan myös seurannasta, johon liittyvät sisällöt ja vastuuhenkilöt kirjataan oppilashuoltokertomukseen.

Yksilökohtainen oppilashuoltoryhmä kutsutaan koolle esim. seuraavista syistä johtuen:

  • Oppilaan merkittävä poissaolomäärä, johon muut koulun puuttumiskäytänteet eivät ole tehonneet.
  • Oppilaan elämäntilanteessa on tapahtunut muutos, joka heijastuu koulunkäyntiin.

4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa

Minna Canthin koulussa toteutetaan Kuopion kaupungin yhteistä linjausta koskien oppilashuollon järjestämistä, jossa lähtökohtana on oppilaan osallistaminen omien asioidensa hoitamiseen ja päätöksentekoon kehitystaso huomioiden. Huoltajien kanssa tehtävä sujuva yhteistyö on oppilashuoltotyön kulmakivi. Tätä toteutetaan niin yhteisöllisessä kuin yksilökohtaisessakin oppilashuollossa.

5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Minna Canthin kouluun laaditaan koulukohtainen oppilashuoltosuunnitelma, joka noudattaa Kuopion kaupungin yhteistä suunnitelmaa. Suunnitelman toteutumista seurataan vuosittain ja sitä muokataan koulun ja oppilaiden tarpeita vastaavaksi. Seurannasta vastuussa ovat rehtori ja asiakirjan laatimisesta vastannut tiimi.

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Minna Canthin koululla ei ole aamupäivä- ja iltapäivätoimintaa.

Kulttuuripalvelut

Osallistutaan kaupungin kulttuuripolkuun aiempien vuosien tapaan. Pyritään yhdistämään esim. musiikkipolku ja teatteripolku mahdollisimman hyvin osaksi vuoden kiertoa ja koulun arkea. (Lisätietoja: Kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman, puh. 044 718 2468.)

Järjestetään syksyllä 2016 kaupunkisuunnistus, jonka avulla tutustutaan mm. kaupungin kulttuuritoimijoihin ja kulttuuritarjontaan. Kehitetään ja monipuolistetaan yhteistyötä kaupungin eri kulttuuritoimijoiden kanssa (esim. Kuopion kaupunginteatteri, Kuopion taidemuseo, VB-valokuvakeskus, Musiikkikeskus, ja muut pienemmät kulttuuritahot). Kehitetään yhteistyötä mm. alakoulujen painotusluokkien ja Kuopion taidelukio Lumit:in kanssa. Pyritään mahdollisuuksien mukaan tekemään yhteistyötä myös alueen korkeakoulujen kanssa, esim. opetusharjoittelujärjestelyissä Savonia AMK:n musiikkipuolen ja Sibelius-Akatemian kanssa.

Järjestetään vapaamuotoinen kirjallisuustapahtuma Aleksis Kiven päivän tienoilla. Vuonna 2016 järjestetään vanhojen kirjojen kirppis, ja lisäksi tapahtumassa vierailee kirjailija Tatu Kokko.

Osallistutaan mahdollisuuksien mukaan ”Vilimit”-tapahtumaan, ja hyödynnetään yleisestikin kaupungin kulttuuritarjontaa mahdollisimman monipuolisesti ja avarakatseisesti. Kannustetaan lisäksi ysiluokkalaisia K9-kortin aktiiviseen käyttöön.

Painotusluokat ovat aktiivisesti ja monipuolisesti tekemisissä oman erityisalansa toimijoiden kanssa. Vierailuissa ja kulttuurikäynneissä painotetaan monipuolisuutta ja laaja-alaisuutta.

Koululiikunta

Koulussamme uimaopetusta järjestetään kaikilla vuosiluokilla (7-10lk) sekä syys- että kevätlukukaudella. Opetuksen hoitavat koulun liikunnanopettajat.

Kevätlukukaudella yhteinen liikuntapäivä toteutetaan ice-maratonin yhteydessä. Lukuvuoden aikana koulun tytöt ja pojat ottavat osaa myös koulujen välisiin eri lajien turnauksiin ja kilpailuihin.

Välkkäritoiminnalla pyritään lisäämään oppilaiden välituntiliikunta-aktiivisuutta. Oppilaita on koulutettu välkkäriohjaajiksi, joiden yhtenä tavoitteena on monipuolistaa oppilaiden välituntiaktiviteetteja ja siten lisätä välituntiaktiivisuutta. Esimerkiksi oppilaat osallistuvat yhteistyössä ohjaavien opettajien kanssa tanssipelin, pingiksen, katusählyn ja katukoripallon organisointiin ja ohjaukseen. Välkkärioppilaat hankkivat ohjaajakokemusta myös alakoulujen liikuntapolkupäivissä.

Kouluruokailu

Kouluruokala VilliVellissä tarjotaan jokaisena koulupäivänä täysipainoinen ateria lukuisat erityisruokavaliot huomioiden. Oppilaita ohjataan järkevään ruokailukäyttäytymiseen kouluruokailussa ja oppiaineissa kuten terveystiedossa ja kotitaloudessa. Opettajat valvovat ruokailua valvontavuorolistan mukaisesti.

Ruokailuajat

Oppilaat ruokailevat porrastetusti kolmessa eri vuorossa.

  • 9.lk: 10.35-11.20
  • 7.lk: 10.45-11.20
  • 8.lk 11.45-12.20

Kouluruokalassa on tarjolla monipuolinen välipala klo 13 välitunnilla. Välipalan hinta on 1,90 €.

Koulukuljetukset

1. Koulukuljetusperiaatteesta tehdyt päätökset löytyvät kaupungin www-sivuilta.

2. Kuljetusta odottaville ei ole järjestetty erillistä valvontaa. Koulun kirjasto on käytettävissä mahdollisuuksien mukaan.

3. Liikennekasvatusta annetaan terveystiedon opetuksen yhteydessä sekä ohjeistuksena erillisiin tapahtumiin liittyen.