6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Vuosiluokilla 1 - 6 noudatetaan uutta opetussuunnitelmaa. Uusi opetussuunnitelma otetaan tuntijaon ja oppiainesisältöjen osalta käyttöön porrastetusti:
- 7. luokan osalta 1.8.2017
- 8. luokan osalta 1.8.2018
- 9. luokan osalta 1.8.2019

Opetussuunnitelman perusteiden lukujen 1 - 12 mukaiset opetussuunnitelmat on otettu käyttöön kaikilla luokka-asteilla 1.8.2016 alkaen lukuun ottamatta lukuun 6 sisältyviä päättöarviointia ja todistuksia koskevia määräyksiä.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Ennen uuden opsin mukaista tuntijakoa käytössä on valtioneuvoston asetukseen 20.12.2001 perustuva tuntijako.

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan niiden laajuudet ja mukana olevat oppiaineet sekä oppilaiden osallisuus. Lisäksi kuvataan monialaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteet, sisällöt ja arviointikäytännöt, toteutumisen seuranta, toteutumisen arviointi sekä kehittäminen.

Lukuvuoden 2018 - 2019 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on Maailma2030. Lisäksi koulu valitsee vähintään yhden monialaisen oppimiskokonaisuuden. Työtapana on lähiyhteisön mukaan ottaminen.

Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Perusopetuksen ohjeita ja lomakkeita.

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Vuosiluokilla 1 - 6 noudatetaan uutta opetussuunnitelmaa.

Koulumme keskeisenä tehtävänä on tukea lapsen persoonallisuuden kasvua sekä luoda edellytykset oppilaan suotuisalle sosiaaliselle kasvulle ja yhteisössä toimimiselle. Opetuksessa pyritään huomioimaan oppilaiden yksilöllisyys, esimerkiksi eriyttämällä. Koulu toimii yhteistyössä alueen sidosryhmien kanssa, jolloin koulu voi toimia myös alueen oppimis- ja toimintakeskuksena. Koululla tapahtuva runsas eri yhteisöjen järjestämä kerho-ja harrastetoiminta ajoittuu alkuiltapäivistä iltoihin saakka ja mahdollistaa koulumme toiminnan alueen keskeisenä toimintakeskuksena.

Lukuvuonna 2018-2019 kehittämistavoitteena on yhteis- ja tiimiopettajuuden kehittäminen sekä sen tuominen opetussuunnitelman ja koulutyön tueksi. Uuden opetussuunnitelman myötä keskeistä on myös toiminnallisen oppimisen kehittäminen skä oppilaan itsensä yhä suuremman vastuunottaminen oman työnsä suunnittelusta ja kehittämisestä.

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito ja tavoitteenamme on turvata kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen olemassa olevilla resursseilla.

Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen.

Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä sekä digitaito-kalenterin avulla.

Kurkimäen koulun tieto- ja viestintätekniikan suunnitelma 2018-2019
Oppilaskäytön osuus
Huom! Henkilöstön osaaminen, TVT-tuki sekä laitehankinnat on kirjattu lukuvuosisuunnitelman kohtaan resurssit.

Tavoite
Koulumme tavoitteena on jatkaa sähköisten oppimisympäristöjen ja oppimismateriaalien käyttöä lukuvuoden 2018 - 2019 aikana. Sähköiset ympäristöt ja materiaalit ovat osittain paperisten kirjojen rinnalla; osittain paperisia kirjoja korvaavana.

Sähköiset oppimisympäristöt (Pedanet, O365 ja muut ympäristöt).
Sähköiset oppimateriaalit (kustantajien materiaalit ja muut materiaalit).

Koulun toimenpiteet
Tiekartta laitteiden , ympäristöjen ja materiaalien käyttöönotossa
1. Luokkatasot / oppiaineet / vastuuhenkilöt
2. Toimenpiteiden aikataulu ja vastuuhenkilöt

Hyödynnämme koulussamme Kuopion kaupungin laatimaa digitaitokarttaa (vuosiluokat 1-6). 

1.-2. luokat
Sähköiset oppimateriaalit (äidinkieli), pedanet, tietotekniikan soveltaminen omassa opetuksessa, oppitunteja rikastavien sovellusten käyttö, oppilaiden tietoteknisten taitojen säännöllinen harjoittaminen (mm. koodaus).

Vastuuopettajana on oma luokanopettaja, tukena tietotekniikan tutor-opettaja / koulunkäynninohjaaja / tvt -tukihenkilö.
Oppiaineet: äidinkieli
Aikataulu: sähköisiä materiaaleja käytössä lukuvuonna 2018-2019, niiden käytön lisääminen ja monipuolistaminen 2018 aikana. O365 - ohjelma ja Wilma-tunnukset käyttöön 1-2. luokkalaisille lukuvuoden 2018-2019 aikana
Tavoitteena alkuopetuksen tieto- ja viestintätekniikan opetuksen järjestäminen OPS 2016 mukaisesti.

3.-4. luokat

Sähköiset oppimateriaalit, Pedanet, O365, Wilma-tunnukset, koodaus, oppilaiden tietoteknisten taitojen säännöllinen harjoittaminen, tietotekniikan soveltaminen omassa opetuksessa oppitunteja rikastavien sovellusten käyttö.

Vastuuopettajana on oma luokanopettaja, tukena tietotekniikan tutor-opettaja / koulunkäynninohjaaja / tvt- tukihenkilö.
Oppiaineet: matematiikka, äidinkieli, ympäristötieto, uskonto, kielet.
Aikataulu: sähköiset materiaalit ovat käytössä englannin kielessä, matematiikassa ja ympäristötiedossa 2018-2019, niiden käytön lisääminen ja monipuolistaminen edelleen vuoteen 2018-2019 aikana.
O365 - ohjelma ja Wilma-tunnukset ovat käytössä 3-4. luokkalaisilla. Pedanet oppilaille luokanopettajan harkinnan ja tarpeen mukaan. Tavoitteena on 3.-4. luokkien tieto- ja viestintätekniikan opetuksen järjestäminen OPS 2016 mukaisesti.

5.-6. luokat
Sähköiset oppimateriaalit, Pedanet, O365, Wilma-tunnukset, videoiden tekeminen ja editointi, valokuvat, oppilaiden tietoteknisten taitojen säännöllinen harjoittaminen, tietotekniikan soveltaminen omassa opetuksessa, oppitunteja rikastavien sovellusten käyttö.

Vastuuopettajan oma luokanopettaja, tukena tietotekniikan tutor-opettaja / koulunkäynninohjaaja / tvt -tukihenkilö.
Oppiaineet: matematiikka, äidinkieli, ympäristötieto, historia, kielet ja käsityö.
Aikataulu: sähköiset materiaalit ovat käytössä englannin kielessä 2018-2019, niiden käytön monipuolistaminen ja lisääminen edelleen lukukauden 2018-2019 aikana.

5.-6. luokkalaisilla on käytössään 0365- ohjelma ja Wilma-tunnukset lukuvuonna 2018-2019. Pedanet- ohjelma otetaan käyttöön harkinnan ja ryhmän tarpeen mukaan. Tavoitteena on 5.-6. luokkalaisten tieto- ja viestintätekniikan opetuksen järjestäminen OPS 2016 mukaisesti.

Oppilaille jaetaan Opetushallituksen laatimat kyselyt, jotka kartoittavat oppilaiden omien laitteiden käyttöä koulussa (puhelin, tietokone, tabletti ja muut mahdolliset laitteet).

Monialaiset opintokokonaisuudet:

Moko syksy 2018:
Käsittelimme syksyn MOKO -kokonaisuudessa ( vk 35) liikennekasvatusasioita seuraavasti:

1.-2. luokkien oppilaat

 - Oppilaat perehtyivät turvalliseen koulumatkaan ja tienylitykseen. He tekivät retken eläinpuistoon Vehmasmäkeen. Oppilaille järjestettiin polkupyörien katsastus, taitorata ja keskusteltiin polkupyöräilykypärän käytöstä (mukana Liikenneturvan henkilöstöä). Oppilaat käivivät lisäksi keskustelua heijastimen tärkeydestä pimeällä. Liikenneteemaa käytiin laulujen ja leikkien avulla.

3.-4. luokkien oppilaat

- Oppilaat harjoittelivat yksin, pareittain ja ryhmissä liikennemerkkejä ja liikennekäyttäytymistä Fillarilla-tietokoneohjelman avulla, pelaamalla 'lautapeliä' ja suunnittelemalla omia merkkejä liikennemerkkien perusmuotojen ja -värien (määräysmerkit, kielto- ja rajoitusmerkit, ohjemerkit sekä varoitusmerkit) perusteella. Käytävällä he suorittivat heijastimien etsimisradan, mikä konkretisoi heijastimen näkyvyyttä pimeällä. Liikenneturva piti oppilaille pyörien kuntotarkastuksen, ajotaidon testauksen sekä opetusta muutamien tärkeiden liikennemerkkien merkityksestä. Perjantaina teimme pyöräretken Vehmasmäen eläinpuistoon.

5.-6. luokkien oppilaat
 
 - Oppilaat tekivät Into-pelissä liikennekasvatukseen (pyöräily) liittyviä tehtäviä ryhmissä viikon ajan. Tehtävät käsittelivät turvallisuuteen liittyviä asioita (liikennemerkit, pyörien huoltaminen, liikennesäännöt jne.) Lisäksi oppilaat puhdistivat, huolsivat ja kunnostivat omia polkupyöriään.

Lisäksi Liikenneturvan edustajat pitivät oppilaille pyörien kuntotarkastuksen ja oppilaat testasivat ajotaitojaan pyöräilyradalla. Viimeisenä päivänä teimme pyöräretken eläinpuistoon Vehmasmäkeen.


Moko kevät 2019/ Kuopion kaupungin yhteinen aihe (monialaiset opintokokonaisuudet):

https://maailma2030.fi

Arviointi
Monialaisten oppimiskokonaisuus jaksojen jälkeen järjestetään opettajien arviointikokous, jossa kunkin pajan vastuuopettaja voi antaa palautetta luokanohjaajille oppilaiden työskentelystä MOKO -tunneilla. Lapset toteuttavat itsearvioinnin toimintaan liittyen.


ESI- JA ALKUOPETUKSEN YHTEISTYÖ
Luokat 1-2
Esi- ja alkuopetuksen suunnitelma laaditaan syksyisin yhdessä alkuopettajien ja esikoulun opettajan kanssa. Suunnitelman toteutumista arvioidaan lukuvuoden aikana tapahtumien yhteydessä ja lukuvuoden lopuksi.

Kaveriluokka -toimintamalli (entinen VSOP)
Kaveriluokka -toimintamallin mukaista alkuopetusta on Kuopiossa toteutettu eri tavoin kolmella koululla vuodesta 2005 lähtien.

1.Toiminnan periaatteet
Kurkimäen koulussa kaveriluokkatoimintaa jatketaan
lukuvuonna 2018-2019 yhdessä esikoulun ja 1. -2. luokkien kanssa pajatoimintana. Lapset opiskelevat pajatunneilla sekaryhmissä, joissa on lapsia esikoulusta sekä 1.-2. luokilta. Opetuksen suunnittelun pohjana ovat esi- ja alkuopetuksen opetussuunnitelmat. Toiminnan painopisteenä 0.-2. luokkien yhteistoiminnassa ovat tutkin ja toimin ympäristössäni -kokonaisuuden aihealueet. 1.-2.luokilla on myös yhteistyötä muissa oppimiskokonaisuuksissa. Pajapäivä on tiistaisin klo 9.00-10.45. Toimintaa toteutetaan heterogeenisissa ryhmissä (7-8 opp./ryhmä)

2. Rakenteet ja resurssit ja vastuut
Toimintaa suunnittelee ja toteuttaa esikoulun opettaja, 1.-2.luokkien opettajat sekä koulun laaja-alainen erityisopettaja.
Tunneilla on myös mukana 1-2 koulunkäynninohjaajaa ja yksi lastenhoitaja. Tiimin yhteissuunnitteluaika on tiistaisin klo 13-14. Toimintaan osallistuu 13 eskarilaista, 28 ekaluokkalaista ja 19 tokaluokkalaista.

3.Oppimisympäristöt ja työskentelytavat
Toiminta tapahtuu pääosin esi- ja alkuopetuksen luokkatiloissa. Myös koulun käytävätiloja, salia ja pihaa sekä lähiympäristöä käytetään aina toiminnan tarpeen mukaan. Työskentely on toiminnallista, yhdessä oppimista. Oppimismenetelminä käytetään paljon leikkiä ja toiminnallisuutta, sekä pari- ja pienryhmätyöskentelyä. Pajoja on toimintapäivinä 8. 6 pistettä ovat aikuisjohtoisia ja 2 pistettä ovat ns. kylmiä pisteitä, joissa lapset toimivat pääosin keskenään, valvonnan alla toki.
Pajoissa hyödynnetään leikkejä, pelejä, sadutusta, kuvataiteita, musiikkia, tietotekniikkaa jne.

4. Arviointi
1-2. luokilla arvioinnissa käytetään Kuopion kaupungin koulujen oppimiskeskustelulomaketta. Kaveriluokka -toiminnan arvioinnissa hyödynnetään Torni-mallia.

10.9.2018 Tarja, Susanna, Tiina ja Sini

Oppilasarviointi

Arviointikeskustelut järjestetään vuosittain kaikille oppilaille marras-tammikuun aikana. Keskustelut käydään itsearviointilomakkeen tavoitteiden pohjalta. Arvioinnin yhteydessä järjestetään opettajien kokous, jossa voidaan keskustella yhdenmukaisista arviointiperusteista sekä käytösarvioinnista. Huoltajalle arviointi antaa tietoa arviointiperusteista ja oppilaan edistymisestä.

Opettajien kouluttautuminen. Kikyt ja Veso-koulutukset lukuvuonna 2018-2019:
Suunnitelma:
Vesot
Syksy 2018 lukuvuoden suunnittelu, veso x 2 pvä
Kevät 2019 Henkilökunnan kouluttaminen 2 x 3h

KIKY-tunnit
22.9 Tyhy-koulutus yhteistyössä maaseutualueen pienten koulujen kanssa (6h)
4.10 Koulun kehittäminen ja inventaario (3 h)
11.10 Koulun kehittäminen ja inventaario (3 h)

Lisäksi 12 tuntia opettajakohtaista yhteissuunnitteluaikaa entisen ys-ajan lisäksi.

J-M 11.9.2018
Pia 13.9.2018
Jyrki 18.9.2018