6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Arviointi

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia. Monipuolisen oppilasarvioinnin kehittäminen on lukuvuoden 2020 - 2021 painopistealue. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilasarvioinnin monipuolisuutta.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet


Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2020 - 2021 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on ilmastonmuutos. Kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.

Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Juankosken koulun lukuvuoden teema ja painopiste on Monipuolinen oppilasarvioinnin kehittäminen”. Aihetta käsitellään eri oppiaineissa, teemapäivissä/tunneilla, aamunavauksissa jne. Lukuvuoden aikana MOK:ssa oppilaat osallistetaan itse työskentelyn lisäksi MOK:en suunnitteluun. Oppilasarviointia käsitellään myös ys-ajalla pidettävissä kokouksissa. Lisäksi hyviä käytänteitä kerätään O365:een jaettavaksi muille.

Juankosken koulun toimintakulttuuriin kuuluu yhdessä tekeminen. Se näkyy yhdessä suunnitelluista ja toteutetuista teemapäivistä, oppilasesityksistä ja –konserteista. 

Juankosken koulussa kannustetaan liikunnalliseen toimintaan välitunneilla. Liikuntasalissa on välituntivuoroja, välituntiliikuttajat järjestävät ohjelmaa sekä lähiliikuntapaikka on oppilaiden käytössä joka välitunti koronarajoitukset huomioiden. Erilaiset liikuntapäivät/iltapäivät syksyllä, joulun alla, talvella ja keväällä ovat osa koulun toimintaa. 

Peruskoulun MOK (monialainen oppimiskokonaisuus) ”Ilmastonmuutos” toteutetaan syksyllä viikon mittaisena jaksona viikolla 51. Koulukohtainen MOK on keväällä viikolla 20 toteutettava ”Harrastukset”. Tällöin tehdään oppiainerajat ylittävää oppimista, joka suunnitellaan aiemmin opettajien sekä oppilaiden yhteistyönä. Oppilaat tekevät annetusta aiheesta tuotoksen ryhmissä hyödyntäen annettua viitekehystä ja taustamateriaalia. Suunnittelu ja toteutus tapahtuu oppilaslähtöisesti. Arviointi tapahtuu formatiivisen vertaisarvioinnin, itsearvioinnin sekä suunnitelmien ja tuotosten arvioinnilla. MOK:ssa hyödynnetään formatiivista arviointia Wilman ja eri oppimisalustojen avullaMOK:sta tehdään oppilaille ja opettajille kysely, jolla arvioidaan ja pyritään kehittämään oppimiskokonaisuutta. Mok -toteutuksesta ja tuototksista löytyy tarkemmin koulun peda.net -sivulta.

Jatkamme mahdollisuuksien mukaan Lupa välittää -kampanjan idealla Juankoskella vanhainkotivierailuja, joissa oppilaat järjestävät virikeohjelmaa, soittavat ja laulavat tai seurustelevat vanhuksien kanssa. Tavoitteena on kaksi vierailua vuodessa.