5.5 Opetuksen järjestämistapoja

5.5.1 Vuosiluokkiin sitomaton opetus kouluissa

Opetus järjestetään Kouvolan peruskouluissa pääsääntöisesti siten, että oppilaat etenevät opinnoissaan vuosiluokkiin jaetun oppimäärän mukaisesti. Joissakin tapauksissa on kuitenkin luokallista järjestelmää joustavammin syytä ottaa huomioon oppilaan yksilölliset tarpeet opinnoissa etenemisessä. Vuosiluokkiin sitomattomassa opiskelussa oppilas etenee oman opinto-ohjelman mukaisesti joko hitaammin tai nopeammin kuin luokallisessa järjestelmässä. Kouvolassa lautakunnan päätöksen mukaisesti kaikki joustavan esi- ja alkuopetuksen oppilaat opiskelevat vuosiluokkiin sitomattomasti.

Yksilöllisen opinto-ohjelman mukaan opiskeleville oppilaille laaditaan oppimissuunnitelma (erityisen tuen oppilaalle HOJKS), jossa määritellään ne tiedot ja taidot, jotka ovat edellytyksenä sille, että oppilas voi aloittaa seuraavan opintokokonaisuuden opiskelun tai jolloin hänelle voidaan antaa päättötodistus, mikäli oppilas on edennyt opinnoissaan päättövaiheeseen. Joustavan esi- ja alkuopetuksen oppilaiden oppimissuunnitelmana toimii arviointijuna.

Oppilaan arvioinnissa vuosiluokkiin sitomattoman opetuksen merkittävin jousto on, että oppilas ei jää luokalleen mahdollisten puuttuvien tai hylättyjen suoritusten vuoksi, vaan lukuvuoden päättyessä hän saa lukuvuositodistuksen ja jatkaa seuraavan lukuvuoden alkaessa opintojaan siitä, mihin ne ovat edellisen lukuvuoden päättyessä jääneet. Opetuksen järjestämisessä pyritään siihen, että oppilas saa jatkaa opintoja omassa opetusryhmässään. Päättövaiheessa oppilas jää 9. luokalle, suorittaa opinnot loppuun ja saa päättötodistuksen.

5.5.2 Yhdysluokkaopetus kouluissa

Yhdysluokassa edetään vuosikursseittain äidinkielessä, muissa kielissä sekä matematiikassa. Samaa aihekokonaisuutta ja oppisisältöä voidaan näissäkin oppiaineissa yhdistää. Vuorokursseja voidaan noudattaa seuraavissa oppiaineissa: ympäristöoppi, uskonto, historia ja yhteiskuntaoppi sekä taide- ja taitoaineet (vuosiluokat 1–6) sekä biologia ja maantieto fysiikka ja kemia, terveystieto, oppilaanohjaus ja taide- ja taitoaineet (vuosiluokat 7–9).

Vuosiviikkotunteja ei tasata luokkatasojen välillä. Tämä perustuu koulusta toiseen muuttavalle oppilaalle syntyviin hankaluksiin ja yhdysluokiksi yhdistettävien luokkatasojen muutoksiin kouluissa eri lukuvuosina. Oppilaan muuttaessa toiseen kouluun vastaanottava koulu huolehtii siitä, että oppilaalla ei jää oppisisältöjä opiskelematta muuton vuoksi liittyen vuorokursseihin

Vuosiluokkiin sitomatonta yhdysluokkaopetusta voidaan toteuttaa erityisluokilla ja joustavassa perusopetuksessa sekä yksittäisten oppilaiden kohdalla erikseen päätettäessä myös yleisopetuksessa.

5.5.3 Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus kouluissa

Perusopetuksessa etäyhteyksiä voidaan hyödyntää eri oppiaineiden, mm. valinnaisten kielten, uskontojen, oman äidinkielen (muu kuin suomi) ja valinnaisaineiden opetuksessa sekä kerhotoiminnassa. Tavoitteena on lisätä oppilaiden mahdollisuuksia monipuoliseen opiskeluun, tukea oman äidinkielen osaamista ja rikastaa oppimista koulun koosta tai sijainnista riippumatta.

Etäyhteyksillä tuetaan oppilaan oppimista ja opiskelua poikkeavissa tilanteissa esimerkiksi sairausjakson aikana. Tavoitteena on tukea oppilaan oppimista sekä edesauttaa oppilaan pysymistä ryhmän jäsenenä.

Etäyhteyksiä hyödyntämällä voidaan lisätä koulujen opettajien ja oppilaiden välistä verkostoitumista. Yhteistyötä voidaan tehdä kaupungin sisällä, eri kaupunkien välillä ja kansainvälisesti.

Opetuksen järjestämisen käytännöt ja yhteiset toimintatavat sekä eri toimijoiden vastuut kirjataan koulun lukuvuosisuunnitelmaan. Poikkeavissa tilanteissa oppilaan opetusjärjestelyistä sovitaan yhdessä kodin ja koulun kanssa. Perusopetuksen TVT-strategiassa määritellään etäyhteyksien laitteisto-, ohjelmisto- ja verkkovaatimukset.