Opiskeluhuolto

Opiskeluhuolto

Opiskeluhuollolla tarkoitetaan opiskelijan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä ja näiden edellytyksiä lisäävää toimintaa oppilaitosyhteisössä. Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ehkäisevänä koko oppilaitosyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona ja tämän lisäksi yksilökohtaisena opiskeluhuoltona. Yhteisöllisestä opiskeluhuollosta vastaa lukion hyvinvointiryhmä. 

Terveys

Jos opiskelijan terveydentilassa on huomioon otettavaa, pyydämme tiedottamaan asiasta hänen ryhmänohjaajalleen ja terveydenhoitajalle. Ryhmänohjaajalle tulee tiedottaa myös, jos on ennakoitavissa, että opiskelija joutuu olemaan sairastumisen takia poissa koulusta pidempään kuin 1-2 päivää. Huoltajan on annettava kaikista poissaoloista selvitys heti poissaolon jälkeen Wilmassa ryhmänohjaajalle. Poissaoloselvitys voi olla myös terveydenhoitajan allekirjoittama. Jos opiskelijalla on toistuvia sairauspoissaoloja, koulusta otetaan yhteyttä huoltajaan ja opiskelija ohjataan terveydenhoitajan vastaanotolle. Jos sairauspoissaolot edelleen jatkuvat, edellytetään poissaolon syystä terveydenhoitajan tai lääkärin todistusta. Opiskelijalle tarjotaan opiskelijahuoltoryhmää tukemaan opinnoissaan. 

Terveydenhoitaja Merja Simberg

Terveydenhoitaja on tavattavissa lukion vastaanottotilassa maanantaisin klo 8 - 15 ja keskiviikkoisin klo 8 - 11. Terveydenhoitajan tavoittaa myös Wilman kautta. Jos tarvitset lääkärin palveluja ota ensin yhteys terveydenhoitajaan. Koulussa ja koulumatkoilla tapahtuneista vahingoista tulee ottaa välittömästi yhteys koulun henkilökuntaan. Muista peruuttaa aikasi, jos et pääse paikalle!

Koulukuraattori Johanna Mäenpää

Koulukuraattorien työ on osa koulun opiskeluhuoltoa. Koulukuraattori tukee opiskelijoita kouluun, kotiin, kaverisuhteisiin tai vapaa-aikaan liittyvissä elämän pulmatilanteissa. Hän työskentelee yhdessä opiskelijoiden, opiskelijaryhmien, opettajien ja huoltajien kanssa. Koulukuraattorin tehtävä on huolehtia siitä, että nuori tulee kuulluksi ja on aidosti osallisena omien asioidensa hoidossa. Koulukuraattori on tarvittaessa mukana suunniteltaessa, keskusteltaessa ja päätettäessä opiskelijalle tarjottavista tuen muodoista. Kuraattoriin voivat ottaa yhteyttä huoltajat, opiskelija itse, opettaja tai muu opiskelijan kanssa työskentelevä henkilö. Koulukuraattorin vastaanotto on perjantaisin terveydenhoitajan tiloissa. 

Koulupsykologi Anneli Tulioja

Koulupsykologi tukee koulunkäyntiä, oppimista ja opiskelijan psyykkistä hyvinvointia ja auttaa oppimisvaikeuksissa. Hän selvittää mielenterveyteen liittyviä ongelmia ja tarvittaessa arvioi opiskelijan hoidon tai tuen tarvetta. Hän ohjaa opiskelijan tarvittaessa myös muiden opiskeluhuollon palveluiden piiriin. Koulupsykologin tapaamiset ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Aloite koulupsykologipalveluihin voi tulla esim. opiskelijalta, vanhemmilta, opettajilta, terveydenhoitajalta tai koululääkäriltä. Opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti psykologin tai kuraattorin kanssa viimeistään seitsemäntenä työpäivänä yhteydenoton jälkeen, kiireellisessä tapauksessa jo samana tai seuraavana työpäivänä. Huoltajalla ei ole oikeutta kieltää opiskelijaa käyttämästä psykologi- tai kuraattoripalveluita. Koulupsykologi osallistuu koko oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin kehittämiseen. Koulupsykologin vastaanotto on tiistaisin terveydenhoitajan tiloissa. 

Erityisruokavalio

Erityisruokavaliota noudattavien opiskelijoiden on ilmoitettava keittiölle erityisruokavaliotarpeestaan sähköisellä lomakkeella joka lukuvuosi ennen koulun alkua. Sähköisen lomakkeen löydät kotisivuilta (kyll.fi) sivulta Ruokailu.

Erityisruokavalion pyytäneiden opiskelijoiden toivotaan ilmoittavan pidemmistä poissaoloistaan suoraan lukion keittiön ravitsemustyöntekijälle tai puh. 044 577 2383 tai Pohjanlinnan keittiölle puh. 044 577 2303. Halutessasi voit laittaa myös teksitiviestin.



Oppimisen tuki 

Lukiossa opiskelijoilla on mahdollisuus tukiopetukseen, erityisopettajan tukeen, opetuksen eriyttämiseen. On kuitenkin huomattava, että ylioppilastutkinnon kokeet ovat kaikille samat. Lukioaikana käytössä ovat myös muut pedagogiset ratkaisut sekä tehostettu opinto-ohjaus ja ryhmänohjaus. Tuki- tai erityisopetusta voidaan järjestää hyppytunneilla, koulupäivän päätyttyä tai tilanteesta riippuen etäyhteydellä. Opettajat myös ohjaavat opiskelijoita hyödyntämään hyppytunteja opinnoissaan.

Opiskelijoille tarjotaan henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi tukea esimerkiksi opintojen uudelleen aikatauluttamiseen sekä henkilökohtaisten opiskelusuunnitelmien päivittämiseen. Opiskelusuunnitelmat päivitetään yhdessä opinto-ohjaajan kanssa. 

Erityisopetus on lukiossa oppimisen pedagogista tukea. Erityisopetuksen tavoitteena on vahvistaa opiskelijan oppimistaitoja ja itsetuntoa. Erityisopettaja teettää kaikille lukion aloittaville opiskelijoille lukiseulan ja ohjaa tarvittaessa yksilötestiin. Erityisopettaja kirjaa opiskelijan kanssa pedagogiset tuen keinot ja tarvittavat erityisjärjestelyt opiskelusuunnitelmaan ja laatii tarvittavat lausunnot ylioppilastutkinto-lautakunnalle opiskelijan pyynnöstä tai suostumuksella. Lausunnoista tai erityisjärjestelyistä ei tule merkintää opiskelijan ylioppilas-todistukseen tai lukion päättötodistukseen.

Erityisopettajana toimii Mari Fabig, yhteydenotot puhelimitse (puh.
044 577 5280) tai Wilman kautta.

Lukuvuonna 2024 - 2025 Yhteislyseo on mukana 100Lukiossa vahvaksi -hankkeessa, jonka erityisopettaja Katri Iivonen on keskimäärin päivän viikossa lukiollamme. Hankkeen tavoitteena on tukea opiskelijoiden hyvinvointia ja lukion kykyä vastata opiskelijoiden tuen tarpeisiin.