Kalat ja kalastusvälineet
Talvikalastus
Pilkkiminen on jokamiehenoikeus, joten siihen ei vaadita kalastuslupaa. Pilkkiminen on kuitenkin kiellettyä lohi- ja siikapitoisten vesistöjen koski- ja virtapaikoissa sekä vesialueilla, joissa kalastus on muun säädöksen tai määräyksen nojalla kiellettyä. Esimerkiksi yksityinen henkilö voi kieltää muita kalastamasta hänen ns. istutusaltaastaan sinne istutettua kalaa.
Kaikesta muusta jokamiehenoikeuksiin perustuvasta kalastuksesta tulee maksaa vuosittain valtion kalastonhoitomaksu. Maksuvelvollisuus koskee 18-64 vuotiaita henkilöitä.
Pilkkiongilla tavoitellaan yleensä kuhia, ahvenia, haukia ja mateita. Iskukoukuilla kalastaminen on tottuneelle kalastajalle helppoa puuhaa. Yleensä niillä pyydetään petokaloja, kuten haukia, mutta sattuupa joskus made tai muukin kala iskemään iskukoukkuun.
Talvella verkkokalastus on taitolaji
Verkkokalastus on talvella hyvä vaihtoehto, jos kalastaja haluaa suurempia saalita. Verkkokalastus vaatii kalastusluvan ja kalanhoitomaksun. Verkkojen uittaminen jään alle on monimutkaisempi toimenpide kuin kairalla avannon tekeminen ja sen reunalla istuminen. Talviverkkojen laitto onkin helpompaa kalastuskaverin kanssa. Verkkojen laittoon tarvitaan isompi avanto, uittolauta tai nykyään käytettävä verkkohärveli tai jääraketti. Uusia verkonuittolaitteita kehitellään Suomessa jatkuvasti.
Verkkoja voi talvella käydä kokemassa päivittäin, mutta normaalisti kokemisväli voi olla viikon. Talviverkoilla tavoitellaan yleensä suurempia saaliskaloja, kuten kuhaa, haukia, isoja ahvenia, madetta tai lohikaloja.
Katiskakalastus talvella
Katiska kuuluu sulkupyydyksiin, jossa kalat on tarkoituksena johtaa nielun kautta pyydykseen sisälle. Nykykatiskoissa rautalankaverkon on syrjäyttänyt PE-havas ja teräsverkko. Katiska soveltuu talvella erityisesti mateen sekä hauen, ahvenen ja särkikalojen kalastukseen.
Lähde:
Ahven.net
Ottiopas
Luontoportti