112-päivä ja hätäilmoituksen teko

112-päivä ja hätäilmoituksen teko

Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

  1. Soita hätäpuhelu itse, jos voit.
  2. Kerro, mitä on tapahtunut.
  3. Kerro tarkka osoite ja kunta.
  4. Vastaa kysymyksiin.
  5. Kytke puhelimen kaiutintoiminto päälle ja jatka auttamista.
  6. Toimi annettujen ohjeiden mukaisesti.
  7. Lopeta puhelu vasta saatuasi luvan.
  8. Opasta lisäapu paikalle.
  9. Soita uudelleen, jos tilanne muuttuu.

Jos hätänumero on ruuhkautunut, älä sulje puhelua vaan odota rauhallisesti linjalla. Hätäpuheluihin vastataan aina mahdollisimman nopeasti ja soittamisjärjestyksessä. Hätäpuhelun soittaminen on aina maksutonta eikä siihen tarvita koskaan suuntanumeroaHätänumeroon voi soittaa ilman SIM-korttia, kunhan vain puhelimessa on virtaa jäljellä.

Milloin soittaa hätänumeroon?

Hätänumeroon tulee soittaa, kun kohtaa kiireellisen hätätilanteen, tarvitsee kiireellistä viranomaisapua, tietää tai epäilee hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi onnettomuudet ja tulipalot, meneillä oleva tai jo tapahtunut rikos sekä tarve ambulanssille.

Hätänumeroon ei tule soittaa kiireettömissä asioissa, tiedusteluasioissa tai tilanteissa, joissa kukaan ei ole vaarassa (esimerkiksi sähkökatkot ja liikenneruuhkat). Turha soitto saattaa viivästyttää toisen henkilön avunsaantia jopa kohtalokkain seurauksin. Hätänumeroon kohdistuvasta ilkivallasta ja väärinkäytöstä voidaan rangaista.

Kun et ole varma, onko kyseessä hätätilanne vai ei, on aina kuitenkin parempi soittaa hätänumeroon kuin olla soittamatta.