7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Monialainen oppilashuollon yhteistyö

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Opiskeluhuoltopalvelut

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. He voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.


Linkkejä:
Opiskeluhuoltopalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita toimintapaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa vapaita kerhopaikkoja voidaan tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Toimintamaksut ovat 120 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 3 h/päivä tai 1-15 h/viikko ja 160 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 4 h/päivä tai yli 15 h/viikko. Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai sen puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet. Maksuvapautuspäätöksiä ei tehdä takautuvasti.

Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai toimintamaksun puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet.

Tulostettavat ohjeet ja -lomakkeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto


Kirjastopalvelut

Koulun ja Kuopion kaupunginkirjaston yhteistyö perustuu perusopetuksen ja kirjaston yhteistyösuunnitelmaan (linkki). Yhteistyösuunnitelman keskeisenä tavoitteena on tiedonhallintataitojen oppiminen, lasten ja nuorten lukuharrastuksen lisääminen ja monilukutaidon tukeminen. Suunnitelmassa kuvataan yhteistyön toteuttaminen ja sisällöt vuosiluokilla 0 - 9.

Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion perusopetuksen yhteistyösuunnitelma
Kuopion kaupunginkirjaston verkkokirjasto

Lisätietoja:
lasten ja nuorten kirjastopalveluiden päällikkö Anu Parviainen 044 718 2309


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

7 OPPILASHUOLTO JA MUU OPPILAAN TUKI 

Jynkän koulun oppilashuoltosuunnitelma on luettavissa TÄSTÄ OSOITTEESTA


Opiskeluhuoltopalvelut 

Kiusaamista ennaltaehkäisevä toiminta  

Tavoitteena on, että koko koululla on tiedossa selkeät ja yhtenäiset käyttäytymisen säännöt. Koulun sääntöjen mukaan kiusaaminen on ehdottomasti kielletty ja siihen puututaan kiireellisesti. Tavoitteena on, että koulun aikuiset toimivat niin, että lapset näkevät heidät turvallisina aikuisina, jotka kuuntelevat ja puuttuvat epäkohtiin.  
   
Ryhmäytyminen ja hyvä ryhmähenki luokissa ovat olennainen keino ehkäistä kiusaamista. Erittäin tärkeänä pidetään myös luottamuksen luomista koulun aikuisten ja oppilaiden välille. Hyvä oppilaantuntemus ja oppilaiden välisten sosiaalisten suhteiden seuraaminen koulupäivien aikana johtavat siihen, että opettaja on tietoinen oppilasryhmän tilanteesta. Oppilaiden ryhmäytyminen eri luokissa voi tapahtua monin eri keinoin. Opettajat valitsevat ryhmille sopivia tapoja ja huolehtivat, että ryhmäytymistä tapahtuu pitkin lukuvuotta, jos sille huomataan olevan tarvetta.  

Oppilaiden osallisuutta pyritään lisäämään esimerkiksi oppilaskuntatoiminnan avulla. Koulun oppilaskunnan hallituksen kautta saadaan tietoa oppilaiden toiveista ja tarpeista kiusaamisasioiden suhteen. Oppilaskunnan hallitus ja vastuuopettajat voivat ideoita yhteistyössä erilaisia tempauksia ja kampanjoita kiusaamisen ehkäisemiseksi.  

Välituntiliikunta ja -toiminta vaikuttavat siihen, että lapsilla on mielekästä ja virkistävää tekemistä taukojen aikana. Peleissä ja leikeissä on myös hyvä mahdollisuus kohdata uusia ystäviä eri luokkatasoilta. Koulutetut Välkkäri-oppilaat ovat myös mukana ohjaamassa välituntipelejä ja -leikkejä.  

Kodin ja koulun yhteistyössä pyritään matalan kynnyksen viestintään esiin tulevista kiusaamistapauksista tai -epäilyistä. Huoltajille on tarvittaessa saatavilla kiusaamisen tunnistamisen avuksi materiaaleja (Kuopion kaupunki, MLL). Näiden materiaalien olemassaolosta ja käyttömahdollisuudesta tiedotetaan koteihin tarvittaessa.  
   

Kiusaamistapausten käsittely    
 
Tavoitteena on, että koulu puuttuu tietoon tuleviin kiusaamistapauksiin välittömästi ja tehokkaasti. Koululla on tällä hetkellä opettajankokouksessa yhteisesti läpikäyty suunnitelma ja toimintaohje kiusaamistapausten käsittelemiseen. Lukuvuoden 2023–24 aikana kouluun tullaan laatimaan päivitetyt, kirjalliset toimintaohjeet ja -tavat tilanteisiin, joissa ilmenee epäasiallista käyttäytymistä ja kiusaamista. 

Luokanopettaja vie asian tarvittaessa kiusaamisasioista vastaavien opettajien käsittelyyn, jotka ovat Kaarle Ruokolainen ja Hannele Roivanen. Kun kiusaamista tulee ilmi, pidetään palaveri, jossa osapuolet ovat mukana. Palaverissa selvitetään tilanne mahdollisimman kokonaisvaltaisesti sekä tehdään sopimus tilanteen korjaamisesta ja seurannasta. Tapauksesta laaditaan raportti Wilmassa.  

Kiusaamisen jatkuessa tai tilanteen muuten vaikeutuessa kutsutaan myös oppilaiden huoltajat koululle keskustelemaan ja sopimaan jatkotoimista. Tarpeen vaatiessa palavereihin kutsutaan mukaan koulun rehtori, luokanopettajia ja mahdollisesti oppilashuollon työntekijöitä sekä muita yhteistyötahoja esim. poliisin Ankkuri-ryhmä. Asiassa voidaan tehdä myös lastensuojeluilmoitus. 

Tapauksien selvittelyssä on tärkeänä osana myös tehtyjen selvittelyjen seuranta, eli samoilta oppilailta kysellään sopimusten pitämisestä uudestaan.  

 

Iltapäivätoiminta ja kerhot  

Jynkän koululla toimii lukuvuonna 2023–2024 kolme iltapäivätoimintaryhmää. Iltapäivätoimintaa on tarjolla ensimmäisen vuosiluokan sekä erityisen tuen oppilaille. Kerhoryhmistä kaksi on kaupungin ylläpitämiä ja kolmannesta ryhmästä huolehtii palvelun tuottaja, Setlementti Puijola. Ryhmät tekevät päivittäistä yhteistyötä niin suunnittelun kuin toiminnan osalta.  

Iltapäivätoiminnan organisointiin liittyvistä asioista sovitaan yhdessä iltapäivätoiminnan koordinaattorin kanssa.  

Jynkän koulu on mukana Suomen harrastamisen malli- hankkeessa, jossa pyritään tarjoamaan lasten toivomia harrastuksia koulupäivän jälkeiseen iltapäivään. Koulullamme on tarjolla Sirkuskerho, keilailukerho ja eläinkerho. Kerholaiset on valittu tai arvottu hakijoiden keskuudesta siten, että ensisijaisesti kerhoihin on valittu oppilaita, joilla ei ole muuta harrastusta. Tänä lukuvuonna kaikki hakuaikana kerhopaikkaa hakeneet pääsivät mukaan johonkin kerhoon. 

Koululla kokoontuu maanantaisin tämän lisäksi opettajien vetämä liikuntakerho. Vanhempainyhdistys Jykevä järjestää myös oppilaille kerhotoimintaa. Kuvataidekerhot ovat jo pyörähtäneet käyntiin ja muutakin kerhotoimintaa on heillä vielä suunnitteilla.  

 

Kulttuuri- ja kirjastopalvelut 

Kulttuuripalvelut 

Jynkän koulu osallistuu kaupungin tarjoaman kulttuuripolun tapahtumiin. 

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma 

Kuopion kaupungin kulttuurikuriirina toimii Anni Marin. Jynkän koulun kulttuurikuriirina toimii Taina Kurikka. Kulttuurikuriiri pitää yllä taide- ja kulttuuriasioita työyhteisössä sekä vinkkaa sopivaa antia koululaisille. Koko ajan päivittyvästä Kuopion Seinästä löytyvät kulttuurimenot ja –tapahtumat: www.kuopionseina.fi 

 

Kirjasto 

Jynkän koulun yhteydessä on Jynkän lähikirjasto, joka toimii itsepalvelulainauksen periaatteella. Kirjasto toimii osana koulun kasvatus- ja opetustyötä. Koulun puolelta luokanopettaja Taina Kurikka suunnittelee yhteistyötä koulun ja kirjaston välillä. Kirjaston yhteyshenkilönä toimii Kaisla Pirkkalainen. 
 
Jynkän lähikirjasto pyrkii tarjoamaan oppilaille sopivaa aineistoa lukutaidon ja lukemisharrastuksen kehittämiseksi sekä tiedonhankinnan harjoittelun välineeksi. Koulumme luokille on tehty lukujärjestys, johon jokainen luokka on voinut valita kirjastovierailun ajankohdan. 

Lähikirjastosta opettaja voi pyytää kirjastonhenkilökuntaa opastamaan oppilaitaan tiedonhankinnassa sekä keräämään sopivaa luettavaa ja muuta aineistoa lainattavaksi. 
 
Oppilaita ohjataan käyttämään lähikirjastoa asiallisesti ja hyvien tapojen mukaisesti. Lisäksi kirjastokäyntien yhteydessä tulee kiinnittää huomiota kirjaston järjestyksen ja siisteyden säilyttämiseen. 

 

Koululiikunta 

Jynkän koulun liikuntapainotteisuus pyritään saamaan näkyväksi jokaisen oppilaan koulunkäynnissä useilla tavoilla.  

Jynkän koululla pyritään kehittämään oppilaiden välituntiliikuntaa esim.  
järjestämällä eri luokkatasoille omia liikunnallisia tapahtumia, kuten pieniä palloiluturnauksia. Syksyllä vuorossa on jalkapalloturnaukset ja keväällä salibandy. Lisäksi koulun Välkkäri -oppilaat hoitavat välinevuokraamoa pitkillä välitunneilla kahdesti päivässä. Luokkatasoille 1–2 järjestetään välituntiliikuntaa välkkäriohjaajien ohjaamana. Uusia Välkkäri -ohjaajia pyritään kouluttamaan 5. luokkalaisista kevätlukukaudella. Syyslukukaudella pidetään perinneleikkivälitunteja ja lisäksi liikunnan voimistelujaksoilla viikoilla 45 ja 46 pidetään luokkakohtaisia liikuntavälitunteja. 

Oppilaille järjestetään luokkatasoittain eri liikuntalajien kilpailutapahtumia, kuten hiihto- ja juoksukilpailuja. Lisäksi vanhemmat luokkatasot tekevät käyntejä lähiliikuntapaikoille.  

Jynkän koulu osallistuu kattavasti erilaisiin koko kaupungin kouluille tarkoitettuihin liikuntatapahtumiin, mikäli niitä kaupungin tasolta järjestetään. Koulu ottaa vastaan urheiluseurojen ja -järjestöjen vierailijoita ja lajiesittelyjä.  

Jynkän koulu osallistuu kaupungin tarjoamiin Liikuntapolku -hankkeeseen liittyviin tapahtumiin.  
Koulun ulko- ja sisäliikuntatilat mahdollistavat monipuolisten liikuntatapahtumien järjestämisen.  

Koulun oppilaat osallistuvat määrävuosina eri luokkatasojen oppilaille tarkoitettuun keskitettyyn uimaopetukseen.  

 

Kouluruokailu 

Koululounas tarjoillaan päivittäin klo 10–11.45. Ruokailuvuoroissa on pyritty mahdollisimman väljään ja rauhalliseen aikatauluun. Kaikkien tulee noudattaa tarkasti sovittua aikataulua. Oppilaille korostetaan käsihygienian tärkeyttä. Kiinnitetään erityistä huomiota hyviin ruokailutapoihin ja hävikkiruoan määrään. 

Välipalaa on tarjolla klo 13.00–13.15. Ruokalassa voi syödä omia terveellisiä eväitä tai ostaa välipalan Servicalta.  

 

Koulukuljetukset 

Koulukuljetukseen oikeutetut oppilaan kulkevat kouluun oppilaskuljetuksilla sovittujen aikataulujen mukaisesti. Oppilaiden kuljetusvalvonnasta vastaavat asiasta vastaavat koulunkäynninohjaajat. 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä