Esi- ja perusopetuksen toimintakulttuurin kehittäminen -hanke, Luontoluokka. Dokumentoijana Leena Marttinen LTO, eskariope ja ympäristökasvattaja.

Luontoluokka

Polku, polku pieni
poikki sammalen,
ahdas armotieni
metsän autuuteen.
Portti vehrytpieli
rauhan kaupunkiin,
missä orpo mieli
yhtyy ystäviin.

Otto Manninen
image.jpg

Tutkimusaiheen valinta

Keväässä ekaluokkalaisia kiinnosti eniten käärmeiden elämä.
Vinkkinä: areena.yle.fi, Luonto lähellä -sarja, Kyy

Perjantai 22.4.

Ekaluokkalaiset tutustuivat käärmeiden elämään pistetyöskentelyn avulla pienryhmissä. Toimintapisteitä oli neljä: leikkipiste, tietopiste, taidepiste ja tarinapiste. Pisteiden kiertämisen jälkeen syötiin retkieväs ja vietettiin hetki vapaata aikaa.

Leikkipisteessä leikittiin leikkiä, jossa kyy otti kiinni saaliseläimiään. Jos jäi kiinni, muuttui kyyksi. Leikki loppui, kun kaikki oli saatu kiinni.
Toisessa leikissä puolet lapsista olivat kyitä ja puolet hiiriä. Opettaja sanoi väittämiä liittyen kyihin. Jos väite piti paikkansa ottivat kyyt kiinni hiiriä, jos taas väite ei pitänyt paikkaansa ottivat hiiret kiinni kyitä. Kiinnijääneet vaihtoivat puolta. Leikki loppui, kun jommasta kummasta joukkueesta loppuivat pelaajat.

Tutkimusaiheen valinta

Kuvien katselun ja yhteisen keskustelun jälkeen yhteiseksi mielenkiinnon kohteeksi nousivat varvut. Seuraavana keskiviikkona tutustumme siis varpujen ihmeelliseen maailmaan!

Eväiden nauttimisen jälkeen ope vielä sadutti lapsia. Tällainen tarina syntyi yhdessä keksien:

Olipa kerran Varpu, joka asui metsämökissä. Sen luo tuli toinen Varpu ja ne juttelivat. Heille tuli noitaleikki. Sitten saapui kissa. Kissa leikki heidän kanssa ja sitten he pitivät isot juhlat. Sitten tuli ilta ja he menivät nukkumaan.
Aamulla he söivät puuroa. Sitten tuli lapsikissa. Kissat lähti kotiin. Sitten Varvut söi ja joi. Sitten he lähti leikkimään ja ne meni nukkuu illalla.
Sitten Varpujen luo tuli pupu. He leikkivät. Ne meni ulos. Ne lähti moottoriveneellä ja ajo vahingossa puuhun. Sitten niille tuli nälkä ja ne halus syödä porkkanan. Mutta porkkanoita ei ollut. Siitä pupu suuttui. Ilves ja susi tuli käymään ja korjasi veneen, antoi porkkanoita ja vielä työnsi veneen matkaan. Kun he olivat veneillyt, he menivät kotiin ja sinne tuli kolme kissanpentua ja emo. Kissoilla oli jano. Yhdellä kissalla oli syntymäpäivä. He leipoivat kakkua ja pitivät isot juhlat.
Sitten he menivät taas veneilemään ja tuli haaksirikko. Ne veivät kissat autoon häkkiin. Varvut menivät sisälle. Ne menivät kello kuusi pihalle ja siellä oli kissanpentu, joka oli karannut. He luuli, että se kissa oli viety pois ja olivat iloisia nähdessään sen. Kissa meni hakemaan veneen ja korjas sen. Uuden moottorin osti.
Sitten ne meni retkelle reissuun. He menivät kotiin reissusta ja menivät nukkumaan. Ne heräsi ja niitten aamupöydässä oli se lapsikissa, joka joi maitoa. Sitten se kiipesi puuhun. Varvut olivat virittäneet narun, jota pitkin pääsisi laskeutumaan, mutta kissaa pelotti. Varvut menivät auttamaan. Sitten tuli kaikki muut kissat takaisin. He menivät nukkumaan. Sen pituinen se.

Tutkimusaiheen valinta

Torstain ryhmä valikoi monista mielenkiinnon kohteista tutkittavaksi muurahaispesän.

Torstai 21.4.

Aloitimme päivän eläytymällä muurahaisen elämään. Kuvittelimme olevamme muurahaisia, jotka kevään tullen lähtevät liikkeelle, etsivät ruokaa, nostelevat painavia taakkoja ja viestivät toisilleen tuntosarvilla. Syksyn tullen muurahaiset liikkuivat yhä hitaammin ja kerääntyivät lopulta pesään talvehtimaan.

Tämän jälkeen saimme tietoa muurahaisista katsomalla iPadeilta ohjelman Metsän uumenissa. Opimme:
  • Mistä kekomuurahaisen pesä koostuu?
  • Montako siskoa työläismuurahaisella on?
  • Mitä muurahaiskuningatar tekee?
  • Millä tavalla muurahainen saa tietää kaiken toiselta muurahaiselta?
  • Millainen on muurahaiskeon rakenne?
  • Missä kekomuurahainen talvehtii?
Tutkimme myös lähistöllä olevia muurahaispesiä. Niitä löytyikin kymmenkunta kappaletta. Tehtävänä oli löytää toisiaan tervehtiviä, taakkaa kantavia ja pesää puolustavia muurahaisia.

Vinkkinä: areena.yle.fi, Luonto lähellä -sarja, Kekomuurahaiset