Monialainen oppiminen ilmastonmuutos

Ilmastonmuutosta käsitellään kevätlukukaudella ja laajuus vastaa oppilaan viikottaista työmäärää. Tavoitteena on vahvistaa oppilaiden ymmärrystä ilmaston lämpenemisestä ja omien tekojen vaikutusta ilmastonmuutoksen.

ILMASTONMUUTOS MOK

9-luokkien MOK 1.4.

Jaa luokkasi viiteen tai kuuteen ryhmään. Kunkin työryhmän tulisi löytää vastaus heille esitettyyn kysymykseen sekä esitellä vastaus lopuksi muulle luokalle. Esittelyssä olisi hyvä olla mukana jotain havainnollistavaa pelkän puhutun selostuksen lisäksi (kuvat, ydinkohdat kootusti...). Aikaa tehtävään on edellä mainittu 1x2h. Oppilaat lukevat omaan aihepiiriin liittyvät artikkelit (liitteenä).  TULOSTA MATERIAALI OPPILAILLE ENNEN KAKSOISTUNTIA. Tietoa voi lisäksi etsiä netistä. Mikäli oppilaat löytävät uutisista ajankohtaisia aiheita kysymyksiin liittyen, olisi ne hyvä esitellä osana vastausta.

  1. Mitä tarkoitetaan kasvihuoneilmiöllä ja kasvihuonepäästöillä? Mistä pahimmat päästöt aiheutuvat? LIITE1, 14-19
  2. Kuinka ihminen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa ilmastonmuutoksen hidastumiseen? LIITE 2, 102-105
  3. Mitä seurauksia mannerjäätiköiden sulamisella ennustetaan olevan? LIITE 3, 71-77
  4. Minkälaisia säiden ääri-ilmiöitä ilmastonmuutos aiheuttaa? LIITE 4, 81-84
  5. Tutustukaa Pariisin ilmastosopimukseen. Mihin sopimus allekirjoittaneita maita velvoittaa? LIITE 5, keskity tarkemmin sivuihin 134-137, lisätietoa löytyy hyvin netistä.
  6. Selittäkää käsitteet hiilinielu, fossiilinen polttoaine, hiilensidonta ja antakaa niistä esimerkkejä. LIITE 6, 41-48

 

7-8-luokkien MOK 17.5. alkaen

Aihetta käsitellään viikon aikana kaikissa oppiaineissa. Oppilaiden työskentely sekä tehdyt työt ja tehtävät ovat osa oppiaineen arviointia.

MOK- harjoitukset tallennetaan ns. Ilmastonmuutospäiväkirjaan. Päiväkirjat on laadittu sekä jaettu luokille sekä luokanvalvojille Harjoituksia voi tehdä myös Qridiin. Toiveena on, että päiväkirjan kautta oppilas ja opettajat saavat käsityksen koko viikon kulusta sekä sen sisällöistä.