Arjen taidot

Arjen taidot

Vapaa-ajan ohjaus

Opetuksen tavoitteet:

  • Virikkeellisen ja aktiivisen vapaa-ajan vieton aikaansaaminen opistoympäristössä.
  • Luoda hyvä henki ja meininki. 
  • Tukea ryhmäytymistä. 
  • Nauttia pelaamisesta. 
  • Turnausmenestys.

Työtavat 

Seuraavassa esimerkkejä Nutukka-kurssien vapaa-ajan toiminnoista.  

  • Leivontaa rasismin vastaiseen kahvilaan (5h)
  • Pullan leipominen.
  • Leivontasanastoon, lyhenteisiin ja ohjeen käyttöön tutustuminen ja lettujen valmistus (3 h).
  • Nuotioletut.
  • T-paitojen valmistaminen jalkapalloturnaukseen. (3,5h)
  • Kutsukorttien askartelu kevätjuhlaan.
  • Espanjalainen illanvietto.
  • Illanvietto opistolla opiskelleiden eurooppalaisten vapaaehtoisten kanssa.
  • Nuotioilta opiston vieraiden kanssa.
  • Käynti Suomen Tivolissa.
  • Suomalaisiin lauta- ja seurapeleihin tutustuminen noin (2 h / ilta).
  • Pingisturnaus.
  • Olympialaiset / Mestareiden liiga (vapaamuotoinen pelikatsomo).
  • Jalkapallo (40 h)

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:

Opiskelijaryhmä kokoontui vastaanottokeskuksen kerhohuoneessa. Puhuttiin koulun ensimmäisestä viikosta. Leivottiin pizzaa, pullaa sekä kaurakeksejä suuria määriä rasismin vastaiseen kahvilaan. Tehtiin myös kotitehtäviä, läksyjen luvun ohjaaminen on ollut luontevaa järjestää osaksi yhteisiä kokoontumisia.

Lettujen paistoon selkokielinen ohje ja opettajan etukäteen hankkimat tarvikkeet.

Aluksi opiskelijat suhtautuivat tehtävään epäluuloisesti. Moni sanoi, ettei osaa paistaa lettuja. Lopulta kaikki kuitenkin paistoivat ainakin yhden letun, osa innostui tekemään vielä lisää taikinaa. Loppusiivous sujui patistamatta. 

Leivontatuokiot ovat olleet onnistuneita sessioita, toiminta usein innostunutta ja itsenäistä.

T-paitojen painamiseen tarvikkeina: yksivärisiä T-paitoja, painoväriä, opettajan valmiiksi laatimat sabluunapohjat (numero tulostettuna kalvolle), saksia, suojapaperia, silitysrauta, superlonia värin tuputtamiseen.

T-paitojen painaminen onnistui hyvin, opiskelijat olivat etukäteen päättäneet pelinumeronsa ja opettaja tulosti sabluunat sen perusteella. Ne, joiden oma paita oli jo tullut valmiiksi, jaksoivat auttaa muita. Innostava ja yhteishenkeä luova projekti.

Olimme aikaisemmin ryhmätunnilla keskustelleet, millaisia kutsukortteja opiskelijat haluaisivat tehdä. Opettaja oli hankkinut etukäteen materiaalit: liimaa, saksia, kartonkia, käsintehtyä paperia sekä valmiita tekstipohjia. Aloitimme työskentelyn tekemällä listan korttien saajista, sekä jakamalla tekovastuut. Jokainen sai tehdä omannäköisensä kortin. Harjoittelimme myös osoitteen kirjoittamista kirjekuoreen.

Toisten tekemistä korteista syntyi kinaa. Muut eivät halunneet antaa mielestään rumaa korttia yhteiselle opettajalle. Tilanteen rauhoittamiseksi ohjaaja joutui painottamaan, että vastuuhenkilö saa itse päättää, millaisen kortin tekee. 

Koululla ja Ehjä ry:llä on erilaisia pelejä, joita opiskelijat saavat käyttää (mm. Uno, Alias). Järjestimme iltaisin pelituokioita, joissa pelattiin kerrallaan yhtä tai kahta peliä. Ulkona pelasimme mölkkyä ja polttopalloa.

Kaikki opiskelijat eivät osallistuneet pelituokioihin. Osallistujat vaihtelivat sen mukaan, mitä muuta ohjelmaa opiskelijoilla oli.

Retki Suomen tivoliin oli varsin onnistunut ja opiskelijat saivat poikkeuksellisen kokemuksen arjen rutiineihin. Opiskelijoilla oli vain yksi lippu käytettävänään ja laitevalinta oli melkoisen hurja. Mutta naurua riitti sitäkin enemmän koko loppuillaksi, kun opiskelijat esittivät toistensa kauhistuneita ilmeitä.

Arjen taidot

Terveyskasvatus

Opetuksen tavoitteet:
Terveyskasvatusta
Hygienia, tietoa terveydestä ja sen ylläpitämisestä

Työtavat ja materiaali

Terveydenhoitajan luento hygieniasta käsitteli, miten sen puute johtaa sairauksiin ja jopa kuolemaan. Jokaisella on itsellä vastuu terveydestään. Tarkastelimme samalla kuinka itse voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin mm. ravintoa käsitellessä, miten tärkeä on puhdas vesi, saasteet ja niiden vaikutus, heikot asuinolot, tupakointi, alkoholi. Suurimman osan ajasta käsittelimme henkilökohtaista hygieniaa sekä tähän liittyen harjoittelimme oikeaa käsienpesutekniikkaa.

Työtapojen ja materiaalin toimivuus
Oppilaat jaksoivat hyvin kuunnella tämän luennon, vaikka kielenä oli suomi. Hankalimmissa tilanteissa opettaja tulkkasi ranskaksi.
Luennosta jäi hyvä mieli. Ohjaajat tukiosastolta kertoivat sen jälkeen nuorten toimivan huolellisemmin kotiaskareissaan.

Tuntimäärä: 2

Arjen taidot

Soittaminen

Esimerkki soittotunneista

Ensimmäisellä pianotunnilla oikeastaan näki, mitä oppilaille voisi opettaa. Tunnilla oli kolme opiskelijaa. Yksi opiskelijoista oli muita edistyneempi, muut eivät olleet tutustuneet pianoon aikaisemmin. Ensimmäisellä tunnilla tutustuimme pianoon, soittoasentoon ja nuotteihin. Opetin heille, mitä tarkoittaa nuottiviivasto, yksi nuotti, nuottiavain jne. tärkeimmät musiikkikäsitteet, joita tarvittaisiin tunneilla. Annoin oppilaille nuottipaperia, johon he saivat piirtää nuotteja ja harjoitella merkitsemistä. 

Oppimisen tukena käytin piirtoheitinkalvoilla olevia nuotteja, nuottien nimiä, sävelasteikkoa ja itse piirtämiäni koskettimia. Kun oppilaita oli kolme, mahtuivat kaikki istumaan pianon ääreen ja he soittivat yhtä aikaa samoja säveliä. Opiskelimme nuottien nimiä, eli c, d, e, f, g, a, h, ja soitimme helppoja melodioita: minä soitin esimerkin, jonka he toistivat. Lisäksi opiskelimme musiikkitunteja varten a-molli –soinnun, jota voi soittaa nutukkalaulussa. Kalvolta opiskeleminen toimi hyvin, kaikki näkivät esimerkit samalla kertaa. Soittoesimerkit eivät kaikille olleet helppoja omaksua, mikä on kyllä ihan ymmärrettävää. Yllätyin, kun sävelten nimet olivat kahdelle vähän tuttuja, he olivat omissa kouluissaan opiskelleet do, re, mi, fa jne. Nuottiviivastolle nuottien kirjoittaminen oli vähän hankalaa.

Toisella tunnilla paikalle ilmaantui vain yksi opiskelija. Kertasimme edellisen tunnin asiat, eli sävelten nimet, ja soitimme asteikkoa. Soitimme helppoa melodiaa, johon lisäsimme laulun; laulaminen ja soittaminen yhtä aikaa oli opiskelijan mielestä hauskaa, ja hän oli innoissaan. Hän halusi oppia paljon suomalaisia kansanlauluja. Hän oli saanut nuottipaketin, josta lauleskeli ja yritti soittaa. Tunnilla opiskelimme uusia sointuja, ja harjoittelimme sormijärjestystä, esimerkiksi asteikon soittamisessa. C-duurin ja G-duurin soittaminen oli kokonaan uusi asia, ja yhdistimme ne Maijalla oli karitsa – lauluun. Fläppitaululle piirsin kädet ja merkitsimme yhdessä sormien numerot. Sijoitimme nuotteja nuottiviivastolle, nimesimme nuotit ja annoimme niille sormijärjestyksen. Opiskelijan nuottipaperille kirjoitimme helppoja melodioita, ja näihinkin kirjoitimme nuottien nimet ja sormijärjestykset. Soitimme oikealla ja vasemmalla kädellä. Opiskelija on motivoitunut oppilas, joka on kiinnostunut aiheesta ja haluaisi oppia soittamaan ja säestämään itseään. Mielestäni hän oppii nopeasti ja on ahkera tunneilla.

Oli mukava opettaa henkilökohtaisesti. Opiskelija muistaa jo hyvin nuottien nimet ja sormet, mutta ei oikein osaa merkitä niitä. Onkohan ongelmia kirjoittamisen kanssa? Esimerkin kautta oppiminen on hänelle helppoa, ja laulaminen ja soittaminen samaan aikaan toimii yllättävän hyvin. Muistin tukena on hyvä käyttää fläppitaulua, eli oppilas voi katsoa sieltä apua jos tarvitsee. 

Seuraavalla tunnilla opeteltiin taas uutta. Tutustuimme syntetisaattoriin, soitettiin sillä terve –lauluun riffejä ja perusääniä, ja soitimme yhdessä nelikätisesti. Ensin kerrattiin vanhat asiat, ja sitten tutustuttiin synan ääniin ja soundien vaihteluun. Opiskelija oli innostunut taas kerran, ja oli mukava opettaa häntä. Terve –lauluun kehitettiin helppo riffi, mutta opiskelija ei oikein omaksunut sitä. Kirjoitimme sen nuottiviivastolle ja opettelimme sen, mutta sitten ajattelin, että se on ehkä vielä liian vaikea. Päätin opettaa hänelle laulun perusäänet ja niiden soittaminen helpoimmassa mahdollisessa rytmissä, eli ¼ -nuottina 4/tahti. Kaikista helpoimmat rytmit ja tutut sävelet käytössään opiskelija soitti hyvin ja tarkasti. 

Opiskelijalle helpointa on oppia korvakuulon kautta, sillä hän ei oikein osaa lukea nuotteja. Syna kiinnosti paljon, ja tällä tunnilla hän oppia paljon uusia asioita.

Arjen taidot

Siivous

Opetuksen tavoitteet:
Viikkosiivouksen perusteet.
Opettaa opiskelijoita huolehtimaan asunnon perussiisteydestä, toimia kokonaisena ryhmänä ja kehittää ryhmähenkeä.
Siivoussanaston opetteleminen, puhtauden merkityksen ymmärtäminen
Jääkaapin siivoaminen, vanhaksi menevien elintarvikkeiden hyötykäyttö

Työtavat ja materiaali:

  • Paikkojen ja välineiden esittely opiston alueella.
  • Perusasioiden mieleen palauttaminen viikkosiivouksen yhteydessä.
  • Kuvia eri siivousvälineistä.

Materiaalia seuraavilta sivuilta:

Siivoustarvikkeet nimettiin ja ne jaettiin ryhmiin tarkoituksen mukaan (keittiö, kylpyhuone, jne). Keskustelua siitä kuinka usein täytyy siivota, mitä likaisuudesta seuraa (sairastuminen, tuholaiset…). Tutustuminen eri ruoka-aineiden säilytyslämpötiloihin ja tuotteiden parasta ennen -päiväyksiin. Vastaaminen opettajan laatimiin kysymyksiin siivouksesta ja keittiöhygieniasta.

Opiskelijat siivosivat ohjaajan kehotuksesta jääkaapin, ylimääräisestä maidosta ja munista päätettiin tehdä pannukakku.

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:
Useimmat opiskelijat ovat tottuneita siivoamaan jo vastaanottokeskuksissa, Siivouskäytännöt ovat opiskelijoille melko tuttuja, ja siivouksen tärkeydestä ollaan yksimielisiä. Keskustelua aiheuttaa eri ruoka-aineiden säilytyslämpötilat ja se, kuinka vanhaa ruokaa voi vielä syödä.

Yhteisiä tiloja ei heti koeta ”omaksi”. On ollut tärkeää, että ohjaaja oli ensimmäisillä siivouskerroilla organisoimassa ja tekemässä mukana, mutta parin kerran jälkeen opiskelijat siivosivat omatoimisesti. Vaikka siivouksesta kuului välillä purnausta, oli se kuitenkin mukavaa yhdessä tekemistä. Kun siivoajia oli paljon, ei työhön kulunut paljonkaan aikaa. Ikkunoiden pesu oli uutta melkein kaikille ja kaikki joutuivat sen opettelemaan. Ikkunalastan käyttö taisi kuitenkin olla suurimman osan mielestä mukavaa siivousta.

Tuntimäärä: Sisäoppilaitoksen viikko-ohjelmassa yhteinen viikkosiivous, johon käytetään viikoittain 2-3 h. Ohjaustuokioita tarpeen mukaan.

Arjen taidot

Ryhmäyttäminen, omiin ideoihin luottaminen

Opetuksen tavoitteet:
Mielikuvitus ja omiin ideoihin luottaminen, henkilön esittely

Työtavat ja materiaali:
Alkupiiri: Aamun tunnelmat, kysellään kuulumiset vuorotellen vieruskaverilta.
Ihanteellisen presidentin/päämiehen ominaisuudet yhdessä keskustellen taululle: mihin asioihin perustuu ihmisen arvoasema eri kulttuureissa?
Henkilöiden elämäntarinoiden keksiminen: jokainen valitsee lehdestä henkilön kuvan ja kirjoittaa hänestä esittelyn: mikä kuvan henkilön nimi on, mistä hän pitää, missä hän asuu, mitä hän tekee työkseen, millainen elämä hänellä on ollut. Lopuksi henkilöt esitellään ryhmälle.

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:

Onnistui hyvin. Kaikki saivat tehtyä esittelynsä. Hahmojen kautta kerrottiin yllättävän henkilökohtaisiakin asioita esimerkiksi elämästä omassa maassa ja toiveita elämästä Suomessa.

Loppupiiri arviointi ”rikkinäinen puhelin” – leikin avulla. Ryhmä seisoo tai istuu piirissä. Aloittaja keksii jonkin lauseen ja kuiskaa sen vierustoverin korvaan. Tämä välittää viestin eteenpäin ja viimeinen sanoo viestin ääneen. Ryhmä tarkistaa, miten viesti muuttui. Tällä kertaa piiriin lähetettiin kiertämään ajatuksia tunnista. Tämä on myös hyvä keskittymisharjoitus. Ryhmän alussa harjoitus opettaa kuuntelemaan ja kiinnittämään huomiota viestien välittämiseen ja kommunikaation täsmällisyyteen.

Tuntimäärä: 2

Arjen taidot

Ryhmäyttäminen, keskittymisharjoitus

Opetuksen tavoitteet:
Ryhmäyttäminen ja ryhmähenki.

Työtavat ja materiaali:
Alkupiiri: keskittymisharjoitus niin, että silmät kiinni pyritään laskemaan kahteenkymmeneen ilman että kaksi ihmistä sanoo saman luvun samaan aikaan.
Valitaan pari seuraavaan harjoitukseen niin, että jokainen valitsee parin, jolla on joku yhteinen asia hänen kanssaan ja kertoo muille yhdistävän asian.
Kuvailevat ilmaisut -harjoitus: parin kanssa yhdessä keksitään ihmiseen liittyviä, positiivisia kuvailevia ilmaisuja. Jaotellaan ne sisäisiin ja ulkoisiin. Kirjoitetaan ilmaisut lapuille. Harjoituksen kuluessa jokainen menee vuorollaan piirin keskelle, nostaa lapun kummastakin kasasta ja vie ne henkilölle, jolle ne hänen mielestään sopivat.

Hedelmäsalaattileikki energian purkuun. Istutaan piirissä, tuoleja yksi vähemmän kuin osallistujia. Opettaja jakaa jokaiselle paperilaput, niihin on kirjoitettu aina yhden kansallisuuden nimi. Sovitaan, että kun huudetaan yhtä kansalaisuutta, vain sitä edustavat liikkuvat, mutta on mahdollista huutaa myös sana: ystävyys. Silloin kaikkien on liikuttava. Se, joka jää ilman tuolia, on piirin keskellä ja seuraava huutaja. Leikki sopii monenlaiseen tarkoitukseen. Sillä voi johdatella uuden asian opetteluun ja sillä voi koota opittua.

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:

Alkupiiri onnistui hienosti, tuokio rauhoitti tunnelman ja valmisti keskittymään tulevaan harjoitukseen.

Parin valinta: Onnistui hyvin, tosin pitäydyttiin ulkoisissa piirteissä.

Kuvailevat ilmaisut: Onnistui hyvin, seurasi naurua ja iloisia ilmeitä, kun toiselta saatiin kiva adjektiivi. Huonona puolena se, että monet parit olivat keksineet samoja adjektiiveja, esi. ystävällinen/lyhyet hiukset. Oppilaita voi rohkaista miettimään myös erikoisempia piirteitä ja tarvittaessa tarkistamaan uusia sanoja sanakirjasta.

Tuntimäärä: 2

Arjen taidot

Ryhmähengen vahvistaminen

Tavoitteet:
Ryhmähengen vahvistaminen, oman ilmaisutaidon kehittäminen.

Työtavat ja materiaali:
Pelattiin Pictionarya. Peli ei ollut ”oikea”, vaan ohjaaja oli kirjoittanut kortteihin sellaisia sanoja, jotka opiskelijat tunsivat. Joukkueella oli minuutin verran aikaa arvata, mitä opiskelija piirsi tai esitti.

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:
Peli onnistui hyvin. Opiskelijat olivat jo pelanneet paljon aliasta eli sananselityspeliä. Nyt tarkoituksena ei ollut niinkään kielen suullisen ilmaisun kehittäminen, vaan opiskelijat joko piirsivät tai esittivät. Oli mielenkiintoista, miten opiskelijat tiesivät toistensa piirustuksista oikean vastauksen, vaikka ohjaaja ei niitä olisi mitenkään arvannut. Monet opiskelijat myös esittivät arvattavan sanan, mikä sai porukan nauramaan kunnolla.

Tuntimäärä: 1

Arjen taidot

Retket

Vinttirock ’07 –nuorisotapahtuma 25.4. 2007 Loimun nuorisotilassa.

Vinttirockiin lähtivät kaikki paitsi Kumbuka ja Fikrije. Tapahtuma oli tarkoitettu nuorille, ja se oli päihteetön. Siellä soittivat Järvenpääläiset bändit, ja järjestäjistä useat olivat nutukkalaisille tuttuja. Kaikki viihtyivät mielestäni hyvin, paitsi että korvatulpat olisivat olleet hyvät. Katsottavaa riitti, sillä tapahtumassa oli paljon paikallisia nuoria, jotka olivat suunnilleen samanikäisiä kuin nutukkanuoret. Tapahtuma kesti monta tuntia, ja joitakin rupesi väsyttämään. Lopulta läksimme pois viimeisen esiintyjän esiintyessä, sillä kukaan ei oikein edes tykännyt bändistä (paitsi Nehmat, joka tykkäsi jokaisesta). Bujar olisi halunnut jäädä, mutta en ollut varma, osaako hän takaisin, joten lähdimme kaikki yhtä matkaa. Bujar osti eurolla arvan, jolla voitti suunnattoman lampunvarjostimen! Vitsailimme siitä tulomatkan, pojat suunnittelivat laittavansa sen vessaan.

Fame –musikaali Järvenpäätalolla 10.5.2007. Musikaali oli Järvenpään teatterin ja Järvenpään työväenopiston ja nuorisotoimen yhteistyöproduktio.

Nutukkalaiset olivat innoissaan lähtemässä taas rocktapahtumaan, mutta selitettyäni asian eli että olemme menossa musikaaliin, ei into hiipunut. Päinvastoin, Kumbukakin aikaisemmin valitettuaan päätään melusta oli innokkaana lähtemässä. Myös Järvenpäätalon näkeminen oli heidän mielestään mukavaa. Fikrije ei ollut lähtemässä, enkä nähnyt häntä missään. Pyysin Raidilta hänen numeronsa ja soitin siihen. Hän sanoi painokkaasti, että ei halua lähteä, enkä sitten enempää suostutellutkaan. Sen sijaan Nikkilässä oli Mamadoun ja Admiron kaveri, joka halusi lähteä. Näin Fikrijen lippu ei mennyt hukkaan, ja kaverikin pääsi nauttimaan musikaalista.

Näillä retkillä en ole tarkoituksellisesti holhonnut oppilaita, vaan nytkin annoin jo lähtiessä pääsyliput heille, ja käskin pitämään niistä itse huolta. No, Nehmat tuskaili sitten tapahtumapaikalla, kun lippua ei meinannut löytyä, mutta se löytyi kuitenkin takin taskusta. Nutukkalaiset eivät ole juurikaan käyneet teatterissa, paitsi Suomessa, ja Anna Liisa –näytelmä oli jäänyt mieleen. Keskustelimme siitä ja sain käsityksen, että vaikka esitys oli surullinen, he olivat pitäneet siitä. Fame -esitys oli taas täynnä energiaa, ja nutukkalaiset pääsivät esitykseen hyvin mukaan. Eräs hahmo nauratti meitä ihan suunnattomasti, kun hän esitti suomalaista nuortamiestä, joka yritti flirttailla tytöille muttei ikinä onnistunut. Näytelmässä oli paljon tanssi- ja laulukohtauksia, joten sitä oli hauska katsoa, jos ei saanut selvää puheesta. Kyselin tunnelmat esityksen jälkeen, ja kaikki pitivät esityksestä. Heidän mielestään suomalaiset ovat taitavia. Luulen, että retki täytti taas tehtävänsä: se oli viihdyttävä, nähtiin uusi paikka, uusia ihmisiä ja tutustuttiin suomalaiseen kulttuuriesitykseen.

Arjen taidot

Opistoympäristö

Opetuksen tavoitteet
Opistoympäristöön tutustuttaminen uudelle ryhmälle. Ryhmän motivointi ja harjaantuminen opistoympäristön esittelyyn uudelle ryhmälle.

Työtavat ja materiaali

Opistopolun suunnittelu yhdessä:

  • Mitkä paikat ovat tärkeitä? Mitä niissä tehdään?
  • Kuka työskentelee missäkin paikassa?
  • Mistä löytää apua?
  • Mihin aikoihin eri tiloja käytetään?

Lopuksi suunnitellun polun kiertäminen ja esittelyjen harjoittelua.Materiaali: opiston kartta.

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:
Auttamishaluun vaikuttaa oma kokemus avusta, jonka kokee saaneensa oman kurssin alussa.

Tuntimäärä: 2

Arjen taidot

Opiston ympäristö

Tavoitteet:

  • Opiskelijoiden tutustuttaminen kaupungin keskustaan ja kauppoihin.
  • Tutustuminen Tuusulanjärven kulttuurimaisemaan ja suomalaiseen taiteeseen.

Työtavat ja materiaali:
Kävely kaupungin keskustaan ja kaupassa käynti ensimmäisenä kurssipäivänä.
Vierailu Pekka Halosen taiteilijakodissa Halosenniemessä. Opiskelijat olivat saaneet oppitunnilla luettavakseen lyhyehkön tekstin Pekka Halosesta. Opiskelijoiden piti valita omasta mielestään paras taulu.

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:
Konkreettinen tapa havainnollistaa, miten opiskelijat jatkossa saivat hoitaa kaupassakäynnin. Samalla opiskelijat saivat tutustua paremmin toisiinsa heti ensimmäisenä päivänä.

Retki Halosenniemeen onnistui melko hyvin. Opiskelijat olivat kiinnostuneita taidemaalauksista ja valitsivat lähes yksimielisesti parhaan taulun. Halosenniemi teki myös rakennuksena vaikutuksen, etenkin kun paria opiskelijaa rakennusala kiinnosti erityisen paljon.

Aikaa vierailulle ei ollut kovin paljoa. Tämä vierailu olisi ollut hyvä integroida paremmin päiväopetukseen esim. niin, että opiskelijoiden olisi pitänyt seuraavalla oppitunnilla kertoa, miksi he pitivät jostakin taulusta ja kuvailla kyseistä taulua. Tehtävän olisi voinut tehdä kirjallisena tai suullisena tai vaikka molempina.

Tuntimäärä: 3+ 2

Arjen taidot

Oma elämä ja hyvän elämän edellytykset

Opetuksen tavoitteet:
Oma elämä ja hyvän elämän edellytykset

Työtavat ja materiaali:
Lämmittely: Tarinan kerronta sana kerrallaan.
Yhteistyötä: maton kääntö niin, että kaikki seisovat sen päällä eikä kukaan putoa pois.
Oman elämän aikajana yksilötyönä. Piirretään paperille elämänkaari, johon merkitään aluksi näkyviin elämänvaiheet: lapsuus, nuoruus, aikuisuus, vanhuus. Aikajanaan piirretään ja kirjoitetaan tärkeät virstanpylväät, negatiiviset ja positiiviset. Lopuksi jana esitellään muille.
Hyvä elämä -mindmap: mitä kuuluu hyvään elämään eri ikävaiheissa (lapsuus, nuoruus, aikuisuus, vanhuus)? Mindmap yhdessä keskustellen taululle, niin että yksi oppilaista toimii puheenjohtajana.
Viikon päättäminen: loppupiiri, jossa jokainen saa kertoa tunnelmansa viikosta ja sanoa muille terveisensä

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:
Lämmittely kielellisesti liian haastava harjoitus, tarinasta oli vaikea saada mielekästä.
Yksilötyö sujui ihan hyvin, tosin keskityttiin enemmän tulevaisuuden visiointiin kuin menneen muistelemiseen. Hankalia kokemuksia, kuten Suomeen tuloa ei käsitelty juurikaan esittelyissä.

Tuntimäärä: 4

Arjen taidot

Musiikin tallentaminen

Tavoitteet:

Musiikin tallentaminen opettelemalla siirtämään omatoimisesti musiikkia mp3-soittimiin.

Työtavat ja materiaali:

Tietokoneet ja mp3-soittimet. Ensin ohjaaja näytti, miten tiedostoja siirretään, käsitellään ja kopioidaan, minkä jälkeen opiskelijat saivat itse kokeilla taitojaan koneen ja omien mp3-soittimiensa kanssa. (Tämä koski vain niitä opiskelijoita, joilla oli oma soitin. Emmekä siis ladanneet mitään internetistä.)

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:

Oli mukava huomata, että opiskelijat kehittyivät ATK-taitojen kanssa. He pystyivät luomaan kansioita, joihin lajittelivat musiikkia. Koulussa opittu ATK ja vapaa-ajalla tehty musiikkitiedostojen käsittely ilmeisesti tukivat toisiaan hyvin.

Huono puoli toiminnassa oli se, että kaikkia opiskelijoita se ei kiinnostanut, koska heillä ei ollut mp3-soittimia.

Tuntimäärä: Koko kurssin aikana noin 6 tuntia.

Arjen taidot

Liikunta

Torstaisin järjestämäni vapaa-ajantoiminta oli vapaaehtoista, nuorten kiinnostuksista lähtöisin olevaa toimintaa. Koska Nutukka-ryhmä oli aktiivinen ja liikunnallinen, ohjelmassa oli paljon liikunnallista toimintaa. Pelasimme joukkuepelejä, kuten jalkapalloa, salibandya ja koripalloa. Lisäksi kävimme retkellä Tuusulan uimahallissa, mikä onnistui hyvin. Uimaretkelle osallistui kymmenkunta opiskelijaa. Jokainen retkellä ollut nautti vedessä polskuttelusta, kaikki halusivat myös löylytellä saunassa.

Musiikki harrastuksena oli myös kiinnostavana. Nutukka ryhmäläisissä oli musisoimisesta kiinnostuneita ja motivaatiota oppia uutta musiikissa, kuten pianon ja kitaran soittoa. Niinpä kävimme myös soittelemassa, niiden ryhmäläisten kanssa, jotka halusivat.

Joukkuelajit hioivat Nutukan ryhmähenkeä ja joukkuelajeissa joidenkin ryhmän jäsenten temperamenttisuus nousi eri lailla esille, mitä tavallisessa oppituntitilanteessa. Pelatessa ilmeni, että ryhmäläisten tietämys joukkuelajeista ja taidot olivat hyvin eri tasolla. Liikunnallisessa toiminnassa oli hienoa huomata, että ryhmäläiset eivät sorsineet heikommalla osaamistasolla olevia, vaan heillekin annettiin mahdollisuus pelata tasavertaisena joukkueenjäsenenä ja he saivat onnistumisen ja yhteenkuuluvuuden kokemuksia.

Liikunnallinen toiminta mahdollisti myös tutustumisen ja ystävystymisen syntyperältään suomalaisiin, sillä Nutukka-ryhmäläisten kanssa halusivat pelata myös muut seurakuntaopiston opiskelijat, sekä samalla kampusalueella olevan Diakoni-ammattikorkeakoulun opiskelijat.

Keskustelukielenä liikunnallisessa toiminnassa käytettiin suomea, vain harvoissa tilanteissa käytettiin apuna englantia. Suomen käyttäminen ohjekielenä, ja etenkin pelin ohessa käydyt keskustelut, mahdollistivat Nutukka-opiskelijoiden sanavaraston laajentumisen. Myös erilaisten kulttuurien vertaamista ja erojen pohdiskelua syntyi. Pelien ohessa syntyi myös syvällisiä ja koskettavia keskusteluja. Koen että liikunnallinen toiminta yhdistää ja voi toimia ”pelinavaajana” keskusteluille ja sitä kautta vaikeidenkin asioiden käsittelylle.

Pelatessa pieniä ristiriitoja syntyi lähinnä erilaisista pelitavoista, jotka johtuivat esimerkiksi sääntöjen heikosta tuntemuksesta tai tottumisesta erilaiseen pelityyliin. Myös muutamia räikeitä, erikoisia sääntöjen rikkomisia tapahtui, joissa miespelaajan vastapuolenpelaajana oli naispelaaja. Nämä johtuivat ehkä huomion- ja kontaktinhakuisuudesta. Ryhmän kesken kyettiin kuitenkin ratkaisemaan rikkomukset helposti ja pelaaminen sujui kuitenkin herrasmiesmäisesti.

Varsinkin alkuvaiheessa torstain ohjattu vapaa-ajan toiminta oli kysyttyä. Kevättä kohdin mentäessä kaupungin keskustassa käyminen rupesi tulemaan koululla tapahtuvan toiminnan kilpailijaksi, mikä aiheutti sovituista aikatauluista lipsumista ja epämääräisyyttä. Myös netissä surfaaminen oli mieluisa vapaa-ajan toiminta, joka lisääntyi atk-taitojen karttuessa.

Olympialaiset: Onnistunut päivä, hyvä ja kannustava henki.

Lähdettiin siitä, että kaikilla pitää olla hauskaa ja että nutukat saavat itsekin vaikuttaa harjoittelun muotoon. Niinpä aika pitkälle kuunneltiin heidän toiveitaan. Välillä teimme suunniteltuja harjoitteita ja välillä vain pelattiin. Mielestämme toimi hyvin, ja kaikki tulivat toimeen keskenään. Motivaatio säilyi sunnilleen samana loppuun asti, niin nutukoilla kun ohjaajillakin.

Arjen taidot

Kuntosali

Tavoitteet:
Kuntosalia ahkerasti käyttävien opettaminen oikeanlaiseen harjoitteluun.

Työtavat ja materiaali:
Koulun kuntosali. Ohjaaja oli monta kertaa mukana salilla ja varsinkin aluksi neuvoi opiskelijoita liikkeiden kanssa, jos ne menivät väärin. Ohjaaja myös patisteli opiskelijoita kehonhuoltoon eli venyttelyyn näyttämällä itse mallia.

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:
Oli mukava huomata, että opiskelijat todella kuuntelivat, mitä ohjaaja sanoi. Jotkut ohjaajan näyttämistä liikkeistä pysyivät ”treeniohjelmassa” koko loppukevään. Oli myös paikallaan, että opiskelijoille kerrottiin, miten kannattaa harjoitella, sillä harjoittelutahti vaikutti aika hurjalta. Ohjeistuksen ja yhdessä tekemisen jälkeen harjoittelu rauhoittui selvästi.

Arjen taidot

Kirjastovierailu

Opetuksen tavoitteet:

Kirjastovierailu, Opetellaan etsimään kirjoja hakukoneelta ja hyllyistä. Halukkaille hankitaan kirjastokortit.

Työtavat ja materiaali:

Luokassa käytiin läpi teosten hakumenettely piirtoheittimen avulla. Kirjastossa tutustuttiin lainattaviin materiaaleihin: kirjat, videot, musiikki ja harjoiteltiin teoksen hakua käytännössä.

Luokassa käytiin vielä läpi teosten aineistoluokat ja annettiin kotitehtäväksi etsiä omaa kotimaata käsittelevä kirja.

Ensimmäisellä kirjastokäynnillä voi myös tehtävänä olla etsiä tai tilata oman kielen sanakirja, jota tarvitaan koulussa. 

Kävimme siis läpi kirjaston hakuohjelmaa ja lainasimme jokainen jotakin. Sen jälkeen tulimme kerhohuoneeseen ja kävimme läpi opettajan antamia, kirjastoon liittyviä tehtäviä.

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:

Oli hyvä käydä läpi asiaa teoriassa ennen käytäntöä. Kirjastossa nuoret täyttivät itse kirjastokorttihakemuslomakkeen. Se osoittautui hyväksi perusharjoitukseksi. Kaikille ei perushenkilötietojen täyttäminen ollut kovinkaan selvää ja tuttua.

Luokkaopetukseen kannattaa ottaa mukaan esimerkkejä kirjaston kirjoista ja muusta materiaalista, niin että esim. hyllypaikkamerkinnät tulevat etukäteen tutuiksi.

Kirjastojen virkailijoita kannattaa käyttää tutustuttamisessa ja opastamisessa etukäteen sopien.

Tuntimäärä: 5

Arjen taidot

Käytännön työ

Opetuksen tavoitteet
Viittakiven opistossa vuonna 2006 toteutetun Nutukka-kurssin ohjelmaan sisältyi opiskelijoiden osallistumista erilaisiin käytännön töihin. Tämä toimintatapa on kuulunut opiston toimintakulttuuriin, joskin säännöllisistä viikoittaisista työpäivistä on luovuttu. Työpäivien idea on varsin yksinkertainen ja siinä korostuu kansanopiston yhteisöllinen luonne ja toimintatapa. Kaikki osallistuvat yhteisön hyvinvointiin liittyviin arkisiin töihin riippumatta työnkuvista tai roolista. Nuorten maahanmuuttajien koulutusohjelmaan työpäiväperinnettä istutettiin tavoitteena opettaa nuoria asumisesta huolehtimiseen ja ympäristönhoitoon sekä yhteiseen vastuuseen arjesta. Seuraavassa käytännön työhön osallistumisen toteutuksia.

Työtavat ja materiaali

  • viherkasvien istuttaminen opiskelijoiden huoneita varten (2 h)
  • oman asuntolan ympäristön siistiminen (2, 5 h)
  • omien huoneiden ja asuntolan yhteistilojen viikkosiivous (3 h/viikko)
  • kansanopiston puutarhaan ja sen töihin tutustuminen (2,5 h)
  • vapputalkoot (2 päivää)
  • lentopallokentän kunnostaminen yhteisvoimin (2 h)

Työtapojen ja materiaalin toimivuus

Työrupeamat onnistuivat hyvin, joskin oppilailla hieman vaikeuksia ymmärtää, miten opiskelua voidaan toteuttaa myös luokan ulkopuolella. Opettaja joutui hakemaan joitakin oppilaita tunnille. koska ”aion tulevaisuudessa työskennellä toimistossa tietokoneella, minun ei tarvitse tehdä työtä ruumiillani”. Työnteon ohessa kuitenkin oli erittäin hyvää keskustelua monipuolisen työkokemuksen hankkimisesta ja esim. siitä, mikä on suosituskirje ja minkälaisia henkilön ominaisuuksia siinä kuvataan. Keskusteltiin myös, esim. tytön ja naisen asemasta ja miesten käyttäytymisestä naista kohtaan eri kulttuureissa.

Kukista huonekasveina huolehtiminen muodostui oppilaille niin tärkeäksi, että he veivät omat ruukkunsa kurssin päättyessä mukanaan.

Kävely puutarhassa ja kasvimaalla puutarhurin johdolla, suomenkielisten kasvi- ja puutarhavälineiden nimien opettelua esim. maistelemalla. Halukkaat osallistuivat oma-aloitteisesti puutarhatyöhön. Tunnin lopuksi jokaisen oli kirjoitettava paperille 10 uutta sanaa mm. kysymällä puutarhatyöntekijöiltä ja harjoittelijoilta. Tunti onnistui erinomaisen hyvin.

Lentopallokentän kunnostus onnistui kohtalaisesti. Joidenkin oppilaiden kanta oli ”minä en tee, koska minä en pelaa lentopalloa”, kuitenkin koettiin yhdessä tekemisen hyöty ja kunnostetulla kentällä pelaamisen ilo. Oppilaiden käsitys opistoympäristöstä laajentui. Opiston alueella olevat sauna ja lentopallokenttä oli koettu kaukana sijaitseviksi, vaikka alue ei ole kovinkaan iso. Tehtiin oppilaiden aloitteesta yhteinen sopimus: tänään kunnostamme lentopallokentän, viikon päästä jalkapallokentän.

Arjen taidot

Elokuvaillat

Tavoitteet:
Yhteiset elokuvaillat voivat edistää ryhmän yhteenkuuluvuutta. Ne voivat palvella myös mediakasvatusta, tutustuttaa nuoria elokuvatarjontaan, laajentaa ja syventää elokuvien tuntemusta. Elokuvaillat voidaan suunnitella niin, että ne lisäävät nuorten omatoimisuutta.

Työtavat ja materiaali:
Elokuvailtojen suunnittelu voi olla ainakin osittain nuorten tehtävänä, sitä voidaan vastuuttaa ryhmässä; ohjaaja voi tuoda materiaalia elokuvien valintaan. Nuorten kielitaito asettaa rajoituksia sellaisten elokuvien katseluun, joissa teksteillä on merkittävä osuutensa. Sekä ryhmäläisten että ohjaajan viitseliäisyyttä ja taitoja tarvitaan taustamateriaalin ja mahdollisen tulkkauksen kanssa. Elokuvakulttuuriin tutustuminen edellyttää lyhytfilmien, dokumenttien, eri maiden elokuvien, myös vanhemman elokuva-aineiston mukaan ottamista mahdollisuuksien mukaan. Ohjelmaan olisi hyvä sisältyä myös elokuvien katselua elokuvateatterissa.

Elokuvatallenteita voi lainata yleisistä kirjastoista.

Vihjesivuja: 

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:
Kaikkien opiskelijoiden ei tarvitse osallistua, vaan toiminnan on hyvä perustua vapaaehtoisuuteen. Elokuvan katseleminen on mukavaa vaihtelua muuten hyvin urheilupainotteiseen vapaa-aikaan.

Tuntimäärä: Tietty säännöllisyys viikkorytmissä luo jatkuvuutta.

Arjen taidot

Elämäntaitoa - virikepaja

Opetuksen tavoitteet:
Virikepaja elämäntaitoa taideterapian keinoin

Sessio 1
Luoda turvallisuuden ja luottamuksen ilmapiiri
Yhteiset tavoitteet työskentelylle lähtökohtana oma elämäntilanne

Työtavat ja materiaali:
Esittelykierros arvaillen osallistujien ikiä alkujännityksen purkamiseksi.
Piirtäminen ja kirjoittaminen omasta elämäntilanteesta juuri nyt.
Omien tuotosten esittely.

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:

Toimi yllättävän hyvin.

Tuntimäärä: 2,5 h (virikepaja laajuudeltaan 15 h)

Sessio 2

Opetuksen tavoitteet:
Oman elämän jäsentäminen – itse ja oma itse yhteisössä

Työtavat ja materiaali:
Taidetearpian keinoja : omat mandalatyöt eli omat piirustukset ja lopuksi yhteispiirustus
- Keskustelu piirrosten pohjalta

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:
Toimi yllättävän hyvin. Opiskelijat suostuivat työskentelemään ehkä itselleen hieman vierailla keinoilla.

Tuntimäärä: 3 h

Sessio 3

Opetuksen tavoitteet:
Oma elämä – menneisyys
Oma elämä nyt – mikä tärkeää?
Illanviettoon valmistautuminen
Ohjelmallinen illanvietto

Työtavat ja materiaali:
Savityönä jotain, mikä liittyy omaan menneisyyteen, keskustelu tuotoksista
Maalaten ja keskustellen; mikä tärkeää nykyhetkessä
Musiikkia iltaa varten rummuin.

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:
Toimi kyllä, mutta emme voineet käyttää savityötä niin monipuolisesti kuin olisin halunnut. Ehkä kielimuuri ja elämänhistoriat esteenä. Tarkoitus oli, että jos menneisyydessä on jotakin sellaista, jonka haluaa jo jättää syrjään ” heittää pois” , olisimme tehneet niin konkreettisesti savien kanssa, eli heittää menemään tai purkaa palasiksi. Tämä ei kuitenkaan onnistunut.
Maalauksesta uutena työtapana opiskelijat pitivät ja keskittyivät siihen hyvin ja pitkään.

Tuntimäärä: 8 h / 4 jaksoa

Sessio 4

Opetuksen tavoitteet:
Oman tulevaisuuden tutkiminen

Työtavat ja materiaali:
Keskustellen positiivisesta ja negatiivisesta elämänasenteesta. Kotitehtäväksi piirros itsestä kymmenen vuoden kuluttua.
Päätös: yhteisvoima –piiri. Jokainen sanoo yhden sanan oikeassa järjestyksessä lauseesta ”kun sinä autat minua ja minä autan sinua, niin onnistumme yhdessä”.

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:
Tulevaisuustyöskentely lyhyt, koska opiskelijat olivat väsyneitä.

Tuntimäärä: 1

Arjen taidot

Arjen laskutaidot

Työtavat ja materiaali:

  1. Nuoret tekevät omat budjettinsa ja niistä keskustellaan.
  2. Materiaalia seuraavilla kotisivuilla: www.kuluttajaliitto.fi; www.martat.fi; www.papunet.net/selko
  3. Kysely kulutuksesta – kuluttajaliiton sivuilla
  4. Luentomateriaalia – Selkokeskuksen sivuilla on ohjaajan tukimateriaali rahankäytön opastamiseen.

Työtapojen ja materiaalin toimivuus:

Kuluttajaviranomaisten materiaali osin suunnattu suomalaisille, mutta se toimii hyvin nuorten kanssa kielen selkeyden takia. Nuoret pitivät siitä, että he itse saivat osallistua opetukseen.

Tuntimäärä: 5

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä