UE04 - tenttitehtävät

Toimi näin:


Kurssi on jaettu kolmeen vaiheeseen. Kaikki työt tulevat yhteen asiakirjaan perä perään ja kansio sille löytyy alhaalta.

Seuraavat taidot pitäisi osata tai opetella:
* Lukeminen: Kirja toisena opettajana tulee olemaan keskeinen. 
* Referointi: Tiivistelmä (ranskalaisin viivoin) sisältää luetusta ymmärrettyä oleellista asiaa. Ne voi kirjoittaa vaikkapa Word-asiakirjaksi tai jos haluat tehdä sen vihkoon, lähetä palautuskansioon sitten valokuva tehtävästä
* Käsitekartan tekeminen: Käsitekartta on muunnelma referaatista. Käsitekartassa se oleellinen vain piirretään ...no, käsitekartaksi. Kun teet käsitekarttaa, käytä riittävän isoa paperia (esim A3). Siitä sitten valokuva kansioon.
* Haastatteleminen: tämä vasta kolmannessa vaiheessa

Jotta ymmärtäisit kurssin kokonaisuuden, niin tässä yleiskuva kurssin ideasta
1. vaihe: Eri uskontojen historia Suomessa. Tässä kelataan läpi Kristinuskon historia Suomessa ja lyhykäisesti esitellään eri uskonnollisia liikkeitä. Vaihe menee lukiessa kirjaa ja tiivistäessä ymmärrettyä referaatein ja käsitekartoin.
2. vaihe: Uskonnollisuudesta Suomessa. Luetaan ainakin kirjaa ja tiivistellään, mutta liitetään mukaan pohtivia kysymyksiä vastattavaksi.
3. vaihe: Haastattelu. Viimeisen vaiheessa sinulla on jo käsitys aihepiiristä. Nyt se sovelletaan käytäntöön. Valitset sukusi jäsenistä jonkun, jota haastattelet sukunne katsomuksellisesta taustasta. Kaikissa suvuissa on yksi tai useampi katsomus (uskonnollinen, poliittinen, ideologinen, elämänkatsomuksellinen). Helpommin sanottuna: tulet haastattelemaan mummoa, setää (tai silleen) siitä, minkälaisia ajatuksia elämästä ja ihmisenä olemisestä hänellä on. Tarkemmat ohjeet tulevat myöhemmin, mutta voit jo nyt miettiä, kenet uhriksi valitset, ja kysyä jos hän haastatteluun suostuu.


Näillä mennään ja katsotaan, miten käy.
Yhteistyöterveisin, Kuju

Ensimmäinen vaihe

Uskonnot Suomessa:
* 2.5. Kristinuskon vaiheet Suomessa 
Lue (ymmärrä) ja tee alueesta käsitekartta. Etsi kotoa vähintään A3 kokoinen arkki ja piirrä siihen kokonaiskuva aiheesta. Valokuva käsitekartasta kansioon.
* 3.2. Muut kristilliset kirkot 
Lue ja referoi 20 kohtaan. 
* 3.3.Maailmanuskontojen kannatus sekä 3.4. Muita uskonnollisia yhteisöjä ja liikkeitä 
Lue ja referoi 20 kohtaan.

Toinen vaihe:

1. Lue kirjasta luku 1.1. Suomalainen uskonnollisuus ja referoi se 10 kohtaan.
* Pohdinta (viisi harkittua virkettä riittää): Kirjan tämä luku on mielestäni huono. Jos mietit laajasti suomalaista uskonnollisuutta, mitä luvusta on mielestäsi jäänyt pois. Kritikoi kirjoittajan näkemystä suomalaisesta uskonnollisuudesta ja perustele.

2. Lue kirjasta 1.2. Ihmisoikeudet ja uskonnonvapaus ja referoi se 10 kohtaan.

3. Lue kirjasta 1.3. Uskonnottomuus ja uskontokritiikki ja referoi 10 kohtaan.
* Pohdinta (kymmenen harkittua virkettä riittää): Onko uskonnottomuus mahdollista? Pohdi kysymystä muutamasta näkökulmasta käsin. Perustele. (Kysymykseen on ainakin muutama perusteltavissa oleva kanta. (Älä arvaile Kujun kantaa ja muista, että uskonto on katsomusaine, ei uskonnon mainostusaine. Olet siis rajattoman vapaa omaan harkintaan.)

Haastattelusta. Toivottavasti olet jo löytänyt itsellesi haastateltavan. Voisit tehdä pienen kysymyspatterin valmiiksi ja jo tehdä haastattelun. Kolmannen vaiheen aikana annan vielä ohjeita haastattelun tulkintaan. Muistutan asenteesta. Idea ei ole tavoittaa vain ’oman suvun’ uskonnollista taustaa, vaan nimenomaan katsomuksellista. Katsomus voi olla myös poliittinen tai epämääräisemmin niitä asenteita ja ajatuksia, jotka näyttävät periytyneen suvussa. Myös uskontokriittisyys, yhteiskuntakriittisyys tai ’eihän meillä nyt mitään’ ovat tässä katsannossa katsomuksellisia.

Kaikki työt tänne:

  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.