Koulun toimenpiteet

Talous 

Talouden hoitamisessa noudatetaan taloudellisuutta ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia ratkaisuja. Rehtori laatii talousarvion aiempien toteutumien pohjalta. Henkilöstömenojen osalta taloutta suunnitellaan ReksBud –ohjelman avulla. Rehtori seuraa talousmenoja MonetTieto-talousseurantajärjestelmän kautta ja pitää henkilöstön ajantasalla resurssien käytöstä ja mahdollisuudesta tehdä hankintoja.

Kuluvan lukuvuoden henkilöstö ja tukiresursseihin on saatu valtionavustusta koulutuksellista tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin. Niiden avulla palkataan resurssiopettajia ja järjestetään jakotunteja. Rehtori seuraa exel-taulukon avulla valtionavustusten käyttöä.

Rehtori esittelee tammikuun ys-palaverissa käyttötalousmäärärahat vuodelle 2023. Henkilöstö keskustelee yhdessä materiaalitarpeista sekä sopii esimerkiksi uudistettavista kirjasarjoista. Koulun oppimateriaalien, kuten oppikirjojen ja koulutarvikkeiden, hankinnassa tehostetaan tarvikkeiden yhteiskäyttöä, kierrätystä ja monivuotisuutta, myös Kalevalan molempien yksiköiden välillä. Käytössä olevia oppikirjasarjoja uudistetaan tarpeen mukaan budjetin sen salliessa. Kirjasarjojen uusimisessa on otettu huomioon oppilasmääräennusteet. Tänä lukuvuonna kiinnitetään erityistä huomiota paperi /sähköisten kirjojen tarkoituksen mukaiseen hankintaa päällekkäisyyttä välttäen, paperia säästäen ja digi-materiaalin käyttöä harkiten.

Uusien opetusvälineiden ja materiaalien hankinnasta vastaa rehtori ja apulaisjohtajat. Yhteisen käsityön hankinnoista vastuuopettajat tekevät esityksen ja rehtorin päätöksellä toteuttavat hankinnat pääasiassa virallisista hankintapaikoista.

Iltapäiväkerhoille varataan oma tarvikeraha, jonka käyttö on IP-ohjaajien vastuulla.  

Fyysinen ja psyykkinen oppimisympäristö 

Oppilaiden kasvua, kehitystä, oppimista, hyvinvointia ja terveyttä edistää käytännönläheinen, turvallinen ja motivoiva oppimisympäristö. Oppimisympäristöllä tarkoitetaan sekä fyysistä että psyykkistä lähiympäristöä. Oppimisympäristössä huomioidaan oppilaiden erityistarpeet. Kaikki opetukselle mahdolliset tilat otetaan käyttöön toiminnallisuuden ja eriyttämisen mahdollistamiseksi. Opetusvälineistöä ja -tiloja uusitaan ajan mukaisiksi resurssien mukaan. Koulun johto sekä turvallisuusvastaava yhteistyössä muun henkilökunnan kanssa huolehtivat tilojen turvallisuudesta ja mahdollisista korjaustarpeista. Kaluste- ja välineratkaisuissa huomioidaan erilaisten oppijoiden ja ryhmien työskentely, vuorovaikutuksellisuus ja ergonomia.  
 
Opetustilojen turvallisuus  

Turvallisuuden edistäminen on näkyvä osa kouluyhteisömme toimintakulttuuria. Turvakävely ja turvallisuuskansioon tutustuminen toteutetaan lukuvuoden alussa. Opettajat ohjaavat oppilaat toimimaan mahdollisissa kriisitilanteissa. Poistumisharjoitus sekä sisälle suojautumisharjoitus suoritetaan lukuvuosittain. Kettulan koulun tilojen terveyttä ja turvallisuutta seurataan säännöllisesti. Kiinnitämme huomiota tilojen siisteyteen ja järjestykseen, rakenteiden ja opasteiden kuntoon ja ylläpitoon, sisäilman laatuun ja ilmanvaihdon riittävyyteen, valaistukseen, lämpötilaan, kosteuteen, pesu-, pukeutumis- ja WC-tilojen asianmukaisuuteen sekä tilojen toimivuuteen suhteessa oppilasmäärään. Kiinteistön vioista raportoidaan eteenpäin ja varmistetaan, että epäkohdat korjataan. 

Tieto- ja viestintätekniikka

Koulussamme on noin 50 HP:n kannettavaa tietokonetta ja noin 75 Chromebook-tietokonetta. Oppilaskäytössä on myös noin 30 Ipadia, joista osa on erityisopetuksen käytössä. Lisäksi kuudesluokkien oppilailla on jokaisella käytössä henkilökohtainen Chromebook pilottihankeen johdosta. Opettajien henkilökohtaisia koneita on uusittu osittain. Luokissa on dokumenttikamerat ja tykit. Älytauluja ei tiloissamme ole. Laitekantamme on osin vanhaa ja ne toimivat hitaasti ja jopa hajoavat. Rikkoutuneiden koneiden tilalle ei yleensä ole saatu korvaavia tilalle. 

Kettulan koulun tvt-suunnitelma

Koulumme henkilöstön ja oppilaiden tvt-taitoja kehitetään jatkuvasti ja painotamme erityisesti opettajien digitaitojen kehittämiseen tänä lukuvuonna. Opettajilla on vastuu omista tvt-taidoista, mutta tvt-tiimi tukee ja opastaa digitaitojen kehittämisessä aktiivisesti. Kannustamme henkilökuntaa osallistumaan erilaisiin digikoulutuksiin.  

Vahvistamme digitaitokalenterin käyttöä koulussamme, jotta jokainen oppilas saa alakoulun aikana samat mahdollisuudet kehittää taitojaan. Jotta koulumme laitekanta on tehokkaassa käytössä, olemme luoneet sähköisen varauskalenterin Pedanetiin. Näin laitteet ovat käytössä silloin, kun niitä tarvitsee. 

Koulussamme tuetaan digitaitoja digitutortunneilla ja Oppilasagentti-toiminnan avulla. Oppilaiden digiosaamista tukee myös Taitavasti koneella – valinnainen, jossa digitaitoja käydään normaaleja tunteja syvällisemmin.

Koulumme tvt-osa-alueista vastataan seuraavasti:
Tekninen tuki: Auli Nikkola, Paula Rantasalo ja Jenna Pesonen (ISTEKKI-yhteyshenkilö)
Pedagoginen tuki: Paula Rantasalo ja Jenna Pesonen
TVT-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta ja digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen: tvt-vastaavat ja koko henkilökunta.