5 Asiakkuudet ja kumppanuudet

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilaiden osallisuutta ja vaikuttamista.

Oppilaiden osallisuudella tarkoitetaan oppilaiden mahdollisuutta vaikuttaa koulun kehittämiseen ja heitä itseään koskevaan päätöksentekoon ja keskusteluihin koulussa. Koulussa tulee tietoisesti luoda ja tarjota oppilaille osallisuuden kokemuksia ja osallistumismahdollisuuksia heitä koskevista asioista päätettäessä.

Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.

Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Kaikki koulun oppilaat kuuluvat koulun oppilaskuntaan. Oppilaat valitsevat keskuudestaan oppilaskunnan hallituksen hoitamaan yhteisiä asioita. Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulun oppilaskunnan toimintaa.

Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.

Linkit:
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri


Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.

Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.

Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.

Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.

Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet.

Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.

Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:
- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)
- yhteisölliset oppilashuoltoryhmät
- vanhempainyhdistys
- luokkatoimikunnat
- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa
- oppimiskeskustelut
- koulun tapahtumiin osallistuminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan kodin ja koulun yhteistyön muodot.

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut merkittävät yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.

Opettajia kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus- ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Koulun toimenpiteet

Oppilaiden osallistuminen ja vaikuttaminen 

Koulun oppilaskuntaan kuuluu koulumme kaikki oppilaat. Lähes jokainen luokka valitsee elokuussa luokastaan oppilaskunnan hallitukseen jäsenen sekä varajäsenen. Oppilaskunta kokoontuu viikoittain. Oppilaskunnan vastuuopettajina toimivat Saara Impola ja Jenna Pesonen. Ensimmäisenä oppilaskunnan hallitus valitsee demokraattisesti joukostaan puheenjohtajan ja sihteerin. Tavoitteena on, että oppilaskunnan hallitus toimii mahdollisimman itsenäisesti vastuuopettajien heitä siinä avustaessa. Oppilaskunnan hallitus suunnittelee ja toteuttaa mm. erilaisia tapahtumia sekä kampanjoita koko koululle. Tällaisia on aikaisempina vuosina ollut mm. disco, joulukorttien- sekä ystävänpäiväkorttien jakaminen, vaalit, kävele kouluun –kampanja sekä Talent-kilpailu. Oppilaskunnan hallituksen jäsenet keräävät omissa luokissaan oppilaiden toiveita tulevan vuoden tapahtumista. Tiedossa kuitenkin on jo Nälkäpäiväkeräykseen osallistuminen, ruutuajan rajaamiseen liittyvä -kampanja sekä perinteinen Talent-kilpailu.  

 

Kodin ja koulun välinen yhteistyö 

Koulussa järjestetään vanhempainiltoja syyslukukauden alussa. Vanhempainilloissa käsitellään opetussuunnitelmaa, opiskelua koulussa, viestintää, luokan ja koulun toimintakulttuuria, kodin ja koulun yhteistyötä sekä muita ajankohtaisia teemoja. Koulussa järjestetään yhteisiä tilaisuuksia, kuten juhlia ja teemapäiviä, joihin vanhemmat ja oppilaiden läheiset voivat mahdollisuuksien mukaan osallistua.  

Koulun toiminnasta ja tapahtumista tiedotetaan koulun tapahtumakalenterissa, lukuvuosisuunnitelmassa ja Wilman kautta. Luokkien nettisivuja päivitetään ajantasaisiksi lukuvuoden aikana. Marras-tammikuussa opettajat, vanhemmat ja oppilaat pitävät oppimiskeskustelut kaupungin ohjeistuksen mukaan.  

Huoltajille lähetetään lukuvuoden aikana lyhyitä sähköisiä Forms-kyselyjä ajankohtaisiin asioihin ja hyvinvointiin liittyen. Vanhempainyhdistyksen opettajayhteyshenkilöinä lukuvuonna 2023-2024 ovat Kimmo Ahonen ja Kati Eskelinen. 

Perheluokka

Koululla järjestetään perheluokkatoimintaa. Perheluokassa tuetaan oppilaan koulunkäyntiä ja pyritään tavoitteisiin yhdessä perheen kanssa. Koulun 1.–2.lk perheluokkaa vetävät erityisopettajat Emilia Puustinen ja Jaana Jääskeläinen. Koulun 3.–6.lk perheluokkaa vetävät erityisopettaja Jaana Jääskeläinen ja koulukuraattori Anne-Mari Minkkinen. Perheluokassa harjoitellaan niitä taitoja, jotka ovat oppilaalle haasteellisia ja keskustellaan niistä asioista, joita perhe haluaa tuoda esille. Lisää tietoa perheluokasta löytyy koulun kotisivulta. 

Yläkouluun siirtyminen 

  1. luokan oppilaita tiedotetaan vuoden vaihteessa 7. luokalle siirtymisestä ja mahdollisesta painotusopetukseen hakemisesta. 6.-luokkalaiset vierailevat oman koulupolkunsa mukaisessa yläkoulussa. Vanhempainilloista vastaavat yläkoulut. Alakoulusta yläkouluun siirryttäessä siirretään oppilaiden opetuksen järjestämiseksi tarvittavaa tietoa uuteen kouluun. Tarvittaessa järjestetään tiedonsiirtopalavereja, joihin huoltajat kutsutaan mukaan.

 Seurakunnat

Kalevalan koulun ja Männistön seurakunnan yhteistyömuodot  

  • Sallitaan uskonnollinen traditio koulussa -> eri uskontojen näkyvyys koulussa  
  • Vietetään uskontokuntiin kuuluvien erilaisia juhlia -> kulttuuriset ilmiöt ja kulttuuritietoisuutta vahvistaen 
  • Tutustutaan eri uskontokuntiin  
  • Yhteistyö Männistön seurakunnan ja koulun välillä
  1. Koululaisten tilaisuudet kirkossa (joulu- ja pääsiäiskirkko), jolloin huolehditaan – muiden elämänkatsomusten tasavertaisista tilaisuuksistakoululla 
  2. Seurakunnan nuorisotyöntekijän säännöllinen vierailu koululla
  3. Uskontotunnit: ajankohtaiset kirkkovuoden kiertoon liittyvä uskonnollinen aines 
  4. Kirkkovierailut: koko luokan vierailu, katsomukseen katsomatta, painotus kulttuurisessa aineksessa eikä tunnustuksellisessa uskonnon harjoittamisessa

Pohjantien Nuorisomusiikki ry

Pohjantien nuorisomusiikki ry. www.pohjantiennuorisomusiikki.fi  

Pohjantien Nuorisomusiikki ry toimii koulumme musiikkiluokkien tukiyhdistyksenä. Musiikkiluokkien kuoro-, orkesteri- ja yhtyetoiminnan lisäksi Pohjantien Nuorisomusiikin alaisuudessa toimivat Pohjantien Nuorisopuhallinorkesteri, Pohjantien Buhaltajat, Pohjantien Trööttääjät sekä Pohjantien Junior Big Band. Pohjantien Nuorisomusiikki ry:n toiminnan tarkoitus on edistää nuorison musiikkiharrastusta ja tukea toimintaa taloudellisesti. Ponus toimii aktiivisesti yhteistyössä koulun kanssa. Ponus järjestää erilaisia tilaisuuksia, tapahtumia ja leirejä, tarjoaa konserttielämyksiä oppilaille sekä avustaa leirikoulujen ja luokkaretkien toteutumisessa. Ponus on mahdollistanut lukuisten soitinten ja nuottien hankinnan oppilaiden käyttöön.  

 

Settlementti Puijola toimii palveluntarjoajana yhdelle iltapäiväkerholle. Yhteyshenkilönä toimii Kirsi Huusko.

KuPs 

Kuopion Palloseuran järjestää palveluntarjoajana iltapäiväkerhotoimintaa ekaluokkalaisille. Robinson-kerho on liikunta- ja ulkoilupainotteinen iltapäiväkerho, jossa tavoitteena on tarjota lapsille positiivisia kokemuksia liikunnasta ja yhdessä tekemisestä. Vaikka Robinson-kerho on liikuntapainotteinen, on kerhossa mahdollisuus myös askarteluun, läksyjen tekemiseen, pelien pelaamiseen tai muuten vaan olemiseen kavereiden kanssa.

Kerho on avoinna jokaisena koulupäivänä klo 12.00 – 16.00.

Robinson-kerhon päiväohjelmarunko:
12.00 – 13.15  Ulkoilua tai toimintaa tukikohdassa (luokka ylimmässä kerroksessa)
13.15 – 13.45 Välipala ruokalassa
13.45 – 15.00 Toimintaa liikuntasalissa tai ulkoilua
15.00 – 16.00 Ulkoilua tai toimintaa tukikohdassa (luokka ylimmässä kerroksessa)

KuPS:lla on Kalevalan koululla kerho (ryhmä 5). Robinson-kerho järjestetään Kalevalan koulun tiloissa ja yhteyshenkilönä toimii Jouni Pitkänen.

Koira-avusteisuus pedagogikassa 

Koira-avusteisessa pedagogiikassa on todettu olevan useita hyötyjä. Kansainvälisellä tasolla koira-avusteisella kasvatuksella on jo merkittävä asema, ja viime vuosina se on lisääntynyt paljon myös Suomessa. Tutkimusten mukaan ihmisen ja koiran välinen vuorovaikutus, ja oikeastaan jo pelkkä koiran läsnäolo, vaikuttaa ihmisen terveyteen positiivisesti vähentämällä stressiä ja sen oireita, kuten madaltamalla verenpainetta sykettä. Koiran läsnäolo rauhoittaa oppilaita, auttaa heitä keskittymään paremmin sekä lisää heidän emotionaalista hyvinvointiaan. Koulukoira tukee oppilaita tunne- ja empatiataitojen kehityksessä sekä lisää parhaimmillaan heidän opiskelumotivaatiotaan ja positiivisia asenteita koulua kohtaan. Koiran läsnäolosta on tehty positiivisia havaintoja myös kommunikoinnin ja lukutaidon kehittymisen suhteen. Joissain Suomen kirjastoissakin on esimerkiksi lukukoiria, joille lasten on mahdollista päästä lukemaan.  

Koulussamme aloittaa lukuvuoden aikana työskentelemään koulukoira Luna. Luna on australianlabradoodle, joka on rotuna älykäs ja sosiaalinen, ja tulee erittäin hyvin toimeen lasten kanssa. Se on allergiaystävällinen, ja hilseilee paljon vähemmän kuin koirat tavallisesti, eikä myöskään tiputa karvaa. Tämän vuoksi tämän rodun edustajat sopivat myös moniin allergia- ja astmaperheisiin. 

Kansainvälisyys koulussa
Kalevalan koulussa monikulttuurisuus on arkipäiväistä ja sitä pyritään tekemään tietoisemmin näkyväksi toiminnan tasolla. Lukuvuoden painopisteenä on kielellisten ja kulttuuristen ilmiöiden tietoisuuden vahvistaminen koko lukukauden kestävänä toimintatapana huipentuen keväällä (vko 13) monialaisen oppimiskokonaisuuden teemaan. (luku 6. MOK 2) 

 Erasmus+-hanke, “School as a Living Space”, Kalevalan koulun ja koulua ympäröivän yhteisön yhteistyöhanke, jossa yhdessä Saksasta ja Italiasta olevien hankepartnereiden kanssa kehitetään koulun oppimiskulttuuria hankkeen tavoitteiden suuntaisesti. Tavoitteena on yhteisen oppimiskulttuurin luominen. Koulu kehittää osallistavaa ja inklusiivista toimintatapaa koulun sisällä ja yhteistyössä koulun ulkopuolisen ympäristön kanssa (mm. kaupunginosa, harrastustoiminta ja muut mahdolliset yhteistyökumppanit). 
 
Keskeiset tasot:  
•Koulutus /oppimismaisema (yhteistyötoimijat ja asiantuntijat opettajan rinnalla, opetustyylit, asenteet ja periaatteet)  
•Pedagoginen arkkitehtuuri (oppimisympäristöjen laajentaminen koulurakennuksen ulkopuolellekin)  
• Osallistumismahdollisuuksien luominen (oppilas aktiivisena osallistujana, vertaistoimijana, mm. Oppilasagentit vertaisohjaajana, Kestävän tulevaisuuden ja kiertotalouden –hanke Jätekukon kummikouluna)  
 
Yhteistyökumppanit:  
•Italia, Süd-Tirol: peruskoulu x2, Eppan ja Sterzing  
•Saksa, Gera: Bieberlacher Hang (peruskoulu), Pfortener Schule (Montessori-koulu), TGS Ostschule (Eurooppakoulu)  
•Suomi, Kuopio: Kalevalan ja von Wrightin koulut  
 
Lukuvuoden 2023-2024 aikataulu:   
- OPE-tet (10-15 opettajaa Saksasta ja Italiasta) Kuopiossa 15.-19.1.2024  

  • Multiplyer Event, (= Kalevala Folk) Kalevalan ja Von Wrightin koulut + sidosryhmät 17.5.2024   

 Lisäksi hallinnon ja vastuuhenkilöiden transnationaaliset tapaamiset syksy 2023 Gera 25.-29.9.2023 ja kevät Eppan 15-19.4.2024. 
Koulussamme job shadowing -harjoitteluun osallistuvat opettajat tuovat mukanaan hyviä käytänteitä ja toimintamalleja omassa koulussamme sovellettaviksi. Koulun arjessa vahvistetaan hankkeen tavoitteita mm. yhteistyökumppaneiden ja koulun yhteistyömuotoja vahvistaen. Myös yhteistyö ja hyvien käytänteiden vaihto lähikumppanikoulun kanssa.   

Männistön nuorisotalo 

Kuopion kaupungin nuorisopalveluiden toimipiste Männistön nuorisotalo Latari tekee tiivistä yhteistyötä Kalevalan koulun kanssa tukien koulun pedagogisia tavoitteita ja painopisteitä (yhteyshenkilönä Asta Sajaniemi).

Oppimisen tuki huomioidaan vapaa-ajalla siten, että alakoululaisten toiminta-ajat ovat lapsille sopivia ja turvallisia. Vapaa-ajalla sattuneet kiistat ja ristiriitatilanteet selvitetään vapaa-ajalla ja vanhempiin ollaan tiiviisti yhteydessä.

Nuorisonohjaajat vierailevat koululla torstaisin 5.-6.-luokkalaisten pitkällä välitunnilla tarjoten toiminnallisia tuokioita välituntiin. Koulun oppilaita osallistetaan välituntituntitoiminnan suunnitteluun ja toteutukseen.

Kuraattorin kanssa pidetään 3. luokkalaisille ryhmäytystunteja, joiden tavoitteena on vahvistaa tunne- ja vuorovaikutustaitoja.

Tarvittaessa ja aikataulujen yhteen sopiessa nuorisonohjaajat voivat olla toteuttamassa teematunteja ja 3.-6. -luokat voivat vierailla Latarilla. Näissä tapaamisessa huomioidaan koulun lukuvuoden painopisteet esim. kestävä kehitys sekä kieli- ja kulttuuritietoisuus.

 

Servica 
Kalevalan koulun ruokahuollosta vastaa Servican ammattitaitoinen henkilöstö. 

Kiinteistöhuolto  
Tiivis yhteistyö YIT:n , ISS:n ja Are:n henkilöstöjen kanssa. Ks. Koulun fyysinen oppimisympäristö 

Jätekukko

Kalevalan koulu on Jätekukon kummikouluna lv- 2023-2024. Jätekukon yhteyshenkilönä toimii Anja Räisänen, joka ohjaa hanketoimintaa. Kestävä tulevaisuus ja kiertotalous teemalla toteutamme koko lukuvuoden kestävän monialaisen oppimiskokonaisuuden, jossa keskeistä on koko koulun osallistaminen ja osallistuminen kestävän tulevaisuuden edistämiseen ja saada kierrätys toimet koulussa kuntoon. Opettajista on koottu ympäristöryhmä (Ahonen, Eskelinen, Luomanperä, Perälä) ja ja oppilasta ympäristötiimi (1 oppilas jokaiselta 2-6 luokilta)

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä