Ryhmätyöt

Yo-tehtävä syksy 2014

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Euroopan eräiden valtioiden poliittisia järjestelmiä 1930–1940-luvuilla luonnehditaan totalitaarisiksi. Selitä valitsemaasi valtiota esimerkkinä käyttäen, miten totalitaarinen järjestelmä syntyi kyseisessä valtiossa ja mitkä totalitarismin piirteet olivat sille tyypillisiä.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Hyödyn aika ja vapauden aika (20 p.)

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Ajanjaksoa 1718–1772 on Suomen historiassa kutsuttu hyödyn ajaksi tai vapauden ajaksi.

Aineisto:
5.A Tekstikatkelma: Suomenkieliset Tieto-Sanomat
5.B Tekstikatkelma: Anders Chydenius, Kansallinen voitto
5.1.
Hyödynnä tekstikatkelmia (aineistot 5.A ja 5.B) ja pohdi nimitysten hyödyn aika ja vapauden aika osuvuutta. (12 p.)

5.A Tekstikatkelma: Suomenkieliset Tieto-Sanomat
Porkanat, jotka Ruotsin kielellä kutsutaan Morot, owat ruskiat ja pitkulaiset.

Jotta yhteinen Kansa maalla kehoitettaisin enemmin ja ahkerammin kuin tähän asti vil­je­le­mään taman­kaltaisia juuria, lupaa Kuninkaallinen Tieto Akademia Stokholmisa tämän 1776 vuoden lo­pul­la Sata Talaria Kuparirahaa joka Maaherran kuntaan annet­ta­vaksi kun­nia­palk­kioksi sille Talon­pojalle – –, joka talonsa eli torppansa tiluksilla kylvää suurimman aukian ruokaisilla juurilla, niinkuin Maanpäärynöillä [perunoilla], Juuris­koil­la, Pork­kanoil­la tai Palsternakoilla elatukseksi se­kä ihmisille että eläimille. Jos useampi yhdessä Maa­herran kun­nassa on kylvänyt melkein yhtä ison aukian, se saa luva­tun ra­han, joka näyttää saa­vut­ta­neen runsaimman tulon eli kasvun.

Lähde: Suomenkieliset Tieto-Sanomat nro 1 (1776). Muokkaus: YTL.

5.B Tekstikatkelma: Anders Chydenius, Kansallinen voitto
Älkäämme syyttäkö kansakuntaa ja sen luonnetta hitaudestaan; älkäämme myöskään syyt­täkö tur­mel­tu­nei­ta tapoja. Pääsemmehän me helpoimmalla tällä tavalla, mutta ei val­ta­kuntaa siten auteta. Muualta on tämän epäkohdan alkusyy löydettävissä. Mitä enem­män jossakin yhteis­kunnassa toisilla on tilaisuus elää toisten työstä ja mitä vähemmän toiset saavat itse nauttia vaivansa hedelmiä, sitä enemmän ahkeruus lamautuu. Edelliset tulevat ylpeiksi, jälkimmäiset toivottomiksi, ja molemmat halut­to­miksi. Tämä perustus on niin luja ja ihmissydämen tunte­muksen sekä joka­päiväi­sen koke­muksen oikeaksi todis­ta­ma, etten pelkää kenenkään kykenevän sitä syillä kumo­amaan. Työteliäisyys ja uut­te­ruus vaativat rei­pasta mieltä ja her­keämä­töntä kil­pai­lua, jotteivät piankin laimenisi. Ne eivät koskaan an­tau­du ikeen alle, mutta kun vapaus, pikai­nen menekki ja oma voitto niitä elähdyttävät, niin voi­tetaan luontainen hitaus, jota iskuilla ja lyönneillä ei koskaan ajan­pit­kään voida kar­kot­taa.

Lähde: Kokkolan kirkkoherra Anders Chydenius, Kansallinen voitto, 1765. Teoksessa Antti Chydeniuksen valitut kirjoitukset, 1929. Suomennos: V. Malinen.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Yo-tehtävä kevät 2017

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Tarkastele Välimeren merkitystä antiikin Kreikalle ja Roomalle.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Yo-tehtävä 2019: Suomalaisten ja venäläisten suhteet

9.A Tekstikatkelma: Zacharias Topelius, Maamme kirja

Entisinä sota-aikoina ei tässä maassa hyvillä mielin katseltu venäläisiä, sillä he tulivat sil­loin vihol­lisina; mut­ta nyt he tulevat ystävinä, naapureina ja liittolaisina. Ja vaikka he mo­nessa suhteessa ovat toisenlaisia kuin tämän maan kansa ja puhuvat keskenään omaa venäläistä kieltään, jota ei ole helppo oppia, tulevat he hyvin toimeen maan asukkaiden kanssa. Sillä venäläiset ovat ahke­ria, ilomielisiä, hyväsopuisia ja lapsia ra­kas­tavia; heillä on virkeämpi luonne kuin suoma­laisilla, he rakastavat soittoa ja laulavat mielellään. Hei­dän joukossaan on monia, jotka sääs­täväi­syy­del­lään ovat tulleet rikkaiksi, ja monta, jotka ovat tehneet hyvää köyhille. Joskus näet venäläisen sota­miehen jakavan ison leipä­kak­kunsa köy­hille, pitävän talon­pojan lapsia polvillaan ja laulavan heil­le vieraskielisiä lau­lujaan.
Lähde: Zacharias Topelius, Maamme kirja, 1985 (alkuteos vuodelta 1875).

9.B Tekstikatkelma: Yrjö Mäkelinin puhe

Katkeramielisyys Venäjän hallitusta ja vallanpitäjiä kohtaan, paisukoonpa se miten suu­reksi ta­han­sa, ei saa meitä koskaan unohtamaan sitä tosiasiaa, että Venäjän kansa, huo­limatta hir­veän raskaista taakoistaan, on jo antanut ihmiskunnalle sivistysarvoja, niin suuria, että ne tulevat aina mainittaviksi silloin, kun mainitaan inhimillisen kulttuurin suu­rimmat ennä­tykset. – – Tuossa laajassa valtakunnassa asuu vapaudenhaluinen kansa, joka kahleistaan huolimatta on tuon tuostakin kantanut suuria uhreja vapauden jumalat­taren alt­tarille. Me emme tule suinkaan kos­kaan unohtamaan, että tämä sama kansa on jopa suorastaan verensä hinnalla ostanut meille suomalaisille joitakin levähdys­hetkiä ja pakot­tanut Venäjän hallituksen jolloinkin myöntämään meille joitakin oikeuksia. – – Me tie­dämme ja olemme elävästi vakuutettuja siitä, että tämä sama kansa, jolla ei ole mitään osaa Venäjän hallituksen rosvous­suunni­telmissa, tulee kerran, kunhan se itse vapautuu sortajistaan, antamaan meille takaisin kaiken sen, minkä Venäjän hallitus nyt meiltä mah­dol­lisesti vie.
Lähde: Suomen Sosialidemokraattisen puolueen kansanedustajan Yrjö Mäkelinin puhe eduskunnassa 5.4.1910.

9.C Tekstikatkelma: Väinö Voionmaa, Suomen uusi asema. Maantieteellisiä ja historiallisia peruspiirteitä

Suomen ja Venäjän suhde on ensi sijassa ollut epäsuhde, pienen ja suuren, köyhän ja rikkaan, vähä­väkisen ja mahtavan epätasainen suhde. – – Toisena pääpiirteenä Suomen ja Venäjän suh­teissa on ollut vihollisuus, maantieteellinen ja historiallinen vastakkaisuus, mait­ten, rotujen, us­kon­tojen, sivistyksen, tapain, valtio­lai­tosten – kaiken yleinen ja jyrkkä eri­laisuus. Koko Euroo­pasta, koko maailmasta, tuskin voidaan löytää kah­den naapurin välillä syvem­pään kaivettua juo­paa kuin se, joka erottaa Suomen Venäjästä. Jos missään voi puhua perivihollisuudesta, voi siitä puhua täällä.
Lähde: Kansanedustaja ja professori Väinö Voionmaa, Suomen uusi asema. Maantieteellisiä ja historiallisia peruspiirteitä, 1919.

9.D Tekstikatkelma: Reino Vähäkallio, Ryssästä saa puhua vain hammasta purren

Jo pelkästään Venäjän kansan olemassaolo on sulkuna ihmiskunnan kehitykselle. Suun­nat­to­man luku­mää­ränsä ja sikiäväisyytensä takia on se arvaamattomana uhkana länsi­maiselle sivis­tykselle. Noin 300 vuoden kuluttua se on lukumäärältään suurempi kuin kaikki Euroopan kansat yhteensä. Liejuvirtana se tulvii ympä­rilleen, uhaten haudata kan­san toisensa jälkeen allensa, kuten se on historian alusta tehnyt monelle Suo­men hei­molle ja oli jo vähällä tehdä Suo­mel­lekin. Miksi on Venäjän kansa sitten niin ala-arvois­ta ja vihat­tavaa? Missä on perussyy kaikkeen tähän? Syy on kansan luonteessa. Venäläisiltä puuttuu sivistys­kansan perus­omi­nai­suus – edes­vastuun­tunne. Ilman sitä ihminen ei ole ihminen, vaan eläin. Siksi ei ryssä ole kos­kaan kyen­nytkään valtiota raken­tamaan eikä inhi­millistä kulttuuria eteenpäin vie­mään.
Lähde: Akateemisen Karjala-Seuran (AKS) perustajiin kuuluva Reino Vähäkallio kokoomateoksessa Ryssästä saa puhua vain hammasta purren, 1922.

9.E Tekstikatkelma: Juho Kusti Paasikiven puhe

Tarvitaan suhteidemme parantamista ja koko asenteemme muuttumista Neuvosto­liittoon. Olem­me saa­vut­ta­neet vapauden ja itsenäisyyden suuren naapurimme suostu­muksella, ja mei­dän on niin toimittava, että ystävälliset ja luottamukselliset suhteet vapaan Suomen ja Neu­vosto­liiton välillä vahvistumistaan vah­vistuvat. Meidän ulko­politiik­kamme ei saa koskaan tule­vai­suudessa mennä Neuvostoliittoa vastaan, ja tästä lujasta kannastamme meidän täytyy saada itäinen naapurimme vakuutetuksi. Sana ”peri­vihol­linen” on kerta kaikkiaan unoh­det­tava. Tästä kaikesta alkaakin Suomen kansa luullakseni nyttemmin olemaan yksi­mielinen. – – Meidän täy­tyykin saada suuri itäinen naapurimme vakuutetuksi koko Suomen kansan vil­pit­tömästä pyrki­myk­sestä pysyväisiin ystävällisiin suhteisiin sekä luot­tamuk­sel­liseen ja rau­hal­liseen yhteis­työhön maittemme välillä.
Lähde: Pääministeri Juho Kusti Paasikiven radiopuhe 15.3.1945. Eero Saarenheimo (toim.), Suomen presi­dentit puhuvat, 1967.

Suomalaisten ja venäläisten suhteet

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1. Vertaile tekstikatkelmien (aineistot 9.A–9.E) näkemyksiä suomalaisten ja venäläisten suhteista. (14 p.)


Pohdi, miten kulloinenkin ajankohta on vaikuttanut tekstikatkelmissa (aineistot 9.A–9.E) esitettyihin näkemyksiin. (16 p.)

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Moderni elämäntapa (20 p.)

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Videokatkelmassa (aineisto 2.A) kuvataan Berliiniä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa.

Aineisto:
2.A Videokatkelma: Berliini
Minkälaisia erilaisia modernin elämäntavan piirteitä videokatkelmassa (aineisto 2.A) voidaan havaita?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Lähi-itä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1. Mitkä ovat vaikeimmat kiistakysymykset palestiinalaisten ja juutalaisten välillä?


2. Miten öljy on vaikuttanut Lähi-idän historiaan?


3. Ota kantaa väitteeseen: arabikevät epäonnistui.


4. Tutki kuvioita, jotka kertovat Syyrian sodan vaikutuksista kun sodasta oli kulunut kymmenen vuotta (2021). Mitkä ovat mielestäsi kaksi vaikeinta vaikutusta syyrialaisten elämään? Perustele valintasi. https://www.hs.fi/otava/art-2000007873111.html

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Yo-tehtävä kevät 2023

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Balkan – Euroopan ruutitynnyri 20 p.
Saksan valtakunnankansleri Otto von Bismarck (k. 1898) kutsui Balkanin aluetta Euroopan ruutitynnyriksi. Pohdi, mitä Bismarck tällä ilmaisulla tarkoitti, ja arvioi hänen näkemyksensä osuvuutta 1900-luvun historiallisten tapahtumien valossa.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Yo-tehtävä kevät 2017

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

On arvioitu, että hyvinvointivaltion rakentaminen Suomessa 1900-luvun jälkipuoliskolla vahvisti erityisesti naisten yhteiskunnallista asemaa. Erittele, mitkä seikat puoltavat tätä arviota.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä