7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20131287#Pidp5312336
http://www.oph.fi/download/163777_perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf

Lisätietoja:
kasvun ja oppimisen tuen johtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008
erityisopetuksen johtava rehtori Mika Kuitunen 044 718 4421

Koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut

Koulupsykologit ja kuraattorit osallistuvat omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun ja arviointiin. Koulupsykologit ja koulukuraattorit voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön (esim. Kiva-koulu), opettajien kokouksiin, suunnittelupäiviin ym. jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.

Lukuvuoden 2015-2016 painopisteet:

  • Uuden lain täytäntöön panoon liittyviin koulutuksiin osallistuminen
  • Yhteistyössä koulun muun henkilöstön kanssa uusien toimintamallien kehittäminen
  • Yhteisöllinen työ – osaamisen vahvistaminen, resursointi

Linkkejä:
http://www.kuopio.fi/web/opetus-ja-koulutus/koulupsykologi-ja-kuraattoripalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Lisätietoja:
palveluesimies Miia Uotinen 044 718 4066
kasvun ja oppimisen tuen johtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008


Kouluterveydenhuoltopalvelut

Kuopion kouluterveydenhuollon tavoitteeksi ja painopistealueeksi on asetettu vuosille 2013 – 2016 oppilaan hyvän terveyden, oppimiskyvyn ja elämänhallinnan taitojen edistäminen. Painopistealueissa on otettu huomioon Kuopion hyvinvointisuunnitelman 2013 - 2016 sekä mielenterveys- ja päihdesuunnitelman 2013 – 2020 tavoitteita ja painopistealueita.

Terveystarkastuksissa kiinnitetään tehostetusti huomiota oppilaan ja koko perheen hyvän arkirytmin hallintaan (riittävä uni, lepo, liikunta ja ulkoilu sekä terveelliset ja säännölliset ateriat), riskikäyttäytymiseen (päihteiden käyttö) ja painonhallintaan (ylipaino ja syömishäiriöt).

Myös moniammatillista yhteistyötä syvennetään oppilashuollon muun henkilöstön, etenkin koulukuraattoreiden ja – psykologien kesken. Tavoitteena on erityistä tukea ja ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tarvitsevien oppilaiden tunnistaminen, tukeminen ja seuraaminen. Lisäksi toiminnan kehittämisessä hyödynnetään vuoden 2015 Kouluterveyskyselyn tuloksia.

Lisätietoja:
terveydenhoidon palvelujen päällikkö Kristiina Mäki 044 718 6583
kouluterveydenhoidon palveluesimies Hanna-Mari Tanninen 044 718 6513

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa pyritään järjestämään 1. luokan ja erityisopetukseen otetuille tai siirretyille oppilaille. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita kerhopaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Mikäli vapaita paikkoja jää, yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa voidaan vapaita kerhopaikkoja tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Iltapäivätoimintaa järjestetään arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Kuopion kaupungin ohjeet löytyvät osoitteesta www.kuopio.fi/iltapaivatoiminta.

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4 114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku-kulttuurikasvatusohjelma toimii mallin mukaisesti lukuvuonna 2015 - 2016.

Teatteripolku-työpajojen haku aina lukukauden alussa.

Ympäristöpolun kehittäminen liittyy suunnitteilla olevaan hyvinvointia edistävään mobiili-Kuopio Gameen, johon kootaan pelien kirjastoksi kulttuuriympäristö- ja luonnonympäristöaineistoja, olemassa olevat Kuopio-aiheiset mobiilipelit, liikuntapaikkoja ym.

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
http://www.stm.fi/sosiaali_ja_terveyspalvelut/terveyspalvelut/kouluterveydenhuolto
https://www.thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja perheet/peruspalvelut/opiskeluhuolto/kouluterveydenhuolto


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät osoitteesta http://www.peda.net/veraja/kuopio/koululiikunta

Lisätietoja:
koululiikunnanohjaaja Lari Kilpeläinen 044 718 1439


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
http://www.kuopio.fi/web/opetus-ja-koulutus/koulukuljetukset


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221

Kissakuusen toimenpiteet

Kissakuusen koulun oppilashuolto

Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa kouluyhteisössä.

Oppilashuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko kouluyhteisöä tukevana yhteisöllisenä oppilashuoltona. Monialainen yhteistyö on oppilashuollossa keskeistä. Oppilashuoltotyötä ohjaavat luottamuksellisuus, kunnioittava suhtautuminen oppilaaseen ja huoltajaan sekä heidän osallisuutensa tukeminen.

Oppilashuolto on kaikkien kouluyhteisössä työskentelevien ja oppilashuoltopalveluista vastaavien työntekijöiden tehtävä. Ensisijainen vastuu kouluyhteisön hyvinvoinnista on koulun henkilökunnalla. Oppilas- ja opiskeluhuoltolaki (1287/2013) 4§ 1 ja 2mom.

Kissakuusen koulussa toimii koulukohtainen yhteisöllinen oppilashuollon ryhmä, jota johtaa rehtori. Tähän ryhmään kuuluvat rehtorin lisäksi terveydenhoitaja, kuraattori, psykologi, laaja-alainen erityisopettaja, oppilaanohjaaja sekä opetushenkilöstön, oppilaiden ja huoltajien edustajat. Kokouksiin voidaan kutsua myös KiVa-ohjaajat, tukioppilasohjaajat tai sidosryhmien edustajat kulloisenkin aiheen mukaisesti. Ryhmän tehtävänä on yhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen sekä muun yhteisöllisen oppilashuollon toteuttaminen ja kehittäminen.

Koulun yhteisölliset oppilashuollon tapaamiset ovat lukuvuonna 2015-2016
15.9.15 Oppilashuoltosuunnitelma - Lukuvuoden 2015-2016 suuntaviivojen päivittäminen.
Kevään 2015 KiVa-kyselyn käsittely
17.11.15 Kouluympäristön terveellisyys ja turvallisuus sekä kouluyhteisön hyvinvointi, kouluruokailu
9.2.2016 Päivitetään suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä.
3.5.2015 Lukuvuoden 2015-2016 arviointi ja tulevan lukuvuoden 2016-2017 suunnittelu


Oppilashuoltotyön resursointi
Koulun oppilashuoltoresurssi kohdennetaan tarpeen mukaan yhteisölliseen, yksilökohtaiseen ja moniammatilliseen oppilashuoltotyöhön.
- Oppilashuoltotyöhön on varattu aikaa ti klo 13 - 15.
- Oppilaanohjaaja (opo) (oppilaskohtainen työ 6 h/ viikko)
- Laaja-alainen erityisopettaja ( 18 h / viikko)
- Terveydenhoitaja on koululla tiistaisin 12-15 ja torstaisin klo 8 - 15
- VS. kuraattori työskentelee koululla 19.10.2015-31.1.2016 vain yksilökohtaisissa oppilashuollon tapaamisissa
- Koululääkäri työskentelee koululla joka kolmas tiistai 8-12
- Koulupsykologi käy on koululla tiistaisin, tarvittaessa myös maanantaisin

Yksilökohtainen oppilashuolto
- Oppimiseen liittyvät vaikeudet
- Muu huoli
Oppilailla on lakisääteinen oikeus yksilökohtaiseen oppilashuoltoon terveydenhoitajan, kuraattorin, psykologin tai lääkärin kanssa. Tarpeen tullen kootaan oppilaan tueksi yksilökohtaisen asiantuntijaryhmä. Tämä moniammatillinen ryhmä kootaan oppilasta kuunnellen, mukana asian käsittelyn kannalta tarpeelliset henkilöt (oppilas / huoltajat, esim.luokanvalvoja, erityisopettaja /oppilaanohjaaja, terveydenhoitaja/lääkäri/psykologi)

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kissakuusen koululla ei järjestetä aamu- tai iltapäivätoimintaa.

Kulttuuripalvelut

Kultturipolun palveluihin osallistutaan kunkin luokan ohjelman mukaisesti.

Koululiikunta

Oppilaiden innostuksen ja kiinnostuksen mukaan osallistutaan koulutoimen sisäisiin sähly-, koripallo-, ym. turnauksiin

Kouluruokailu

Oppilaat ruokailevat yhdessä vuorossa klo 10.35 – 11.15 välisellä ajalla. Riippuen oppitunnin loppumiseta oppilailla on käytettävissään 30-45 minuuttia ruokailuun. Ruokailu ei vähennä opetukseen käytettävää aikaa vaan ensimmäiset oppitunnit on jaksotettu niin, että osa oppilaista saapuu ruokailuun jo 10.35 .

Ruokailun valvonnasta vastaa 3 opettaajaa vuorollaan. Välipalan aikana A-siiven valvoja aloittaa valvontansa kouluravintolasta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 13.15 (pitkällä välituntilla aina 13.25 asti) välisenä aikana.

Perinteisten juhlapäivien lisäksi koulumme huomioi Oskar Huttusen 150 vuotispäivän 18.12.2015.

Koulukuljetukset

Järjestetään kaupungin ohjeiden mukaisesti. Oppilaat voivat odottaa koulukuljetusta nuorisotiloissa tai kirjastolla.