6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Oppimiskeskustelut

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet

Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2021 - 2022 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on hyvinvoiva minä. Kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.


Joustava esi- ja alkuopetus

Esi- ja alkuopetuksen aikuistiimi tekee joustavan esi- ja alkuopetuksen tiimisopimuksen. Tiimisopimukseen kirjataan, kuinka toiminnan periaatteet toteutuvat käytännössä, kuinka oppimispolkuja toteutetaan ja kuinka lapsiryhmien yhteistoimintaa on mahdollista järjestää.

Tiimisopimus liitetään koulun lukuvuosisuunnitelmaan.
Joustava esi- ja alkuopetus perusopetuksen opetussuunnitelmassa
Kuopion joustava esi- ja alkuopetus


Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:

  • opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
  • oppilaiden digitaidot
  • digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä kouluilla toimivien pedagogisten tukihenkilöiden ja kiertävien digimentoreiden avulla. Koulutusten ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain syksyllä tehtävällä kyselyllä. Osaamisen kehittymistä seurataan syksyllä 2021 ja keväällä 2022 toteutettavien kyselyjen avulla.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. 

Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, koulukohtaisten teknisten tukihenkilöiden (atk-vastaavat) sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan taloudellisten resurssien puitteissa. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen tekniset tukihenkilöt huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kuopiossa on käynnissä Digitaalinen ekosysteemi -hanke, jossa kartoitetaan kunkin koulun digitaalisen osaamisen nykytilaa. Kartoitukset tehdään joka kevät. Kartoituksen yhteydessä kukin koulu määrittelee itselleen kehittämistavoitteet seuraavalle lukuvuodelle ja seuraa tavoitteidensa toteutumista. Seuraava kartoitus tehdään keväällä 2022.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mitä tavoitteita asetitte koulullenne kevään 2021 Digitaalinen ekosysteemi –hankkeen palaverissa? Mitä toimenpiteitä aiotte tehdä tavoitteen saavuttamiseksi? Miten näiden tavoitteiden saavuttamista seurataan?
  2. Miten koulunne digipedagogiikan kokonaisvaltainen kehittäminen ja sen vastuut on määritelty? Miten pedagoginen ja tekninen tuki koulussanne organisoidaan ja resursoidaan niin, että se hyödyttää kaikkia opettajia?
  3. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat oppivat riittävät digitaidot? 

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
kehittämistyön koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

Koulun toiminta ja arvot

Koulun toimintaa ohjaa koulumme arvot. Koulun arvopohja tiivistyy kolmeen teemaan, jotka ovat: yhdessäympäristö ja aidosti Arvojen toteutuminen olisi tavoitteen mukaista, kun ne olisivat mukana kaikessa koulun toiminnassa aina pedagogiikasta vuorovaikutukseen ja arviointiin.
5.-6. lk harjoittelee viikottain kansainvälistä Lion Quest - Elämisen taitoja - suuntaa elämään Kompassi-ohjelmaa.



Monialaiset oppimiskokonaisuudet

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2021- 2022 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on Hyvinvoiva minä. Kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona lokakuussa 2021. Koulukohtainen MOK järjestetään keväällä 2022 aiheena Elettiin sitä ennenkin

Syksyn 2021 MOK

Syksyn MOK järjestetään lokakuussa vko 41. 
Oppilaat osallistettiin MOK:in suunnitteluun. Oppilaiden toivomusten mukaisesti MOK -viikon 
Jokaisenä päivänä oppilaat käsittelevät omaa hyvinvointiin liittyviä asioita. Aiheiksi nousivat ravinto, uni, taide+musiikki, liikunta ja kaveruus sekä perhe.

Viikon ensimmäisenä työnä oppilaat tekevät oman Hyvinvointipassin, johon he merkitsevät viikon ajan seurantaa seuraavista aiheista:
- ravinto
- uni
- liikunta
- harrastukset
- kaveritapaamiset
 -perheen yhteiset toiminnot.

Passi puretaan oman luokan kesken viimeisenä päivänä.

Jokaiseen päivään liittyy myös vähintään kaksi - kolme tuntia liikuntaa joko opettajan - tai ulkopuolisen asiantuntijan johdolla.

Aamupäivät ovat työskentelyä omana ryhmänä omassa luokassa ko aiheiden(ravinto, uni, liikunta, kaveruus, perhe) mm. draaman, taiteen, musiikin, rentoutumisen/ joogan, näyttelyn muodossa.

Oppilaskunnan hallitus suunnittelee vanhempainyhdistyksen mahdollistamana viimeisen päivän loppupäivän ohjelman, jossa kiteytetään viikon työ yhdeksi kokonaisuudeksi.

Arviointi tehdään viikon työskentelystä ja ohjelmasta oman luokan kesken koronatilanteen vuoksi.


Kevään 2022 MOK

Lukuvuoden toinen monialainen oppimiskokonaisuus on koulukohtainen ja aiheena on
Elettiin sitä ennenkin
Oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona maalis- huhtikuussa 2022. Suunnittelu tapahtuu helmi- maaliskuun aikana.
Tavoitteena on tutustuttaa oppilaat koko Suomessa esiintyviin erilaisiin perinteisiin ja ennenkaikkea oman asuinalueen ja oman suvun perinteisiin ja tapoihin kaikilla mahdollisilla elämän eri osa-alueilla. Toivomme perheiden mukaan tuloa MOK:n suunnitteluun kysymälä ennakkoon vanhempien, isovanhempien musitoja esim. lapsuuden perinnepeleistä, kulttuurista. Toivomme myös saavamme asiantuntijavierailijoita koulullemme. 



Osallistaminen

Oppilaiden osallistamista harjoitetaan kuhunkin tilanteeseen sopivin tavoin. Näkökulmaa toimintaa ja opiskelua koskevissa asioissa kartoitetaan myös oppilaiden taholta. Käärmelahden koululla toimii oppilaskunta ja sen valitsema hallitus, joka osallistuu omana yksikkönään, sekä sen lisäksi suunnittelee koko koulun osallistamista koulun toimintaan. Toimintakulttuurin, oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämiseen oppilaat ovat osallisena mahdollisuuksien mukaan.
Hallitukseen osallistuu kaksi oppilasta jokaisesta luokasta 1-6. Oppilaskunnan toimintaa ohjaa opettaja Tuija Eira.

TVT-taidot

TVT-taitojen oppimista pidetään osana muuta opiskelua sekä pyritään tekemään näistä taidoista ja tekniikan hyödyntämistä luontaisena osana oppimista ja toimintaa, ilman tekniikan itsearvoistamista.
Oppilaat toteuttavat Kuopion kaupungin TVT- opetussuunnitelmaa digitaitokantenteria seuraamalla. Tavoitteena on, että jokaisen luokkatason oppilaat saavuttavat heille asetetut tavoitteet ja taitotasot.
Oppilaat käyttävät digitekniikkaa useaan kertaan viikossa opiskellen eri aineita eri tekniikoin. Isommat oppilaat voivat toimia tutoreina pienimmille oppilaille tarvittaessa.
Opettajat suorittavat NAVISEC-kouluksen ja vastaavat Kuopion kaupungin digitaitokyselyyn. Koulumme digitutori neuvoo ja opettaa opettajakuntaa tarvittaessa. Myös opettajat ovat tarvittaessa yhteydessä kaupungin digitutoriin Sinikka Leivoseen.  

 


Oppimiskeskustelu ja oppimisen arviointi

Luokanopettajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa marraskuun 2021 ja tammikuun 2022 välisenä aikana. Keskustelujen pohjana on Kuopion kaupungin perusopetuksen arviointikeskustelulomake.
Formatiivista arviointia toteutetaan jatkuvasti koulujen arvopohjankin mukaisesti yhdessä ja aidosti.

Esi- ja alkuopetuksen yhteistyö

Koulumme esi-ja alkuopetuksen yhteistyönä on tehty Tiimisopimus yhteistyön toteuttamiseksi.
Sopimus on luettavissa seuraavasta linkistä.

Tiimisopimus
 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä