Harjoittelua GE3-kurssin kokeeseen

Harjoittelua GE3-kurssin kokeeseen

Harjoittelua koetta varten GE3-kurssi

KPL 1
1. Kerro maantieteen jaosta Luonnonmaantieteeseen ja ihmismaantieteeseen (humanistiseen maantieteeseen ja yhteiskuntamaantieteeseen). Tärkeää kaaviokuva s. 6 (Ihmismaantieteen tutkimusaloja).

2. Mitä geomedia on? Tärkeää sivun 7 tietolaatikko.

3. Mitä segregaatio on kaupunkimaantieteessä? (s. 10) (2 p)

4. Mitä on asutusmaantiede (2 p)?

KPL 2

5. Kerro maailman kulttuuripiireistä (kartta s. 13 on tärkeä) (voisi olla esseekysymys)

6. Kartta maailman puhutuimmista kielistä ja ko. karttakuvan sekä kielten yhteys kulttuuripiireihin on tärkeää. (s. 14)

7. Kartta maailman uskonnoista ja ko. karttakuvan sekä uskontojen yhteys kulttuuripiireihin on tärkeää. (s. 14)

8. Mitä globalisaatio on lyhyesti kerrottuna (s. 15)? Globalisaatio eri yhteyksissä (talouden globalisaatio, politiikan globalisaatio, kulttuurinen globalisaatio, liikenteen ja informaation globalisaatio, ympäristön globalisaatio) (s. 16).

9. Mitä ovat A) enemmistökulttuuri, B) vähemmistökulttuuri ja C) paikalliskulttuuri (s. 16)?

10. Mitä on A) kulttuurillinen sulautuminen eli assimilaatio, B) kulttuurillinen eristäytyminen eli separaatio, C) kulttuurillinen vieraantuminen eli marginalisaatio (s. 17)?

11. A)Mitä on kulttuuri-identiteetti (s. 17)? B) Entä, mitä on alueidentiteetti (s. 18)? C) Mitä on paikan identiteetti (s. 18)?

12. Mikä on miellekartta eli mentaalinen kartta (s. 19)?

13. Innovaatioita voidaan ajatella laajana käsitteenä. A) Mitä innovaatiot ovat (s. 22)? B) Mitä tarkoittaa innovaatioiden diffuusio (s. 22)? C) Keitä innovaattorit ovat (s. 22)? D) Innovaatioiden leviämistavat ovat: 1) Tartuntaleviäminen eli tartuntadiffuusio (s. 23), 2) Hierarkinen leviäminen eli hierarkinen diffuusio (s. 23) ja muuttoleviämnen eli muuttodiffuusio (s. 23). Kerro näistä innovaatioiden leviämistavoista.

KPL 3

14.