7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen


Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhteistyö kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten kanssa

Lisätietoja:
kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Psykologi- ja kuraattoripalvelut

Psykologit ja kuraattorit osallistuvat omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Psykologit ja kuraattorit voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.

Lukuvuoden 2020 - 2021 painopisteet:
  • Terveelliset elämäntavat (etenkin huumausaineiden käyttöön liittyvä ennaltaehkäisevä työ ja puuttuminen) 
  • Yhteisöllisen oppilas- ja opiskelijahuollon kehittäminen (kouluun kiinnittymisen vahvistaminen, kiusaamisen ennaltaehkäisy ja puuttuminen)
  • Vanhemmuuden tuki ja monitoimijaisenyhteistyön kehittäminen 
  • Monitoimijaisen yhteistyön kehittäminen opiskeluhuollossa

Linkkejä:
Peruskoulujen koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Lisätietoja:
Kasvun ja oppimisen tuen päällikkö Miia Uotinen 044 718 4066
Kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008


Kouluterveydenhuoltopalvelut

Kuopion kaupungin kouluterveydenhuollon perustehtävänä on tukea jokaisen koululaisen mahdollisimman tervettä kasvua ja kehitystä sekä vahvistaa oppimisen ja terveen aikuisuuden edellytyksiä. Kouluterveydenhuolto edistää terveyttä terveysneuvonnan keinoin, tunnistaa ja vahvistaa terveyttä suojaavia tekijöitä sekä pyrkii puuttumaan ongelmiin mahdollisimman varhain. Tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden ja heidän perheidensä, oppilashuollon, opettajien ja muun koulun henkilöstön kanssa.

Valtioneuvoston antaman asetuksen (338/2011) mukaan kunnan on järjestettävä oppilaalle terveystarkastus jokaisella vuosiluokalla. Oppilaalle tehdään peruskoulun aikana yhteensä yhdeksän terveystarkastusta. Laajat terveystarkastukset järjestetään oppilaille koulun alkaessa 1. luokalla, murrosiän alkaessa 5. luokalla ja peruskoulun loppuvaiheessa jatko-opintoihin valmistauduttaessa 8. luokalla.

Terveystarkastuksissa kiinnitetään tehostetusti huomiota oppilaan ja koko perheen hyvän arkirytmin hallintaan (riittävä uni, lepo, liikunta ja ulkoilu sekä terveelliset ja säännölliset ateriat), riskikäyttäytymiseen (päihteiden käyttö) ja painonhallintaan (ylipaino ja syömishäiriöt).

Myös monitoimijaista yhteistyötä tehdään oppilashuollon muun henkilöstön, etenkin koulukuraattoreiden ja – psykologien kesken. Tavoitteena on erityistä tukea ja ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tarvitsevien oppilaiden tunnistaminen, tukeminen ja seuraaminen.

Lisätietoja:
kouluterveydenhoidon palveluesimies Maiju Tirri 044 718 5940

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita kerhopaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Mikäli vapaita paikkoja jää, yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa voidaan tarjota vapaita kerhopaikkoja myös vanhemmille oppilaille.

Iltapäivätoimintaa järjestetään arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Kuopion kaupungin ohjeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Linkkejä:
Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Juankosken koulun koulukohtaista ja yhteisöllistä oppilashuoltoa varten on laadittu vuosikello, johon on merkitty koulun tapahtumat, teemapäivät, kyselyt jne. Tämä päivitetään vuosittain. 

Tänä lukuvuonna yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä kokoontuu suunnitelman mukaan neljästi, joista ainakin osa pyritään järjestämään hyödyntäen etäyhteyksiä. 

Oppilashuollolla tarkoitetaan 

Oppilashuolto pyrkii edistämään ja ylläpitämään oppilaan hyvää oppimista, hyvää psyykkistä ja fyysistä terveyttä sekä sosiaalista hyvinvointia. Oppilashuolto ehkäisee vaikeuksia ennakolta ja parantaa edellytyksiä niiden voittamiseen. Tässä dokumentissa oppilas tarkoittaa sekä oppilasta että opiskelijaa. 

Koulun yhteisöllinen oppilashuolto 

Koulun yhteisöllisen oppilashuollon vastuulla on koulukohtaisen oppilashuollon suunnittelu, kehittäminen, toteuttaminen ja arviointi. Näkökulma on ennen kaikkea ennaltaehkäisevässä oppilashuoltotyössä ja keskittyy yhteisölliseen vaikuttamiseen. Koulukohtaisessa oppilashuoltoryhmässä ei käsitellä tai ratkaista yksittäistä oppilasta koskevia asioita. 

Koulun oppilashuoltoryhmän jäseninä ovat koulun rehtori, opinto-ohjaaja, kuraattori, erityisopettajat, sosiaalityöntekijät, terveydenhoitaja, psykologi, oppilaiden ja vanhempien edustajat sekä tarvittaessa myös muita asiantuntijoita. Ryhmä kokoontuu neljä kertaa vuodessa. 

 

Yksilökohtainen oppilashuolto 

Jokaisen opettajan, joka saa tietoonsa oppilaan oppilashuollon tarpeen (opiskeluun liittyviä sosiaalisia ja/tai psyykkisiä vaikeuksia), tulee ottaa asia esille oppilaan kanssa. Oppilaan suostumuksella opettajan tulee hoitaa asiaa itse tai tarvittaessa ohjata ja neuvoa oppilasta eteenpäin kuraattorille, kouluterveydenhoitajalle tai psykologille avun saamiseksi ja ilmoittaa asiasta huoltajalle. Opettaja kirjaa erillisillä lomakkeelle tiedot siitä, miten on toimittu. Jos oppilas kieltäytyy jatko-ohjauksesta ja /tai kieltää yhteydenoton huoltajaan, myös se tulee kirjata kaavakkeelle. Opettaja ilmoittaa kuitenkin ilmenneestä huolesta huoltajalle aina, mikäli kyseessä oleva seikka uhkaa oppilaan terveyttä.  

Opetuksen tai oppilashuollon järjestämisen kannalta tarpeellinen tieto tulee kertoa luokanohjaajalle. 

 

 

 

 

Yksilökohtainen asiantuntijaryhmä 

Tarvittaessa oppilaan tueksi kootaan monialainen asiantuntijaryhmä oppilaan ja tarvittaessa huoltajan suostumuksella. Oppilaan yksilöidyllä kirjallisella suostumuksella asian käsittelyyn voi osallistua opiskeluhuollon yhteistyötahoja taikka oppilaan läheisiä. 

Opiskeluhuoltoryhmän jäsenillä on lisäksi oikeus pyytää neuvoa oppilaan asiassa tarpeelliseksi katsomiltaan asiantuntijoilta ja ilmaista heille siinä tarkoituksessa salassa pidettäviä tietoja siten kuin viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 26 §:n 3 momentissa säädetään. 

Monialaisen asiantuntijaryhmässä sovitut asiat ja toimenpiteet kirjataan opiskeluhuollon kertomukseen. 

 

Oppilashuollon resurssointi 

Koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut ovat osa esiopetuksessa ja kouluissa tehtävää oppilashuoltotyötä. Oppilashuollolla tarkoitetaan huolenpitoa oppilaiden oppimisesta ja psyykkisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Oppilashuoltotyö kuuluu kaikille kouluyhteisössä työskenteleville ja sitä tehdään yhteistyössä oppilaiden ja huoltajien kanssa. Koulupsykologi ja koulukuraattori kuuluvat koulun oppilashuoltoryhmään, jonka tehtävänä on koordinoida ja kehittää oppilashuoltotyötä koulussa, osallistua koko kouluyhteisön hyvinvointia edistävään työhön sekä etsiä ratkaisuja tukea tarvitsevien oppilaiden auttamiseksi. 

Koulukuraattorilta saa apua, kun lapsella tai nuorella on pulmia koulunkäynnissä (esim. levottomuus, poissaolot, koulumotivaatio), kaverisuhteissa tai hänen elämässään tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat koulunkäyntiin. 

Koulupsykologi on apuna lapsen tai nuoren oppimiseen, keskittymiseen, tunne-elämään ja käyttäytymiseen liittyvissä huolissa. 

Koulukuraattori ja koulupsykologi työskentelevät tarvittaessa myös työparina. Lapselle ja nuorelle mietitään ja sovitaan yhdessä huoltajan kanssa tarvittava tuki. Tarvittaessa tehdään yhteistyötä myös muiden lasten ja nuorten palveluissa työskentelevien asiantuntijoiden kanssa. 

Vanhemmat tai oppilas itse voivat ottaa yhteyttä koulukuraattoriin tai koulupsykologiin. Yhteydenotto voi tulla myös esimerkiksi opettajan tai terveydenhoitajan kautta. Oppilashuoltotyö on luottamuksellista ja toimintaa ohjaavat tietosuojaa ja salassapitoa koskevat säädökset. 

Kuraattori ja psykologi ovat pääsääntöisesti tavattavissa koululla 1pv/ vk. 

Kouluterveydenhuoltopalvelut 

Kouluterveydenhoitaja vastaanottoajat näkyvät kolmen viikon jaksoina Wilma - postina. 

Yhteydenotot puhelimitse 044 7186202 klo 8-9 välillä. Avovastaanotolle voi tulla ilman ajanvarausta klo 11-12 välillä. Avovastaanotolle voi tulla ei-kiireellisissä asioissa.  

Terveydenhuoltotilat sijaitsevat Ruukinkoulun viereisen ns. Kelan talon alakerran huoneistossa.  

Millaisissa asioissa voidaan ottaa yhteyttä kouluterveydenhuoltoon? 

- koulussa ja koulumatkalla sattuneiden tapaturmien sekä koulupäivän aikana äkillisesti sairastuneiden ensihoito. Sairastuessasi koulupäivän aikana, ota ensin yhteyttä opettajaan, joka varmistaa soittamalla pääsysi terveydenhoitajan vastaanotolle. 

- koulunkäyntiin vaikuttavien terveysongelmien selvittely 

- fyysiseen ja psyykkiseen kasvuun sekä kehitykseen liittyvien pulmien jatkoselvittely 

- ehkäisyneuvonta 

- oppilaat kutsutaan vuosittain terveystarkastukseen. Laaja terveystarkastus toteutuu 8. tai 9. luokalla, johon toivotaan myös vanhemman osallistumista. Terveydenhoitajan tarkastuksen jälkeen annetaan aika koululääkärin vastaanotolle, jonka yhteydessä kirjoitetaan nuorison terveystodistus. 

- ilmoitathan jos oppilaalla on jokin tarttuva tauti, koska se saattaa koskea koko kouluyhteisöä 

 

Erityisopetus 

Juankosken koulussa työskentelee kaksi erityisopettajaa.  Erityisopetusta annetaan luokkamuotoisena ja osa-aikaisena. Osa-aikainen erityisopetus tapahtuu lukujärjestykseen sisältyvien oppituntien aikana erityisopetuksen tiloissa tai erityisopettaja voi työskennellä myös aineenopettajan parina luokissa.  Erityisopetus kuuluu oppilaan yleiseen / tehostettuun / erityiseen tukeen oppilaan tarpeiden mukaisesti.  

 

Oppilaanohjaus 

Oppilaanohjaaja on paikalla koululla pääsääntöisesti ma – pe, tavoitettavissa myös puhelimitse, wilmalla ja sähköpostillaOppilaanohjaaja suunnittelee ja toteuttaa luokka-, pienryhmä- ja yksilöohjauksen kaikilla luokka-asteilla sekä auttaa oppilaita ensisijaisesti oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyvissä pulmissa, tarvittaessa yhteistyössä myös muiden tukitahojen kanssa. 

 

Kerhotoiminta 

Lukuvuonna 2020 pyritään jatkamaan viime keväänä keskeytyneiden kerhojen toimintaa koronarajoitukset huomioidenliikuntakerho, tietotekniikkakerho, yrittäjyyskerho ja bändikerho sekä välituntiliikuntakerho. 

Kouluruokailu 

Yläkoulun ruokailu on klo 11.30-12.00 porrastetusti. Ruokailussa pyritään kiireettömyyteen ja rauhallisuuteen sekä kannustetaan hyviin pöytätapoihin. Ruokailussa on mukana neljä valvojaa.