Saaren koulu 5.10.2015

Saaren koulu 5.10.2015

Päivän oppitunnit (ks. kuvaukset alla)


1B Math number and Colour hunting (Anne-Liisa King)

2B Stories (Tuula Törmänen)

6B Math (Anna-Kaisa Hyvönen)

eskarit (Anne Laukkanen)

Päivän aikana opittua

  • Tärkeintä on kasvattaa oppijan epävarmuuden sietokykyä, sillä kaikkea ei tarvitse heti ymmärtää täydellisesti.
  • Oppilasryhmien jako siten, ettei muodostu "eliittiryhmää" vaan ryhmä, jolla on edellytykset oppia vaikka oppijalla voisi olla oppimisvaikeuksiakin. Kielisuihkutus antaa kaikille hyvät valmiudet oppia kieliä. Esimerkiksi B-luokka on aina kielirikasteinen luokka.
  • OPSin on hyvä olla väljä, jotta se ei sido liikaa.
  • englantilaisten harjoittelijoiden hyödyntäminen opetuksessa
  • tammi- helmikuussa yhteinen sessio Saaren koulun opettajien kanssa. Tavoitteena ajatusten vaihto sekä vertaistuen jakaminen.
  • kielisuihkutus onnistuu sitenkin, että eskariryhmä tulee koululle. Tilana luokanopettajan luokka. Aihepiirit keskittyvät oppijaan itseen "Minä eskarilainen".
  • englannin kerho klo 8-9 vapaaehtoisille eskarilaisille kerran kuukaudessa samalla tyylillä
  • uuden OPSin oppimiskokonaisuudet mahdollistavat sen, että jokin aihekokonaisuus voidaan toteuttaa tietyllä kielellä. Esim. viikon verran työstetään kotikaupunkia talvikaupunkina.
  • kuvaamataito sekä ympäristöoppi helppoa yhdistää eri aineisiin
  • matematiikan uudet asiat opetetaan suomen kielellä, kotitehtävät tarkistetaan englanniksi. Voidaan aloittaa jo 1. luokalla, jolloin 6. luokkalaiset hallitsevat hyvin kielen.
  • Kielitivolin sivuilta löytyy makupaloja eri kielistä
  • Google Driven käyttö kielisalkkuna tai oppimisportfoliona
  • British Councilin sivut eri kohderyhmille
  • kielisuihkutus toimii hyvin aamunavauksena, päivänlopetuksena ja "välipalana" oppitunnin aikana, mutta esim. tietyn teeman ympärille rakennettu kokonaisuus toimii myös oppitunnin pituisena (esim. Where the wild things are -oppitunti)


1B Math number and Colour hunting (Anne-Liisa King)

Tunnin aiheena olivat numerot ja värit englanniksi. Oppilaat työskentelivät pareittain, ja yhtä oppilasparia kohden käytössä oli iPad. Oppilailla oli tehtävänään ottaa kuvia, joissa tietynvärisiä esineitä oli tietty lukumäärä (esim. "seven blue pencils"). Kun kymmenen väriä ja esinettä oli kuvattu, niistä koostettiin kuvaesitys iPadin Movie Makerilla.

Oppilaat työskentelivät pääasiassa erittäin itseohjautuvasti, ja opettaja sekä koulunkäynninohjaaja ohjasivat oppilaita aina tarpeen mukaan, lähes koko ajan englanniksi. Oppilaat olivat selvästi harjaantuneet parityöskentelyyn ja iPadien käyttöön, mikä teki oppitunnista kokonaisuutena sujuvan ja etenevän. Tehtävänanto oli selkeä ja sopivan strukturoitu, mutta antoi silti oppilaille vapauksia tehdä jokaisesta työstä erilainen.

Oppitunti osoitti tablet-laitteiden soveltuvan hyvin oppilaiden aktiiviseen toimintaan ja tekemällä oppimiseen. Kielirikasteiseen (tai tässä tapauksessa kielikylpymäiseen) opetukseen siis voidaan yhdistää luontevasti esim. TVT-taitojen opettelua "siinä sivussa". Laitteen kieliasetus kannattaakin tällaisessa tapauksessa laittaa vieraalle kielelle.

2B Where the Wild Things Are -stor

2B-luokassa opettaja Tuula Törmänen luki oppilaille tarinan Where the Wild Things are (kirj. Maurice Sendak). Koko oppitunti pidettiin englannin kielellä. Tunti alkoi englanninkielisellä jumpalla (Head, shoulders, knees and toes) jonka jälkeen oppilaat kokoontuivat luokan etuosaan piiriin kuuntelemaan tarinaa. Opettaja luki eläytyen ja samalla näyttäen kirjan kuvia. Välillä opettaja kysyi oppilailta tarkentavia kysymyksiä. Tarinan lomassa kerrattiin mm. värisanoja, verbejä ja kehonosia.

Tarinan lukemisen jälkeen oppilaat järjestivät taululla olevat kuvat tarinan mukaiseen tapahtumajärjestykseen. Sitten laulettiin yhdessä laulu One little, two little, three little monsters. Lopuksi oppilaat saivat monisteen, jossa oli erilaisten hirviöiden hampaita. Monisteet täydennettiin itse keksityillä hirviöillä.

Oppitunti oli sisällöltään vaihteleva ja sisälsi paljon toiminnallisuutta. Runsaan havainnollistamisen ansiosta oppilaat pystyivät seuraamaan tarinaa, vaikka eivät kaikkea ymmärtäneetkään. Opettajan heittäytymiskyky oli ihailtavaa! Sen ansiosta kaikille selvisi, kuinka hurjan terävät kulmahampaat hirviöillä onkaan ja kuinka ne pyörittävät hurjasti silmiään. Oppitunti osoitti hienosti sen, miten kielirikasteisuus opetuksessa opettaa sietämään sitä, ettei ymmärrä aivan kaikkea ja toisaalta opettaa päättelemään sanojen merkityksiä asiayhteydestä.



Kielisuihkutusta matematiikan tunneilla

Vieraillessamme Saaren koululla Rovaniemellä saimme seurata 6. luokan oppituntia englanniksi. Oppilaat olivat 1. luokasta lähtien tarkistaneet kotitehtävät englannin kielellä. Oli ilo huomata, miten luontevasti englanti sulautui matematiikan opetukseen.

6B luokan opettaja Anna-Kaisa Hyvönen kertoi, että hän opettaa uuden opittavan asian aina suomen kielellä. Kotitehtävien tarkistus tehdään englannin kielellä, jolloin on tärkeää, että yhdessä käytettävät englannin kieliset termit ovat kaikille tuttuja. Peruslaskujen jälkeen Hyvönen selitti myös sanalliset tehtävät englanniksi ennen kuin laskuihin liittyvät laskutoimitukset tarkistettiin yhdessä.

Tunnin lopussa Hyvönen palautti luokan mieleen, mitä asioita oppitunneilla oli opiskeltu syksyn aikana. Nänä opitut asiat kirjoitettiin taululle englanniksi. Luokka jakaantui viiteen, ennalta määriteltyihin ryhmiin. Ryhmien tehtänä oli laatia muille neljälle ryhmälle laskutoimituksia, joissa käytettiin syksyn aikana opittuja laskutoimituksia. Ryhmät työstivät ajatuksiaan suomeksi, mutta varsinainen tehtävänanto tuli tehdä englannin kielellä. Työskentelyä oli ilo seurata.

Eskarit

Tämä oli eskareiden ensimmäinen kielirikasteinen tunti, joka pidettiin koululla. Jatkossa luokanopettaja käy kerran kuussa päiväkodissa pitämässä tunnin.

Tunti alkoi The wheels on the bus-laulun opettelulla (sanasto, käsiliikkeet). Laulu laulettiin You-tubesta löytyvän esityksen avulla. Sitten harjoiteltiin sanat up, down, jump, stop, swim ja leikittiin sanojen merkityksen mukaisesti. Sen jälkeen laskettiin tyttöjen ja poikien määrä red/blue-värikorttien avulla. How many girls (red)?/ How many boys (blue)? Seuraavaksi lapset sulkivat silmänsä ja opettaja teki ääniä, jotka piti tunnistaa ja tulla näyttämään (vesihanan ääni, koputus oveen, sakset ).
Lisäksi harjoiteltiin muotoja (circle, triangle, square) selkään piirtämällä. Muoto täytyi pystyä piirtämään taululle.

Lapset jaksoivat hyvin toimia tunnilla englannin kielisten ohjeiden mukaan, vaikka kieli oli vieras. Tunti oli toteutettu kielikylvyn keinoin. Opettaja puhui koko tunnin ajan vain englantia. Kielirikasteisessa opetuksessa voisi vierasta kieltä käyttää myös pienempinä annoksina, esim. tämän tunnin toiminnot jakaa useammalle eri kerralle.