Ympäristöopinnot

Paikalliset kirjaukset

Ympäristölukio

Kotkan lyseon lukion ympäristölukio on lukio, jonka tehtävänä on ympäristöpainotteinen opetus. Ympäristölukio toimii osana muuta Kotkan lyseon lukiota, mutta ympäristölukiolaisilla on oma opinto-ohjelmansa, joka muodostuu ympäristöopintojen kursseista sekä muiden oppiaineiden ympäristöpainotteisista kursseista. Ympäristölukiossa opiskelija painottaa opintojaan mielenkiintonsa mukaan, esimerkiksi luonnontieteisiin tai humanistisiin aineisiin.

Ympäristöopinnot-oppiaineen kurssit muodostavat ympäristölukion opintojen rungon, jota muiden oppiaineiden ympäristöpainotteiset kurssit täydentävät. Ympäristölukion kursseja voivat suorittaa kaikki Kotkan lukioiden opiskelijat, joskin ympäristölukiolaisilla on etusija.

Ympäristöopinnot rakentuvat luonnontieteellisestä ja yhteiskuntatieteellisestä ympäristötiedosta ja ympäristökasvatuksellisesta toiminnasta, mutta pitävät vahvasti sisällään myös eettisen ja esteettinen näkökulman. Ympäristöopintojen kokonaisuus on poikkitieteellinen, ja opinnot valmentavat hyvin mm. bio- ja luonnontieteiden sekä aluesuunnittelun jatko-opintoihin. Opiskelija voi myös hyödyntää taitojaan tulevassa ammatissaan mm. yritysten ympäristövastaavana.

Ympäristöopinnoilla tavoitellaan oppimista ympäristöstä, oppimista ympäristössä ja oppimista toimimaan ympäristön hyväksi. Opinnoissa tavoitellaan elinikäisiä toimintavalmiuksia ja itsensä kehittämistä. Opetuksessa ja opiskelussa korostuvat ongelmakeskeiset, kriittiset ja muutoksiin totuttavat opetusmenetelmät. Vaikuttaminen ja toimiminen ryhmissä ovat keskeisiä toimintamuotoja.

Saadakseen ympäristölukion päästötodistuksen opiskelijan on suoritettava vähintään 12 ympäristökurssia. Pakollisia kursseja ovat YMP1, YMP2, YMP3, YMP4 ja YMP5. Loput kurssit ympäristölukion opiskelija voi valita vapaasti ympäristöopintojen tai muiden aineiden ympäristöpainotteisista kursseista. Vapaasti valittaviin kursseihin voi tutustua tarkemmin kyseisen oppiaineen sivuilla. Lukio-opintojen sujuvuuden varmistumiseksi ympäristölukion opiskelijalla on mahdollisuus jättää muiden aineiden pakollisia kursseja suorittamatta enintään kahdeksan, kuitenkin niin, että kaikkien aineiden pakollisista kursseista tulee suoritetuksi vähintään puolet. Pakollisten kurssien poisjättämisestä tulee aina erikseen neuvotella ympäristölukion ohjaavan opettajan kanssa.

Opetuksen tavoitteet

Ympäristöopintojen tavoitteena on, että
  • opiskelija tiedostaa suurimmat ympäristöuhkat ja niiden ratkaisemiseen liittyvät pyrkimykset.
  • opiskelija hahmottaa ympäristökysymyksien monimutkaisen ja moniarvoisen luonteen.
  • opiskelija pohtii arvovalintoja.
  • opiskelija arvostaa ympäristöä.
  • opiskelija pyrkii toimimaan yhteiskunnassa kestävän kehityksen mukaisesti.

Kurssien suoritusjärjestys

Kurssit suositellaan suoritettavan numerojärjestyksessä. Ensimmäisenä lukuvuontena suoritetaan kurssit YMP1 - YMP3 ja toisena lukuvuotena kurssit YMP4 ja YMP5.

Arvioinnin menetelmät ja käytänteet

Ympäristöopintojen pakolliset kurssit arvioidaan numeroin, poikkeuksena Ympäristölukion startti-kurssi YMP1, joka arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään. Arviointiperusteet on esitelty kunkin kurssin kohdalla.

Itsenäisesti suoritettavat kurssit

Kursseja ei voi suorittaa itsenäisesti niiden työtavoista ja luonteesta johtuen.

Aihekokonaisuudet

Oppiaine toteuttaa aihekokonaisuuksia seuraavissa kursseissa:

aktiivinen kansalaisuus, yrittäjyys ja työelämä YMP2, YMP3, YMP5
hyvinvointi ja turvallisuus YMP2
kestävä elämäntapa ja globaali vastuu YMP2, YMP4
kulttuurien tuntemus ja kansainvälisyys YMP4
monilukutaito ja mediat YMP5
teknologia ja yhteiskunta YMP3.


Paikalliset soveltavat kurssit

1. Ympäristölukion startti-kurssi (YMP1)

Tavoitteet
Kurssin tavoitteena on ryhmäytyä, tutustuttaa opiskelija ympäristölukion työtapoihin ja ohjata opiskelija oman ympäristösuhteen kasvuun. Kurssi on suunniteltu ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille.

Keskeiset sisällöt
Kurssin sisältöinä ovat erilaiset ympäristösuhteet ja oman ympäristösuhteen hahmottaminen, havainnot ympäristöstä ja pienten kenttätutkimusten teko lähiympäristössä sekä raportointitaitojen harjoitteleminen ja portfolion laatiminen.

Arviointi
Kurssi on pakollinen ympäristölukiolaisille. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Vain S-merkinnällä arvioitu kurssi lasketaan kurssikertymään. Kurssia ei voi suorittaa itsenäisesti.

2. Kestävän kehityksen koulu (YMP2)

Tavoitteet
Tavoitteena on harjoitella vaikuttamisen keinoja koulussa ja lisätä opiskelijan valtaistumisen tunnetta. Samalla tutustutaan lukion omaan kestävän kehityksen toimintaan ja toteutetaan opiskelijalähtöisesti parannuksia koulun ekoarkeen.

Keskeiset sisällöt
Tutustutaan erilaisiin ympäristökriteereihin ja ympäristöohjelmiin. Osallistutaan koulun kestävän kehityksen toimintaohjelman tai sen osa-alueen toteuttamiseen, kuten kestävän kulutuksen ja yhteisöllisyyden toteuttamiseen. Tehdään parannuksia koulun arjessa, esimerkiksi päivitetään lajitteluohjeita, lisätään viihtyisyyttä tai toteutetaan ympäristöaiheinen teemapäivä.

Arviointi
Kurssi on pakollinen ympäristölukiolaisille, joille kurssi arvioidaan numerolla 4 - 10. Muiden opiskelijoiden kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Kurssi arvioidaan jatkuvan näytön ja loppuraportin pohjalta. Kurssia ei voi suorittaa itsenäisenä työskentelynä.

3. Kotkan seudun ympäristöosaajat (YMP3)

Tavoitteet
Kurssin tavoitteena on tutustua Kymenlaaksoon ja Kotkan seudun ympäristötoimijoihin. Kurssin aikana opiskelija tutustuu yritysten toteuttamiin ympäristöratkaisuihin tiedonhakujen ja opintokäyntien avulla. Opiskelija saa kuvan työelämässä tarvittavasta ympäristöosaamisesta. Kokemusten ja tiedon pohjalta opiskelija visioi tulevaisuuden Kymenlaaksoa ja/tai Kotkaa. Kurssilla on mahdollisuus myös osallistua aluekehitykseen liittyvään projektiin yhteistyössä eri tahojen kanssa.

Keskeiset sisällöt
Kurssin sisältöjä ovat Kotkan seutu ja Kymenlaakso alueena ja alueen keskeisimmät ympäristökysymykset sekä Kymenlaakson ja Kotkan seudun ympäristöyhteistyö, aluekehitys ja ympäristöalan toimijat eri elinkeinoelämän aloilla. Kurssilla tehdään tutustumiskäyntejä lähialueen ympäristöalan yrityksiin ja yhteisöihin. Tutustumiskäyntien pohjalta opiskelija pohtii omia vahvuuksiaan ympäristötoimijana.

Arviointi
Kurssi on pakollinen ympäristölukiolaisille, joille kurssi arvioidaan numerolla 4 - 10. Muiden opiskelijoiden kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Kurssia ei voi suorittaa itsenäisenä työskentelynä.

4. Ilmastonmuutos ja sen vaikutukset Suomessa ja lähialueella (YMP4)

Tavoitteet
Kurssin tavoitteena on perehtyä Suomeen ja sen naapurialueisiin ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Opiskelija saa valmiudet arvioida alueiden nykytilaa, tulevaa kehitystä ja mahdollisia uusia ongelmia.

Keskeiset sisällöt
Kursin sisältöjä ovat Suomen ja lähialueiden maantieteelliset yleispiirteet, ympäristön tila ja tulevaisuus sekä ilmastonmuutoksen keskeiset vaikutukset ja ilmastonmuutokseen varautuminen. Kurssilla käsitellään myös ympäristöyhteistyötä Suomen ja lähialueiden välillä sekä kansainvälistä yhteistyötä.


Kurssi on pakollinen ympäristölukiolaisille, joille kurssi arvioidaan numerolla 4 - 10. Muiden opiskelijoiden kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Kurssia ei voi suorittaa itsenäisenä työskentelynä.

5. Ympäristövaikuttamisen kurssi (YMP5)

Tavoitteet
Kurssin tavoitteena on tutustua keskeiseen ympäristölainsäädäntöön sekä kansalaisvaikuttamisen keinoihin ja saada harjaannusta ympäristövaikuttamisessa. Opiskelija harjoittelee kirjallista ja suullista vaikuttamista ja saa samalla harjoitusta myös ylioppilaskirjoituksiin.

Keskeiset sisällöt
Kurssin sisältöjä ovat ympäristöä koskevan lainsäädännön pääpiirteet ja ympäristölainsäädännön käytännön sovellukset sekä muut ohjauskeinot ja kansalaisvaikuttamisen mahdollisuudet. Kurssilla voidaan tehdä opintokäyntejä mm. kaavoitustoimistoon.

Arviointi
Kurssi arvioidaan suullisen ja kirjallisen näytön pohjalta. Kurssi on pakollinen ympäristölukiolaisille, joille kurssi arvioidaan numerolla 4 - 10. Muiden opiskelijoiden kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Kurssia ei voi suorittaa itsenäisenä työskentelynä.

6. ja 7. Ajankohtaista ympäristöstä I & II (YMP6 ja YMP7)

Tavoitteet
Kurssien tavoitteena on perehtyä johonkin ajankohtaiseen ympäristöteemaan ja tutkia teemaa eri näkökulmista. Kurssilla tavoitellaan opiskelijan oman ympäristösuhteen syventämistä.

Keskeiset sisällöt
Kurssin sisällön painopiste voi vaihdella vuosittain leirikoulusta projektityöhön. Toteutustapana voi olla myös esimerkiksi yliopistojen kansainvälinen verkkokurssi, opintomatka ulkomaille tai yhteistyökumppanin kouluvierailu.

Arviointi
Kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty).

8. ja 9. Ympäristöprojektikurssi I & II (YMP8 ja YMP9)

Tavoitteet
Kurssien tavoitteena on oppia toimimaan yhteistyössä koulun ulkopuolisten tahojen kanssa ympäristöön liittyvissä asioissa ja siten laajentaa opiskelijoiden näkökulmaa ympäristökysymyksissä.

Keskeiset sisällöt
Kurssien keskeisimmät sisällöt ovat ympäristökasvatuksellisia. Kurssi voidaan suorittaa esimerkiksi osallistumalla opiskelijoiden ympäristöryhmän toimintaan tai ohjaamalla luontokerhoja.

Arviointi
Kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty).

10. Retkikurssi (YMP10)

Tavoitteet
Kurssin tavoitteena on harjoitella retken järjestämistä ja toteuttamista sekä oppia retkikohteen historiasta, kulttuurista sekä luonnosta. Kurssilla tavoitellaan opiskelijan oman ympäristösuhteen syventämistä.

Keskeiset sisällöt
Kurssisisältöjä ovat retkikohteen valinta, retken sisällön sekä taloudellisen toteutuksen suunnittelu, retken toteutus sekä retkestä raportointi erilaisten tehtävien pohjalta.

Arviointi
Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S=suoritettu/H=hylätty). Suoritusmerkinnän saaminen edellyttää aktiivista osallistumista retken suunnitteluun, toteutukseen ja raportointiin. Kurssia ei voi suorittaa itsenäisenä työskentelynä.

Ympäristölukion ympäristöpainotteiset valinnaiskurssit muissa oppiaineissa

Tarkat kurssikuvaukset, suoritustavat ja arviointiperusteet ovat kunkin oppiaineen kohdalla.

  • ÄI15 Yritysviestintä
  • RUB7 Kestävä elämäntapa
  • ENA7 Kestävä elämäntapa
  • BI8 Kenttäkurssi
  • BI9 Laborointikurssi
  • BI10 Luontoharrastuskurssi
  • GE4 Geomedia – tutki, osallistu ja vaikuta
  • GE6 Kehitysmaantiede
  • GE7 Kaupunkimaantiede
  • FY2 Lämpö
  • FY7 Aine ja säteily
  • FY11 Energia ja ympäristö
  • KE3 Reaktiot ja energia
  • KE8 Ympäristökemia
  • KE9 Projektikurssi
  • FI6 Ympäristöfilosofia
  • HI9 Ympäristöhistoria
  • YH5 Oppilaskuntatoiminta
  • YH7 Yhteiskunnallisen vaikuttamisen kurssi
  • UE9 Uskonnon ja luonnon välinen suhde
  • KU2 Muotoillut ja rakennetut ympäristöt
  • KU13 Ympäristötaiteen työpaja
  • OP3 Tutor-kurssi
  • ympäristöpainotteiset TO-kurssit

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä