Ps 2.2

Päihteiden käyttö nuoruudessa


Lue allaoleva teksti ja vastaa sen jälkeen kysymyksiin

a) Miksi osa nuorista tupakoi ja käyttää alkoholia säännöllisesti?
b) Mikä on oma mielipiteesi erilaisten päihteiden käytöstä?


Päihteiden käyttö nuoruudessa

Verrattuna monien muiden teollisuusmaiden nuoriin, suomalaisten nuorten päihteiden käyttö on painottunut alkoholiin. Kouluterveyskyselyn (THL, 2015) mukaan alkoholin käyttö on kuitenkin vähentymässä. Suomessa tehty 16-vuotiaiden seurantatutkimus (Raitasalo ym. 2012) osoittaa, että vaikka nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt viime vuosina, on humalahakuinen juominen edelleen yleistä nuorten keskuudessa. Noin kolmannes tutkittavista oli ollut vähintään kuuden alkoholiannoksen humalassa edeltäneen kuukauden aikana.

Kouluterveyskyselystä saatujen tulosten mukaan perhemuoto on yhteydessä nuorten huumaavien aineiden käyttöön. Ydinperheissä 8. ja 9. luokkalaisista 16 % oli kokeillut jotain huumaavaa ainetta, kun taas uusioperheessä elävistä 30 % ja yksinhuoltajien lapsista 26 %. Harvinaisempaa päihteiden käyttö on tutkimusten mukaan sellaisissa perheissä, joissa vanhemmat tuntevat lastensa ystävät.

Kouluterveyskyselyn tuloksia (THL, 2015):

- Käyttää alkoholia viikoittain 6 %, vähentynyt
- Tosi humalassa vähintään kerran kuukaudessa 18 %, vähentynyt
- Kokeillut laittomia huumeita ainakin kerran, 12 %
- Raittius 31 %
- Ei tupakoi 78 %
- Tupakoi päivittäin 6 %
- Nuuskaa päivittäin 4 %

Nuorten aivot ovat erilaiset kuin aikuisen. Erot liittyvät esimerkiksi riskinottoon ja mielihyvän hakemiseen. Nuoruusiässä aivojen palkitsemis- ja mielihyväjärjestelmä on hyvin aktiivinen, kun taas toiminnan säätelylle tärkeät otsalohkot kypsyvät hitaammin. Välitön mielihyvän tavoittelu ja elämysten haku saattaa altistaa erilaisille päihdekokeiluille. Tutkittaessa nuorten päihteidenkäytön vaikutuksia aivoissa on havaittu, että alkoholin palkitsevat vaikutukset korostuvat nuorilla enemmän kuin aikuisilla. Esimerkiksi kun nuori huomaa, että alkoholi vähentää estoja ja lisää rohkeutta olla sosiaalisessa vuorovaikutuksessa, voi tämä kannustaa nuorta juomaan suuria alkoholimääriä.

 Nuoruuden alkoholinkäyttö vaikuttaa kuitenkin aivojen kehittymiseen kielteisesti, sillä aivot ovat hyvin herkät alkoholin aiheuttamille vaurioille. Dopamiini on välittäjäaine, joka liittyy esimerkiksi hyvänolon tunteeseen ja riippuvuuksien syntymiseen. Toistuva humalahakuinen juominen voi häiritä dopamiinijärjestelmän kehittymistä sekä kokonaisvaltaisesti aivojen kypsymisprosessia. Esimerkiksi etuotsalohkojen ja hippokampuksen vajaatoiminta lisää impulsiivista käyttäytymistä sekä altistaa alkoholiriippuvuudelle. Alkoholin käyttäminen ilmenee nuorella esimerkiksi muistitoimintojen häiriintymisenä, keskittymiskyvyttömyytenä ja oppimiskyvyn heikkenemisenä

Palauta vastauksesi tänne.

  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Hyvinvoinnin ylläpitäminen

1. Hyvinvoinnin ylläpitäminen

- Laadi kymmenen vinkin lista nuorten hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi.

- Vinkkien tulee perustua psykologian tutkimustietoon. Hyödyntäkää työssänne oppikirjan lukujen 8–10 sisältöjä sekä internetistä löytyvää tutkimustietoa.

Palauta vastauksesi tänne.

  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.