9.3.1.2 Äidinkieli ja kirjallisuus, suomi toisena kielenä ja kirjallisuus

Oppimäärän erityinen tehtävä

Oppimäärän erityinen tehtävä

Tuntijakoasetuksen mukaan koulun opetuskielen mukaan määräytyvän äidinkielen ja kirjallisuuden sijasta maahanmuuttajille voidaan opettaa joko kokonaan tai osittain suomen tai ruotsin kieltä erityisen maahanmuuttajille tarkoitetun oppimäärän mukaisesti [1]. Tämän oppimäärän tehtävänä on tukea opiskelijan kasvua kieliyhteisön täysivaltaiseksi jäseneksi, jolla on kielelliset valmiudet jatko-opintoihin. Opetuksen avulla pyritään monilukutaitoon, jonka avulla opiskelija osaa hakea tietoa sekä ymmärtää, tuottaa, arvioi ja analysoi erilaisia puhuttuja ja kirjoitettuja suomenkielisiä tekstejä päivittäisessä vuorovaikutuksessa, koulutyöskentelyssä ja yhteiskunnassa. Opetuksessa tuetaan kielitaidon eri osa-alueiden sekä eri tiedonalojen kielen kehittymistä.

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän erityisenä tehtävänä on tukea opiskelijoiden monikielisyyden kehittymistä sekä herättää kiinnostus ja tarjota välineitä kielitaidon elinikäiseen kehittämiseen. Yhteistyössä muiden oppiaineiden kanssa suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -opetus auttaa opiskelijoita rakentamaan kielellistä ja kulttuurista identiteettiään kulttuurisesti monimuotoisessa ja monimediaisessa yhteiskunnassa.

Suomen kielen oppiminen tukee kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän opetuksen lähtökohtana ovat opiskelijoille merkitykselliset ja tarpeelliset tekstilajit ja kielenkäyttötilanteet, joiden avulla kielen muotoja, merkityksiä ja käyttöä tutkitaan ja opitaan analysoimaan. Kielitaitoa kehitetään kaikilla kielen käytön osa-alueilla, joita ovat kuullun ymmärtäminen, puhuminen, luetun ymmärtäminen ja kirjoittaminen. Ymmärtämis- ja tuottamistaitojen kehittyminen nivoutuvat toisiinsa. Opiskelijoiden kielen osaaminen laajenee arkielämän konkreettisesta kielestä käsitteellisen ajattelun kieleen. He saavat valmiudet havaintojen ja ilmiöiden sekä oman ajattelunsa, tunteidensa ja mielipiteidensä ilmaisemiseen tilanteeseen sopivalla tavalla. Opetuksessa arvostetaan ja pyritään hyödyntämään opiskelijoiden osaamia kieliä.

Opiskelija voi opiskella suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärää, jos hänen äidinkielensä ei ole suomi, ruotsi tai saame tai hänellä on muutoin monikielinen tausta. Oppimäärän tarpeen selvittämisessä huomioidaan ensisijaisesti seuraavat näkökulmat:

  • opiskelijan suomen kielen peruskielitaidossa on puutteita jollakin/joillakin kielitaidon osa-alueella, jolloin hänen osaamisensa ei vielä anna edellytyksiä yhdenvertaiseen oppimisyhteisön jäsenenä toimimiseen päivittäisessä vuorovaikutuksessa ja työskentelyssä tai
  • opiskelijan suomen kielen taito ei vielä anna edellytyksiä suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän opiskeluun.

Kun opiskelija opiskelee suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän mukaan, hänelle opetetaan suomea tai ruotsia toisena kielenä joko kokonaan tai osittain suomen kieli ja kirjallisuus –oppimäärän opetuksen sijaan. Opetusjärjestelyiden lähtökohtana ovat opiskelijan oppimistarpeet ja kielenoppimisen vaihe. Mikäli opiskelijan oppimäärä on suomi toisena kielenä ja kirjallisuus, hänen edistymistään ja suoriutumistaan arvioidaan suhteessa tämän oppimäärän tavoitteisiin ja kriteereihin riippumatta siitä, minkä opetusryhmän yhteydessä kyseinen opetus on järjestetty. Opetuksen tavoitteiden asettamisessa ja sisältöjen valinnassa otetaan huomioon opiskelijan kielitaito sekä aiemmin opitut tiedot ja taidot. Opetuksessa hyödynnetään tavoitteellisesti erilaisia oppimisympäristöjä, jotka tukevat kielitaidon monipuolista kehittymistä sekä koulussa että sen ulkopuolella. Opiskelija voi siirtyä opiskelemaan suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän mukaan, jos hänellä on riittävät edellytykset sen tavoitteiden mukaiseen opiskeluun.

Varsinaisen opetuksen täydentävät näkökulmat suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän opetuksen tehtävästä

Varsinaisen opetuksen erityisenä tehtävänä on vakiinnuttaa ja monipuolistaa suomen kielen taitoa, oppimaan oppimisen ja vuorovaikutuksen taitoja ja monilukutaitoa. Opetuksessa otetaan huomioon opiskelijoiden kielitaito ja vahvuudet. Opiskelijoiden kielitietoutta, tekstimaailmaa ja kulttuurintuntemusta laajennetaan. Kehitetään kielellisiä valmiuksia jatko-opintoja, yhteiskuntaa ja työelämää varten. Kirjallisuuden opetuksessa kannustetaan monipuoliseen, elämykselliseen ja erittelevään lukemiseen. Opetuksessa tuetaan opiskelijan kotoutumisprosessia ja osallisuutta yhteiskunnassa. Opetuksessa edistetään kielellisiä ja kulttuurisia taitoja erilaisissa, myös monimediaisissa, monikielisissä ja -kulttuurisissa, ympäristöissä. Opiskelijoita ohjataan toimimaan erilaisissa viestintäympäristöissä niin, että he hahmottavat oman viestijäkuvansa ja pystyvät osaltaan vaikuttamaan myönteiseen viestintäilmapiiriin. Opetuksen tehtävänä on rohkaista opiskelijoita oma-aloitteisiksi ja osallistuviksi kansalaisiksi, jotka osaavat perustella näkemyksiään ja vaikuttaa omaan elämäänsä ja ympäröivään yhteiskuntaan eri viestintävälineitä hyödyntäen. Opetuksen tehtävänä on tukea kehittymistä aktiivisiksi lukijoiksi ja kirjoittajiksi, jotka arvioivat ja kehittävät tekstin tulkinnan ja tuottamisen taitojaan ja hankkivat ja jakavat kokemuksia erityyppisistä teksteistä. Tekstien valikoima laajenee yhteiskunnallisten sekä opiskelu- ja työelämässä tarvittavien tekstien suuntaan. Opiskelijoita ohjataan hankkimaan ja hyödyntämään tietoa kielestä, kirjallisuudesta ja muusta kulttuurista. Kehitetään yleispuhekielen ja kirjakielen normien hallintaa ja taitoa käyttää tilanteeseen sopivaa kieltä.

[1] Valtioneuvoston asetus 422/2012.

Paikalliset kirjaukset

Kurssi s219, Suomen kielen perusopinnot 1
Kurssilla selvitetään opiskelijoiden suomen kielen taso kielitaidon eri osa-alueilla ja kerrataan perusteita: nominityypit, partitiivi, genetiivi, postpositiot, paikallissijat, monikon perusmuoto, monikon partitiivin perusteet, verbityypit ja preesenstaivutus. Kurssin teemana on juhla: juhlien järjestäminen, tarjoilu. Teemaan liittyvien taitojen harjoitteleminen: kutsuminen, juhliin liittyvät toivotukset ja tien neuvominen. Kurssilla on puhumis- ja kirjoitustehtäviä.
Kurssi arvioidaan numeroin.

Kurssi s220, Suomen kielen perusopinnot 2
Kurssilla jatketaan perusteiden kertaamista. Opiskellaan välittömään elämänpiiriin liittyviä tilanteita: ammatteja, toimisto- ja työpaikkasanastoa ja asiointia ravintolassa ja kahvilassa. Tutustutaan keskeisiin puhekielen ilmauksiin. Laajennetaan tietämystä verbin rektiosta, k-p-t -vaihtelusta, sanatyypeistä, objektista, lauseenmuodostuksesta ja sivulauseesta. Kurssilla on puhumis- ja kirjoitustehtäviä.
Kurssi arvioidaan numeroin.

Kurssi s221, Suomen kielen perusopinnot 3
Vahvistetaan perusrakenteiden hallintaa. Tavoitteena on paikallisten ja ajallisten siirtymien kuvaamisen opettelu: matkailuun liittyvää sanastoa ja ajan ilmauksia. Aikamuodoista käsitellään positiivista imperfektiä. Lisäksi jatketaan verbin rektioiden opiskelua. Sosiaalisiin normeihin liittyviä ilmauksia, kuten huudahduksia, kehotuksia sekä suhtautumista ilmaisevia adverbeja ja muita pikkusanoja. Kurssilla on puhumis- ja kirjoitustehtäviä, muun muassa lomakuulumisten kertomista.
Kurssi arvioidaan numeroin.

Kurssi s222, Suomen kielen perusopinnot 4
Kurssin teemana on terveys ja hyvinvointi: Opiskellaan ihmisruumiiseen, terveyteen ja sairastamiseen liittyvää sanastoa ja niiden käyttöä eri tilanteissa. Kurssilla syvennetään aiemmin opiskeltuja asioita: nominityypit, objekti, täytyy-rakenne, lausetyypit, sivulause. Uutena asiana tutustutaan verbityyppiin 6 ja ma-infinitiivin käyttöön eri sijamuodoissa. Kurssilla on puhumis- ja kirjoitustehtäviä.
Kurssi arvioidaan numeroin.

Kurssi s223, Suomen kielen perusopinnot 5
Vahvistetaan perusrakenteiden hallintaa kertaamalla opittua. Kurssin teemana on vapaa-ajan vietto. Tutustutaan suomalaisten kesänviettoon ja opiskellaan tärkeitä tietoja Suomesta ja Suomen luonnosta. Harjoitellaan kertomaan omaan elämänpiiriin liittyvistä tapahtumista. Aikamuodoista kerrataan positiivista imperfektiä ja opiskellaan uutena negatiivista imperfektiä. Kurssilla on puhumis- ja kirjoitustehtäviä.
Kurssi arvioidaan numeroin.

Kurssi s224 Suomen kielen perusopinnot 6
Kurssilla selvitetään opiskelijoiden suomen kielen taso kielitaidon eri osa-alueilla ja kerrataan aiemmilla kursseilla opiskeltuja asioita. Kurssin teemana on vapaa-ajan vietto. Opiskellaan vapaa-aikaan, ajanilmauksiin ja harrastuksiin liittyvää sanastoa. Kerrataan ja opiskellaan uutena aikamuotoja ja niiden käyttöä, verbin rektiota ja verbaalisubstantiivia. Kurssilla on puhumis- ja kirjoitustehtäviä.
Kurssi arvioidaan numeroin.


Kurssi s225 Suomen kielen perusopinnot 7
Kurssin teemana on asiointi eri virastoissa: poliisi, KELA, terveyskeskus jne. Jatketaan aikamuotojen opiskelua: perfektin muodostaminen, imperfektin ja perfektin käyttö eri tilanteissa. Kerrataan ja opiskellaan uutena aikailmaisuja, ma-infinitiiviä, sanatyyppejä ja pronomineja. Kurssilla on puhumis- ja kirjoitustehtäviä.
Kurssi arvioidaan numeroin.

Kurssi s226 Suomen kielen perusopinnot 8
Kurssin teemana on suomalainen juhlaperinne. Tutkitaan, millaisia juhlia Suomessa vietetään, tutustutaan suomalaiseen juhlakalenteriin, paneudutaan erityisesti parisuhteisiin liittyvään sanastoon ja vertaillaan eri kulttuurien tapoja. Opiskellaan aikamuotoja, sanatyyppejä ja possessiivisuffiksia. Kurssilla on puhumis- ja kirjoitustehtäviä.
Kurssi arvioidaan numeroin.

Kurssi s227 Suomen kielen perusopinnot 9
Kurssin teemana on koulutus ja työelämä. Kerrataan ammatteihin, työpaikkoihin ja asiointiin liittyvää sanastoa. Käsitellään myös työnhakuun liittyviä asioita. Kerrataan monikon partitiivin muodostamista ja opiskellaan muita monikon sijamuotoja. Kurssilla on puhumis- ja kirjoitustehtäviä.
Kurssi arvioidaan numeroin.

Kurssi s228 Suomen kielen perusopinnot 10
Kurssin teemana on arkiset viestintä- ja keskustelutilanteet. Jatketaan monikon muotojen, lauseen muodostamisen ja verbin rektion opiskelua. Opiskellaan adjektiivin vertailua. Kurssilla on puhumis- ja kirjoitustehtäviä.
Kurssi arvioidaan numeroin.

Kurssi s229 Suomen kielen perusopinnot 11
Kurssilla selvitetään opiskelijoiden suomen kielen taso kielitaidon eri osa-alueilla ja kerrataan aiemmilla kursseilla opiskeltuja asioita. Kurssin teemana on kestävä kehitys. Kurssilla opitaan ilmaisemaan modaalisuutta: konditionaali ja partikkelit. Kurssilla on puhumis- ja kirjoitustehtäviä.
Kurssi arvioidaan numeroin.


Kurssi s230 Suomen kielen perusopinnot 12
Kurssin teema on kulttuurielämä. Tutustutaan erilaisiin kulttuurin ja taiteen ilmiöihin. Harjoitellaan sosiaalisissa tilanteissa selvitymistä, erityisesti ajanvarausten tekemistä ja tapaamisista sopimista. Opitaan käyttämään erilaisia lausetyyppejä ja passiivia eri tehtävissä. Kurssilla on puhumis- ja kirjoitustehtäviä.
Kurssi arvioidaan numeroin.

Kurssi s231 Suomen kielen perusopinnot 13
Kurssin teemana on Suomen historian vaiheet. Tavoitteena on tekstilajitiedon lisääminen. Kurssilla kirjoitetaan erilaisia puolivirallisia ja virallisia viestejä. Passiivista opiskellaan menneen ajan muodot ja konditionaali. Kurssilla on puhumis- ja kirjoitustehtäviä.
Kurssi arvioidaan numeroin.

Kurssi s232 Suomen kielen perusopinnot 14
Kurssin teema on kulttuurien kohtaaminen. Erityisesti pohditaan suomalaisen kulttuurin piirteitä ja eri kulttuureihin kohdistettuja stereotypioita. Opitaan ilmaisemaan mielialoja ja omaa suhtautumista asioihin: mielipiteet ja niiden perusteleminen. Opiskellaan adjektiivien vertailua. Kurssilla on puhumis- ja kirjoitustehtäviä.
Kurssi arvioidaan numeroin.

Kurssi s233 Suomen kielen perusopinnot 15
Kurssin teemana on kotielämä ja vapaa-aika. Perehdytään erilaisiin tapoihin viettää aikaa ja harrastaa. Kielen tilanteisen vaihtelun tunnistaminen: puhekielen piirteitä. Opiskellaan adjektiivien vertailua. Kurssilla on puhumis- ja kirjoitustehtäviä.
Kurssi arvioidaan numeroin.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä