Yrittäjyysopinnot

Paikalliset kirjaukset

Yrittäjyyslinja

Yrittäjyyslinja toimii osana muuta Karhulan lukiota, mutta yrittäjyyslinjalaisilla on oma opinto-ohjelmansa, joka muodostuu yrittäjyysopintojen kursseista sekä muiden oppiaineiden yrittäjyyspainotteisista kursseista. Yrittäjyyslinjan opinnot toteuttavat erityisesti lukion aktiivisen kansalaisuuden, yrittäjyyden ja työelämän aihekokonaisuutta.

Yrittäjyyslinjan tavoitteena on edistää myönteistä yrittäjyysasennetta ja auttaa omaksumaan yrittäjämäisiä toimintatapoja. Opinnot tukevat opiskelijan oman osaamisen tunnistamista ja antavat mahdollisuuden yhteistyö- ja esiintymistaitojen kehittymiseen. Opinnoissa painottuu sisäinen yrittäjyys ja itsensä johtaminen, mutta yrittäjyyslinjan suorittaminen antaa vahvoja valmiuksia myös kaupallisen ja yhteiskunnallisen alan jatko-opintoihin tai ulkoiseen yrittäjyyteen. Keskeistä on yrittäjyyden perustaitojen ja työelämätaitojen oppiminen. Yrittäjyysopinnot sisältävät monimuotoista opiskelua vaihtelevissa oppimisympäristöissä. Niihin kuuluvat mm. Nuori Yrittäjyys ry:n opinto-ohjelmat, erilaiset projektiopinnot, yritysvierailut ja yhteistyö yritysten ja eri yhteisöjen kanssa sekä kansainvälisyys.

Yrittäjyyslinjan opintokokonaisuuteen kuuluu 14 kurssia. Saadakseen linjan todistuksen opiskelijan on suoritettava 7 pakollista ja 7 valinnaista kurssia. Pakollisia kursseja ovat: YRI1-6 ja YH8-9. Loput kurssit opiskelija voi valita kiinnostuksensa mukaan yrittäjyysopintojen opetussuunnitelman mukaisista kursseista.

Opetuksen tavoitteet

Yrittäjyysopintojen tavoitteena on, että opiskelija
  • hahmottaa yrittäjyyden olemuksen ja tunnistaa omat yrittäjäominaisuutensa
  • tunnistaa yrittäjyyden monimuotoisen toimintakentän ja sen merkityksen yhteiskunnassa
  • oppii yrittäjyyden perustaidot
  • johtaa itseään ja omaa toimintaansa yrittäjämäisesti
  • asennoituu rohkeasti yrittäjyyteen mahdollisena uravalintana.

Kurssien suoritusjärjestys

Ensimmäisenä vuonna opiskelijoiden tulee suorittaa kurssit YH8-9, YRI1 ja YRI3. Muutoin suoritusjärjestys on vapaa.

Arvioinnin menetelmät ja käytänteet

Yrittäjyyslinjan opintoihin kuuluu muun muassa jatkuva sähköinen itsearviointi. Kurssit arvioidaan opetussuunnitelman mukaisesti. Paikalliset soveltavat kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.

Itsenäisesti suoritettavat kurssit

Kurssien itsenäisestä suorittamisesta on sovittava ennen kurssin aloittamista linjan vastaavien opettajien kanssa.

Aihekokonaisuudet
Oppiaine toteuttaa aihekokonaisuuksia seuraavissa kursseissa:

aktiivinen kansalaisuus, yrittäjyys ja työelämä Kaikki linjan opinnot
hyvinvointi ja turvallisuus LI8
kestävä elämäntapa ja globaali vastuu YH7
kulttuurien tuntemus ja kansainvälisyys YRI9, YRI10, YRI12, HI6, ÄI15
monilukutaito ja mediat YH9, ÄI15, YRI7
teknologia ja yhteiskunta YH7, YH9


Paikalliset soveltavat kurssit

1. NY 24h -leiri (YRI1)


Tavoitteet
Yrittäjyysopinnot aloitetaan innovatiivisella yhdessäololla vuorokauden teholeirillä. NY 24h -leirin tavoitteena on linjalaisten ryhmäytyminen ja yrittäjämäisen toimintatavan virittäminen. Keskeistä on saada oppilaat asettamaan tavoitteita ja ottamaan vastuuta sekä omasta että ryhmänsä toiminnasta. Interaktiivinen ryhmäoppiminen kehittää vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoja sekä ongelmanratkaisu-kykyjä. Leirin keskeisin idea on oppia yrittäjyyttä learning by doing fun -periaatteen avulla. Ohjaajina toimivat opiskelijat, jotka ovat itse käyneet leirin ja osallistuneet ohjaajakoulutukseen.

Keskeiset sisällöt
NY 24h -leiri on vuorokauden kestävä kokonaisuus, jossa tutustutaan yrityksen perustamisvaiheisiin ja innovoidaan liikeidea. Leiri rakentuu pienryhmien rastitehtävistä, yhteisluennoista ja tietoiskuista. Rastitehtävät sisältävät sekä liiketoiminta-, että yhteistoimintarasteja. Ohjelmaan sisältyy myös asiantuntijaluentoja sekä kirjallinen, uuden rastipisteen kehittelytehtävä. Leiri päättyy yritysesittelyihin leirin päätöstilaisuudessa.

Arviointi
Arviointiin voi liittyä ulkopuolista asiantuntija-arviointia. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.


2. NY 24h -leiriohjaus (YRI2)

Tavoitteet
NY 24h -ohjaajakoulutus perehdyttää opiskelijat sekä NY 24h -leirin liiketoiminta- ja yhteistoimintarastien sisältöihin että niiden ohjaamiseen. Kurssi antaa valmiudet NY 24h -leirin suunnitteluun, toteutukseen ja ohjaamiseen. Lisäksi koulutus auttaa ymmärtämään, että yrittäjämäistä toimintatapaa, taitoja ja ominaisuuksia tarvitaan kaikessa työssä ja työelämässä.

Keskeiset sisällöt
Opiskelijat osallistuvat ohjaajakoulutukseen, jossa käydään läpi leiriohjelman rakenne, oppimateriaalien käyttö sekä leiriin liittyviä valmisteluja. Opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat NY 24h -leirikokonaisuuden yrittäjyyslinjan uusille opiskelijoille.

Arviointi
Arviointiin liittyy opiskelijan itsearviointia. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.


3. Linjan yhteinen yritys (YRI3)

Tavoitteet
Opiskelijat harjoittavat pienimuotoista myyntiä. Yhteisessä yrityksessä perehdytään asiakaspalveluun ja myyntityöhön, organisointitaitoihin ja yrittäjämäiseen toimintatapaan. Lisäksi harjoitellaan taloushallinnon perusteita.

Keskeiset sisällöt
Opiskelijat pyörittävät kahvilakioskia, kahvituksia koulun tilaisuuksissa tai harjoittavat muuta pienimuotoista myyntityötä. Teemoina myynti, asiakaspalvelu, tilaisuuksien suunnittelu ja organisointi ja taloushallinto, kuten kirjanpito, liikevaihto ja tilinpäätös. Yrittäjyyslinjan yhteinen yritys on yleishyödyllistä varainhankintaa ja tuotot käytetään yrittäjyyslinjan hyväksi matkojen ja vierailujen rahoittamiseen.

Arviointi
Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.


4-5. NY Vuosi yrittäjänä (YRI4 ja YRI5)

Tavoitteet
Kurssilla suoritetaan Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi Yrittäjänä opinto-ohjelma. Opiskelijat perustavat oikeita harjoitusyrityksiä: NY-yrityksiä, jotka toimivat yhden tai kahden lukuvuoden ajan. Jokainen NY-yritys on yksilöllinen ja toiminta muotoutuu nuorten yrittäjien omien tavoitteiden mukaiseksi. Ohjelmassa käydään läpi yrityksen vaiheet perustamisesta yrityksen lopettamiseen. Yrityksen toiminnasta raportoidaan NY-toimistoon osavuosikatsauksessa ja vuosikertomuksessa. Ohjelman päätarkoitus on oppia yrittäjyysasennetta, oma-aloitteista ja aktiivista toimintatapaa sekä työelämässä tarvittavia taitoja jo opiskeluaikana.

Keskeiset sisällöt
Kurssilla kehitetään likeidea ja tehdään siitä markkinointisuunnitelma. NY-yritys toimii oikealla rahalla oikean yrityksen tapaan ja myy tuotteitaan tai palveluitaan asiakkaille. Yritys rekisteröidään, ylläpidetään yritystoimintaa ja tehdään osavuosikatsaus. Yritystoiminnan aikana osallistutaan myös NY Vuosi yrittäjänä-ohjelmaan kuuluviin messuihin ja kilpailuihin. Lopuksi tehdään tilinpäätös, toimintakertomus ja yritystoiminta päätetään.

Arviointi
Arviointiin voi liittyä ulkopuolista asiantuntija-arviointia. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.


6. Yrittäjyys-TET (YRI6)

Tavoitteet
Opiskelija hankkii itselleen TET-paikaksi yrityksen ja perehtyy siihen viikon ajan työelämän näkökulmasta. Yritystoimintaa tarkastellaan sekä työnantajan että työntekijän näkökulmasta. Työtehtävät sovitaan yhdessä yrittäjän kanssa, mutta tehtävissä toivotaan monipuolista näkökulmaa yrittäjyyteen.

Keskeiset sisällöt
Opiskelija tutustuu ennakkotehtävien avulla työpaikkaansa, pitää harjoittelujakson aikana oppimispäiväkirjaa ja raportoi TET-jakson erillisessä esittelytilaisuudessa. Opiskelijan kiinnostuksen ja mahdollisuuksien mukaan harjoittelu voidaan suorittaa myös kahdessa eri yrityksessä.

Arviointi
Arviointiin voi liittyä ulkopuolista asiantuntija-arviointia. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.
Yrittäjyyden kieliopinnot (YRI12)


7. Yrittäjyyden mediaportfolio (YRI7)

Tavoitteet
Kurssin tavoitteena on opiskelijan omatoiminen ja aktiivinen yrittäjyysteemojen havainnointi eri medioissa. Keskeistä on ajankohtaisten yrittäjyys- ja yrittäjyyskasvatuksen teemojen luokittelu, pohdinta ja kommentointi.

Keskeiset sisällöt
Portfolioon kootaan eri medioissa esiintyvää yrittäjyyssisältöä ja valittu aineisto teemoitellaan ja luokitellaan tarkoituksenmukaisesti. Teemoja voivat olla esimerkiksi uusi liikeidea, tuote tai palvelu, start up -yritykset , mainonta ja markkinointi, asiakaspalvelu, paikallisuus ja kansainvälisyys, naisyrittäjyys, perheyrittäjyys, johtamiskulttuuri, menestystarinat, flopit tms. Portfoliotyöskentelyn tärkeimpänä sisältönä on aineiston kriittinen ja pohtiva kommentointi sekä tekijän oman ajattelun näkyväksi tekeminen.

Arviointi
Arviointiin liittyy opiskelijan itsearviointia. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.


8. Kauppatieteen yliopistokurssi/AMK-kurssit (YRI8)

Tavoitteet
Opiskelija tutustuu siltaopinnoissa korkea-asteen opintoihin ja voi hyväksilukea opinnot jatko-opinnoissaan. Oppimistavoitteet kurssien mukaiset.

Keskeiset sisällöt
Kurssien mukaiset sisällöt.

Arviointi
Järjestävän oppilaitoksen mukainen arviointi. Lukio-opinnoissa arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.


9. Kulttuurien välinen viestintä (YRI9)

Tavoitteet
Tavoitteena on, että opiskelija oppii paremmin kommunikoimaan, neuvottelemaan ja tekemään yhteistyötä erilaisista kulttuureista tulevien henkilöiden kanssa. Pyritään antamaan työkaluja kulttuurienvälisiin kohtaamisiin erityisesti liiketoimintaympäristössä.

Keskeiset sisällöt
Pyritään lisäämään kulttuurienvälisissä kohtaamisissa tarvittavia tietoja ja taitoja mm. seuraavista teemoista: kielellinen ja ei-kielellinen viestintä, kollektiivisuus - yksilöllisyys, feminiinisyys - maskuliinisuus, aikakäsitys, valtarakenteet esimies- ja alaissuhteissa. Työmuotoina ovat esimerkiksi erilaiset harjoitukset, roolipelit, presentaatiot.

Arviointi
Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.


10. Kansainväliset projektit (YRI10)

Tavoitteet
Kurssin tavoite on antaa näkemyksiä ja kokemuksia kansainvälisestä liiketoiminnasta ja tietoa yrityskulttuureiden eroista. Kurssin aikana pyritään rakentamaan tai ylläpitämään ja kehittämään jo olemassaolevia kansainvälisiä yhteistyöverkostoja.

Keskeiset sisällöt
Kurssin toteutus voi olla esimerkiksi yrittäjyyteen liittyvää yhteistoimintaa ulkomaisten yhteistyökumppaneiden kanssa tai perehtymistä monikansalliseen yritystoimintaan kotimaassa.

Arviointi
Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.


11. Aloittavan yrittäjän opinnot (YRI11)

Tavoitteet
Tavoitteena on rohkaista opiskelijaa kehittämään ja konkretisoimaan yritysideaansa harjoitusyrityksestä toimivaksi yritykseksi.

Keskeiset sisällöt
Yrittäjyyttä edistävien järjestöjen ja yhteisöjen tarjoamat koulutus- ja neuvontatilaisuudet.

Arviointi
Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.


12. Yrittäjyyden kieliopinnot (YRI12)

Tavoitteet
Tavoitteena on rohkaista opiskelijaa toimimaan yrityselämän erilaisissa viestintätilenteissa vieraalla kielellä ja oppia käyttämään opittua sanastoa luontevasti kansainvälisissä työympäristöissä.

Keskeiset sisällöt
Opiskellaan työ-ja liike-elämän sekä palvelualan sanastoa ja sen käyttämistä erilaisissa viestintätilanteissa. Työtapoina käytetään esimerkiksi ryhmätöitä, ohjattuja keskusteluja, roolipeljä ja erilaisia presentaatioita. Opiskeltava kieli voi olla mikä tahansa lukiossa opiskeltava kieli. Kurssi voidaan suorittaa myös oppilaitosyhteistyönä.

Arviointi
Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.


13. Harrastuneisuus yrittäjyydeksi (YRI13)

Tavoitteet
Opiskelija voi osoittaa harrastuneisuutensa ja soveltaa sen yrittäjyyteen sopivaksi omaksi projektiksi. Projektin on sisällettävä sekä teoreettista että käytännöllistä oppimista ja käytännön toteutuksen on annettava opiskelijalle uudenlaisia kokemuksia omasta yrittäjämäisestä toiminnasta.

Keskeiset sisällöt
Sisältönä voi olla mikä tahansa harrastuneisuuden alue. Projektista tehdään sovellussuunnitelma, joka hyväksytetään opettajalla. Projekti sisältää teoreettisen osuuden, johon voi liittyä esimerkiksi kirjallisuuteen perehtymistä ja ulkopuolista koulutusta. Projektiin kuuluu myös toteutettava käytännön sovellus. Kokonaisuuden on vastattava 36 tunnin työsuoritusta. Oma projekti dokumentoidaan ja esitellään muille.

Arviointi
Kokonaisuuden arviointi kohdistuu oppimisprosessin kaikkiin vaiheisiin: suunnitteluun, toteutukseen, dokumentointiin ja raportointiin. Arviointiin liittyy opiskelijan itsearviointia. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.


14. Yrittäjyyden verkko-opinnot (YRI14)

Tavoitteet
Opiskelija voi laajentaa ja syventää linjan yrittäjyysopintojaan kiinnostuksena mukaan eri oppilaitosten ja järjestöjen verkkokursseilla.

Keskeiset sisällöt
Järjestäjän mukaiset oppisisällöt.

Arviointi

Järjestävän oppilaitoksen mukainen arviointi. Lukio-opinnoissa kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.


15. - 17. Yrittäjyysprojektit (YRI15, YRI16, YRI17)

Tavoitteet
Yrittäjyysprojekteissa oppiminen on ongelmakeskeistä ja yhteistoiminnallista oppimista yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Projektikursseilla opitaan kokonaisuuden hallintaa, tavoitteellista suunnittelua ja tulosvastuullista toteuttamista usein oikeiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Tavoitteena on aktiivinen ja tasapuolinen tiimityöskentely sekä tuotoksen, ryhmän ja oman toiminnan kehittävä arviointi.

Keskeiset sisällöt
Projektien sisällöt voivat nousta yhteistyökumppanien tarpeista tai ajankohtaisiin asioihin tarttumisesta. Yrittäjyysprojekteja voivat olla esimerkiksi messutapahtuman järjestäminen, liikuntatapahtuman markkinointi, nuorten lehden tekeminen, matkailuyrittäjyyteen perehtyminen tms. Projektikokonaisuuteen kuuluu aina aikataulutettu suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin prosessi. Opettaja toimii projektissa vuorovaikutuksen ja oppimisen organisoijana.

Arviointi
Arviointiin liittyy opiskelijan itsearviointia sekä vertaisarviointia ja siihen voi liittyä myös ulopuolista asiantuntija-arviointia. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään.


Yrittäjyyslinjan paikalliset soveltavat kurssit

NY 24h -leiri YRI1
NY 24h -leiriohjaus YRI2
Linjan yhteinen yritys YRI3
NY Vuosi yrittäjänä YRI4 ja YRI5
Yrittäjyys-TET YRI6
Yrittäjyyden mediaportfolio YRI7
Kauppatieteen yliopistokurssi/ AMK kurssit YRI8
Kulttuurien välinen viestintä YRI9
Kansainväliset projektit YRI10
Aloittavan yrittäjän opinnot YRI11
Yrittäjyyden kieliopinnot YRI12
Harrastuneisuus yrittäjyydeksi YRI13
Yrittäjyyden verkko-opinnot YRI14
Yrittäjyysprojektit YRI15, YRI16, YRI17

Yrittäjyyslinjan valinnaiskurssit muissa oppiaineissa

Tarkat kurssikuvaukset, suoritustavat ja arviointiperusteet ovat kunkin oppiaineen kohdalla.

Yhteiskunnallisen vaikuttamisen kurssi YH7
Yrittäjyyden perusteet YH8
Markkinointi ja mainonta YH9
Liikunnan ohjaus ja liikuntayrittäjyys LI8
Yritysviestintä ÄI15
Talousmatematiikka MAA17, MAB6
Maailman kulttuurit kohtaavat HI6







Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä