Yhdistelmätutkinto lukuvuosiopas 24-25

Yhdistelmäopintojen lukuvuosiopas 24-25

Kankaanpään Yhteislyseon yhteystiedot

Postiosoite: PL 176, 38701 Kankaanpää

Käyntiosoite: Keskuskatu 28, 38700 Kankaanpää

Internet: www.kyll.fi


Rehtori Mari Fabig 044 577 5280

Toimistosihteeri Susanna Lanne 044 577 2380

Vahtimestari Juha Marttila 044 577 2641


Opinto-ohjaus

Lukio-opinnot, Yhteislyseon opinto-ohjaaja Kaisa Törmä 044 577 2386

Yhdistelmätutkinto, Sataedun opinto-ohjaaja Kaisa Kallio 040 199 4204

 

Yhdistelmätutkinnon lukion opettajat

Haanpää Emma EMH englanti

Hirvinen Eelis EHI terveystieto 10.10. asti

Kurunmäki Johanna JKU terveystieto, virkavapaalla 10.10. asti

Linnanmäki Aaro AAL matematiikka

Penttinen Minja MPE äidinkieli 2YT, 3YT

Ruisniemi Pauliina PRU äidinkieli 1YT

Saarivirta Henri HSA tietokoneasiat

Saukkonen Alisa AlSa yhteiskuntaoppi 



TERVETULOA OPISKELIJAKSI KANKAANPÄÄN YHTEISLYSEOON LUKUVUODEKSI 2024 - 2025

Tähän Kankaanpään Yhteislyseon lukuvuosioppaaseen on koottu opiskelijoille ja huoltajille keskeistä tietoa lukio-opiskeluun ja Yhteislyseoon liittyvistä asioista. Tiedote on tärkeä muistiväline läpi lukuvuoden, joten säilytä se. Lukuvuosiopas, opetussuunnitelma liitteineen sekä paljon muuta lukioarkeen kuuluvaa löytyy lukion kotisivulta (www.peda.net -> kankaanpää ->Kankaanpään Yhteislyseo).

Kotisivuille on lisätty myös opiskelijan ICT-ohjeistus, joka sisältää ohjeita myös tekoälyn käyttöön. Edelleen on tärkeää muistaa, että lukiossa oikeinkirjoituksen ja teksitaitojen harjoittelu on vielä keskeistä ja niiden harjoittamiseksi on itse tuotettava ja prosessoitava tekstiä. Tekoäly voi olla monessa tilanteessa hyvä apuväline, mutta sen käyttöön on syytä suhtautua harkiten ja noudattaa annettuja ohjeita. 

Kevätlukukauden päätteeksi vahvistetut uudet järjestyssäännöt ovat astuneet voimaan 1.8.2024 ja ne löytyvät tämän oppaan viimeisiltä sivuilta. Järjestyssääntöjen tavoitteena on varmistaa turvallinen ja oppimista edistävä opiskeluympäristö. Tutustuthan niihin huolellisesti, ne koskevat kaikkia lukioyhteisön jäseniä! 

Lukuvuoden alkaessa on hyvä hetkeksi pysähtyä miettimään omaa ajankäyttöä ja selvittää, mihin aika kuluu. Kesäloman jälkeen hyvään opiskelurytmiin pääseminen vaatii todennäköisesti jonkin verran ponnistelua, mutta se kannattaa. Aivot toimivat kuin lihakset: ne kehittyvät siinä, mitä niillä tehdään. Jos huomaa, että valtaosa ajasta kuluu puhelinta selaillen tai vaikka sarjoa katsellen, vahvistuu tottumus kuluttaa aikaa niihin. Välillä pitää myös rentoutua, mutta lukiossa menestymiseen tarvitaan aktiivista opiskelua vapaa-ajallakin. Lihaksille penkkipunnerrus ja kyykky ovat varsin hyviä harjoituksia, ja aivan samalla tavoin aivoille hyvää harjoitusta ovat oppisisällön lukeminen ja päivän aikana opitun kertaaminen muistelemalla. Pienikin määrä on enemmän kuin ei yhtään ja tärkeintä on opiskella edes vähän joka päivä.

Yhdistelmätutkinnon lukio-opinnoissa suoritetaan opinnot viidestä ylioppilastutkintoon kuuluvasta aineesta: äidinkieli, englanti, matematiikka, terveystieto ja yhteiskuntaoppi. 

Lue ja säilytä tämä opas huolellisesti. Suurimpaan osaan opettajille esitetyistä kysymyksistä löydät vastaukset tästä oppaasta. Tiedotamme opiskeluun liittyvistä asioista Wilmassa, jota on syytä seurata säännöllisesti. 

Toivon kaikille kouluyhteisön jäsenille sopivasti työtä, iloa ja menestystä lukuvuoteen 2024 - 2025!

Mari Fabig, rehtori

 

Yhteydenotot

Tämä tiedote sisältää kouluvuoden tärkeimmät tiedot. Jos haluatte lisätietoa tai keskustella opiskelua koskevista asioista, ottakaa yhteyttä ensisijaisesti opinto-ohjaaja Kaisa Törmään tai Kaisa Kallioon. 


Toimisto on koulun hallinnollinen keskus, joka palvelee on auki klo 8.00 - 15.30.


Vahtimestarin huone on löytötavaroiden vienti- ja noutokeskus. Koulun kunnossapitoon liittyvät asiat ilmoitetaan vahtimestarille. 


Opettajat tavoitat helpoiten ja varmimmin Wilma-viestillä. Opettajat ovat tavattavissa ennen oppitunnin alkua tai heti tunnin päätyttyä. Kiireellisessä asiassa voit tavoittaa opettajan opettajainhuoneesta myös välitunnilla. Seuraa Yhteislyseon Wilmaa ja viestejä säännöllisesti!


WILMA-tunnukset huoltajalle 

Sataedun Wilma on erillinen Kankaanpään Yhteislyseon Wilmasta. Huoltajat luovat oman Wilma-tunnuksen Yhteislyseon Wilmaan sivun https://kankaanpaa.inschool.fi/ ohjeen avulla. 


OPISKELUUN LIITTYVIÄ TÄRKEITÄ KÄYTÄNTEITÄ

Ovien lukitus ja kulkuavain

Koulutoimen päätöksellä koulun ovet pidetään jatkuvasti lukittuina. Jokaiselle opiskelijalle annetaan oma kulkuavain, jolla pääsee kulkemaan ulko-ovista klo 7 – 16 välisenä aikana. Jokainen opiskelija on vastuussa hänelle luovutetusta avaimesta. Avain palautetaan opiskelun päätyttyä koululle. Kadonneesta avaimesta peritään opiskelijalta korvaus.


Tupakointi ja nuuskan käyttö

Laki kieltää tupakoinnin ja nuuskan käytön oppilaitoksissa, joissa pääosa opiskelijoista on alle 18-vuotiaita. Tupakkalain tarkoituksena on myös kiinnittää huomio tupakoinnin vaaroihin; ei yksistään tupakoitsijalle itselleen vaan myös muille, jotka joutuvat hengittämään savua vasten tahtoaan. Siksi emme hyväksy tupakointia tai tupakankaltaisten tuotteiden käyttöä kouluaikana. Seurakunta on kieltänyt tupakoinnin maa-alueellaan, myös ns. lukiomontun ympärillä. Ks. myös koulun järjestyssäännöt!


Koulun järjestyssäännöt ja kulunvalvonta-avaimen käyttöehdot ovat tämän oppaan lopussa.


Erityisruokavaliota noudattavien opiskelijoiden on itse ilmoitettava keittiölle siitä digitaalisella erityisruokavaliolomakkeella, joka löytyy koulun kotisivuilta. 

Kouluvarusteet

Ylioppilastutkinnon suorittaville yhdistelmäopiskelijoille opiskeluvälineet ovat maksuttomia. Tietokone on tarkoitettu lukio-opintoja varten eikä niille voi ladata ammatillisten opintojen vaatimia ohjelmistoja.

Tietokone on palautettava heti, jos keskeytät yhdistelmäopinnot. Kaikki palauttavat tietokoneen viimeisten ylioppilastutkinnon kokeiden jälkeen. 

Lue tietokoneen käyttöehdot tämän oppaan lopusta. Jos sinulla on ongelmia tietokoneen kanssa, ole yhteydessä Henri Saarivirtaan esimerkiksi Wilma-viestillä. 

Pidä perjantaisin mukana omia kuulokkeita. 

Valinnat

Valinnat tarkistetaan lukuvuoden alkaessa. Lukuvuoden aikana valintoja voidaan tarkistaa viimeistään kaksi viikkoa ennen uuden periodin alkamista. Muutokset valintoihin tekee opinto-ohjaaja. Opiskelija on itse vastuussa valintojen tarkistamisesta - ole yhteydessä opinto-ohjaajaan heti, jos valinnoista on kysyttävää.


Toimintaohje poissaoloissa 

Lukiolain 714/2018 § 30 mukaan opiskelijalla on läsnäolovelvollisuus, jollei hänen poissaololleen ole perusteltua syytä. Lukiossamme hyväksytään vakiintuneen käytännön mukaan perusteltuna syynä sairastumisen lisäksi esimerkiksi


  • etukäteen anotut ja myönnetyt lomat 
  • opiskelijakunnan hallituksen kokoukseen osallistuminen
  • rehtorin, opinto-ohjaajan, erityisopettajan, koulupsykologin, -kuraattorin tai terveydenhoitajan luona käynnit, mikäli näitä ei voi ajoittaa hyppytunneille
  • koulun järjestämät opintomatkat ja retket
  • tutortoiminta, koulun edustaminen, juhlaohjelmien harjoittelu
  • kutsuntoihin osallistuminen
  • sairaanhoidon tutkimukset 
  • ylioppilaskirjoituksiin osallistuminen
  • autokoulun teoriakoe, riskikoulutus ja insinööriajo 
  • ammatillisen tutkinnon suorittamiseen sisältyvät pakolliset opinnot, kurssit yms.

Työssäkäynti, autokoulun ajo-opetus, teoriatunnit tai henkilökohtaisten asioiden hoito eivät ole hyväksyttäviä poissaolosyitä. Wilmasta on poistettu huoltajan mahdollisuus selvittää poissaoloa ei-terveydellisenä, koska tarvitsemme tiedon poissaolon perusteesta ja nämä tulee huoltajan selvittää opinto-ohjaajalle (Kaisa Kallio tai Kaisa Törmä) Wilma-viestillä. Mikäli opiskelijalla on runsaasti terveydellisiä poissaoloja, niille voidaan edellyttää terveydenhuollon todennusta.


Huoltaja selvittää opiskelijan lukio-opintojen poissaolot opinto-ohjaajalle (Kaisa Kallio tai Kaisa Törmä) Wilma-viestillä.

Huoltaja voi hakea etukäteen opiskelijalle lupaa poissaoloon Wilmassa. Lomake löytyy valikon kohdasta “Hakemukset ja päätökset”. Loma-anomus tulee tehdä hyvissä ajoin (vähintään kaksi viikkoa) ennen suunniteltua matkaa. 1-3 päivän poissaoloihin luvan myöntää opinto-ohjaaja, pidempiin rehtori. Huomaattehan, että opiskelijalla ei ole oikeutta tukiopetukseen, jos hän on jäänyt opinnoissa jälkeen luvallisen vapaa-ajan viettoon liittyvän poissaolon takia.

Lomamatkat on hyvä pyrkiä sijoittamaan koulun loma-aikoihin ja autokoulun ajotunnit sijoitetaan koulupäivän ulkopuolelle.

Opettaja merkitsee kaikki poissaolot Wilmaan. Opinto-ohjaaja lähettää luvattomista poissaoloista varoituksen Wilma-viestillä. Viesti lähetetään pikaisesti, ellei hyväksyttävää selvitystä ole tullut. Toistuvista poissaoloista keskustellaan opiskelijan ja huoltajien kanssa. 


Luvattomiin poissaoloihin puututaan välittömästi. Jos luvattomat poissaolot jatkuvat, opiskelija ohjataan rehtorin kuultavaksi. Rehtori voi antaa opiskelijalle kirjallisen varoituksen. 

Yhdistelmätutkintoa opiskelevia koskevat samat poissaolosäännöt kuin muitakin opiskelijoita.


Arvosanat ja arviointimerkinnät

Valtakunnalliset pakolliset ja valinnaiset opintojaksot arvioidaan numeroarvosanoin. Opiskelija näkee opintojakson arvosanan Wilmasta viimeistään kaksi viikkoa opetuksen päättymisen jälkeen. 

T-merkintä

Jos opiskelijalta puuttuu opintojakson päättyessä osa opintosuorituksista, opintojakso arvioidaan arvosanalla täydennettävää (T). Opintojakson kaikki osasuoritukset tulee suorittaa kolmen viikon kuluessa arvioinnin toimeenpanosta, muutoin opintojakso on suoritettava kokonaisuudessaan uudestaan. Opiskelijan täytyy itse ilmoittaa opettajalle, kun vaaditut tehtävät ovat valmiit arvioitavaksi. 

Lukuvuoden päättyessä edelleen täydennettävänä olevat opintojaksot mitätöidään.


Uusinta - ja korotuskokeet

Uusintakokeet järjestetään kootusti periodien päätteeksi (uusintakoepäivät). Uusintakokeeseen voivat osallistua kurssista tai opintojaksosta nelosen saaneet (vain yksi yrityskerta!) sekä pätevästä syystä varsinaisesta kokeesta poissa olleet. 

Huom. Koepäivän poissaolo pitää ilmoittaa viimeistään koepäivän aamuna aineenopettajalle ja ryhmänohjaajalle! 

Korotuskokeet järjestetään kaksi kertaa lukuvuoden aikana: 2. ja 4. periodin jälkeen. 2. periodin jälkeisessä kokeessa voit yrittää korottaa yhden periodien 1 - 2 aikana suorittamasi opintojakson arvosanaa. 4 periodin jälkeisessä kesäkuun korotuskokeessa voit yrittää korottaa yhden periodien 3 ja 4 aikana suorittamasi opintojakson arvosanaa. Uusinta- ja korotuskokeiden päivämäärät löydät tämän oppaan aikojen sivulta ja koulun kotisivujen kalenterista. Uusinta- ja korotuskokeeseen ilmoittaudutaan sähköisesti Wilma-viestin linkin kautta.

Huomaathan, että tekemättömiä kokeita voi uusia vain uusinta- tai korotuskoepäivinä. 


OPISKELUVINKIT

Yhdistelmäopiskelun lukiopäivä on perjantai. Lukion opintosisältöjen opiskeluun ei kuitenkaan kannata käyttää vain torstai-iltaa ja perjantaita, vaan tehdä kotitehtäviä ja kerrata perjantain tunneilla opittuja asioita viikon varrella säännöllisesti. Opinnot sisältävät myös itsenäisesti opiskeltavia asioita. Jos sinulla on hyppytunteja, käytä ne opiskeluun. 

Keskity opetukseen, älä häiritse muita.

Opetuksessa on käytössä digikirjat, mutta muistiinpanoja ja tehtäviä tehdään myös perinteisiin vihkoihin. Ota omat kuulokkeet mukaan lukion tunneille. Kotona työskentelyä helpottaa tietokoneen lisänäyttö. 

Seuraa säännöllisesti lukion Wilman viestejä ja tiedotteita. 

Yhdistelmätutkinto ei sisällä koko lukion oppimäärää, vaan viisi ylioppilastutkinnon ainetta. Ota tämä huomioon, jos valmistut Sataedulta ennen kuin saat ylioppilastutkinnon valmiiksi. Ammattiin valmistumisen jälkeen et ole enää oikeutettu opintotukeen etkä koulumatkatukeen.


LUKUVUODEN AIKATAULU

Kankaanpään Yhteislyseossa lukuvuosi jaetaan neljään periodiin (jaksoon). Käytössä on siis 4 -periodijärjestelmä. Yhdistelmäopiskelijoiden lukuvuosi on jaettu viitteellisesti neljään periodiin. Opetustunnit voivat jatkua yli periodirajojen tai vastaavasti päättyä ennen periodin virallista viimeistä päivää riippuen opetuksen sisällöistä. Seuraa Wilman lukujärjestystä. 


 

4 -periodijärjestelmä

Uusinta / korotus klo 8 - 10

1

8.8. - 9.10.2024  

uusinta to 17.10.

2

10.10. - 20.12.2024 

uusinta ti 14.1.

korotus ke 15.1.

3

7.1. - 17.3.2025 

Huom. abien opetus jatkuu 7.2. saakka + preliminäärit vko 7

uusinta ti 25.3.

4

18.3. - 31.5.2025 



uusinta ke 4.6.

korotus to 5.6.

huom: klo 12 - 14


Oppituntien ajat:

1. tunti

8 - 8.55

2. tunti

9 - 10.05

3. tunti

10.15 - 11.20

4. tunti

11.50 - 12.55

5. tunti

13.10 - 14.10

6. tunti

14.15 - 15.15

Seuraa lukujärjestystäsi Wilmassa tarkasti, sillä siinä on viikoittaisia muutoksia tuntien paikoissa ja luokkatilassa. Saman oppiaineen tunteja voi olla vaihdellen kaksi kertaa perjantain aikana. Lisäksi noin kuukauden välein on opinto-ohjaajien infoja, joihin osallistuminen on pakollista.

Ruokailu Yhteislyseon ruokalassa.

Ruokavälitunti on klo 11.20 - 11.50, jolloin ruokaillaan porrastetusti luokka-asteittain: 

  • klo 11.10 3YT
  • klo 11.20 2YT
  • klo 11.35 1YT


Kankaanpään Yhteislyseon koulupäivät lukuvuonna 2024 - 2025

Syyslukukausi alkaa 8.8.2024

Koulupäivä lauantaina 7.9.2024

Syysloma vko 43/ 21. - 27.10.2024

Lukukausi päättyy 20.12.2024

Kevätlukukausi alkaa 7.1.2025

Talviloma vko 8/ 17. – 23.2.2025

Itsenäistä opiskelua pe 2.5.2025

Lukukausi päättyy 31.5.2025

Yhdistelmätutkinnon lukuvuoden viimeinen opetuspäivä on 30.5.2025

 

Valokuvaus pe 23.8. 

Lentopallokarnevaalit pe 20.12.2024

Potkiaiset ja penkkarit Ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Vanhojen tanssit pe 16.5.2025


YLIOPPILASTUTKINTO

Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään viisi koetta, joista äidinkielen ja kirjallisuuden koe on kaikille pakollinen. Kankaanpään Yhteislyseossa ylioppilastutkintoon sisältyvät seuraavat aineet: äidinkieli, englanti, matematiikka tai ruotsi, yhteiskuntaoppi ja terveystieto. Opiskelija voi valita lyhyen tai pitkän matematiikan. Perjantain lukiopäivän puitteissa on mahdollista opiskella vain lyhyttä matematiikkaa, pitkää matematiikkaa opiskellaan päivälukion ryhmissä ja tunteja voi olla jokaisena arkipäivänä. Ruotsia opiskellaan myös päivälukion ryhmissä, jos valintoja ei ole riittävästi oman ryhmän perustamiseksi.

YO-kokeiden aikataulu 

  • Toisen vuoden kevät: terveystieto 
  • Kolmannen vuoden syksy: (englanti)
  • Kolmannen vuoden kevät: äidinkieli, matematiikka, englanti, yhteiskuntaoppi 

YO-kokeet perustuvat lukion oppimäärän valtakunnallisiin pakollisiin ja valinnaisiin opintoihin. Älä jätä mitään lukujärjestykseen merkittyä opintojaksoa käymättä. 

Preliminäärit

Ylioppilaskirjoituksiin valmistavat kokeet eli prelit. Niissä koeaika ja -tilanne sekä kokeen luonne muistuttavat mahdollisimman paljon varsinaista ylioppilaskirjoitustapahtumaa. Koe alkaa klo 9 ja päättyy klo 15. 

Syyslukukaudella järjestetään äidinkielen kirjoitustaidon preliminääri ke 18.12.2025. 

Yhdistelmäopiskelijat osallistuvat kevään 2025 preliminäärikokeisiin seuraavasti:

Äidinkieli lukutaito ma 10.2.2025

Matematiikka ti 11.2.2025

Englanti ke 12.2.2025

Terveystiedon ja yhteiskuntaopin preliminäärikokeen aika ilmoitetaan myöhemmin. 


Erityisjärjestelyt ylioppilaskokeissa

Sairaus, vamma ja erityisen vaikea elämäntilanne, lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeus sekä vieraskielisen kokelaan opetuskielen puutteellinen hallinta voidaan hakemuksesta ottaa huomioon ylioppilastutkinnossa. Mikään näistä syistä ei automaattisesti oikeuta erityisjärjestelyihin, vaan syyn täytyy olennaisesti vaikuttaa siihen, ettei kokelas pysty suoriutumaan kokeesta samalla tavoin kuin muut kokelaat. 

Hakemus koesuoritusta heikentävän syyn ottamisesta huomioon ylioppilastutkinnossa tehdään kirjallisesti Ylioppilastutkintolautakunnalle erityisopettajan kanssa. Ylioppilastutkintolautakunta päättää erityisjärjestelyjen käytöstä: myönnettävät erityisjärjestelyt määräytyvät tapauskohtaisesti syiden luonteen ja niiden aiheuttamien vaikeuksien asteen mukaisesti. Erityisjärjestelyhakemus tehdään viimeistään silloin, kun kokelas ilmoittautuu tutkintoon ensimmäisen kerran. 


YLIOPPILASTUTKINNON KOKEET

Kokeet pidetään Lyseosalissa. Istumajärjestys ilmoitetaan koesalissa. 

Paikalla on oltava klo 8.00, tai muun ilmoitetun aikataulun mukaan.

Jos sairastut äkillisesti tai jokin muu yllättävä seikka vaikuttaa kokeeseesi, ota välittömästi yhteyttä rehtoriin. 


Tutustu ennen jokaista koetilaisuutta koekohtaisiin ohjeisiin, jotta valvojilta ei kulu liikaa aikaa ohjeiden selvittämiseen vaan koe päästään sujuvasti alkamaan. Ohjeet löytyvät Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta www.ylioppilastutkinto.fi

Tutkintotilaisuuksiin liittyvät järjestelyt tiedotetaan ennen tutkintotilaisuutta info-tilaisuudessa ja Wilman tiedotteena. Huom. Infotilaisuudet ovat pakollisia kirjoituksiin osallistuvalle! 


Syksy 2024 koepäivät

ma 16.9. äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), lukutaidon koe 

ke 18.9. reaali (uskonto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto)

pe 20.9. vieras kieli, pitkä oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä)

ma 23.9. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä

ti 24.9. reaali (psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia)

to 26.9. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä

pe 27.9. äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), kirjoitustaidon koe 

suomi / ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe 

ma 30.9. vieras kieli, lyhyt oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä)

ke 2.10. saamen äidinkieli ja kirjallisuus -koe

 

Tutkinnon tulokset lähetetään lukioille 14.11.2024. Tulokset ja kokelaan arvostellut koesuoritukset annetaan kokelaalle ja alle 18-vuotiaan kokelaan huoltajalle nähtäväksi Oma Opintopolku -verkkopalvelussa 15.11.2024 alkaen. (Huom. ajankohdat ovat alustavia ja muutokset niihin mahdollisia)


Kevät 2025 koepäivät

ti 11.3. äidinkieli ja kirjallisuus (suomi), lukutaidon koe

suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe

to 13.3. vieras kieli, lyhyt oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä)

pe 14.3. äidinkieli ja kirjallisuus (suomi), kirjoitustaidon koe

ma 17.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä)

ke 19.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä

pe 21.3. reaali (psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia)

ma 24.3. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä

ke 26.3. reaali (uskonto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto)

pe 28.3. saamen äidinkieli ja kirjallisuus -koe

 

Tutkinnon tulokset lähetetään lukioille 13.5.2025. Tulokset ja kokelaan arvostellut koesuoritukset annetaan kokelaalle ja alle 18-vuotiaan kokelaan huoltajalle nähtäväksi Oma Opintopolku -verkkopalvelussa 14.5.2025 alkaen. Julkaisemisen yhteydessä tulokset luovutetaan myös korkeakoulujen yhteisvalinnan käyttöön. Ajankohdat ovat alustavia ja muutokset niihin mahdollisia.


Kankaanpään lukioiden järjestyssäännöt 1.8.2024 alkaen


  1. Järjestyssääntöjen soveltamisala ja tarkoitus

Näitä järjestyssääntöjä sovelletaan Kankaanpään kaupungin lukioissa (Yhteislyseo ja Honkajoen lukio) 1.8.2024 alkaen. Järjestyssääntöjä sovelletaan opetussuunnitelman mukaisen toiminnan aikana ja ne koskevat kaikkia toimintaan osallistuvia. Opetukseen kuuluvina pidetään koulukiinteistöjä sekä niiden yhteydessä olevia piha-alueita, välineitä, kalustoa ja muuta omaisuutta sekä verkko-oppimisympäristöjä ja koulun toimintaan kuuluvia opintomatkoja ja -retkiä.

Järjestyssääntöjen tavoitteena on Lukiolain (714/2019 § 40 mom 4) mukaisesti edistää koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä oppilaitosyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Järjestyssäännöt täydentävät voimassa olevaa lainsäädäntöä ja ovat velvoittavia lukioiden toimintaan osallistuville.


  1. Päivittäinen työskentely

Koulun ulko-ovet pidetään lukittuina. Lukio-opiskelijat saavat käyttöönsä avainlätkän, jolla pääsee sisään opiskelijoiden käyttöön tarkoitetuista ulko-ovista koulupäivinä klo 7-16.

Oppitunnit alkavat ja päättyvät työjärjestyksessä merkittyinä aikoina. Opettaja voi esimerkiksi opintoretken niin vaatiessa poiketa työjärjestykseen merkitystä ajasta ja järjestää opetuksen toisin ilmoittamalla siitä ryhmälle hyvissä ajoin etukäteen ja varmistamalla, ettei muutoksesta aiheudu kohtuutonta haittaa. Poikkeukset tulee ilmoittaa rehtorille.

Opiskelijan tulee osallistua opetukseen (lukiolaki § 30 mom 1), ellei hänellä ole myönnetty siitä hyväksyttävästä syystä erillistä vapautusta. Kankaanpään lukioissa ennakkoon tiedossa olevan enintään kolmen päivän perustellun poissaolon myöntää ryhmänohjaaja ja pidemmät vapaat myöntää rehtori. Mikäli poissaolon aiheuttaa ennalta arvaamaton este, poissaolon syystä on viipymättä annettava ryhmänohjaajalle kirjallinen selvitys, jonka varmentaa huoltaja, opiskeluterveydenhoitaja tai lääkäri.

  1. Siisteys ja turvallisuus

Kaikki yhteiset tilat tulee pitää siisteinä ja tavarat järjestyksessä. Jokaisen tulee huolehtia roskat roskikseen ja lajitella jätteet ohjeiden mukaisesti. Pantilliset pullot ja tölkit tulee viedä keräysastioihin tai säilyttää esim. repussa. Siisteyden ylläpitämiseksi Yhteislyseon näyttämöllä, Lyseosalissa ja Honkajoen lukion sisätiloissa ei käytetä ulkojalkineita. Lukioissa tulee noudattaa yleisiä ja tilannekohtaisia turvallisuusohjeita. Jokaisen tulee ilmoittaa viipymättä havaitsemansa vaaran paikat sekä tapaturmat lähimmälle henkilökunnan jäsenelle.

Kulkuneuvot tulee pysäköidä niille osoitetuille paikoille. Yhteislyseon parkkialueen merkityt pysäköintipaikat on tarkoitettu vain henkilöautojen pysäköintiin. Mopo- ja kevytautoille on varattu talon päädyssä Toivontien varressa sijaitsevat pysäköintiruudut; näihin voi pysäköidä myös moottoripyöriä. Polkupyörät jätetään pyörätelineisiin ja mopot niiden viereen. Lisäpysäköintitilaa (erityisesti mopoautoille ja traktoreille) on hiekkakentällä. Honkajoen lukiossa opiskelijoiden pysäköintipaikat ovat monitoimitalo Honkalan parkkipaikalla. Lämmitystolppapaikat on varattu henkilökunnan käyttöön.


  1. Työrauha ja käyttäytyminen

Jokaisen kouluyhteisössä tulee käyttäytyä asiallisesti, hyviä käytöstapoja noudattaen ja jokaista ihmistä kunnioittaen. Kaikenlainen kiusaaminen, syrjiminen, häirintä ja väkivalta on kielletty.

Lukio on työyhteisö, jossa tulee pukeutua tarkoituksenmukaisesti ja toisia loukkaamattomalla tavalla. Sisätiloissa ei käytetä päähineitä.

Oppitunnille tulee saapua ajoissa. Oppitunnin aikana sähköisten viestimien käyttö, eväiden syönti ja juominen on sallittu vain opettajan luvalla.

Mikäli opettaja ei ole saapunut tunnille kymmenen minuutin kuluessa tunnin alkamisesta, tulee opiskelijoiden selvittää viivästymisen syy ottamalla yhteyttä rehtoriin tai koulun toimistoon.

Opiskelijan tulee suorittaa annetut tehtävät huolellisesti ja määräaikaan mennessä. Vilpin käyttö ja plagiointi on kielletty, sähköisten viestimien käyttö koetilanteessa tulkitaan vilpiksi. 

Lukion henkilökunnan antamia ohjeita ja määräyksiä tulee noudattaa viipymättä.


  1. Päihteet ja tupakointi

Tupakointi, nuuskan ja tupakankaltaisten tuotteiden käyttö, päihteiden ja huumeiden hallussapito, käyttäminen ja niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen koulussa ja sen alueella on kielletty. Kielto koskee myös koulun tapahtumia, opintomatkoja ja retkiä.


  1. Omaisuus

Koulun omaisuutta on käsiteltävä huolellisesti. Rikkoutuneesta tai kadonneesta omaisuudesta tulee ilmoittaa viipymättä koulun henkilökunnalle. Omaisuuden vahingoittumisesta tai katoamisesta voidaan vaatia vahingonkorvausta.

Lukio ei vastaa sen alueella olevasta yksityisestä omaisuudesta.

  1. Järjestyssääntöjen rikkominen

Järjestyssääntöjen rikkomisesta tai henkilökunnan ohjeiden noudattamatta jättämisestä voi olla seurauksena lukiolain mukainen kurinpitotoimi, joiden käytöstä Kankaanpään lukioissa on laadittu kurinpitosuunnitelma.


  1. Järjestyssääntöjen seuranta ja tarkistaminen

Järjestyssäännöt tarkistetaan opiskelijoiden kanssa vuosittain koulun alkaessa. Havaitut puutteet ja muutostarpeet tulee ilmoittaa viipymättä rehtorille.



Kankaanpään Yhteislyseossa jaettujen kannettavien tietokoneiden käyttöehdot 

1 Kannettavat tietokoneet (jatkossa läppärit) on tarkoitettu opiskelijoille opiskelukäyttöön.

2 Läppäriä tulee pitää huolellisesti. Opiskelijan tulee hankkia uusi vastaava laite, jos on huolimattomuuttaan aiheuttanut sen rikkoutumisen.

3 Opiskelijoilta ei kerätä panttimaksua. Jos tietokone rikkoutuu opiskelijan toimista johtuen, hän on korvausvelvollinen korvaamaan tietokoneen hinnaston mukaan.

4 Opiskelija sitoutuu opiskelemaan ensimmäisen vuoden aikana lukiossa tarvittavat tietotekniikan taidot osallistumalla opetukseen.

5 Jos opiskelija keskeyttää lukio-opinnot, läppäri on palautettava koululle.

6 Opiskelija palauttaa läppärin ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen, ellei toisin sovita. Läppäri on koulun omaisuutta.

7 Läppäreiden käyttäminen sääntöjen vastaisesti johtaa rangaistuksiin. Rangaistuksena voi olla läppärin takavarikointi määräajaksi tai kokonaan.

8 Läppärit tulee pitää mukana koulussa kuten normaalit opiskeluvälineet. Halutessaan opiskelija voi säilyttää läppäriään koululla säilytyslokerossa. Opiskelijat lataavat läppärin akun kotonaan. Latauksen tulee olla täysi päivän alussa.

9 Laittoman, herjaavan ja muun sopimattomaksi katsottavien ohjelmistojen, pelien, kuvien ja tiedostojen lataaminen ja lisääminen läppäreihin on kielletty edesvastuun uhalla. Hyödyllisiä ja itselle opiskelun ja työnteon kannalta tärkeitä ohjelmia ja tiedostoja saa toki asentaa ja lisätä. Läppäriin ei saa asentaa muita käyttöjärjestelmiä.

10 Koneen hajotessa tai muiden toimintaongelmien ilmetessä, ota yhteyttä opettajaan. Yleisesti ottaen koneiden huollossa ja korjauksessa noudatetaan valmistajan yleisiä ehtoja.

11 Koulu pidättää oikeuden tarkentaa sääntöjä tarpeen niin vaatiessa. Nämä säännöt on tarkistettu elokuussa 2021 ja ne astuvat voimaan 10.8.2021 ja ovat voimassa toistaiseksi.


Korvaussummat rikkoutuneeseen (ei takuukorjauksen alaiseen) tai kadonneeseen laitteeseen: 

  • 200€ /koko laite
  • korjattavissa oleva laite korjauskustannuksen mukaan
  • 0€ takuukorjaus (Takuu on voimassa koko lukioajan.)


Kankaanpään Kaupunki

Kulunvalvonta-avaimen käyttöehdot

1 Kulunvalvonta-avain oikeuttaa haltijansa (henkilö, jolle avain on luovutettu) liikkumaan

avaimeen sisällytetyillä kulkualueilla ainoastaan kulkuluvan antaneen tahon tarkoittamassa
tarkoituksessa ja siihen liittyvinä aikoina.

2 Kulunvalvonta-avaimella saa päästää lukittuihin tiloihin ainoastaan niitä henkilöitä joilla 
on tilojen omistajan/haltijan antama lupa olla ao. tiloissa kyseessä olevana aikana.

3 Kulunvalvonta-avain on henkilökohtainen, sitä ei saa luovuttaa toiselle.

4 Haitanteon, sopimattoman käytöksen, ohjeiden noudattamatta jättämisen tai lain

vastaisen menettelyn vuoksi kulunvalvonta-avaimen käyttöoikeudet voidaan peruuttaa

välittömästi ja avaimen haltija on velvollinen palauttamaan avaimen Kankaanpään

kaupungin määrittelemälle taholle.

5 Kulunvalvonta-avainten haltijat merkitään kulunvalvontarekisteriin. Rekisteriin

tallennetaan seuraavat tiedot: haltijan nimi, avaimen numero, kulkualue/-alueet ja

käyttöoikeuden alkamis- ja päättymisaika (määräaikaisissa käyttöoikeustapauksissa).

6 Avaimen käytöstä kerätään lokitietoja, jotka voidaan tarvittaessa yhdistää

kameravalvonnasta saataviin tietoihin. Lokitietoja tarkastellaan teknisten ongelmien

tutkimisessa sekä avaimen käyttöön liittyvien väärinkäyttöepäilysten selvittämisessä.

Lokitiedot luovutetaan tarvittaessa viranomaisten, esim. poliisin käyttöön.

7 Myönnetyn käyttöoikeuden perusteena olevan käyttötarkoituksen päätyttyä avaimen

haltija on velvollinen palauttamaan avaimen sen luovuttaneelle taholle.

8 Mikäli kulunvalvonta-avaimen haltija kadottaa avaimen, on hän velvollinen ilmoittamaan

asiasta välittömästi avaimen luovuttaneelle taholle.

9 Kadonneesta tai rikkoutuneesta kulunvalvonta-avaimesta peritään 25 euron korvaus

avaimen haltijalta. Alaikäisen haltijan tapauksessa vanhemmat ovat korvausvelvollisia.

10 Kulunvalvonta-avaimen käyttöoikeus on voimassa toistaiseksi, pois lukien ennalta sovitut

määräaikaiset käyttöoikeudet.


Lisätiedot kulunvalvonta-avaimen käyttöön ja käyttöehtoihin liittyen:

Vahtimestari Juha Marttila, juha.marttila@kankaanpaa.fi, puh. 044 577 2636.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä