Kasveilla ja sienillä värjäys

Kasvien ja sienten kerääminen ja kuivattaminen värjäystä varten

Ohjeet kasvien ja sienten keräämiseen ja kuivattamiseen

KASVIEN JA SIENTEN KERÄÄMINEN VÄRJÄYSTÄ VARTEN
Kotimaisista kasveista saadaan keltaisen, ruskean, vihreän ja harmaan sävyjä, sienistä myös punaisen sävyjä. Kasvit voi käyttää kokonaan tai kerätä lehtiä, kuoria, käpyjä tai juuria, sienten väriaine on pääosin lakissa. Värjätä voi tuoreilla kasveilla ja sienillä tai niitä voi kuivata myöhempää käyttöä varten. Kasveja ja sieniä kerätessä muista jokamiehen oikeudet ja kerää vain runsaasti esiintyviä kasveja,kuoret kerätään vain kaadetuista puista. Parhaiten väri irtoaa yleensä nuorista kasveista ennen kukintaa. Kävyt taas saavat olla ylivuotisia maahanpudonneita. Kuoret voi kerätä kaatuneista puista ajankohdasta riippumatta. Sienistä väri irtoaa hyvin tuoreena, myös hieman mädänneenä.

KUINKA PALJON KASVEJA JA SIENIÄ TARVITAAN
Jos halutaan voimakas, kylläinen väri, tuoreita kasveja kerätään kymmenkertainen määrä suhteessa langan painoon, käpyjä ja puunkuoria vielä enemmän. Sadalle grammalle lankaa kerätään siis kilo kasvinlehtiä tai puolitoista kiloa käpyjä. Eri sienilajeissa värin määrä vaihtelee suuresti, veriseitikkejä tarvitaan parisataa grammaa/100 g lankaa, muita sieniä enemmän. Vaaleampiin sävyihin riittää pienemmät määrät.

MITÄ VÄREJÄ KASVEILLA JA SIENILLÄ SAA, esimerkkeinä usein käytettyjä kasveja ja sieniä

Keltaisen sävyt
  • kanerva, koivun-, pihlajanlehdet, lupiinin lehdet, maitohorsma, poimulehti, raparperinlehdet, keltasipulinkuori, suopursu, variksenmarja, koiranputki
Vihreän sävyt
  • sananjalka, mesiangervo, nokkonen, punasipuli, tuomenlehdet
Ruskean sävyt
  • puiden kuoret ja edellisen vuoden kävyt
Punaisen ja oranssin sävyt
  • veriseitikit, verihelttaseitikit
KASVIEN JA SIENTEN KUIVAAMINEN JA SÄILYTTÄMINEN

- kuiva, ilmava, varjoisa kuivauspaikka, esim. ulkovarasto, autotalli, vintti-
- kasvit voi sitoa pieniksi nipuiksi ja laittaa narulle roikkumaan
- kuivaus vaakatasossa imevän materiaalin, esim. sanomalehden tai verkon päällä sopii kasveille ja sienille, isot sienet kannattaa suikaloida ja kasveja käännellä kuivumisen aikana
- sienet voi myös pakastaa, muista laittaa nimilaput, koska esim. veriseitikit ovat syötäväksi kelpaamattomia!
- kun kasvit ja sienet ovat täysin kuivia (murenevat hienonnettaessa) pakataan ne pusseihin tai laatikoihin javiedään kuivaan ja viileään paikkaan
- ennen värjäämistä kuivia kasvinosia liotetaan vedessä vuorokausi, käpyjä ja puunkuoria pidempään, liotusvesikäytetään väriliemenä

- valitessasi värjäyskasveja ota huomioon että myrkyllisten kasvien ja sienten kanssa pitää olla huolellinen, väriliemi keitetään ulkona tai hyvin ilmastoidussa tilassa, myrkyllisiä kasveja ovat mm. kielo ja pietaryrtti

Ekoprintti-kankaankuviointia kasveilla - Kuopion kansalaisopisto (opistopalvelut.fi)

Luonnonvärjäyksen perusohje

  • LUONNONVÄRJÄYKSEN PERUSOHJE

    TARVIKKEET KASVEILLA JA SIENILLÄ VÄRJÄYKSEEN

    Kattila (emali, teräs tai alumiini)

    Puukeppi sekoittamiseen

    Lämpömittari

    Vaaka

    Sakset ja vahvaa lankaa

    Värjättävää materiaalia; lankoja, kankaita, kuituja

    Puretusaineita: aluna ja viinikivi

    Sihti

    Pesuainetta, esim. Marseillen saippua

    Etikkaa

     

    • VÄRJÄTTÄVÄN MATERIAALIN ESIKÄSITTELY

    Langat ja kankaat voi pestä ennen värjäystä, niin värit tarttuvat mahdollisimman hyvin. Käytä neutraalia pesuainetta (ph 7). Kerällä olevat langat vyyhdetään, jotta värjäys onnistuu tasaisemmin. Vyyhteihin sidotaan muutama haltijalanka pitämään langat järjestyksessä ja pidempi lankalenkki josta vyyhden saa roikkumaan väripataan.

     

    • PURETTAMINEN

    Purettamisen voi tehdä ennen värjäystä tai värjäyksen aikana. Puretus auttaa värejä kiinnittymään kuituihin ja tekee väreistä kestävämpiä. Aluna on hyvä peruspurete ja sopii kaikille luonnonkuiduille. Viinikiveä voi myös lisätä, se auttaa värejä kiinnittymään kuituun tasaisesti ja kirkastaa joitakin värejä. Käytä 10 % alunaa ja 4 % viinikiveä materiaalin kuivapainosta. Puuvilla ja pellava värjäytyvät paremmin kun käytät alunaa 10-30% + tanniinia 10% materiaalin kuivapainosta.

    Jotkut kasvit sisältävät purettavia aineita, tanniinia (esim. pajun kuori), oksaalihappo (raparperi), joten niillä värjättäessä ei tarvitse lisätä puretusaineita.

    Purettaminen ennen värjäystä
    Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, 2-5 l vettä/100 g värjättävää materiaalia. Liuota puretusaineet pieneen määrään kuumaa vettä ja lisää kattilaan. Lisää materiaali ja nosta lämpötila noin 80 asteeseen ja hauduta tunnin verran. Anna jäähtyä kattilassa jos mahdollista. Materiaalit voi värjätä heti tai huuhdella ja kuivata myöhempää käyttöä varten.

    Purettaminen värjäyksen aikana
    Värjäyksen aikana purettaminen onnistuu niin, että sekoitat haaleaan väriliemeen ensin puretusaineet (jotka on ensin liuotettu pieneen määrään kuumaa vettä), ja värjättävän materiaalin ja jatkat värjäystä ohjeen mukaan.

     

    • KASVEILLA JA SIENILLÄ VÄRJÄÄMINEN, OHJE

    1 kg tuoretta tai 100 g kuivattua kasvia / 100 g värjättävää materiaalia.

    Laita kasvit tai sienet kattilaan ja lisää päälle hanakuumaa vettä niin että materiaali peittyy. Anna kiehua hiljalleen noin tunnin ajan. Jos käytät kovempia kasvin osia kuten kuoria tai oksia, niitä on hyvä keittää kauemmin ja liottaa etukäteen ainakin yön yli.

    Siivilöi kasvit tai sienet poisliemestä ja laita ne kompostiin tai biojätteeseen. Lisää värjättävä materiaali kattilaan, villaa varten värjäyslientä jäähdytetään ensin ettei villa vanu. Nosta lämpötilaa hitaasti ja pidä lämpötila noin 80 asteessa tunnin verran, sekoita välillä varovasti. Liemi ei saa kiehua jos värjätään villaa tai silkkiä.

    Materiaalit voi jättää liemeen jäähtymään tai huuhdella asteittain viilenevässä vedessä (villa, silkki). Pese materiaali kevyesti lisäämällä Marseillen saippuaa tai muuta mietoa pesuainetta. Lisää viimeiseen huuhteluveteen loraus etikkaa pehmentämään kuituja. Kuivata ilmavassa ja varjoisassa paikassa mieluummin tasossa. Vältä luonnonväreillä värjättyjen materiaalien pitämistä voimakkaassa auringonvalossa.

    Käsittele villaa varovasti myös huuhteluissa koska villa vanuu herkästi kovassa käsittelyssä ja suurissa lämpötilan vaihteluissa.

    Vinkki: Jäljelle jäänyt väriliemi kannattaa hyödyntää jälkivärjäyksissä. Lisää väriliemeen

    puretusainetta 1/3 alkuperäisestä määrästä, ja toista värjäysmenettelyt. Saat samaa väriä

    vaaleampana sävynä!

    Käytä koko värjäyksen ajan suojaimia.