Esimerkkejä kansalaistaitokursseista ja ideoita kansalaistaitokurssien - ja luentojen sisällöiksi

Kurssiesimerkit ja -ideat

Tältä sivulta löydät kurssiesimerkkejä eri kansalaisopistoissa toteutetuista kansalaistaitokursseista. Lisäksi on annettu ideoinnin tueksi kurssien nimiä ja lyhyitä sisältökuvauksia sellaisista kursseista, joita opistoissa ei ole vielä ollut, mutta joita voisi järjestää osana kansalaistaitokokonaisuutta. Esimerkkien on tarkoitus toimia opiston oman suunnittelun apuvälineenä, kun pohditaan millaisia kansalaistaitokursseja valikoimaan voitaisiin lisätä.

Terveys- ja hyvinvointitaidot

Mielenterveystaidot kansalaistaitoina
Mielenterveys on voimavara, jonka kerääminen ja käyttäminen vaatii taitoja, ja näitä taitoja on mahdollista opetella!

Tietoisuustaidot ja stressinhallinta mielenterveystaitoina
Sosiaaliset ja vuorovaikutustaidot mielenterveystaitoina

Tämän kurssin jälkeen hahmotat, mitä mielenterveystaidot kansalaistaitoina tarkoittavat. Osaat nimetä keskeisimpiä mielenterveystaitoja, sekä eritellä niihin liittyviä haasteita ja tapoja niiden vahvistamiseksi arjessa.

Mielenterveys elämäntaitona
Mielenterveys on osa kokonaisterveyttä, josta voi huolehtia kuten muustakin terveydestä. Hyvä mielenterveys lisää hyvinvointia ja auttaa meitä selviytymään elämään kuuluvista vaikeuksista. Tutkittua tietoa mielenterveydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä ja pääset harjoittelemaan mielenterveystaitoja. Koulutus tarjoaa mahdollisuuden pohtia omaa ja läheisten mielen hyvinvointia sekä sitä miten mielenterveyttä voi vahvistaa. Koulutuksessa käsiteltävät teemat: Mitä hyvä mielenterveys on, tunnetaidot, elämän monet kriisit, ihmissuhteet ja vuorovaikutus, elämänhallinta.

Mielenterveyden ensiapu 1
Harjoittelemalla voit vahvistaa itseäsi ja mielenterveyttäsi. Mielenterveyteen kuuluva osaaminen on esimerkiksi tunne- ja tietoisuustaitoja sekä vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitoja. Arjen valinnoilla on myös suuri vaikutus mielenterveyteemme. Osallistu Mielenterveys elämäntaitona - Mielenterveyden ensiapu®1 -kurssille. Kurssin sisältö: Mitä hyvä mielenterveys on, tunteet ja tunnetaidot, itsetuntemus ja itsetunto, elämän monet kriisit, ihmissuhteet ja vuorovaikutus, elämänhallinta ja ympäristön vaikutus mieleen.

Kuinka muodostaa (liikunta)rutiineja?
Kurssilla keskitytään itselle sopivien (liikunta)rutiinien tunnistamiseen ja suunnittelemiseen. Haemme vastauksia siihen, mitä rutiinien suunnittelussa on hyvä huomioida sekä ymmärrystä sille, millaiset rutiinit juuri tällä hetkellä sopisivat parhaiten omaan elämään. Tutustumme taustalla vaikuttaviin tiedostamattomiin ilmiöihin ja peilaamme niitä omaan arkeen.

Hyvää oloa ruoan ja liikunnan avulla
Kurssilla saat arkeesi sopivia käytännön vinkkejä monipuoliseen syömiseen ja liikuntaan. Tutustut erilaisiin liikuntamuotoihin ja löydät itsellesi sopivan tavan liikkua. Saat toimivia reseptejä terveyttä ja hyvinvointia edistävään ruokavalioon.

Hyvinvointia arkeen
Kurssin tarkoitus on antaa kurssilaisille työkaluja hyvinvoivan arjen ja aktiivisen elämäntavan rakentamiseen.
Kurssin sisältö koostuu kurssilaisten toiveista, mutta varmoja teemoja ovat ainakin liikunta- ja ravitsemussuositukset, liikunta arjessa (hyötyliikunta, taukoliikunta, treenaaminen), ravinto ja lepo.
Osallistujille pyritään antamaan eväitä omaan arkeen mahdollisimman yksilöllisesti, mutta kuitenkin ryhmässä toimien.
Jokainen saa halutessaan oman kuntokartoituksen, kuntosaliohjelman, kotitreeniohjelman ja ruokavalio-ohjeita.
Tunneilla tehdään käytännön treenejä sisällä ja ulkona sekä välillä istutaan alas teoreettisemman asian äärelle.
Kurssilaisten niin halutessaan voidaan opetella myös liikuntalajien perustekniikoita, jotta uuden mahdollisen harrastuksen aloittaminen helpottuu.

Ota haltuun perusarkiruoat
Tule harjoittelemaan ja valmistamaan arkiruokien kokkausta. Saat tietoa ja ideoita sujuvaan ruoanvalmistukseen. Tutustumme eri valmistusmenetelmiin, mausteisiin ja kohotusaineisiin sekä yhdessä kurssilaisten kanssa sovittuihin perusraaka-aineisiin.

Kohti tasapainoista elämää - luonnonmukainen ja ravitseva ruokavalio
Ruokavalion avulla voimme jopa muuttaa elämämme suuntaa pirteämmäksi ja elinvoimaisemmaksi ihmiseksi. Pääasia on ymmärtää mitä, miksi ja miten syö. Vallitsevat muotivirtaukset saattavat sekoittaa monen ruokailijan mielen, jolloin tärkeät perusasiat saattavat jäädä taka-alalle. Luennolla keskustellaan ruuan ekologisuudesta, perinteistä, yrteistä ja mausteista ruokavalion tukena. Ruoka voi olla osa kokonaisvaltaista terveyden hoitoa. Luennolla annetaan satoja vuosia vanhoja perinteisiä reseptejä, joiden ainesosia löytyy varmasti omasta pihasta.

Turvallisuustaidot

Aikuisten uimakoulu
Kurssi on tarkoitettu heikon uintitaidon omaaville tai uimataidottomille. Kurssi voi myös muotoutua uimareiden toiveiden mukaan. Harjoitellaan uinnin tekniikoita ja sukeltamista.

Ensiavun peruskurssi EA1
Kurssilla perehdytään onnettomuustilanteessa oikein toimimiseen, painelu- ja puhalluselvytykseen, verenvuotojen tyrehdyttämiseen, sairauskohtauksien, murtumien, palovammojen ja myrkytysten ensiapuun. Käsittelemme myös arkisempien tapaturmien ehkäisyä sekä hoitoa. Kurssilla keskustelemme ja harjoittelemme paljon.

Alkusammutuskoulutus
Teoria: Palo ja poistumisturvallisuus tänään, alkusammutuksen merkitys, alkusammutusvälineet
Harjoittelu: Alkusammutusharjoittelua eri välineillä, suuremmat palot ja sammutteet

Ennakoi, varaudu, suunnittele - avaimia arjen turvataitoihin
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa ja lääkkeitä. Olisi myös tärkeää tuntea varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa. Kotitalouksien varautumisen merkitys on suuri apu yhteiskunnalle ja ennen kaikkea ihmiselle itselleen.

Liikennetaidot
Miten liikutaan liikenteessä turvallisesti eri välineillä. Kurssilla tai luennolla voidaan käydä läpi esimerkiksi yleisimpiä onnettomuustilanteita, niiden ennakointia ja välttämistä. Suojavarusteiden oikeanlaista käyttöä. Harjoitella esimerkiksi pyörällä tai veneellä liikkumista.

Sosiaaliset taidot

Tunnetaidot - Mielen hyvinvoinnin taidot
Tunnetaidot käsittävät tunteiden tunnistamisen, hyväksymisen, käsittelyn ja tunteiden mukaan toimimisen. Kaikkien tunteiden hyödyntäminen lisää psyykkistä joustavuutta ja auttaa sietämään stressiä. Tunteiden käsittelyn oppiminen auttaa meitä parantamaan omia ihmissuhteitamme, löytymään omia arvojamme ja niiden mukaan toimimisen sekä edistämään fyysistä ja psyykkistä terveyttämme.

Tunnelukkotyöpaja
Kurssilla käydään läpi teorian avulla tunteiden syntyä ja opittuja käyttäytymismalleja. Nämä käyttäytymismallit hankaloittavat arkeamme. Reagoimme tilanteisiin tunteella, emmekä aina osaa hallita niitä. Tämä voi harmittaa tai ärsyttää sekä vaikeuttaa ihmissuhteita. Olemme oppineet hyökkäämään, vetäytymään tai passivoitumaan, kun kerromme tunteistamme. Tämä estää avoimen viestinnän. Opimme päivän aikana omista tavoistamme reagoida. Saamme vinkkejä hallita niitä sekä haasteellisia tunteita. Päivän aikana teemme myös omia tunteita herätteleviä harjoituksia kirjoittamalla, mielikuvaharjoitteilla ja muilla toiminnallisilla tehtävillä. Nämä auttavat ymmärtämään omaa tapaamme toimia erilaisissa tilanteissa.

Toisena teemana ovat tunnelukot. Ennen toista teemaa osallistujat ovat saaneet tehtäväkseen tunnelukkolomakkeen, jolla kartoitetaan omia tunnelukkoja. Käymme teorian ja lomakkeen avulla läpi teemoja: Mitä tunnelukkoja on? Miten ne vaikuttavat meihin? Miten niitä voi hallita? Teemme myös mielikuvaharjoitteen, joka johdattelee tunnelukkojen äärelle. Tämän jälkeen puramme harjoitteen niin, että jokaiselle jää harjoituksesta turvallinen ja hyvä olo. Päivän aikana tehdään ryhmätöitä sekä itsenäisiä tehtäviä. Ohjaaja keskustelee jokaisen osallistujan kanssa hetken kahdestaan tunnelukoista ja niiden hallinnasta.

Rakentava vuorovaikutus
Miten selvitä ristiriitatilanteista? Miten työstää loukkaavia lauseita? Miten voisin kehittää haasteellista ihmissuhdetta paremmaksi? Kurssilla tehdään käytännön harjoituksia, joiden avulla voi tiedostaa vuorovaikutuksen mekanismeja ja kehittää omia vuorovaikutustaitoja. Kurssi sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita vuorovaikutuksen ymmärtämisestä. Kurssi ei edellytä mitään ennakko-osaamista tai -tietoja.

Vuorovaikutustaitoja työhön ja arkeen
Millaista on hyvä vuorovaikutus? Mitä tarkoittaa ylästatus? Mitä itse viestin, kun kommunikoin toisten kanssa? Vuorovaikutustaitoja tarvitsemme jatkuvasti, niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Kurssi on sopiva aloituskurssi keholliseen viestintään ja vuorovaikutukseen tutustumiseen.

Tämän kurssin jälkeen osaat nimetä hyvän vuorovaikutuksen keskeiset osa-alueet ja statusviestinnän perusteita, sekä hahmotat omaa kehollista viestintääsi.

Kurssilla tunnistamme ja määrittelemme niin keskusteluissa kuin toiminnallisestikin teatteri-improvisaatioon pohjautuvien harjoitteiden avulla, mistä elementeistä hyvä vuorovaikutus koostuu. Tarkastelemme erityisesti sanatonta viestintää. Kurssin harjoitteiden avulla edistät omaa vuorovaikutusvalmiuttasi. Harjoitteet teemme yksin tai pareittain muun ryhmän edessä tai koko ryhmän kanssa samaan aikaan toimien. Vertaiskeskustelut ja reflektointi ovat olennaisia työtapoja kurssilla.

Neuvottelu- ja sovittelutaito
Miten löydetään kompromissi? Miten toimitaan arjen neuvottelutilanteissa, kuten työsopimusneuvotteluissa. Erilaisten vaikuttamiskeinojen tunnistaminen. Miten ollaan hyvä neuvottelija ja löydetään kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu ristiriitatilanteissa.

Moninaisuus ja yhteisöllisyyden voima
Tällä luennolla mietimme, kuinka tärkeää ihmiselle on kuulua johonkin ja tulla kohdatuksi sellaisena kuin on. Kuulemme erilaisia kokemuksia yhteisöllisyyden ja kohtaamisen voimasta, ja siitä miltä tuntuu tulla arvioiduksi ulkoisten piirteiden perusteella.

Kestävä elämäntapa

Kestävät elämäntavat lisäävät hyvinvointia
Kestävät elämäntavat ovat jokaisen saavutettavissa. Kyse on arjessa tapahtuvista valinnoista, joita voi ihan jokainen toteuttaa pieni askel kerrallaan taikka isommin harppauksin. Tutkimusten mukaan kestävät valinnat lisäävät hyvinvointia, tyytyväisyyttä ja elämän mielekkyyttä. Lisäksi kestävän elämäntavan avulla on mahdollisuus parantaa terveyttään ja säästää rahaa.

Yhdenvertaisuuden perusteet
Kuinka tunnistat syrjivät rakenteet omissa yhteisöissäsi? Tule löytämään työkaluja edistääksesi yhdenvertaisuutta.
Yhdenvertaisuuden tärkeimpiä työkaluja ovat tieto, kriittiset kysymykset ja itselle uusiin näkökulmiin tutustuminen.
Viikonlopun tiiviskurssilla käydään läpi syrjinnän ja väkivallan mekanismit, mikroagressiot ja vähemmistöstressi. Tutustumme normikriittisiin tapoihin tarkastella yhteiskunnan vahingollista normatiivisuutta.
Kurssilla käydään läpi esimerkiksi sukupuoleen liittyvät erilaiset normit, cisnormatiivisuus, valkoisuusnormi ja toimintakykyyn liittyvät erilaiset normit myös neuromoninaisuuden näkökulmasta. Kurssin aikana myös tutustutaan keskipainoisuusnormiin sekä lihavuuteen perustuvaan syrjintään. Keskustelemme myös suvaitsevaisuuden ja vallan käsitteistä yhdenvertaisuuden näkökulmasta sekä luokkayhteiskunnasta ja keskiluokkaisuusnormista.

Arkielämän ympäristötietoutta
Oletko kiinnostunut ympäristöasioista, mutta saatat kokea ne haastavaksi soveltaa omassa arjessasi? Kuinka esimerkiksi hiilijalanjälki liittyy tavallisen kuluttajan elämään tai miten ilmastonmuutos ja kuluttaminen liittyvät toisiinsa. Oletko pohtinut tai kenties haluaisit miettiä, mitä voisit omassa arjessasi tehdä ympäristön hyväksi. Näitä ja monia muita asioita käymme läpi kurssilla arkisesti lähestyen. 

Kestävä kotitalous
Kestävä kotitalous on tasapainossa niin fyysisen ympäristön kuin ihmisluonnon kanssa. Taloudellisesti tasapainoisesti elävä ei velkaannu yli maksukyvyn, ei kärsi köyhyydestä eläkeläisenä, mutta ei myöskään kuluta luonnonvaroja suhteettomasti.

Elämänhallintataidot

Arki haltuun!
Kurssilla harjoitellaan rennolla otteella arjen perustaitoja kuten rahan ja ajan käyttöä, oman talouden hallintaa sekä pohditaan omaa jaksamista ja hyvinvointia. Määrittelet oman tavoitteesi ja pohdit sinulle sopivimpia ratkaisuja itse, muu ryhmä tukee ajatteluasi kysymysten avulla.

Tsemppiä stressinhallintaan
Opitaan tunnistamaan stressin oireita, sen kehittymistä ja erilaisia keinoja hallita sitä. Lisäksi opitaan tunnistamaan palautumismekanismeja omassa kehossa ja ymmärtämään, mitä palautuminen on ja mitä palautumisen aikana tapahtuu, miten sitä voidaan tehostaa ja miksi se on tärkeää. Lisäksi opitaan tunnistamaan omia vahvuuksia ja erityistaitoja ja hyödyntämään niitä.

Verkkoasiointi
Harjoitellaan turvallisesti internetin ja tietokoneen käyttöä arkisissa tilanteissa. Kuinka haen tietoa esimerkiksi aukioloajoista, tai miten asioin verkkopalvelussa? Samalla harjoitellaan tietokoneen peruskäyttötaitoja.

Kotinikkarin selviytymiskurssi
Proput palavat, saranat vinkuvat, taulut putoavat ja kaapinovet repsottavat.Aina ei ole apua saatavilla kodin pikkukorjauksiin tai muuten on halu tulla toimeen omillaan. Kurssin aikana ruuvaamme, poraamme, teroitamme veitset... Puhumme sähköstä: voltit, watit, ampeerit. Selvittelemme myös kurssilaisten ongelmia kodin nikkaroinneissa. Peukalon asennolla kämmenen suhteen ei ole merkitystä kurssille osallistumiselle. Ota mukaan kurssille kotoa löytyviä sähkötyökaluja, joiden käyttö askarruttaa, muutama veitsi ja sakset, jotka teroitetaan.

Talous, Taloudellinen mielenrauha
Oman talouden suunnittelu on osa arkipäivää kaikissa ikävaiheissa. Kuitenkin oman talouden tarkastelu ja säästäminen eläkepäivien varalle kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Tutkimusten mukaan yksi eniten huolta aiheuttava asia eläkkeelle siirryttäessä on eläkkeen riittäminen. Hyvällä suunnittelulla ja pienellä varautumisella eläkkeelle voi kuitenkin siirtyä luottavaisin mielin.

Se, miten paljon tilille jää pakollisten maksujen jälkeen vaikuttaa paljon arkipäivään. Miten eläke saadaan riittämään hyvään elämään? Voinko käyttää säästöjäni itseeni? Mitä taloustaito oikeastaan tarkoittaa? Puhutaan rohkeasti rahasta ja taloudesta.

Elämänkaaren vaiheet
Tuntuuko, että kohtaat jälleen uusia haasteita? Juuri kun luulit, että elämä jatkuu nyt näin näetkin kaiken eri tavoin ja kohtaat uudenlaisia haasteita? Yksi selitys voi löytyä kehityspsykologi Erik Eriksonin elämänkaarta koskevista tutkimuksista. Kurssilla tutustutaan Eriksonin elämänkaaripsykologian tutkimuksiin ihmisen elämän eri vaiheen tehtävistä. Kurssilla tehdään erilaisia harjoituksia, joiden kautta oman elämänkaarta voi hahmottaa syvemmin ja tiedostaa omaan elämään liittyviä arvoja ja tarkoitusta. Kurssi ei edellytä mitään ennakko-osaamista tai –tietoja.

Ongelmanratkaisutaidot

Oppimisen taidot

Oman osaamisen soveltaminen

Löydä luovuutesi
Löydä luovuutesi -kurssilla haemme yhteyttä omaan luovuuteemme erilaisten kirjoitus- piirustus- ja mielikuvaharjoitusten avulla. Perehdymme mm. päänsisäiseen kriitikkoomme ja siihen miten sen kanssa voi oppia tulemaan toimeen, tarkastelemme luovaan tekemiseen tarvittavaa aikaa ja tilaa, pohdimme sitä mistä ideat tulevat ja kuinka sen oman luovan juttunsa voisi löytää, luovan levon tärkeyttä unohtamatta.

Tulevaisuuden tutkimuksen viikonloppu
Tulevaisuuden tutkimuksessa pyritään monitieteellisesti ymmärtämään mahdollisia maailmoja tulevaisuudessa ja miten heikoista signaaleista havaittaisiin olemassaolevia kehitystrendejä tai jopa miten tulevaisuus voitaisiin rakentaa halutunlaiseksi vahvistamalla haluttuja kehityskulkuja. Valmiuksia voidaan kehittää tulevaisuuteen suuntautuneen ajattelun, koulutuksen, ennakoinnin ja toiminnan keinoin. Tulevaisuuden kuvaukset voivat olla nykytilan muunnoksia tai sitten utopioita ja dystopiota. Scifi- kirjallisuus ja elokuvat ovat yksi tällaisen toiminnan muoto. Tutkimuksen kohteena voi olla esim. arkielämän, työelämän, koulutuksen, talouden, tieteen ja teknologian kehitys.

Tulevaisuuden tutkimuksella on käytettävissään erilaisia työkaluja. Kurssilla tutustutaan mm. Delfoi-tekniikkaan, systeemiajatteluun, evoluutioajatteluun, kausaalianalyysiin, aikasarjoihin, barometreihin, luovuusmenetelmiin, backcasting-menetelmään ja skenaario-kirjoittamiseen. Kurssi sopii kaikille tulevaisuuteen suuntautuneesta tiedosta ja keskustelusta kiinnostuneille.

Trendit ja tulevaisuus
Haluaisitko avata ikkunan edustamasi yrityksen tai yhteisön kehittämiseen? Tiesitkö, että tulevaisuus tehdään tänään?

Kurssilla tutustumme trendeihin tulevaisuuskartan avulla. Keskeisenä tavoitteena on oppia, miten trendit vaikuttavat omaan elämään, kulutukseen, markkinoihin sekä yritysten ja yhteisöjen toimintaan. Keskustelemme paljon ja nostamme esiin omia näkemyksiä trendien vaikutuksista. Olennaista on oppia toinen toisiltaan.

Kansalaisuustaidot

Yksilöt, yhteisöt ja muutos: historiallisia ja kulttuurisia näkökulmia suomalaiseen yhteiskuntaan, luentosarja
Yksilöiden ja yhteisöjen välinen vuorovaikutus on yksi yhteiskunnan toiminnan perusedellytyksistä. Niihin liittyvät prosessit ja kokemukset ovat monella tapaa rakentaneet suomalaista yhteiskuntaa läpi ajan. Tässä luentosarjassa nuoret tutkijat lähestyvät teemaa omien tutkimusaiheidensa kautta historiallisista ja kulttuurisista näkökulmista.

Yhteiskuntataidot
Saat katsauksen omaan taloudenhallintaan, työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin Suomessa ja tiedät mitä tukea opiskeluun on elämäntilanteessasi saatavilla.
Kurssi sisältää kuusi kolmen tunnin työpajaa kahden viikon aikana. Kurssi järjestetään keväällä kolmesti.

Työelämän pelisäännöt ajantasalle
Oma osaaminen ja vahvuudet
Opiskelu ja työelämä

Työntekijät ja työnantajat vallankäyttäjinä
Taloudellinen hyvinvointi
Työmarkkinoiden tarpeet ja tarjonta

KOTIVA - Yhteiskuntataidot somalinkielisille kotivanhemmille internetissä
Somalinkielisten kotivanhempien yhteiskuntataitojen ryhmä internetissä

Yhteiskuntataitojen kurssilla tutustutaan omakielisen ohjaajan ja vierailevien asiantuntijoiden opastuksella perhepalveluihin ja lastenkasvatukseen, koulutus- ja uramahdollisuuksiin, terveyteen ja hyvinvointiin, suomen kielen opiskeluun ja digiasiointiin. Opetus on verkossa, joten lapsilla ei ole ikärajaa.

Maailmanpolitiikan pyörteissä
Luennoilla taustoitetaan ajankohtaisia maailmanpolitiikan tapahtumia Nato-Suomesta Euroopan unionin mahdollisiin tulevaisuuksiin, Ukrainasta

Venäjään ja Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Aikaa on myös kysellä ja keskustella.

Lähidemokratia, Kansalaispaneeli
Kansalaispaneeli keskustelee ja ilmaisee mielipiteitään lehtikirjoituksissa paikallisista asioista, kuten sairaanhoidosta, kaupunkisuunnittelusta, katujen, teiden ja torien kunnossapidosta ja muista kaupungissa ja alueella tapahtuvista asioista.

Ihmettelyryhmä
Tarkastellaan erilaisia elämänalueita, maailmankuvia ja suuria käsitteitä yhdessä keskustellen. Ihmettely kehittää ymmärrystä, laajentaa tietämystä ja parantaa näkökulmien vaihtamisen taitoa.

Käydään läpi elämän olennaisia asioita keskustellen, toisilta oppien ja näkökulmia vaihtaen. Pohditaan eettisiä ongelmia, puhutaan sosiaalisesta vuorovaikutuksesta, hämmästellään elämän erikoisuuksia, suuria teemoja ja tunteita toisia kunnioittaen.

Kriittisen ajattelun ajokortti
Tutustutaan kriittisen ajattelun periaatteisiin ja menetelmiin sekä sovelletaan opittua arkiympäristössä yleisiin tilanteisiin mm. netti, tiedeuutisointi, tilastot, politiikka, etiikka. Mahdollisuus osallistua myös etänä.

Älä tule huijatuksi netissä - Kriittinen medialukutaito
Tällä kurssilla keskustellaan ja mietitään yhdessä, miten tulkita nykymedioita kriittisesti sekä mitä mis- ja disinformaatio sekä muut informaatiovaikuttamiseen liittyvät konseptit tarkoittavat, miten ne tunnistaa ja miten ei tule huijatuksi. Keskustelun lisäksi kurssilla selataan nettiä ja teorian lisäksi harjoitellaan asioita myös tekemällä itse tietokoneella. Mietitään, minkälaiset lähteet ovat luotettavia, mitä saa klikata ja mitä ei, harjoitellaan näytölle hyppäävien ikkunoiden lukemista jne. Kurssiin kuuluvat myös tietoturvallisuuden perusasiat netin selaamisen osalta. Kurssin tarkempi sisältö ja aiheet sovitaan kurssin alussa yhdessä opiskelijoiden kanssa.

Työelämän ABC
Perehtyminen työelämän keskeisiin käsitteisiin, työlainsäädäntöön ja työelämän tulevaisuuteen. Kurssilla tehdään työhakemus, CV, motivaatiokirje ja vaikkapa videoesittely itsestä. Valmistautuminen työpaikkahaastatteluun ja pääsykokeisiin.

Työelämässä saa erottua | Hyvinvointi ja työelämä -kurssi 
Hyvinvoinnista huolehtimisen taidot ovat tärkeitä vapaa-ajan ja työelämän kannalta. Kun sinulla on henkistä ja fyysistä jaksamista, tasapainoa elämässä, osaamista elämän haasteiden ja vastoinkäymisten käsittelyyn, sitä paremmat voimavarat sinulla on myös työnhakuun. Hyvinvointitaidot eivät pelkästään lisää terveyttä ja jaksamista, vaan vahvistavat myös hyvää itsetuntoa ja itsearvostusta. Hyvinvointi ja itsetuntemus auttavat myös erottumaan työelämässä.

Saat vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin:
Mistä haen töitä?
Miten erilaiset työnhakusivustot toimivat?
Miten työhakemus kirjoitetaan ja lähetetään?
Miten sähköpostia käytetään?

Saat apua kysymyksiisi. Kurssilla opetellaan tietokoneen käytön perusteita, joten kurssi sopii kaikille. Kurssit on suunnattu aikuisille sekä kotoutumisajan ylittäneille maahanmuuttajille, jotka kokevat tarvitsevansa apua työnhaku- sekä digitaitojen kehittämisessä.