Maalauspohjan valmistus

Itse tehden

Jos haluat valmistaa itse omat maalauspohjasi tarvitset:

kangasta ja kiilakehykset
niittipyssyn
vasaran
liimaa (erikeeper)
gessoa (voi myös itse tehdä mutta kaupan gessot on ihan hyviä)
hiomapaperia
leveän siveltimen

Kankaan ja kiilakehysten sijaan voi käyttää myös esim. mdf-levyä, puuta, pahvia tms.

Pingotetun kankaan pohjustaminen
- Kokoa kiilapuut
- Leikkaa puhdas kangas lankasuoraan ja pingota myös lankasuoraan, taita kulmat siisteiksi ja taakse. Niittejä on hyvä olla tiheässä. Pingota kangas tasaisesti (ensin keskeltä, sitten vuorotellen molemmin puolin), älä kiristä liikaa, kutistuminen liimausvaiheessa kiristää kankaan (jos kangasta ei ole pesty).
- liimaa kangas kahteen kertaan. Molemmilla kerroilla eri suuntiin menevin siveltimen vedoin. Myös taulun reunat -1osa muoviliimaa 2 osaa vettä
- levitä liimatulle kankaalle pohjusteaine, gesso, ohuina (kermamainen, laimenna purkin ainetta) kerroksina 2-4 kerrosta

Levypohjan pohjustaminen
- hio liimattava levy. Pinnan rikkomiseksi sekä puhdistamiseksi
- liimaa levy kahteen kertaan eri suuntaisin siveltimenvedoin -1 osa muoviliimaa 4 osaa vettä (paperipohjissa sama)
- pohjusta levy gessolla, ohuina (kermamainen,laimenna purkin ainetta) kerroksina 2-4 kerrosta
- voit liimausvaiheessa liimata levylle kankaan, joka sitten gessotaan kuten edellä
- huom. levyt ja paperi/pahvipohjat tulisi jännitteiden/kieroutumisen estämiseksi käsitellä molemmin puolin

Miksi?
Esiliimauksen tarkoituksena on vähentää pohjan imevyyttä ja liikkuvuutta. Se myös parantaa pohjusteaineen kiinnittymistä pohjaan, sekä estää maalauksessa käytettävien sideaineiden tunkeutumisen pohjaan. Näin se lisää teoksen säilymisaikaa.

Itse pohjusteen tarkoitus on kiinnittää väriaineet kestävästi maalauspohjaan, sekä eristää väriaineiden pääsy pohja-aineeseen (kankaaseen, levyyn tai paperiin), mikä saattaisi aiheuttaa ajan kanssa maalauksen tuhoutumisen. Pohjuste myös tasaa jännitteiden vaihtelua pohjassa. Käytettäessä värillistä tai kohotettua pohjaa se edesauttaa maalauksen yleisilmeen luomista.

Vinkkejä
Jos haluaa muoviliimapohjusteesta imevämmän, voi gessoon lisätä liitujauhoa.
Pohjustettaessa pohjaan voi lisätä myös aineksia luomaan erilaista struktuuria (lankaa, kangasta, hiekkaa, lastuja yms), ne tulee liimata pohjaan ja sitten pohjustaa, kuten itse pohjakin. Pohjustettaessa voi myös perusvalkoisen pohjustemassan sävyttää (ns. imprimituuri) jollain tulevaa maalausta tukevalla värillä. Esim. ihmistä kuvattaessa on hyvä olla vihreä pohja (ihonvärin taustalle).

Maalauspohjiksi voi löytää tarpeita eri puolilta; esim. roskalavoilta kovalevyjä, puupaloja ja vanereita, paperilehtiöiden taustapahvit ovat myös hyviä. Puhdista vain materiaali ennen pohjustamista.
Suurikokoisissa pohjissa tulee panna merkille, että pohja voi lähteä kieroutumaan. Tämä tulee estää hyvällä tukirakenteella. Esim kiilapuiden taakse voi rakentaa tukiristikon tai levyn taakse kauttaaltaan reunoja kiertävän tukirakenteen ja ristikon.


Lähde: Veikko Kiljunen, Taidemaalarin materiaalioppi, Taide 1992