Monialaiset oppimiskokonaisuudet

Ilmiöoppiminen

"Monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelu ja toteuttaminen edellyttävät yhteistyötä eri lähestymistapoja edustavien oppiaineiden kesken sekä koulun muun toiminnan hyödyntämistä. Kaikki oppiaineet ovat vuorollaan mukana oppimiskokonaisuuksien toteuttamisessa kulloisenkin kokonaisuuden edellyttämällä tavalla.

Oppimiskokonaisuuksien sisällöiksi etsitään toimintakulttuurin periaatteiden mukaisia, oppilaita kiinnostavia sekä oppiaineiden ja opettajien väliseen yhteistyöhön soveltuvia teemoja.

Oppimiskokonaisuuksien tarkoituksena on käsitellä toiminnallisesti oppilaiden kokemusmaailmaan kuuluvia ja sitä avartavia asioita"
POPS2014

Monialaisen oppimiskokonaisuuden suunnitteleminen, toteuttaminen ja arvioiminen vaatii paljon yhteistyötä niin koulun sisällä kuin koulun ulkopuolisten tahojen kanssa. Yhteistyötä voidaan tehdä rinnakkaisluokkien kesken, eri-ikäiset yhdessä työskennellen, koulun ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa tai vaikkapa kansainvälisesti.

Uusi opetussuunnitelma velvoittaa suunnittelemaan monialaiset oppimiskokonaisuudet yhdessä oppilaiden kanssa, joten oppilailla tulisi olla sananvaltaa aiheen valinnassa. Opettajan rooli vaihtuu oikeiden vastausten antajasta asioiden mahdollistajaksi. Opettajan tehtävänä on ohjailla oppilaat ilmiön kannalta oleellisen tiedon äärelle. Samalla opitaan monia tiedon etsimisen ja lähdekritiikin taitoja, tekijänoikeuksiin liittyviä asioita ja vahvistetaan lukutaitoa. Lukutaitotohan on tekstien ymmärtämistä, käyttöä ja arviointia lukijan omien tavoitteiden saavuttamiseksi sekä tietojen ja valmiuksien kehittämiseksi.

Monialaisilla oppimiskokonaisuuksilla tuetaan oppilaiden luontaista uteliaisuutta tarjoamalla monipuolisia tapoja toimia, oppia ja kehittää osaamista. Oppimiskokonaisuudessa voi olla yksin ja yhdessä tekemistä,toimintaa luokassa sekä koulun ulkopuolella, käsillä tekemistä ja tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämistä.Tärkeää on pitää mielessä tekemällä ja tutkimalla oppiminen, joissa oppilasta kannustetaan löytämään omat näkökulmansa sekä itselleen parhaat tavat olla aktiivinen. Oppilaiden tulisi olla mukana valitsemassa teemaa, asettamassa työskentelylle tavoitteita, suunnittelemassa työskentelyä, osallistumassa aktiivisesti itse työskentelyyn ja tekemässä arviointia.

"Oppilaille annetaan palautetta työskentelystään oppimiskokonaisuuden aikana ja oppilaan osoittama osaaminen otetaan huomioon oppiaineissa annettavaa sanallista arviota tai arvosanaa muodostettaessa."
POPS2014

Arvioinnissa ei tärkeintä ole lopputulos vaan itse työskentelyprosessi. Arvioinnissa keskitytään jatkuvan palautteen antamiseen sekä itse- ja vertaisarviointiin.

Työskentelyn etenemistä voidaan kirjata esimerkiksi GAFE -tileille. Gafe -tileillä voidaan pitää myös oppimispäiväkirjaa suhteessa tavoitteisiin itsearviointina ja antaa sovituista työn osista vertaisarviointia.

Lähde:
https://drive.google.com/file/d/0B-Tm04fJr9ffVENHeE9HRE9fSDg/view

Kirjallisuutta:
Kettunen ja Laine: Ilmiöt ihmeteltäväksi, Monialaisia ideoita ulkona oppimiseen
Weldmark,Lättman-Masch, Regårdh ja Väinölä: Opi ulkona ympäri vuoden

Nettisivuja aiheesta:

https://ilmiotpelissa.fi/ilmiolahtoinen-oppiminen/

https://nyt.sanomapro.fi/blogit/kokonaisuudet-haltuun-ilmiooppimisen-avulla/

https://ouluma.fi/2017/01/start-materiaalipaketti-luma-viikoille/

http://wiki.eoppimiskeskus.fi/download/attachments/24873071/ilmioopas2013AVO2.pdf?version=1&modificationDate=1415794525000&api=v2

https://peda.net/kotka/perusopetus2/ops-2016/vesot-2015-20162/p1m/ilmi%C3%B6oppiminen/i:file/download/cdcbf5be6ee78585d07844f73dcfd09fae103f4e/Ilmi%C3%B6oppiminenpaja.pdf

https://havina.smy.fi/