Koulun toimenpiteet
Karttulan Kissakuusenkoulun toimenpiteet
Oppilashuollon suunnitelmista päivitetään ja tarkistetaan kuluvan lukuvuoden aikana mm. "Suunnitelma oppilaiden suojelemiseksi kiusaamiselta, häirinnältä ja väkivallalta", tarkennetaan koulun toimintamalli alaikäisten tupakkatuotteiden kokeilemiseen / käyttämiseen puuttumiseen. Aikataulutus laaditaan yhdessä oppilashuoltohenkilöstön kanssa syksyn suunnittelupalaverissa.
Oppilashuollolla tarkoitetaan opiskelijan hyvän oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa koulussa.
Koulun yhteisöllisen oppilashuollon ryhmään kuuluvat rehtori, koulupsykologi, koulukuraattori, terveydenhoitaja, laaja-alainen erityisopettaja sekä oppilaiden (oppilaskunnan hallituksesta) ja huoltajien edustajat sekä lisäksi esim. lääkäri ja sidosryhmien edustajia mahdollisuuden/tarpeen mukaan. Ryhmän tehtävänä on yhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen sekä muun yhteisöllisen oppilashuollon toteuttaminen ja kehittäminen. Ryhmän kutsuu koolle rehtori.
Yhteisöllisestä oppilashuoltotyöstä pidetään muistiota, joka arkistoidaan sekä sähköisesti että koulun arkistoon. Muistion kirjaajana toimii kukin jäsen vuorollaan.
Koulun yhteisölliset oppilashuollon tapaamiset ovat lukuvuonna 2016-2017
1.9 Oppilashuoltosuunnitelma - Lukuvuoden 2016-2017 suuntaviivojen päivittäminen ja aikataulutus
Kiusaamisenvastaisen ohjelman käynnistys
27.9 Päivitetään suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä ja luodaan toimintamalli tupakkatuotteiden käyttämiseen puuttumiselle.
22.11Turvallisuuden edistäminen sekä toiminta äkillisissä kriiseissä ja uhka- ja vaaratilanteissa
Kevään kokoukset alustavat ajankohdat ja käsiteltävät asiat:
14.2.2017 Oppilaiden vaikuttaminen kouluyhteisössä sekä kodin ja koulun välinen yhteistyö
25.4.2017 Lukuvuoden 2016-2017 arviointi, kiusaamisen vastaisen ohjelman toteutumisen tarkastelu ja tulevan lukuvuoden 2017-2018 suunnittelu
Yksilökohtainen asiantuntijaryhmä kootaan erikseen kutakin oppilashuollollista asiaa varten. Siihen kuuluvat asiankäsittelyn kannalta tarvittavat henkilöt, jotka ryhmän kokoaja kutsuu koolle. Ryhmän kokoajana toimii kuka tahansa koulun henkilöstöön kuuluva henkilö. Ryhmässä käsitellään mm. oppilaan fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin liittyviä asioita.
Yksilökohtaisesta käsittelystä otetaan yhteys niihin tahoihin, joihin on oppilaan ja/tai huoltajan kirjallinen suostumus. Vastuuhenkilö kutsuu kokouksen koolle, huolehtii suostumusten hankkimisesta ja tekee muistion. Läsnä ovat ne henkilöt, joiden läsnäoloon on suostumus.
Perusopetuslain mukaisessa moniammatillisessa kokouksessa (osa kolmiportaisen tuen järjestämistä) on tarpeen mukaan paikalla rehtori, luokanopettaja/aineenopettaja, laaja-alainen erityisopettaja, terveydenhoitaja, lääkäri, koulupsykologi, koulukuraattori tai muita kouluyhteisön jäseniä. Käsiteltävät asiat kuuluvat kolmiportainen tuen, kurinpidolliset asioiden tai koulunkäynnin laiminlyönnin piiriin.
Opettajat ovat yhteydessä huoltajiin ennen kuin oppilaan asiaa käsitellään moniammatillisessa kokouksessa. Huoltajan ja oppilaan läsnäolo asiaa käsiteltäessä on suositeltavaa.
Koulun oppilashuoltoresurssi kohdennetaan tarpeen mukaan yhteisölliseen, yksilökohtaiseen ja moniammatilliseen oppilashuoltotyöhön. Toiminnassa painotetaan ennaltaehkäisyä ja varhaista puuttumista sekä yhteistyötä oppilaiden ja huoltajien kanssa.
Oppilashuollon toimintasuunnitelma on nähtävissä koulun kotisivulla. Huoltajia tiedotetaan Wilman kautta, kotisivuilla ja vanhempainilloissa. Opettajat kertovat luokissa oppilaille oppilashuoltotyöstä oppilaiden ikätason huomioiden.
Oppilashuollon resurssointi:
- oppilashuoltotyöhön varattu kokousaika on tiistaisin klo 8-10
- laaja-alainen erityisopettaja (koululla puoli päivää / viikko)
- koulukuraattori ja koulupsykologi ovat paikalla tarvittaessa, sopimuksen mukaan
- kouluterveydenhoitaja työskentelee koululla tiistaiaamupäivisin
- koululääkäri työskentelee koululla oppilaiden terveystarkastusten yhteydessä
Koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut
Kemppaanmäen yksikön koulupsykologina toimii Emmi Marjamaa ja koulukuraattorina Kirsi Mykkänen.
Kouluterveydenhuoltopalvelut
Kouluterveydenhoitajana toimii Pirkko Miettinen.
Aamu- ja iltapäivätoiminta
Kemppaanmäen yksikössä ei ole aamutoimintaa. Iltapäivätoiminta esikoululaisille Pikku-Hermannin päiväkodissa ja 1-2 luokkalaisille omalla koululla. Iltapäivätoiminnan vastaavana ohjaajana on Jukka Pohtola.
Kulttuuripalvelut
Kultturipolun palveluihin osallistutaan kunkin luokan ohjelman mukaisesti.
Koululiikunta
Koululiikunta toteutetaan yleisen opetussuunnitelman mukaisesti. Liikkuva koulu -yhteysopettajana toimii Anna-Maija Nenonen.
Kouluruokailu
Oppilaat ruokailevat klo 10.45 alkaen. Ruokailun valvonnasta vastaa opettajat.
Koulukuljetukset
Järjestetään kaupungin ohjeiden mukaisesti. Opettajat valvovat kuljetusoppilaita. Koulukuljetuksista vastaa rehtori ja apulaisjohtaja.