14.4.13 Liikunta

Koulun omat suunnitelmat

Oppiaineen tehtävä

Liikunnan opetuksen tehtävänä on vaikuttaa oppilaiden hyvinvointiin tukemalla fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyä sekä myönteistä suhtautumista omaan kehoon. Oppiaineessa tärkeitä ovat yksittäisiin liikuntatunteihin liittyvät positiiviset kokemukset ja liikunnallisen elämäntavan tukeminen. Oppitunneilla korostuvat kehollisuus, fyysinen aktiivisuus ja yhdessä tekeminen. Liikunnan avulla edistetään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä sekä tuetaan kulttuurista moninaisuutta. Opetus on turvallista, ja se perustuu eri vuodenaikojen ja paikallisten olosuhteiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Liikunnassa hyödynnetään koulun tiloja, lähiliikuntapaikkoja ja luontoa monipuolisesti. Oppilaita ohjataan ja sitoutetaan turvalliseen ja eettisesti kestävään toimintaan ja oppimisilmapiiriin.

Liikunnassa oppilaat kasvavat liikkumaan ja liikunnan avulla. Liikkumaan kasvamisen osatekijöitä ovat oppilaiden ikä- ja kehitystason mukainen fyysisesti aktiivinen toiminta, motoristen perustaitojen oppiminen ja fyysisten ominaisuuksien harjoitteleminen. Oppilaat saavat tietoja ja taitoja erilaisissa liikuntatilanteissa toimimiseen sekä yleiseen hyvinvointiin liittyvistä asioissa kuten uni, lepo, palautuminen ja ravinto. Liikunnan avulla kasvamiseen kuuluu toisia kunnioittava vuorovaikutus, vastuullisuus, pitkäjänteinen itsensä kehittäminen, tunteiden tunnistaminen ja säätely sekä myönteisen minäkäsityksen kehittyminen. Liikunta tarjoaa mahdollisuuksia iloon, keholliseen ilmaisuun, osallisuuteen, sosiaalisuuteen, rentoutumiseen, leikinomaiseen kisailuun ja ponnisteluun sekä toisten auttamiseen. Liikunnassa oppilas saa valmiuksia terveytensä edistämiseen.

Vuosiluokilla 3-6 opetuksen pääpaino on motoristen perustaitojen vakiinnuttamisessa ja monipuolistamisessa sekä sosiaalisten taitojen vahvistamisessa. Monipuolinen ja vuorovaikutuksellinen opetus tukee taitojen oppimista, oppilaiden hyvinvointia, kasvua itsenäisyyteen ja osallisuuteen sekä luo valmiuksia liikunnalliseen elämäntapaan. Oppilaat osallistuvat kehitysvaiheensa mukaisesti toiminnan suunnitteluun ja vastuulliseen toteuttamiseen.


Fyysisen, sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn tavoitteiden on mahdollista toteutua kaikilla vuosiluokilla oppisisältöihin ja oppimisympäristöihin luontevasti liittyen. Opetuksen sisältöjä ei ole jäsennetty lajeittain eikä liikuntamuodoittain. Erilaiset liikuntatehtävät sekä liikuntamuodot ja -lajit nähdään toiminnallisina välineinä, jotka edesauttavat opetukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Jokainen oppilas on oppijana ja liikkujana ainutlaatuinen, oppilaan kasvaminen ja kehittyminen on yksilöllistä. Nämä arvot ohjaavat liikuntakasvatuksen tavoitteita, sisältöjä ja arviointia.

Koululiikunnan tavoitteista keskeisin on oppilaan sisäisen motivaation vahvistaminen myönteisten kokemusten kautta. Tällä tavoin tuetaan oppilaiden omaa pätevyydentunnetta liikunnassa.

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet toteutuvat osana monipuolista liikuntakasvatusta.
L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen (esim. taitojen harjoittelu)
L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (esim. ryhmässä toimiminen, ilmaisuliikunta)
L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (esim. toimintakyky, tunnetaidot, sunnistus/luontoliikunta)
L4 Monilukutaito (esim. havainnointi, havaintomotoriikka, erilaiset toimintaymäristöt, pelikäsitys)
L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (esim. taulutietokoneiden käyttäminen liikunnassa, sykemittaus)
L6 Työelämätaidot ja yrittäjyys (esim. yhteistyö, oma-aloitteisuus, vastuullisuus)
L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (esim. yhteisen tekemisen mahdollistaminen, pelisäännöistä sopiminen, yhteisistä välineistä huolehtiminen)



3. vuosiluokka

Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

Arvioinnin kohteet

Hyvän osaamisen kriteerit

Fyysinen toimintakyky

     

kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen

L1, L3

Fyysinen toimintakyky

Opetukseen sisältyy runsaasti fyysisesti aktiivista toimintaa.

Oppilaille opetetaan liikkumiseen ja liikunnan harrastamiseen liittyviä tietoja.

Työskentely ja yrittäminen

Oppilaan toiminta vastaa yleensä kestoltaan ja rasitukseltaan hänen omia edellytyksiään ja mahdollisuuksiaan.

ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja

L1, L3, L4

Opetuksessa käytetään monipuolisesti leikkejä, harjoitteita ja pelejä, jotka mahdollistavat osallisuuden, pätevyyden, itsenäisyyden sekä ilmaisun ja esteettisyyden kokemuksia.

Opetukseen valitaan sellaisia oppilaiden kehitysvaiheeseen soveltuvia turvallisia tehtäviä, joissa harjaannutetaan havainto- ja ratkaisuntekotaitoja liikuntatilanteisiin sovellettuina (esim. luontoliikunta, voimistelu ja palloilut).

Ratkaisujen teko erilaisissa liikuntatilanteissa.

Kehotietoisuus suhteessa aikaan, tilaan ja voimaan

 

Oppilas osaa hyvin koulussa opetetut havaintomotoriset sisällöt, tunnistaa kehonsa eri puolet, kehon eri osat ja osaa suhteuttaa ne sekä kulloinkin käytössä olevat välineet tilaan, aikaan ja voimaan.

ohjata oppilasta sekä vahvistamaan tasapaino- ja liikkumistaitojaan että soveltamaan niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina sekä eri tilanteissa.

L3

Erilaisissa oppimisympäristöissä vahvistetaan tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja monipuolisten liikuntamuotojen (kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikki- ja tanssiliikunta sekä palloilut ja voimistelut) ja eri liikuntalajien avulla.

Tasapaino-, liikkumis- ja käsittelytaidot sekä niiden sovellukset (kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikki- ja tanssiliikunta sekä palloilu ja voimistelut)

 

 

 

 

 

 

 

Oppilas osaa hyvin koulussa opetetut tasapaino- ja liikkumistaidot ja niiden sovellukset eri oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina sekä eri liikuntamuodoissa ja liikuntalajeissa.

ohjata oppilasta sekä vahvistamaan että soveltamaan välineenkäsittelytaitojaan monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä käyttämällä erilaisia välineitä eri vuodenaikoina erilaisissa tilanteissa

L3

Erilaisissa oppimisympäristöissä käsitellään käsin, jaloin ja vartalolla erilaisia välineitä ja telineitä.

Välineiden ja telineiden käsittelytaidot käsin, jaloin ja kehon eri osin.

Oppilas osaa hyvin koulussa opetetut käsittelytaidot käsin, jaloin ja kehon eri osin.



kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa

L3

Valitaan tehtäviä, joilla opitaan harjaannuttamaan nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa sekä tehtäviä, joiden avulla tutustutaan myös oman toimintakyvyn arviointiin.

Valtakunnallisen fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä Move!:n mittaukset tehdään niin, että ne tukevat 5. vuosiluokalla koulussa järjestettäviä laajoja terveystarkastuksia.

 

Fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen:
nopeus, liikkuvuus, kestävyys ja voima.

Oppilas suoriutuu hyvin nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa vaativista suorituksista.

 

 

opettaa uimataito, jotta oppilas pystyy liikkumaan vedessä ja pelastautumaan vedestä


3.lk: uimataidon harjaantuminen

L3

Liikunnan opetukseen kuuluu uinnin ja vesiliikunnan opetus.


Kolmannen luokan ydinsisältöinä ovat selkäkrooli, kroolin käsiveto, pituus- ja syvyyssukellukset.

 

Uimataito: selkäkrooli, kroolin käsiveto ja potku, pituus- ja syvyyssukellukset

 

Oppilaan selkäuinnissa toteutuvat hyvin selkäkroolin ydinkohdat. Oppilaan krooliuinnin käsivedossa toteutuvat hyvin krooliuinnin ydinkohdat. Oppilas osaa hypätä uintisyvyiseen veteen jalat edellä. Oppilas osaa hyvin pituus- ja syvyyssukelluksen perusteet.

ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan liikuntatunneilla

L3, L6, L7

 

Toiminta liikuntatunneilla

Oppilas osaa toimia vastuullisesti ja muiden oppilaiden turvallisuuden huomioiden.

Sosiaalinen toimintakyky

     

ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioonottaen

L2, L3, L6, L7

Sosiaalinen toimintakyky

- opetukseen valitaan myönteistä yhteisöllisyyttä lisääviä pari- ja ryhmätehtäviä, leikkejä, harjoituksia ja pelejä, joissa opitaan ottamaan toiset huomioon ja auttamaan muita

 

Vuorovaikutus- ja työskentelytaidot


Oppilas osallistuu sopuisasti ryhmän toimintaan. Oppilas ottaa hyvin vastaan saamansa avun ja palautteen.

ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä kantamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista

L2, L6, L7

Opetukseen valitaan tehtäviä, joissa opitaan vastuun ottamista omasta toiminnasta, yhteisistä asioista ja säännöistä

 


Toiminta yhteisissä oppimistilanteissa

Oppilas noudattaa hyvin sopimuksia ja tulee tunneille ajoissa ja on asiallisesti varustautunut. Oppilas tekee pyydettäessä oman osuutensa järjestelyistä. Oppilas auttaa ja kannustaa kavereitaan annetun tehtävän mukaisesti.

Psyykkinen toimintakyky

     

kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa itsenäisen työskentelyn taitoja

L1, L2, L3

Psyykkinen toimintakyky

- opetuksessa käytetään tehtäviä, joissa opitaan pitkäjännitteisesti ponnistelemaan yksin ja yhdessä muiden kanssa tavoitteen saavuttamiseksi

- yhteisillä tehtävillä harjoitellaan vastuun ottamista

 

Työskentelytaidot

Oppilas tekee annetut tehtävät ja pystyy itsenäiseen työskentelyyn ohjatussa tilanteessa.

 

 

 

 

 

Oppilas tekee oman osuutensa järjestelyistä.

huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä

L1, L2

- iloa ja virkistystä tuottavilla liikuntatehtävillä autetaan myönteisten tunteiden kokemista, jotka vahvistavat pätevyyden kokemuksia ja myönteistä minäkäsitystä

 

   
 

 

4. vuosiluokka

Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

Arvioinnin kohteet

Hyvän osaamisen kriteerit

Fyysinen toimintakyky

     

kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen

L1, L3

Fyysinen toimintakyky

Opetukseen sisältyy runsaasti fyysisesti aktiivista toimintaa.

Oppilaille opetetaan liikkumiseen ja liikunnan harrastamiseen liittyviä tietoja.

Työskentely ja yrittäminen

Oppilaan toiminta vastaa yleensä kestoltaan ja rasitukseltaan hänen omia edellytyksiään ja mahdollisuuksiaan. Oppilaan taidot ovat edistyneet kolmannen luokan tasosta.

ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja

L1, L3, L4

Opetuksessa käytetään monipuolisesti leikkejä, harjoitteita ja pelejä, jotka mahdollistavat osallisuuden, pätevyyden, itsenäisyyden sekä ilmaisun ja esteettisyyden kokemuksia.

Opetukseen valitaan sellaisia oppilaiden kehitysvaiheeseen soveltuvia turvallisia tehtäviä, joissa harjaannutetaan havainto- ja ratkaisuntekotaitoja liikuntatilanteisiin sovellettuina (esim. luontoliikunta, voimistelu ja palloilut).

Ratkaisujen teko erilaisissa liikuntatilanteissa.

Kehotietoisuus suhteessa aikaan, tilaan ja voimaan.

 

Oppilas osaa hyvin koulussa opetetut havaintomotoriset sisällöt, tunnistaa kehonsa eri puolet, kehon eri osat ja osaa suhteuttaa ne sekä kulloinkin käytössä olevat välineet tilaan, aikaan ja voimaan. Oppilaan taidot ovat edistyneet kolmannen luokan tasosta.

ohjata oppilasta sekä vahvistamaan tasapaino- ja liikkumistaitojaan että soveltamaan niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina sekä eri tilanteissa.

L3

Erilaisissa oppimisympäristöissä vahvistetaan tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja monipuolisten liikuntamuotojen (kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikki- ja tanssiliikunta sekä palloilut ja voimistelut) ja eri liikuntalajien avulla.

Tasapaino-, liikkumis- ja käsittelytaidot sekä niiden sovellukset (kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikki- ja tanssiliikunta sekä palloilu ja voimistelut)

 

 

 

 

 

 

 

Oppilas osaa hyvin koulussa opetetut tasapaino- ja liikkumistaidot ja niiden sovellukset eri oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina sekä eri liikuntamuodoissa ja liikuntalajeissa. Oppilaan taidot ovat edistyneet kolmannen luokan tasosta.

ohjata oppilasta sekä vahvistamaan että soveltamaan välineenkäsittelytaitojaan monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä käyttämällä erilaisia välineitä eri vuodenaikoina erilaisissa tilanteissa

L3

Erilaisissa oppimisympäristöissä käsitellään käsin, jaloin ja vartalolla erilaisia välineitä ja telineitä.

Välineiden ja telineiden käsittelytaidot käsin, jaloin ja kehon eri osin.

Oppilas osaa hyvin koulussa opetetut käsittelytaidot käsin, jaloin ja kehon eri osin. Oppilaann taidot ovat edistyneet kolmannen luokan tasosta.

kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa

L3

Valitaan tehtäviä, joilla opitaan harjaannuttamaan nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa sekä tehtäviä, joiden avulla tutustutaan myös oman toimintakyvyn arviointiin.

Valtakunnallisen fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä Move!:n mittaukset tehdään niin, että ne tukevat 5. vuosiluokalla koulussa järjestettäviä laajoja terveystarkastuksia.

 

Fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen:
nopeus, liikkuvuus, kestävyys ja voima.

Oppilas suoriutuu hyvin nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa vaativista suorituksista. Oppilaan taidot ovat edistyneet kolmannen luokan tasosta.

 

 

opettaa uimataito, jotta oppilas pystyy liikkumaan vedessä ja pelastautumaan vedestä


4.lk: uimataidon harjaantuminen, oppilas osaa uida 25m



Liikunnan opetukseen kuuluu uinnin ja vesiliikunnan opetus.

Neljännen luokan ydinsisältöinä ovat rintauinti, sukellukset ja hypyt.

 

Uimataito: rintauinti, sukellukset, hypyt.

 

Oppilaan rintauinnissa toteutuvat hyvin rintauinnin ydinkohdat. Oppilas osaa uida yhtäjaksoisesti 25 m. Oppilas osaa sukeltaa pituutta ja syvyyttä. Oppilas osaa hypätä veteen jalat edellä.

ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan liikuntatunneilla

L3, L6, L7
 

Toiminta liikuntatunneilla

Oppilas osaa toimia vastuullisesti ja muiden oppilaiden turvallisuuden huomioiden. Oppilaan taidot ovat edistyneet kolmannen luokan tasosta.

Sosiaalinen toimintakyky

     

ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioonottaen

L2, L3, L6, L7

Sosiaalinen toimintakyky

- opetukseen valitaan myönteistä yhteisöllisyyttä lisääviä pari- ja ryhmätehtäviä, leikkejä, harjoituksia ja pelejä, joissa opitaan ottamaan toiset huomioon ja auttamaan muita

 

Vuorovaikutus- ja työskentelytaidot

Oppilas osallistuu sopuisasti ryhmän toimintaan. Oppilas ottaa hyvin vastaan saamansa avun ja palautteen. Oppilaan taidot ovat edistyneet kolmannen luokan tasosta.

ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä kantamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista

L2, L6, L7

Opetukseen valitaan tehtäviä, joissa opitaan vastuun ottamista omasta toiminnasta, yhteisistä asioista ja säännöistä

 


Toiminta yhteisissä oppimistilanteissa

Oppilas noudattaa hyvin sopimuksia ja tulee tunneille ajoissa ja on asiallisesti varustautunut. Oppilas tekee pyydettäessä oman osuutensa järjestelyistä. Oppilas auttaa ja kannustaa kavereitaan annetun tehtävän mukaisesti. Oppilaan taidot ovat edistyneet kolmannen luokan tasosta.

Psyykkinen toimintakyky

     

kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa itsenäisen työskentelyn taitoja

L1, L2, L3

Psyykkinen toimintakyky

- opetuksessa käytetään tehtäviä, joissa opitaan pitkäjännitteisesti ponnistelemaan yksin ja yhdessä muiden kanssa tavoitteen saavuttamiseksi

- yhteisillä tehtävillä harjoitellaan vastuun ottamista

 

Työskentelytaidot

Oppilas tekee annetut tehtävät ja pystyy itsenäiseen työskentelyyn ohjatussa tilanteessa.

 

 

 

 

 

Oppilas tekee oman osuutensa järjestelyistä. Oppilaan taidot ovat edistyneet kolmannen luokan tasosta.

 

huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä

L1, L2

- iloa ja virkistystä tuottavilla liikuntatehtävillä autetaan myönteisten tunteiden kokemista, jotka vahvistavat pätevyyden kokemuksia ja myönteistä minäkäsitystä

 

   
 

 

 

5. vuosiluokka

Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

Arvioinnin kohteet

Hyvän osaamisen kriteerit

Fyysinen toimintakyky

     

kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen

L1, L3

Fyysinen toimintakyky

Opetukseen sisältyy runsaasti fyysisesti aktiivista toimintaa.

Oppilaille opetetaan liikkumiseen ja liikunnan harrastamiseen liittyviä tietoja.

Työskentely ja yrittäminen

Oppilaan toiminta vastaa yleensä kestoltaan ja rasitukseltaan hänen omia edellytyksiään ja mahdollisuuksiaan. Oppilaan taidot ovat edistyneet neljännen luokan tasosta.

ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja

L1, L3, L4

Opetuksessa käytetään monipuolisesti leikkejä, harjoitteita ja pelejä, jotka mahdollistavat osallisuuden, pätevyyden, itsenäisyyden sekä ilmaisun ja esteettisyyden kokemuksia.

Opetukseen valitaan sellaisia oppilaiden kehitysvaiheeseen soveltuvia turvallisia tehtäviä, joissa harjaannutetaan havainto- ja ratkaisuntekotaitoja liikuntatilanteisiin sovellettuina (esim. luontoliikunta, voimistelu ja palloilut).

Ratkaisujen teko erilaisissa liikuntatilanteissa.

Kehotietoisuus suhteessa aikaan, tilaan ja voimaan.

 

Oppilas osaa hyvin koulussa opetetut havaintomotoriset sisällöt, tunnistaa kehonsa eri puolet, kehon eri osat ja osaa suhteuttaa ne sekä kulloinkin käytössä olevat välineet tilaan, aikaan ja voimaan. Oppilaan taidot ovat edistyneet neljännen luokan tasosta.

ohjata oppilasta sekä vahvistamaan tasapaino- ja liikkumistaitojaan että soveltamaan niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina sekä eri tilanteissa.

L3

Erilaisissa oppimisympäristöissä vahvistetaan tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja monipuolisten liikuntamuotojen (kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikki- ja tanssiliikunta sekä palloilut ja voimistelut) ja eri liikuntalajien avulla.

Tasapaino-, liikkumis- ja käsittelytaidot sekä niiden sovellukset (kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikki- ja tanssiliikunta sekä palloilu ja voimistelut)

 

 

 

 

 

 

 

Oppilas osaa hyvin koulussa opetetut tasapaino- ja liikkumistaidot ja niiden sovellukset eri oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina sekä eri liikuntamuodoissa ja liikuntalajeissa. Oppilaan taidot ovat edistyneet neljännen luokan tasosta.

ohjata oppilasta sekä vahvistamaan että soveltamaan välineenkäsittelytaitojaan monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä käyttämällä erilaisia välineitä eri vuodenaikoina erilaisissa tilanteissa

L3

Erilaisissa oppimisympäristöissä käsitellään käsin, jaloin ja vartalolla erilaisia välineitä ja telineitä.

Välineiden ja telineiden käsittelytaidot käsin, jaloin ja kehon eri osin.

Oppilas osaa hyvin koulussa opetetut käsittelytaidot käsin, jaloin ja kehon eri osin. Oppilaan taidot ovat edistyneet neljännen luokan tasosta.

kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa

L3

Valitaan tehtäviä, joilla opitaan harjaannuttamaan nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa sekä tehtäviä, joiden avulla tutustutaan myös oman toimintakyvyn arviointiin.

Valtakunnallisen fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä Move!:n mittaukset tehdään niin, että ne tukevat 5. vuosiluokalla koulussa järjestettäviä laajoja terveystarkastuksia.

 

Fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen: nopeus, liikkuvuus, kestävyys ja voima.

Oppilas suoriutuu hyvin nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa vaativista suorituksista. Oppilaan taidot ovat edistyneet neljännen luokan tasosta.

 

 

opettaa uimataito, jotta oppilas pystyy liikkumaan vedessä ja pelastautumaan vedestä


5.lk: uimataidon harjaantuminen

L3

Liikunnan opetukseen kuuluu uinnin ja vesiliikunnan opetus.

Viidennen luokan ydinsisältöinä ovat rinta- ja krooliuinti, matkauinti

 

Uimataito: rintauinti, krooliuinti, matkauinti

 

Oppilaan rinta- ja krooliuinnissa toteutuvat hyvin uintilajien ydinkohdat. Oppilas jaksaa uida matkauintia.

ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan liikuntatunneilla

L3, L6, L7

 

Toiminta liikuntatunneilla

Oppilas osaa toimia vastuullisesti ja muiden oppilaiden turvallisuuden huomioiden. Oppilaan taidot ovat edistyneet neljännen luokan tasosta.

Sosiaalinen toimintakyky

     

ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioonottaen

L2, L3, L6, L7

Sosiaalinen toimintakyky

- opetukseen valitaan myönteistä yhteisöllisyyttä lisääviä pari- ja ryhmätehtäviä, leikkejä, harjoituksia ja pelejä, joissa opitaan ottamaan toiset huomioon ja auttamaan muita

 

Vuorovaikutus- ja työskentelytaidot

Oppilas osallistuu sopuisasti ryhmän toimintaan. Oppilas ottaa hyvin vastaan saamansa avun ja palautteen. Oppilaan taidot ovat edistyneet neljännen luokan tasosta.

ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä kantamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista

L2, L6, L7

Opetukseen valitaan tehtäviä, joissa opitaan vastuun ottamista omasta toiminnasta, yhteisistä asioista ja säännöistä

 


Toiminta yhteisissä oppimistilanteissa

Oppilas noudattaa hyvin sopimuksia ja tulee tunneille ajoissa ja on asiallisesti varustautunut. Oppilas tekee pyydettäessä oman osuutensa järjestelyistä. Oppilas auttaa ja kannustaa kavereitaan annetun tehtävän mukaisesti. Oppilaan taidot ovat edistyneet neljännen luokan tasosta.

Psyykkinen toimintakyky

     

kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa itsenäisen työskentelyn taitoja

L1, L2, L3

Psyykkinen toimintakyky

- opetuksessa käytetään tehtäviä, joissa opitaan pitkäjännitteisesti ponnistelemaan yksin ja yhdessä muiden kanssa tavoitteen saavuttamiseksi

- yhteisillä tehtävillä harjoitellaan vastuun ottamista

 

Työskentelytaidot

Oppilas tekee annetut tehtävät ja pystyy itsenäiseen työskentelyyn ohjatussa tilanteessa.

 

 

 

 

 

Oppilas tekee oman osuutensa järjestelyistä. Oppilaan taidot ovat edistyneet neljännen luokan tasosta.

 

huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä

L1, L2

- iloa ja virkistystä tuottavilla liikuntatehtävillä autetaan myönteisten tunteiden kokemista, jotka vahvistavat pätevyyden kokemuksia ja myönteistä minäkäsitystä

 

   
 

 

6. vuosiluokka
Huom: 6. luokan arviointikriteerit päivitetty 1.8.2023

Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

Arvioinnin kohteet

Hyvän osaamisen kriteerit

Fyysinen toimintakyky

     

kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen

L1, L3

Fyysinen toimintakyky

Opetukseen sisältyy runsaasti fyysisesti aktiivista toimintaa.

Oppilaille opetetaan liikkumiseen ja liikunnan harrastamiseen liittyviä tietoja.

Työskentely ja yrittäminen

Oppilas osallistuu liikuntatuntien toimintaan yleensä aktiivisesti kokeillen ja harjoitellen erilaisia liikuntatehtäviä.

ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja

L1, L3, L4

Opetuksessa käytetään monipuolisesti leikkejä, harjoitteita ja pelejä, jotka mahdollistavat osallisuuden, pätevyyden, itsenäisyyden sekä ilmaisun ja esteettisyyden kokemuksia.

Opetukseen valitaan sellaisia oppilaiden kehitysvaiheeseen soveltuvia turvallisia tehtäviä, joissa harjaannutetaan havainto- ja ratkaisuntekotaitoja liikuntatilanteisiin sovellettuina (esim. luontoliikunta, voimistelu ja palloilut).

Ratkaisujen teko erilaisissa liikuntatilanteissa.

Kehotietoisuus suhteessa aikaan, tilaan ja voimaan.

 

Oppilas tekee eri liikuntatilanteissa, kuten leikeissä ja peleissä, useimmiten tarkoituksenmukaisia ratkaisuja.

ohjata oppilasta sekä vahvistamaan tasapaino- ja liikkumistaitojaan että soveltamaan niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina sekä eri tilanteissa.


L3

Erilaisissa oppimisympäristöissä vahvistetaan tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja monipuolisten liikuntamuotojen (kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikki- ja tanssiliikunta sekä palloilut ja voimistelut) ja eri liikuntalajien avulla.

Tasapaino-, liikkumis- ja käsittelytaidot sekä niiden sovellukset (kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikki- ja tanssiliikunta sekä palloilu ja voimistelut)

 

 

 

 

 

 

 


Oppilas osaa tasapainoilla ja liikkua erilaisissa oppimisympäristöissä.

 

ohjata oppilasta sekä vahvistamaan että soveltamaan välineenkäsittelytaitojaan monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä käyttämällä erilaisia välineitä eri vuodenaikoina erilaisissa tilanteissa

L3

Erilaisissa oppimisympäristöissä käsitellään käsin, jaloin ja vartalolla erilaisia välineitä ja telineitä.

Välineiden ja telineiden käsittelytaidot käsin, jaloin ja kehon eri osin.

Oppilas osaa käsitellä erilaisia liikuntavälineitä erilaisissa oppimisympäristöissä.

kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa

L3

Valitaan tehtäviä, joilla opitaan harjaannuttamaan nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa sekä tehtäviä, joiden avulla tutustutaan myös oman toimintakyvyn arviointiin.

Valtakunnallisen fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä Move!:n mittaukset tehdään niin, että ne tukevat 5. vuosiluokalla koulussa järjestettäviä laajoja terveystarkastuksia.

 

Fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen:
nopeus, liikkuvuus, kestävyys ja voima.

Oppilas osaa arvioida fyysisiä ominaisuuksiaan ja harjoittaa nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa

 

 

opettaa uimataito, jotta oppilas pystyy liikkumaan vedessä ja pelastautumaan vedestä


6.lk: uimataidon harjaantuminen


L3

Liikunnan opetukseen kuuluu uinnin ja vesiliikunnan opetus.

Kuudennen luokan ydinsisältöinä ovat rinta- ja selkäuinti, sukellukset

 

Uima- ja pelastautumistaidot

Rinta- ja selkäuinti, sukellukset

Oppilas on perusuimataitoinen

(Osaa uida 50 metriä kahta uintitapaa käyttäen ja sukeltaa 5 metriä pinnan alla).

ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan liikuntatunneilla

L3, L6, L7

 

Toiminta liikuntatunneilla

Oppilas osaa ottaa huomioon mahdolliset vaaratilanteet liikuntatunneilla sekä pyrkii toimimaan turvallisesti ja asiallisesti.

Sosiaalinen toimintakyky

     

ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioonottaen

L2, L3, L6, L7

Sosiaalinen toimintakyky

- opetukseen valitaan myönteistä yhteisöllisyyttä lisääviä pari- ja ryhmätehtäviä, leikkejä, harjoituksia ja pelejä, joissa opitaan ottamaan toiset huomioon ja auttamaan muita

 

Vuorovaikutus- ja työskentelytaidot

Oppilas osaa toimia eri liikuntatilanteissa yhteisesti sovitulla tavalla.

ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä kantamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista

L2, L6, L7

Opetukseen valitaan tehtäviä, joissa opitaan vastuun ottamista omasta toiminnasta, yhteisistä asioista ja säännöistä

 

Toiminta yhteisissä oppimistilanteissa


Oppilas noudattaa reilun pelin periaatteita ja osoittaa pyrkivänsä vastuullisuuteen yhteisissä oppimistilanteissa

Psyykkinen toimintakyky

     

kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa itsenäisen työskentelyn taitoja

L1, L2, L3

Psyykkinen toimintakyky

- opetuksessa käytetään tehtäviä, joissa opitaan pitkäjännitteisesti ponnistelemaan yksin ja yhdessä muiden kanssa tavoitteen saavuttamiseksi

- yhteisillä tehtävillä harjoitellaan vastuun ottamista

 

Työskentelytaidot


Oppilas osaa yleensä työskennellä vastuullisesti ja itsenäisesti.

huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä

L1, L2

- iloa ja virkistystä tuottavilla liikuntatehtävillä autetaan myönteisten tunteiden kokemista, jotka vahvistavat pätevyyden kokemuksia ja myönteistä minäkäsitystä

 

  Ei vaikuta arvosanan muodostamiseen. Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia.
 

 

 

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Oppiaineen tehtävä

Liikunnan opetuksen tehtävänä on vaikuttaa oppilaiden hyvinvointiin tukemalla fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyä sekä myönteistä suhtautumista omaan kehoon. Oppiaineessa tärkeitä ovat yksittäisiin liikuntatunteihin liittyvät positiiviset kokemukset ja liikunnallisen elämäntavan tukeminen. Oppitunneilla korostuvat kehollisuus, fyysinen aktiivisuus ja yhdessä tekeminen. Liikunnan avulla edistetään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoaja yhteisöllisyyttä sekä tuetaan kulttuurista moninaisuutta. Opetus on turvallista, ja se perustuu eri vuodenaikojen ja paikallisten olosuhteiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Liikunnassa hyödynnetään koulun tiloja, lähiliikuntapaikkoja ja luontoa monipuolisesti.Oppilaita ohjataan ja sitoutetaan turvalliseen ja eettisesti kestävään toimintaan ja oppimisilmapiiriin.

Liikunnassa oppilaat kasvavat liikkumaan ja liikunnan avulla. Liikkumaan kasvamisenosatekijöitä ovat oppilaiden ikä- ja kehitystason mukainen fyysisesti aktiivinen toiminta, motoristen perustaitojen oppiminen ja fyysisten ominaisuuksien harjoitteleminen. Oppilaat saavat tietoja ja taitoja erilaisissa liikuntatilanteissa toimimiseen. Liikunnan avulla kasvamiseen kuuluu toisia kunnioittava vuorovaikutus, vastuullisuus, pitkäjänteinen itsensä kehittäminen, tunteiden tunnistaminen ja säätely sekä myönteisen minäkäsityksen kehittyminen. Liikunta tarjoaa mahdollisuuksia iloon, keholliseen ilmaisuun, osallisuuteen, sosiaalisuuteen, rentoutumiseen, leikinomaiseen kisailuun ja ponnisteluun sekä toisten auttamiseen. Liikunnassa oppilas saa valmiuksia terveytensä edistämiseen.

”Liikutaan yhdessä toimien ja taitoja harjoitellen.”

Vuosiluokilla 3-6 opetuksen pääpaino on motoristen perustaitojen vakiinnuttamisessa ja monipuolistamisessa sekä sosiaalisten taitojen vahvistamisessa. Monipuolinen ja vuorovaikutuksellinen opetus tukee taitojen oppimista, oppilaiden hyvinvointia, kasvua itsenäisyyteen ja osallisuuteen sekä luo valmiuksia liikunnalliseen elämäntapaan. Oppilaat osallistuvat kehitysvaiheensa mukaisesti toiminnan suunnitteluun ja vastuulliseen toteuttamiseen.

Liikunnan opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 3-6

Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

Laaja-alainen osaaminen

Fyysinen toimintakyky

T1 kannustaa oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen.

S1

L1, L3

T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja

S1

L1, L3, L4

T3 ohjata oppilasta sekä vahvistamaan tasapaino- ja liikkumistaitojaan että soveltamaan niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina sekä eri tilanteissa.

S1

L3

T4 ohjata oppilasta sekä vahvistamaan että soveltamaan välineenkäsittelytaitojaan monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä käyttämällä erilaisia välineitä eri vuodenaikoina erilaisissa tilanteissa.

S1

L3

T5 kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan,ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa.

S1

L3

T6 opettaa uimataito, jotta oppilas pystyy liikkumaan vedessä ja pelastautumaan vedestä.

S1

L3

T7 ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan liikuntatunneilla.

S1

L3, L6, L7

Sosiaalinen toimintakyky

T8 ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen.

S2

L2, L3, L6,L7

T9 ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä kantamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista.

S2

L2, L6,L7

Psyykkinen toimintakyky

T10 kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa itsenäisen työskentelyn taitoja.

S3

L1, L2,L3

T11 huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä.

S3

L1,L2

Liikunnan tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 3-6

S1 Fyysinen toimintakyky: Opetukseen sisältyy runsaasti fyysisesti aktiivista toimintaa. Opetukseen valitaan sellaisia oppilaiden kehitysvaiheeseen soveltuvia turvallisia tehtäviä, joissa harjaannutetaan havainto- ja ratkaisuntekotaitoja liikuntatilanteisiin sovellettuina (esim. luontoliikunta ja palloilut) sekä tehtäviä, joissa eri vuodenaikoina ja erilaisissa oppimisympäristöissä vahvistetaan tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja monipuolisten liikuntamuotojen(kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikki- jatanssiliikuntasekä palloilut ja voimistelut) ja eri liikuntalajien avulla. Liikunnan opetukseen kuuluu uinnin, vesiliikunnan ja vesipelastuksen opetusta. Oppilaille opetetaan liikkumiseen ja liikunnan harrastamiseen liittyviä tarpeellisia tietoja.

Valitaan tehtäviä, joilla opitaan harjaannuttamaan nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa. Opetuksessa käytetään monipuolisesti leikkejä, harjoitteita ja pelejä, jotka mahdollistavat osallisuuden, pätevyyden, itsenäisyyden sekä ilmaisun ja esteettisyyden kokemuksia.

Liikunnan opetukseen valitaan tehtäviä, joiden avulla tutustutaan myös oman toimintakyvyn arviointiin. Valtakunnallisen fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä Move!:n mittaukset tehdään niin, että ne tukevat 5. vuosiluokalla koulussa järjestettäviä laajoja terveystarkastuksia.

S2 Sosiaalinen toimintakyky: Opetukseen valitaan myönteistä yhteisöllisyyttä lisääviä pari- ja ryhmätehtäviä, leikkejä, harjoituksia ja pelejä, joissa opitaan ottamaan toiset huomioon ja auttamaan muita sekä tehtäviä, joissa opitaan vastuun ottamista omasta toiminnasta, yhteisistä asioista ja säännöistä.

S3 Psyykkinen toimintakyky: Opetuksessa käytetään tehtäviä, joissa opitaan pitkäjännitteisesti ponnistelemaan yksin ja yhdessä muiden kanssa tavoitteen saavuttamiseksi. Yhteisillä tehtävillä harjoitellaan vastuun ottamista. Iloa ja virkistystä tuottavilla liikuntatehtävillä autetaan myönteisten tunteiden kokemista, jotka vahvistavat pätevyyden kokemuksia ja myönteistä minäkäsitystä.

Liikunnan oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 3-6

Liikunnan tehtävää ja tavoitteita toteutetaan opettamalla turvallisesti ja monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä sisä- ja ulkotiloissa oppilaita osallistaen. Liikunnan opetuksessa otetaan huomioon vuodenajat, paikalliset olosuhteet sekä koulun ja ympäristön tarjoamat mahdollisuudet tarkoituksenmukaisella tavalla. Opetuksen yhteydessä korostetaan fyysistä aktiivisuutta ja yhteistoiminnallisuutta ylläpitäviä työtapoja, kannustavaa vuorovaikutusta ja toisten auttamista sekä henkisesti ja fyysisesti turvallista toimintaa. Liikuntateknologian hyödyntämisellä tuetaan liikunnanopetuksen tavoitteiden saavuttamista. Koulun ulkopuolisille liikuntapaikoille siirtymisessä edistetään turvallista liikennekäyttäytymistä.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki liikunnassa vuosiluokilla 3-6

Kannustava ja hyväksyvä ilmapiiri on edellytys liikunnanopetuksen tavoitteiden saavuttamiselle. Toiminnan tulee antaa kaikille oppilaille mahdollisuus onnistumiseen ja osallistumiseen sekä tukea hyvinvoinnin kannalta riittävää toimintakykyä. Opetuksessa on keskeistä oppilaiden yksilöllisyyden huomioon ottaminen,turvallinen työskentelyilmapiiri sekä organisoinnin ja opetusviestinnän selkeys. Pätevyydenkokemuksia ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta tuetaan oppilaslähtöisillä ja osallistavilla työtavoilla, sopivilla tehtävillä ja rohkaisevalla palautteella. Vuosiluokilla 3-6 kiinnitetään huomiota sellaisten perustaitojen hallintaan, joilla on merkitystä yhteiseen toimintaan osallistumisessa.

Oppilaan oppimisen arviointi liikunnassa vuosiluokilla 3-6

Oppilaiden kasvamista liikuntaan ja liikunnan avulla tuetaan monipuolisella, kannustavalla ja ohjaavalla palautteella ja arvioinnilla. Ne tukevat oppilaiden myönteistä käsitystä itsestä liikkujana. Arviointi perustuu monipuoliseen näyttöön oppilaan oppimisesta ja työskentelystä.

Palautteessa ja arvioinnissa otetaan huomioon oppilaiden yksilölliset vahvuudet sekä kehittymistarpeet ja tuetaan niitä. Liikunnan opetuksessa ja arvioinnissa tulee ottaa huomioon oppilaan terveydentila ja erityistarpeet. Arviointi toteutetaan oppilaan toimintaa ja työskentelyä havainnoimalla. Liikunnan arviointi perustuu fyysisen-, sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn tavoitteisiin. Arvioinnin kohteina ovat oppiminen (tavoitteet 2-6) ja työskentely (tavoitteet 1 ja 7-10), joten fyysisten kunto-ominaisuuksien tasoa ei käytetä arvioinnin perusteena. Move!-mittausten tuloksia ei käytetä oppilaan arvioinnin perusteina. Oppilaita ohjataan itsearviointiin.

Liikunnan sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaan osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten opettaja käyttää liikunnan valtakunnallisia arviointikriteereitä.

Oppiaineen arviointikriteerit 6. vuosiluokan päätteeksi hyvää osaamista kuvaavaa sanallista arviota/ arvosanaa kahdeksan varten

Opetuksen tavoite

Sisältö-alueet

Arvioinnin kohteet oppiaineessa

Arvosanan kahdeksan osaaminen

Fyysinen toimintakyky

T1 kannustaa oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen.

S1

Työskentely ja yrittäminen

Oppilas osallistuu liikuntatuntien toimintaan yleensä aktiivisesti kokeillen ja harjoitellen erilaisia liikuntatehtäviä.

T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja.

S1

Ratkaisujen teko erilaisissa liikuntatilanteissa

Oppilas tekee eri liikuntatilanteissa, kuten leikeissä ja peleissä, useimmiten tarkoituksenmukaisia ratkaisuja.

T3 ohjata oppilasta sekä vahvistamaan tasapaino- ja liikkumistaitojaan että soveltamaan niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina sekä eri tilanteissa.

S1

Motoristen perustaitojen (tasapaino- ja liikkumistaidot) käyttäminen eri liikuntamuodoissa

Oppilas osaatasapainoilla ja liikkua erilaisissa oppimisympäristöissä.

T4 ohjata oppilasta sekä vahvistamaan että soveltamaan välineenkäsittelytaitojaan monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä käyttämällä erilaisia välineitä eri vuodenaikoina erilaisissa tilanteissa.

S1

Motoristen perustaitojen (välineenkäsittelytaidot) käyttäminen eri liikuntamuodoissa

Oppilas osaa käsitellä erilaisia liikuntavälineitä erilaisissa oppimisympäristöissä.

T5 kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa.

S1

Fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen

Oppilas osaa arvioida fyysisiä ominaisuuksiaan ja harjoittaa nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa

T6 opettaa uimataito, jotta oppilas pystyy liikkumaan vedessä ja pelastautumaan vedestä

S1

Uima- ja pelastautumistaidot

Oppilas on perusuimataitoinen

(Osaa uida 50 metriä kahta uintitapaa käyttäen ja sukeltaa 5 metriä pinnan alla).

T7 ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan liikuntatunneilla.

S1

Toimintaliikuntatunneilla

Oppilas osaa ottaa huomioon mahdolliset vaaratilanteet liikuntatunneilla sekä pyrkii toimimaan turvallisesti ja asiallisesti.

Sosiaalinen toimintakyky

T8 ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen.

S2

Vuorovaikutus- ja työskentelytaidot

Oppilas osaa toimia eri liikuntatilanteissa yhteisesti sovitulla tavalla.

T9 ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä kantamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista.

S2

Toiminta yhteisissä oppimistilanteissa

Oppilas noudattaa reilun pelin periaatteita ja osoittaa pyrkivänsä vastuullisuuteen yhteisissä oppimistilanteissa.

Psyykkinen toimintakyky

T10 kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa itsenäisen työskentelyn taitoja.

S3

Työskentelytaidot

Oppilas osaa yleensä työskennellä vastuullisesti ja itsenäisesti.

T11 huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä.

S3

Ei vaikuta arvosanan muodostamiseen. Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia.