5.18 Liikunta

5.18 Liikunta

Liikunnanopetuksen tehtävänä on opettaa opiskelijalle sellaisia taitoja ja tietoja, joiden avulla hän pystyy ylläpitämään ja kehittämään fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyään sekä hyvinvointiaan. Liikunnanopetuksella tuetaan opiskelijaa vastuulliseen omasta fyysisestä aktiivisuudesta ja toiminta- ja opiskelukyvystä huolehtimiseen sekä istuvan elämäntavan vähentämiseen. Opetuksessa korostetaan terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan merkitystä osana liikunnallista elämäntapaa. Liikunnassa opiskelija kokee iloa, onnistumista ja liikunnallista pätevyyttä sekä oppii keinoja oman jaksamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Liikunnassa edistetään kaikkien opiskelijoiden tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, osallisuutta, kestävää elämäntapaa, yhdessä toimimisen taitoja, toisten huomioon ottamista ja yhteisöllisyyttä.

Liikunnan tehtävää ja tavoitteita toteutetaan opettamalla kesä- ja talviliikuntaa sekä sisä- ja ulkoliikuntaa turvallisesti ottaen monipuolisesti huomioon opiskeluympäristöjen tarjoamat mahdollisuudet. Toimintakykyä koskevien sisältöjen osalta tehdään yhteistyötä terveystiedon kanssa. Opetuksessa ja ryhmiä muodostettaessa otetaan huomioon henkinen ja fyysinen turvallisuus. Opiskelijat osallistuvat toiminnan suunnitteluun ja ottavat vastuuta omasta ja ryhmän toiminnasta. Liikuntateknologian avulla voidaan tukea opetuksen tavoitteiden saavuttamista. Opetuksen eriyttämisessä otetaan huomioon opiskelijoiden yksilöllisiä lähtökohtia ja kehitystarpeita.

Opetuksen tavoitteet

Oppiaineen opetuksen tavoitteena on fyysisen, sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn edistäminen. Opiskelija oppii liikkumaan aktiivisesti ja turvallisesti sekä pitämään huolta fyysisestä aktiivisuudestaan ja toimintakyvystään.

Fyysisen toimintakyvyn osalta tavoitteena on oppia soveltamaan liikunnallisia perustaitoja ja -tietoja erilaisissa liikuntatehtävissä, -muodoissa ja -lajeissa eri vuodenaikoina ja eri olosuhteissa. Opiskelija oppii arvioimaan ja sen pohjalta harjoittamaan fyysisiä ominaisuuksiaan (voima, kestävyys, liikkuvuus ja nopeus). Liikunnanopetuksen sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn tavoitteisiin kuuluvat parhaansa yrittäminen, aktiivinen työskenteleminen, pitkäjänteinen itsensä kehittäminen sekä toisia kunnioittava vuorovaikutus. Opiskelija ottaa vastuuta omasta ja yhteisestä toiminnasta, ottaa toiset huomioon sekä oppii auttamaan ja avustamaan muita liikuntatunneilla.

Arviointi

Liikunnan arvioinnin tehtävänä on antaa opiskelijalle palautetta opetuksen tavoitteiden saavuttamisesta, oppiaineen opiskelun etenemisestä ja edistää opiskelijan oppimista. Liikunnan arviointi koostuusekä fyysisen toimintakyvyn että sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn opetuksen tavoitteiden saavuttamisesta. Fyysisten kunto-ominaisuuksien tasoa ei käytetä arvioinnin perusteena. Opetuksessa ja arvioinnissa tulee ottaa huomioon opiskelijan terveydentila ja erityistarpeet.

Pakolliset kurssit

Pakollisilla kursseilla syvennetään peruskoulussa opittuja liikuntataitoja ja -tietoja sekä annetaan mahdollisuus tutustua monipuolisesti erilaisiin liikuntamuotoihin ja ‑lajeihin. Opetus tukee opiskelijoiden toimintakykyä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia, kasvua osallisuuteen sekä kannustaa terveyttä edistävän liikunnan harrastamiseen ja liikkuvan elämäntavan omaksumiseen.

1. Energiaa liikunnasta (LI1)

Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää fyysisen aktiivisuuden ja toimintakyvyn terveyden ja hyvinvoinnin perusedellytyksenä. Opiskelija harjaantuu liikuntataidoissaan ja kehollisessa ilmaisussaan sekä saa tietoja ja kokemuksia fyysisten ominaisuuksien harjoittamisesta monipuolisesti. Opiskelija saa kokemuksia yhdessä liikkumisesta reilun pelin hengessä. Opiskelijan koettu liikunnallinen pätevyys vahvistuu uuden oppimisen, liikunnan tuoman ilon ja virkistyksen myötä.

Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat liikunnallisten perustaitojen soveltaminen ja fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen eri liikuntatehtävissä, -muodoissa ja -lajeissa opiskeluympäristön mahdollisuuksia monipuolisesti käyttäen.

2. Aktiivinen elämäntapa (LI2)

Tavoitteena on opettaa ja kannustaa opiskelijaa liikunnallisen elämäntavan omaksumiseen sekä riittävän päivittäisen fyysisen aktiivisuuden saavuttamiseen. Opiskelijaa ohjataan ymmärtämään, että liikuntaharrastusten lisäksi toimintakykyä, terveyttä ja hyvinvointia tukeva fyysinen aktiivisuus muodostuu arjen valinnoista ja pitkäkestoisen istumisen välttämisestä.

Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat fyysisten ominaisuuksien arviointi, hengitys- ja verenkiertoelimistöä kuormittava liikunta, lihaskuntoharjoittelu ja kehonhuolto. Opiskelijat ohjataan havainnoimaan arkisia toimintatapojaan ja valintojaan fyysisen aktiivisuuden ja terveyden näkökulmista. Opiskelijat saavat ohjausta ja palautetta liikunnallisen elämäntavan ja fyysisesti aktiivisen arjen toteuttamiseen.

Valtakunnalliset syventävät kurssit

Kurssien tavoitteena on kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä edistävän liikunnan harjoittaminen, vastuu omasta ja yhteisestä toiminnasta sekä myönteiset kokemukset omasta kehosta, koetusta liikunnallisesta pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä. Opettaja tarkentaa syventävien kurssien sisällöt yhdessä opiskelijaryhmän kanssa.

3. Terveyttä liikkuen (LI3)

Kurssilla syvennetään erityisesti fyysiseen toimintakykyyn liittyviä taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on oman säännöllisen liikunnan edistäminen sekä fyysisten ominaisuuksien seuraaminen ja kehittäminen. Opettaja ohjaa liikuntaohjelman suunnittelua ja toteutusta. Liikuntasuunnitelmaa toteutetaan mahdollisuuksien mukaan liikuntateknologiaa hyväksi käyttäen.

Keskeiset sisällöt
  • fyysisen toimintakyvyn osa-alueisiin (voima, kestävyys, nopeus, tasapaino, koordinaatio tms.) liittyvien taitojen harjoittaminen ja tietojen syventäminen
  • oman liikunta- ja kunto-ohjelman tekeminen ohjatusti
  • älylaitteiden liikuntasovelluksiin tutustuminen
  • mahdolllisuuksien mukaan ajankohtaisiin liikuntatrendeihin tutustuminen

Arviointi
Arvioinnissa noudatetaan opetussuunnitelman perusteiden ohjeita.

4. Yhdessä liikkuen (LI4)

Kurssilla syvennetään erityisesti sosiaalisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on edistää opiskelijoiden sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Työtavoissa painottuu opiskelijaryhmän aktiivinen osallisuus, toiminnallisuus ja yhteistoiminta. Kurssin sisältönä voi olla jokin yhdessä toteutettava liikunta, kuten vanhojenpäivän tanssit tai muu projektiluonteinen kokonaisuus.

Keskeiset sisällöt voivat olla esimerkiksi
  • erilaiset joukkuelajit esimerkiksi palloilussa vuodenajat huomioiden
  • yhdessä toteutettu liikuntatuokio muulle ryhmälle
  • vuodenaikaan soveltuva retkeily tai vaellus

Arviointi
Arvioinnissa noudatetaan opetussuunnitelman perusteiden ohjeita.

5. Hyvinvointia liikkuen (LI5)

Kurssilla syvennetään erityisesti psyykkisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on tukea opiskelijan jaksamista ja lisätä opiskeluvireyttä rentouttavien ja elämyksellisten liikuntakokemusten kautta. Monipuoliset liikuntatehtävät mahdollistavat osallisuuden, liikunnallisen pätevyyden ja kehollisen ilmaisun kokemuksia.

Paikalliset kirjaukset



Kurssien suoritusjärjestys

Liikuntakurssien suoritusjärjestys on vapaa.

Arvioinnin menetelmät ja käytänteet

Arviointi toteutetaan opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Paikalliset syventävät ja soveltavat kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä. Liikunnan lukiodiplomi LI9 arvioidaan Opetushallituksen ohjeiden mukaisesti.

Itsenäisesti suoritettavat kurssit

Oppiaineena liikunta perustuu jatkuvaan näyttöön, eikä sitä voi suorittaa itsenäisesti ilman perusteltuja terveydellisiä syitä. Sovellettu, itsenäinen kurssisuoritus laaditaan opiskelijakohtaisesti, ja se sisältää seuraavat osiot: 1. Liikuntaohjelma, joka todennetaan liikuntapäiväkirjalla ja teknisillä liikuntasovelluksilla 2. Liikuntatiedot 3. Soveltuva liikuntataidon tai fyysisen kunnon näyttö 4. Kirjallinen pohdinta.

Aihekokonaisuudet

Oppiaine toteuttaa aihekokonaisuuksia seuraavissa kursseissa:

aktiivinen kansalaisuus, yrittäjyys ja työelämä LI8
hyvinvointi ja turvallisuus LI1-LI5, LI7, LI9
kestävä elämäntapa ja globaali vastuu LI9
kulttuurien tuntemus ja kansainvälisyys LI6
monilukutaito ja mediat LI9
teknologia ja yhteiskunta LI3.


Paikalliset syventävät kurssit

6. Juhlatanssit (LI6)

Tavoitteet
Kurssin LI6 tavoitteena on opiskelijan tanssitaitojen ja ilmaisun syventäminen seura- ja juhlatansseissa. Lisäksi tutustutaan ulkomaisiin kansantansseihin ja tanssitapakulttuuriin. Tarkoituksena on koulun vanhojenpäiväkulttuurin ylläpitäminen ja kehittäminen. Tavoitteena on tarjota onnistumisesta ja esiintymisestä nousevia positiivisia liikuntaelämyksiä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Opiskelijoita rohkaistaan yhteistoiminnallisuuteen ja yhteissuunnitteluun.

Keskeiset sisällöt
  • juhlatanssit
  • perinteiset vanhat tanssit
  • lavatanssit
  • ulkomaiset kansantanssit
  • opiskelijoiden omat tanssit
  • tanssietiketti
  • tanssiparin huomioiminen
  • tanssiohjelmiston esittäminen

Arviointi
Arviointi edellyttää aktiivista osallistumista ja tanssietiketin toteuttamista. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.

7. Vesiliikunta (LI7)

Tavoitteet
Kurssin LI7 tavoitteena on syventää vedessä liikkumisen taitoja ja laajentaa uintia monipuolisemmaksi vesiliikunnaksi. Kurssilla tutustutaan vesiliikuntaan kunto-, kilpa- ja luontoliikuntana vuodenajat huomioiden. Uimahallikäynneistä kertyy jonkin verran kustannuksia.

Keskeiset sisällöt
  • uintitekniikat
  • vesipelastus
  • kuntouinti ja vesivoimistelu
  • vesipelit
  • taitouinnin ja uimahyppyjen perusteet
  • mahdollisuuksien mukaan jotakin seuraavista: avantouinti, melonta, soutu, suppaus, uppopallo, sukellus, purjelautailu
  • teoreettinen syventyminen yhteen vesiliikunnan alueeseen
Arviointi
Arviointi edellyttää aktiivista osallistumista ja kurssitehtävien hyväksyttyä suorittamista. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.

Paikalliset soveltavat kurssit

8. Liikunnanohjaus ja liikuntayrittäjyys (LI8, yrittäjyyslinja)

Tavoite
Kurssin LI8 tavoitteena on saada kokemusta eri liikuntamuotojen ohjaamisesta ja erilaisten liikuntatapahtumien järjestämistä sekä tutustua liikunta-ja terveysalan yrittäjyyteen. Ohjauskokemusten kautta vahvistetaan opiskelijan rohkeutta ja pätevyyden tunnetta. Suunnittelu- ja ideointihaasteiden avulla kehitetään opiskelijan soveltamis-, yhteistyö- ja suunnitteluvalmiuksia. Yritysvierailut avaavat näkökulmia alan yrittäjyyteeen ja siinä työllistymiseen.

Keskeiset sisällöt
  • liikuntatuokioiden suunnittelu, ohjaus ja arviointi
  • tuomarityöskentely
  • ohjaustilanteiden havainnointi, palautteen antaminen ja vastaanottaminen
  • liikuntatapahtuman suunnittelu, markkinointi ja järjestäminen
  • vierailut paikallisissa liikunta- ja terveysalan yrityksissä, asiantuntijavieraat
Arviointi
Arviointi edellyttää aktiivista osallistumista suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Sitoutuminen vuorovaikutteiseen oppimispäiväkirjatyöskentelyyn. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.