Muu valinnainen vieras kieli, A-oppimäärä vuosiluokilla 4-6

Muu valinnainen vieras kieli, A-oppimäärä vuosiluokilla 4-6

Vuosiluokka 4
Opetuksen tavoitteet Opetuksen sisällöt Arvioinnin kohteet Hyvän osaamisen kuvaus
Kasvu moninaiseen kulttuurisuuteen ja kielitietoisuuteen
T1 Ohjata oppilasta tunnistamaan lähiympäristönsä kieliä sekä hahmottamaan maailman kielellisen runsauden. Ohjataan oppilasta hahmottamaan paikkoja, joissa kohdekieltä käytetään.
L2
Tutustutaan kielten ja kulttuurien moninaisuuteen ja levinnäisyyteen kielitietoisuuden kehittyminen Oppilas osaa nimetä joitain lähiympäristönsä kieliä, tietää, mitkä ovat maailman puhutuimmat kielet ja tietää pääosin, miten levinnyt kohdekieli on.
T2 Ohjata oppilas hahmottamaan ja arvostamaan omaa kieli- ja kulttuuritaustaansa ja maailman kielellistä ja kulttuurista moninaisuutta
L1,L2
Tarkastellaan ja pohditaan omaa kieli- ja kulttuuritaustaa.
Harjoitellaan arvostavaa kielenkäyttöä vuorovaikutustilanteissa.
Kotikansainvälisyys
kulttuuritietoisuuden kehittyminen osana itsearviointia Ei käytetä arvosanan muodostamisen perusteena. Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia.
T3 Ohjata oppilas havaitsemaan kieliä erottavia ja yhdistäviä tekijöitä. Tukea oppilaan kielellisen päättelykyvyn kehittymistä
L1, L2
Tehdään havaintoja kielistä, pohditaan, miten voi toimia, jos osaa kieltä vain vähän. Kielitietoisuuden kehittyminen Oppilas tunnistaa joitain kieliä erottavia ja yhdistäviä tekijöitä.
Kielenopiskelutaidot
T5 Ohjata oppilasta asettamaan opiskelulleen tavoitteita. Ohjataan oppilasta osallistumaan hyvän ilmapiirin luomiseen ja kannustavaan yhdessä oppimiseen
L1, L3
Suunnitellaan toimintaa yhdessä, opetellaan antamaan ja ottamaan vastaan palautetta, ottamaan vastuuta, käyttämään uutta opittua. Arvioidaan omaa kielitaitoa. Laaditaan yhteiset säännöt. vuorovaikutustaidot
yhteistyötaidot
Oppilas osaa kuvata opiskelun konkreettisia tavoitteita ja osallistuu aloitteellisesti ryhmän yhteisten tehtävien tekoon.
T6 Ohjataan oppilasta ottamaan vastuuta omasta opiskelusta. Kannustetaan oppilasta harjaannuttamaan kielitaitoaan rohkeasti. Ohjataan oppilasta ymmärtämään ja kokeilmaan eri tapoja oppia kieliä. Ohjataan oppilasta olemaan aktiivinen ja osoittamaan sinnikkyyttä
L1, L4,L5,L6
Harjoitellaan erilaisia kielenopiskelutapoja.

Opetellaan erilaisia muistiinpainamiskeinoja.

Harjoitellaan rohkeaa kielen käyttämistä ja oman kielitaidon arviointia esimerkiksi Eurooppalaista Kielisalkkua käyttäen.
Oman oppimisen ja opiskelutapojen kehittyminen

tiedonhankintataidot
itsearviointitaidot
Oppilas harjoittelee erilaisia tapoja opiskella kieliä ja harjaannuttaa sekä arvioi taitojaa.
Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa
T7 Ohjata oppilasta selviytymään melko hyvin tavallisimmissa arjen suullisissa tai kirjallisissa viestintätilanteissa toisen tukemana
L2, L4, L5, L7
Harjoitellaan kielen käyttöä kielitaidon eri osa-alueilla. Havainnoidaan ja harjoitellaan runsaasti ääntämistä. vuorovaikutustaidot Oppilas osaa ylläpitää viestintätilannetta kun saa siihen apukeinoja. Oppilas osaa joskus arvailla tai päätellä sanojen merkityksiä asiayhteyden, yleistiedon tai muun kielitaitonsa perusteella. Oppilas osaa pyytää toistoa tai selvennystä tarvittaessa.
T8 Ohjata oppilasta käyttämään joitakin eri viestintästrategioita
L4
Harjoitellaan kielen käyttöä monenlaisista aiheista kielitaidon eri osa-alueilla. Kokeillaan eri kielenkäyttötarkoituksia. viestintästrategiat Oppilas ymmärtää, että viestintää voi tehostaa esim. ilmein ja elein. Oppilas osaa käyttää viestinnän apukeinoja.
T9 Ohjata oppilasta käyttäytymään kohteliaasti ja käyttämään joitakin kohteliaita ilmaisuja tutuissa tilanteissa. Ohjata oppilasta kokeilemaan viestimistä monipuolisissa sosiaalisissa tilanteissa.
L2, L4
Harjoitellaan kohteliasta kielenkäyttöä. viestinnän kulttuurinen sopivuus Oppilas viestii tutuissa tilanteissa kohteliaasti ja asianmukaista kieltä käyttäen.
T10 Ohjata oppilasta tulkitsemaan ikätasolle sopivia tekstejä.
L4
Harjoitellaan kohdekielen tulkitsemista oppilaita kiinnostavista aiheista. Näkökulmana on minä ja me. Sisältöinä esim.
  • Aiheet: perhe,koulu, harrastukset, vapaa-aika
  • tekstit: pienet tarinat, näytelmät, haastattelut, lorut, laulut
  • sana- ja lausepainot
  • harjoitellaan lukemaan foneettista tarkekirjoitusta
Suullisten ja kirjoitettujen tekstien tulkinta Oppilas ymmärtää lyhyehköjä, yksinkertaista, tuttua sanastoa ja ilmaisuja sisältävää kirjoitettua tekstiä ja hidasta sekä selkeää puhetta, kun aihe ja ilmaisut ovat tuttuja.
T11 Ohjata oppilasta tuottamaan ikätasolle sopivia tekstejä ja hallitsemaan keskeisimpiä rakenteita ja ääntämisen perussäännöt
L3, L4, L5, L7

Harjoitellaan kohdekielen tuottamista esim.

  • kielenkäyttö: tervehtiminen, avun pyytäminen, kysyminen
  • pienet tarinat tutuista aiheista
  • oppilaalle annetaan lisäksi tarvittaessa mahdollisuus vaativampiinkin kielenkäyttötilanteisiin
Suullisten ja kirjoitettujen tekstien tuottaminen, kielitiedon rakenteiden alkeiden hallinta Oppilas osaa kertoa ja kirjoittaa lyhyesti itselleen tärkeistä ja tutuista asioista harjoitelluista aiheista harjoitelluin ilmaisuin.
Vuosiluokka 5
Opetuksen tavoitteet Opetuksen sisällöt Arvioinnin kohteet Arvosanan 8 osaaminen
Kasvu moninaiseen kulttuurisuuteen ja kielitietoisuuteen
T1 ja T2 Laajentaa oppilaan tietämystä ja ohjata häntä havainnoimaan eri kieliä lähiympäristössään. Ohjata oppilasta löytämään kohdekielistä aineistoaL2 Tutkitaan kielen levinneisyyttä ja omaa kieliympäristöä. Kielitietoisuuden kehittyminen Oppilas osaa nimetä useita lähiympäristönsä kieliä ja tietää, mitkä ovat maailman puhutuimmat kielet, sekä tietää pääosin, miten levinnyt kohdekieli on, ja mistä kohdekieltä löytää.
T3 Ohjata oppilasta hahmottamaan ja arvostamaan enemmän omaa kieli- ja kulttuuritaustaansa ja maailman kielellistä ja kulttuurista moninaisuutta
L1, L2
Tarkastellaan ja pohditaan omaa kieli- ja kulttuuritaustaa suhteessa muihin.
Harjoitellaan lisää arvostavaa kielenkäyttöä vuorovaikutustilanteissa.
Kulttuuritietoisuuden kehittyminen osana itsearviointia Ei käytetä arvosanan muodostamisen perusteena. Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia.
T4 Ohjata oppilasta havaitsemaan lisää kieliä erottavia ja yhdistäviä tekijöitä. Tukea oppilaan kielellisen päättelykyvyn kehittymistä edelleen.
L1, L2
Tehdään havaintoja kielistä. Pohditaan lisää keinoja miten voi toimia, jos osaa kieltä vain vähän. Tutkitaan sanojen lainautumista. Kielitietoisuuden kehittyminen Oppilas tunnistaa kieliä erottavia ja yhdistäviä tekijöitä.
Kielenopiskelutaidot
T5 Ohjata oppilasta asettamaan opiskelulleen tavoitteita. Ohjata oppilasta osallistumaan hyvän ilmapiirin luomiseen ja kannustavaan yhdessä oppimiseen
L1, L3
Suunnitellaan toimintaa sekä yhdessä että itsenäisemmin, opetellaan antamaan ja ottamaan vastaan palautetta, ottamaan vastuuta, käyttämään uutta opittua. Arvioidaan omaa kielitaitoa. Vuorovaikutustaidot
yhteistyötaidot
Oppilas osaa kuvata opiskelun konkreettisia tavoitteita ja osallistuu aloitteellisesti ryhmän yhteisten tehtävien tekoon.
T6 Ohjata oppilasta ottamaan vastuuta omasta kielenopiskelustaan ja kannustaa opilasta harjaannuttamaan kielitaitoaan rohkeasti ja myös tieto- ja viestintäteknologiaa käyttäen sekä rohkaista oppilasta kokeilemaan, millaiset tavat oppia kieliä sopivat hänelle parhaiten
L1, L4, L5, L6
Harjoitellaan lisää erilaisia kielenopiskelutapoja.
Harjoitellaan rohkeaa kielen käyttämistä ja oman kielitaidon arviointia esimerkiksi Eurooppalaista Kielisalkkua käyttäen. Harjoitellaan tieto- ja viestintäteknologian käyttöä kielenopiskelussa.
Oman oppimisen ja opiskelutapojen kehittyminen

tiedonhankintataidot
itsearviointitaidot
Oppilas hallitsee joitakin erilaisia tapoja opiskella kieliä käyttäen myös tieto- ja viestintäteknologiaa. Oppilas osaa harjaannuttaa ja arvioida taitojaan.
Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa
T7 Harjaannuttaa oppilasta selviytymään tavallisimmissa arjen suullisissa tai kirjallisissa viestintätilanteissa tarvittaessa toisen tukemana
L2, L4,L5, L7
Harjoitellaan kielen käyttöä kielitaidon eri osa-alueilla. Havainnoidaan ja harjoitellaan runsaasti ääntämistä, sana- ja lausepainoa, puherytmiä ja intonaatiota. Harjoitellaan kirjoittamista myös lausetasolla. vuorovaikutustaidot Oppilas osaa ylläpitää viestintätilannetta kun saa siihen apukeinoja. Oppilas osaa joskus arvailla tai päätellä sanojen merkityksiä asiayhteyden, yleistiedon tai muun kielitaitonsa perusteella.Oppilas osaa ilmaista onko ymmärtänyt ja hän osaa pyytää selvennystä tai toistoa tarvittaessa.
T8 Ohjata oppilasta käyttämään eri viestintästrategioita
L4
Harjoitellaan kielen käyttöä monenlaisista aiheista kielitaidon eri osa-alueilla. Kokeillaan eri kielenkäyttötarkoituksia ja harjoitellaan viestinnän apukeinoja. viestintästrategiat Oppilas ymmärtää, että viestiä voi tehostaa, ja hän osaa käyttää viestinnän apukeinoja.Oppilas osaa ilmaista mielipiteensä kohdekielellä.
T9 Ohjata oppilasta käyttäytymään kohteliaasti ja käyttämään kohteliaita ilmaisuja tutuissa tilanteissa. Ohjata oppilasta viestimään monipuolisissa sosiaalisissa tilanteissa.
L2, L4
Harjoitellaan kohteliasta ja eri tilanteisiin sopivaa kielenkäyttöä viestinnän kulttuurinen sopivuus Oppilas viestii tutuissa tilanteissa kohteliaasti ja asianmukaista kieltä käyttäen.
T10 Ohjata oppilasta tulkitsemaan ikätasolle sopivia tekstejä.
L4
Harjoitellaan kohdekielen tulkitsemista oppilaita kiinnostavista aiheista. Näkökulmana me ja ympäristö.
Tutustutaan joihinkin eri tekstityyppeihin
tekstien tulkintataidot Oppilas ymmärtää lyhyehköjä, yksinkertaista, tuttua sanastoa ja ilmaisuja sisältävää kirjoitettua tekstiä ja hidasta sekä selkeää puhetta, kun aihe ja ilmaisut ovat tuttuja
T 11 Ohjata oppilasta tuottamaan ikätasolle sopivia tekstejä ja hallitsemaan keskeisimpiä rakenteita ja ääntämisen perussäännöt
L3, L4,L5,L7

Harjoitellaan kohdekielen tuottamista esim.

  • kielenkäyttö: mielipiteen ilmaiseminen
  • pienet tarinat tutuista aiheista
  • oppilaalle annetaan mahdollisuus vaativampiinkin kielenkäyttötilanteisiin
Suullisten ja kirjoitettujen tekstien tuottaminen, kielitiedon keskeisimpien rakenteiden hallinta Oppilas osaa kertoa ja kirjoittaa itselleen tärkeistä ja tutuista asioista harjoitelluin ilmaisuin.
Vuosiluokka 6
Opetuksen tavoitteet Opetuksen sisällöt Arvioinnin kohteet Arvosanan 8 osaaminen
Kasvu moninaiseen kulttuurisuuteen ja kielitietoisuuteen
T1 Ohjata oppilasta havaitsemaan lähiympäristön ja maailman kielellisen ja kulttuurisen runsauden sekä opiskeltavan kielen aseman siinä
L2
Tutkitaan tarkemmin kielen levinneisyyttä ja omaa kieliympäristöä. Tarkastellaan kielten välisiä eroja ja samankaltaisuuksia, erityisesti opiskeltavan kielen kielikunnassa. Kielitietoisuuden kehittyminen Oppilas tietää, että maailman kielet jakautuvat kielikuntiin ja osaa kertoa, mihin kielikuntaan opiskeltava kieli kuuluu. Oppilas osaa kuvata, mitä kieliä lähiympäristössä puhutaan.
T2 Motivoida oppilasta arvostamaan omaa kieli- ja kulttuuritaustaansa sekä maailman kielellistä ja kulttuurista moninaisuutta ja kohtaamaan ihmisiä ilman arvottavia ennakko-oletuksia
L1, L2
Tarkastellaan ja pohditaan omaa kieli- ja kulttuuritaustaa suhteessa muihin.
Harjoitellaan lisää arvostavaa kielenkäyttöä vuorovaikutustilanteissa.
Saadaan kokemuksia kohtaamisista esim. kansainvälisen yheistyön kautta.
Kulttuuritietoisuuden kehittyminen osana itsearviointia Ei käytetä arvosanan muodostamisen perusteena. Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia.
T3 Ohjata oppilasta havaitsemaan kieliä yhdistäviä ja erottavia ilmiöitä sekä tukea oppilaan kielellisen päättelykyvyn kehittymistä
L1, L2
Tehdään havaintoja kielistä. Tutkitaan kielten eroja ja yhtäläisyyksiä. Kielitietoisuuden kehittyminen Oppilas osaa tehdä havaintoja opiskeltavan kielen ja äidinkielensä tai muun osaamansa kielen rakenteellisista, sanastollisista tai muista eroista ja yhtäläisyyksistä.
T4 Ohjata oppilasta löytämään kohdekielistä aineistoa
L2, L3
Tutustutaan kohdekielen eri lähteisiin Kohdekielisen aineiston löytäminen Oppilas osaa kertoa, missä opiskeltavaa kieltä voi nähdä ja kuulla.
Kielenopiskelutaidot
T5 Ohjata oppilasta asettamaan opiskelulleen tavoitteita. Ohjata oppilasta osallistumaan sallivan, hyvän ilmapiirin luomiseen ja kannustavaan yhdessä oppimiseen, jossa tärkeintä on viestin välittyminen
L1, L3
Suunnitellaan toimintaa sekä yhdessä että itsenäisesti, opetellaan antamaan ja ottamaan vastaan palautetta, ottamaan vastuuta, käyttämään opittua. Arvioidaan omaa ja tovereiden kielitaitoa kannustavasti. Vuorovaikutustaidot
yhteistyötaidot
Oppilas osaa kuvata opiskelun tavoitteita ja osallistuu ryhmän yhteisten tehtävien tekemiseen.
T6 Ohjata oppilasta ottamaan vastuuta omasta kielenopiskelustaan ja kannustaa oppilasta harjaannuttamaan kielitaitoaan rohkeasti ja myös tieto- ja viestintäteknologiaa käyttäen sekä ohjata kokeilemaan, millaiset tavat oppia kieliä sopivat hänelle parhaiten
L1, L4,L5,L6
Harjoitellaan ja vahvistetaan erilaisia kielenopiskelutapoja, ja etsitään niistä itselle sopivimmat.
Harjoitellaan rohkeaa kielen käyttämistä ja oman kielitaidon arviointia esimerkiksi Eurooppalaista Kielisalkkua käyttäen. Harjoitellaan lisää tieto- ja viestintäteknologian käyttöä kielenopiskelussa.
Oman oppimisen ja opiskelutapojen kehittyminen

tiedonhankintataidot
itsearviointitaidot

Oppilas asettaa tavoitteita kielenopiskelulleen, harjoittelee erilaisia tapoja opiskella kieliä käyttäen myös tieto- ja viestintäteknologiaa sekä harjaannuttaa ja arvioi taitojaan.
Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa
T7 Ohjata oppilasta harjoittelemaan eri viestintäkanavia käyttäen suullista ja kirjallista viestintää ja vuorovaikutusta
L2,L4,L5,L7
Harjoitellaan kielen käyttöä monipuolisesti kielitaidon eri osa-alueilla eri viestintäkanavia hyödyntäen. Harjoitellaan autenttisia viestintätilanteita esimerkiksi kansainvälisessä yhteistyössä. vuorovaikutustaidot, viestintätilanteista selviäminen Oppilas selviytyy monista rutiininomaisista viestintätilanteista tukeutuen joskus viestintäkumppaniin. (A1.3)
T8 Tukea oppilasta kielellisten viestintästrategioiden käytössä
L4
Harjoitellaan kielen käyttöä monenlaisista aiheista kielitaidon eri osa-alueilla. Kokeillaan eri kielenkäyttötarkoituksia ja automatisoidaan viestinnän yksinkertaisia apukeinoja. viestintästrategiat Oppilas osallistuu viestintään, mutta tarvitsee vielä usein apukeinoja. Oppilas osaa reagoida suppein sanallisin ilmaisuin, pienin elein (esim. nyökkäämällä), äännähdyksin tai muunlaisella minimipalautteella. Oppilas joutuu pyytämään selvennystä tai toistoa hyvin usein. (A1.3)

T9 Ohjata oppilasta laajentamaan kohteliaaseen kielenkäyttöön kuuluvien ilmaisujen tuntemustaan
L2, L4

Harjoitellaan kohteliasta ja eri tilanteisiin sopivaa kielenkäyttöä Viestinnän kulttuurinen sopivuus Oppilas osaa käyttää yleisimpiä kohteliaaseen kielenkäyttöön kuuluvia ilmauksia monissa rutiininomaisissa sosiaalisissa tilanteissa. (A1.3)
T10 Ohjata oppilasta tulkitsemaan ikätasolleen sopivia ja itseään kiinnostavia puhuttuja ja kirjoitettuja tekstejä
L4
Harjoitellaan kohdekielen tulkitsemista oppilaita kiinnostavista aiheista. Näkökulmana minä, me ja maailma.
Tutustutaan eri tekstityyppeihin ja harjoitellaan tiedon etsimistä niistä. Tarjotaan mahdollisuus tutustua vaativampiin teksteihin, esimerkiksi lyhyisiin autenttisiin teksteihin.
tekstien tulkintataidot Oppilas ymmärtää yksinkertaista, tuttua sanastoa ja ilmaisuja sisältävää kirjoitettua tekstiä ja hidasta puhetta asiayhteyden tukemana. Oppilas pystyy löytämään tarvitsemansa yksinkertaisen tiedon lyhyestä tekstistä. (A1.3)

T11 Tarjota oppilaalle runsaasti tilaisuuksia harjoitella ikätasolle sopivaa puhumista ja kirjoittamista kiinnittäen huomiota myös ääntämiseen ja tekstin sisällön kannalta oleellisimpiin rakenteisiin
L3, L4,L5,L7

Harjoitellaan kohdekielen tuottamista. Kohteena esim.

  • rohkea kielenkäyttö pienelläkin kieliaineksella
  • pienet, muutaman lauseen tarinat tutuista aiheista
  • runsas ääntämisen harjoittelu äänne-, sana- ja lausetasolla
  • perussanavaraston vahvistaminen
  • mahdollisuus vaativampiinkin kielenkäyttötilanteisiin
  Oppilas pystyy kertomaan joistakin tutuista ja itselleen tärkeistä asioista käyttäen suppeaa ilmaisuvarastoa ja kirjoittaa muutaman lyhyen lauseen harjoitelluista aiheista. Oppilas ääntää useimmat harjoitellut ilmaisut ymmärrettävästi. Oppilas hallitsee hyvin suppean perussanaston ja muutaman tilannesidonnaisen ilmauksen sekä peruskieliopin aineksia. (A1.2)

L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen
L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
L4 Monilukutaito
L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen
L6 Työelämätaidot ja yrittäjyys
L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä