James Cookin retket Australiassa ja Uuden-Seelannin rannikolla

Brittiläinen James Cook oli tutkimusmatkailija, joka kartoitti eteläistä Tyyntä Valtamerta kolmella purjehduksellaan 1700-luvun lopulla. Ensimmäisellä matkallaan hän teki tähtitieteellisiä mittauksia Tahitilla, kartoitti Uuden-Seelannin itärannikkoa ja nousi maihin myös Australian itärannikolla 19.4 vuonna 1770.

Toisella matkallaan hän purjehti etelään etelämantereen tuntumaan ja viimeisellä matkallaan hän "löysi" Hawaijin saariryhmän. Cook kuoli Hawaijilla v. 1779 alkuasukkaiden kanssa käydyssä kahakassa puukotukseen, kun retkikunnan laivan ainoa vene oli varastettu.

Cook suhtautui Australian aboriginaaleihin varsin myönteisesti ja kunnioittavasti, toisin kuten britit myöhemmin. Australian itärannikko otettiin Englannin kruunun hallintaan ja se nimettiin Uudeksi Etelä-Walesiksi. Australiaa pidettiin asumattomana mantereena ja ensimmäinen brittiläinen siirtokunta muutti Australiaan v. 1788. Mukana oli noin tuhat vankia ja joukko vanginvartijoita. Suhtautuminen aboriginaaliehin oli etnosentristä, heidän elämäntapaa pidettiin alhaisemmalla kehitysasteella olevana ja rotua pidettiin kuolevana. (ANP)