4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.

Rehtori seuraa koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.

Lisätietoja:
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Teknisten järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa ilmanvaihdon, lämmityksen, sähkön ym. osalta.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat Kuopion Tilapalveluilta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen. Jos kyse on välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, ilmoitus tehdään puhelimitse huollon päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteiden osalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Huollon tehtävänä on arvioida korjaustarpeen kiireellisyys, jonka perusteella korjaukset toteutetaan.

Tilapalvelut laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään Tilapalveluiden, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii Tilapalveluiden asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa toiminnallisia tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilapalvelut on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tarja Hosionaho 044 718 4130
asiakkuuspäällikkö Simo Hiltunen 044 718 5248
työsuojeluvaltuutetut Isto Karjalainen 044 718 4020 ja Saija Kekäläinen 044 718 4062

Tieto- ja viestintäteknologia

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea.

Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Ilkka Kukkonen 044 718 4007
koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

Koulun toimenpiteet

Talous
Talouden hoitamisessa noudatetaan taloudellisuutta ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia ratkaisuja. Rehtori laatii talousarvion aiempien toteutumien pohjalta. Henkilöstömenojen osalta taloutta suunnitellaan ReksBud –ohjelman avulla. Rehtori seuraa talousmenoja MonetTieto-talousseurantajärjestelmän kautta ja pitää henkilöstön ajan tasalla resurssien käytöstä ja mahdollisuudesta tehdä hankintoja. 
 
  
Kuluvan lukuvuoden henkilöstö- ja tukiresursseihin on saatu valtionavustusta koulutuksellista tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin. Niiden avulla palkataan resurssiopettaja ja järjestetään jakotunteja. Rehtori seuraa excel-taulukon avulla valtionavustusten käyttöä.  
  
Rehtori esittelee tammikuun ys-palaverissa käyttötalousmäärärahat vuodelle 2024. Henkilöstö keskustelee yhdessä materiaalitarpeista sekä sopii esimerkiksi uudistettavista kirjasarjoista. Koulun oppimateriaalien, kuten oppikirjojen ja koulutarvikkeiden, hankinnassa tehostetaan tarvikkeiden yhteiskäyttöä, kierrätystä ja monivuotisuutta. Käytössä olevia oppikirjasarjoja uudistetaan tarpeen mukaan budjetin sen salliessa. Kirjasarjojen uusimisessa on otettu huomioon oppilasmääräennusteet. Tänä lukuvuonna kiinnitetään erityistä huomiota paperisten ja sähköisten kirjojen tarkoituksenmukaiseen hankintaan päällekkäisyyttä välttäen, paperia säästäen ja digimateriaalin käyttöä harkiten.  
  
Uusien opetusvälineiden ja materiaalien hankinnasta vastaa rehtori ja apulaisjohtaja. Yhteisen käsityön hankinnoista vastuuopettajat tekevät esityksen ja rehtorin päätöksellä toteuttavat hankinnat pääasiassa virallisista hankintapaikoista.  
  
Iltapäiväkerhoille varataan oma tarvikeraha, jonka käyttö on IP-ohjaajien vastuulla.   

Fyysinen oppimisympäristö 

Kalevalan koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä. Koulun tavoite on taata oppilaille terveellinen ja turvallinen opiskeluympäristö, johon kuuluvat fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen turvallisuus. Terveellisyyden ja turvallisuuden edistäminen ovat olennainen osa kouluyhteisömme toimintakulttuuria, jota kehitetään jatkuvasti.  

Koulu toimii tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Opetuksen järjestäjä huolehtii tilojen tarpeellisesta ajanmukaisuudesta, kunnossapidosta ja korjauksista. Kalevalan koulu rakennuksena on elinkaarikohde, jolloin kunnossapidossa ja tilojen tarkoituksenmukaisessa kehittämisessä tehdään kattavaa yhteistyötä YIT:n kanssa.  

ARE vastaa kiinteistönhoidosta ja ISS vastaa siivouksesta. Ajankohtaisen palvelupyynnön jokainen kiinteistössä työskentelevä voi ilmoittaa Ryhti-sovelluksen kautta kiinteistöhuoltoon. Rehtori tekee kiireelliset vikailmoitukset LVIS-päivystykseen ja vaaraa aiheuttavat tilanteet hätänumeroon.  
 
 

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus 

Fyysisen turvallisuuden takaamiseksi tekniset järjestelmät ovat määräysten mukaisia ja kunnossa. Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat turvallisuusmääräykset. Turvallisuuden ja hyvinvoinnin (ml. työsuojelu ja terveysturvallisuus) toteutumista edistää ja valvoo koulun turvallisuusvastaava yhteistyössä kouluun perustetun TTT-työryhmän ja koulun muun henkilöstön kanssa. Epäkohtiin tartutaan ja turvallisuusriskit minimoidaan korjaamalla puutteet välittömästi. Lähiympäristön turvallisuuden tarkkailuun, havainnointiin ja epäkohtiin puuttumiseen otetaan oppilaat mukaan toimimaan. Jokainen henkilökunnan jäsen on epäkohtia havaitessaan velvollinen tekemään palvelupyynnön Ryhti-sovellukseen. Varhainen puuttuminen on avainasemassa kaikissa turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Mahdollisia toiminnallisia muutoksia käsitellään Kalevalan koulun RatSu-ryhmässä. Muutosten osalta rehtori tekee esityksen tilahallintapäällikölle.  

Turvallisuusvastaava huolehtii Kalevalan koulun rakennuksessa toimivien työntekijöiden, keittiön ja Saarikellon päiväkodin henkilöstö mukaan lukien, turvallisuuskävelyistä elo-syyskuussa. Poistumis- ja sisääntuloharjoitukset järjestetään syyslukukauden aikana. Koulun turvallisuuskansio ja pelastussuunnitelma päivitetään elo-syyskuussa. Henkilökunta perehtyy kansioon omatoimisesti oppien. Perehdytysaineistot luodaan turvallisuus ja työhyvinvoinnin osa-alueilla (INTRO) ja riskianalyysi päivitetään WPro-sovellukseen. Ensiapukoulutuksen saaneita henkilöitä kouluyhteisössä on kaupungin linjausten mukainen määrä. Ensiapuvälineistön ajantasaisuudesta huolehtii tehtävään nimetty ohjaaja. Koulun henkilökunnan Navisec-tietoturvapäivitys tehdään syyskuun loppuun mennessä.  

Kalevalan koulu tekee yhteistyötä Kuopion pelastuslaitoksen ja poliisin kanssa tarpeen mukaan. Palotarkastus järjestetään suunnitelman mukaisesti joka toinen vuosi.  

Kaupungin Ympäristöterveydenhuolto tekee Kalevalan koulun terveydellisten olosuhteiden tarkastuksen marraskuussa 2023.  

Lukuvuosisuunnitelman yhteydessä on myös laadittu oppilashuoltosuunnitelma. Sen liitteissä kuvataan koulumme ja kaupungin yhteisiä ohjeistuksia koskien mm. kriisitilanteita sekä oppilaiden suojaamista väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä. Suunnitelman noudattamista ja toteutumista valvotaan. Väkivallan, kiusaamisen ja häirinnän ehkäisyyn ja puuttumiseen sitoutetaan kaikki kouluyhteisön työntekijät. Näiden suhteen koulussamme on nollatoleranssi.  

Koulumme oppilashuolto huolehtii oppilaan tarvitsemasta psykososiaalisesta tuesta erilaisissa ongelma-, onnettomuus- ja kriisitilanteissa sekä niiden edellyttämässä jälkihoidossa. Koulun oppilashuoltoryhmä (rehtori, elat, terveydenhoitaja, psykologi, kuraattori) kokoontuvat palaveriin kuukauden ensimmäinen tiistai klo 12.15–13. 

Tieto- ja viestintäteknologia 

Kalevalan koulussa on vahva digitutoroinnin periaate. Jokainen opettaja saa tukea digitaitojensa kehittämiseen omalta digitutoriltaan. Yhteisissä kokouksissa nostetaan ajankohtaisia digitaitoja esille ja digitaitokalenterin käyttöä suositellaan ahkerasti. Oppilaiden osallisuutta lisää koulussamme oppilasagenttitoiminta. Oppilasagentit kokoontuvat viikoittain harjoittelemaan taitojaan ohjaajan opettajan johdolla. Viikolla he jalkautuvat luokkiin auttamaan digitaitojen opettamisessa. Tvt:n käyttöä helpottaa ympäri koulua sijoitetut digivaunut, joissa on riittävästi laitteita luokkien käyttöön.