A2-kieli, tavoitteet ja sisällöt 7.-9. lk

Vieraan kielen A-oppimäärän opetuksen tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 7-9

Vieraan kielen A-oppimäärän opetuksen tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 7-9

 

S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen: Rakennetaan ymmärrystä maailman moni- ja rinnakkaiskielisyydestä sekä kielellisistä oikeuksista. Otetaan selkoa niiden maiden tai alueiden kulttuureista ja elämänmuodoista, joissa opiskeltavaa kieltä puhutaan. Käytetään sellaisia kielitiedon käsitteitä, jotka auttavat oppilaita kielten välisessä vertailussa ja kohdekielen opiskelussa. Hankitaan tarvittaessa tietoa kyseisen kielen päävarianteista.

 

S2 Kielenopiskelutaidot: Vahvistetaan edelleen kielenopiskelutaitoja. Harjoitellaan oppimateriaalin monipuolista käyttöä, sanastojen käyttöä, kokonaisuuksien hahmottamista, ryhmittelyä ja tiedon hakemista.

 

S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä: Sisältöjä yhdessä valittaessa näkökulmana on nuoren toiminta kohdekielellä eri yhteisöissä ja maailmassa, ajankohtaisuus, oppilaiden kiinnostuksen kohteet, suuntautuminen toisen asteen opintoihin sekä tutustuminen nuorten työelämässä ja opiskelussa tarvittavaan kielitaitoon. Lisäksi otetaan huomioon opiskeltavan kielen maantieteellinen levinneisyys ja asema sekä kielialueen elämänmuoto. Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisista teksteistä, kuten kertovista, kuvaavista tai vaikuttavista teksteistä.. Havainnoidaan ja harjoitellaan runsaasti erilaisia vuorovaikutustilanteita eri viestintäkanavia hyödyntäen.

 

Vieraan kielen A-oppimäärän vuosiluokkaistetut sisällöt vuosiluokilla 7-9

 

A2-kieli: sisällöt luokilla 7-9

7.lk

8.lk

9.lk

S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

Tutustutaan kohdekielen kulttuurisiin piirteisiin ja opetellaan ymmärtämään ja arvostamaan eri kulttuureita ja niiden monimuotoisuutta. Havainnoidaan kirjoitetun ja puhutun kielen eroja ja korostetaan viestinnällisyyttä ja puhutun kielen ensisijaisuutta.

 

Tutustutaan kohdekielen levinneisyyteen ja eri variantteihin. Tutustutaan niiden maiden tai alueiden kulttuuriin ja elämänmuotoihin, joissa kohdekieltä puhutaan.

 

Ohjataan oppilaita käyttämään muita heidän osaamiaan kieliä apuna kohdekielen opiskelussa.

 

Tutustutaan sellaisiin kielitiedon käsitteisiin, jotka auttavat oppilaita kielten välisessä vertailussa ja kohdekielen opiskelussa.

Tutkitaan kohdekielen kulttuurisia piirteitä ja laajennetaan ymmärrystä eri kulttuureista ja niiden monimuotoisuudesta. Syvennetään kirjoitetun ja puhutun kielen erojen ymmärtämistä ja korostetaan viestinnällisyyttä ja puhutun kielen ensisijaisuutta.

Tutkitaan kohdekielen levinneisyyttä ja eri variantteja. Tutkitaan niiden maiden tai alueiden kulttuuria, historiaa ja elämänmuotoja, joissa kohdekieltä puhutaan.

Ohjataan oppilaita käyttämään muita heidän osaamiaan kieliä apuna kohdekielen opiskelussa.

 

Ohjataan oppilaita käyttämään sellaisia kielitiedon käsitteitä, jotka auttavat oppilaita kielten välisessä vertailussa ja kohdekielen opiskelussa.

Opetellaan ymmärtämään ja arvostamaan eri kulttuureita ja niiden monimuotoisuutta. Keskustellaan kulttuureihin liittyvistä stereotypioista. Keskustellaan ihmisten liikkumisesta globaalisti, esimerkiksi siirtolaisuudesta ja maahanmuuttajista sekä yhteisestä vastuusta.

Opitaan suhtautumaan arvostavasti ja avoimesti kieliä ja niiden erityispiirteitä kohtaan. Opitaan ymmärtämään, että kielen osaamiseen vaikuttaa myös tieto sen historiasta, kulttuurista sekä maantieteestä.

Käytetään tiedonhankinnassa erilaisia materiaaleja kulttuurintuntemuksen lisäämiseksi kohdekielisistä maista.

 

Harjoitellaan käyttämään sellaisia kielitiedon käsitteitä, jotka auttavat oppilaita kielten välisessä vertailussa ja kohdekielen opiskelussa.

S2 Kielenopiskelutaidot

S2 Kielenopiskelutaidot

S2 Kielenopiskelutaidot

Vahvistetaan oppilaan myönteistä asennetta kohdekielen opiskeluun. Kannustetaan oppilasta käyttämään omia vahvuuksiaan oppimisessa ja iloitsemaan onnistumisista. Vahvistetaan oppilaan itseluottamusta oppijana ja kielenkäyttäjänä.

Vahvistetaan oppilaan kykyä ja halua ottaa vastuu omista (koti)tehtävistään, saattamaan ne loppuun sekä arvostamaan omaa ja muiden työtä. Vahvistetaan edelleen kieltenopiskelutaitoja, kuten ryhmätyö- ja vuorovaikutustaitoja. Harjoitellaan hyödyntämään oppilaan omiin vahvuuksiin perustuvia oppimistyylejä.

Harjoitellaan oppimateriaalin monipuolista käyttöä sekä oppilaiden mahdollisuutta itse valita ja tuottaa oppimateriaaleja. Käytetään oppilaskeskeisiä aktiiviseen osallisuuteen perustuvia oppimismenetelmiä. Tutkitaan ja työstetään asioita pareittain ja pienissä ryhmissä keskustellen, esittäen sekä eläytyen erilaisiin kielenkäyttötilanteisiin.

Harjoitellaan sanastojen käyttöä tekstin tulkinnassa. Harjoitellaan erilaisten sanakirjojen käyttöä. Opetellaan autenttisten lähteiden käyttöä osana omaa tuotosta.

Harjoitellaan oman osaamisen arviointia ja siihen perustuvaa itseohjautuvuutta. Tuetaan oppilasta valitsemaan itsenäisesti juuri hänelle sopivaa lisämateriaalia tarpeidensa, kykyjensä ja kiinnostuksensa mukaan.

Vahvistetaan oppilaan myönteistä asennetta kohdekielen opiskeluun. Kannustetaan oppilasta käyttämään omia vahvuuksiaan oppimisessa ja iloitsemaan onnistumisista. Vahvistetaan oppilaan itseluottamusta oppijana ja kielenkäyttäjänä. Tarjotaan oppilaalle mahdollisuuksia valita hänelle itselleen merkityksellisiä aiheita ja sisältöjä.

 

Harjoitellaan monipuolisesti yhteistoiminnallista työskentelyä. Harjoitellaan rohkaisevan palautteen antamista ja vastaanottamista. Harjoitellaan oman mielipiteen ilmaisua ja perustelua.

Rohkaistaan kehon käyttämiseen viestinnässä. Harjoitellaan draaman keinoja hyödyntäen selviytymistä erilaisissa kielenkäyttötilanteissa.

 

Harjoitellaan uusien sanojen ja rakenteiden aktiivista käyttöä omissa ilmaisuissa tuottamalla erilaisia tekstejä. 

 

Harjoitellaan tiedon hakemista autenttisissa ympäristöissä. Harjoitellaan erilaisten lähde- ja tukimateriaalien käyttöä.

Harjoitellaan omien tavoitteiden asettamista, oman oppimisen, opiskelutaitojen, kieli- ja kulttuuritietoisuuden sekä kielitaidon kehittymisen arviointia, esimerkiksi Eurooppalaista kielisalkkua käyttäen.

Vahvistetaan ja syvennetään edelleen kieltenopiskelutaitoja, joita hyödyntäen oppilas pystyy opiskelemaan itsenäisesti, käyttämään erilaisia oppimisen apuvälineitä sekä löytämään tarvitsemansa tiedon ja arvioimaan sitä.

 

Harjoitellaan kokonaisuuksien hahmottamista, tiedon jäsentelyä ja yhteistoiminnallista työstämistä, myös mahdollisessa kansainvälisessä yhteistyössä. Harjoitellaan oppiainerajat ylittävää yhteistyötä erilaisten ilmiöiden oppimisessa ja ongelmien ratkaisussa.

Harjoitellaan oppimateriaalin monipuolista käyttöä ja erilaisten tekstien tulkintaa ja tuottamista.

Opetellaan arvioimaan omaa kielitaitoa ja hyödyntämään rohkeasti omia vahvuuksia. Harjoitellaan kannustavaa vertaisarviointia pareittain ja ryhmissä. Rohkaistaan luottamaan omaan viestintätaitoon. Harjoitellaan oman osaamisen jakamista ja omien kiinnostuksen kohteiden hyödyntämistä oppimisessa.

S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

Sisältöjen valinnassa lähtökohtana on oppilaiden jokapäiväinen elämänpiiri esim. perhe, harrastukset, koulu, asuminen, ruoka,

ajankohtaisuus, oppilaiden kiinnostuksen kohteet.

 

Kannustetaan oppilaita löytämään omat tapansa täydentää koulussa opittuja tietoja ja taitoja sekä jakamaan muualla oppimaansa ja kokemaansa koulussa.

 

Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisten tekstien avulla. Havainnoidaan ja harjoitellaan erilaisia arkipäivän vuorovaikutustilanteita eri viestintäkanavia hyödyntäen.

 

Erilaisia tekstejä tutkittaessa harjoitellaan kokonaisuuksien hahmottamista ja oleellisen sisällön tunnistamista.

 

Kielitietoa opetellaan viestinnällisessä kontekstissa. Vertaillaan kohdekielen ja oppilaan osaamien muiden kielten eroja ja samankaltaisuuksia ja hyödynnetään niitä kielenopiskelussa.

 

Opetellaan kohdekielen kulttuurille ominaisia vuorovaikutustaitoja kuten keskustelun aloittamista, puheenvuoron pyytämistä, mielipiteen ilmaisemista sekä kohteliaisuussääntöjä.

 

Havainnoidaan ja harjoitellaan ääntämistä sekä sana- ja lausepainoa, puherytmiä ja intonaatiota viestien ja tunteiden välittäjänä.

 

Kannustetaan oppilasta käyttämään kohdekieltä autenttisissa koulun ulkopuolisissa vuorovaikutustilanteissa sekä hyödyntämään kotikansainvälisyyden keinoja.

Sisältöjen valinnassa lähtökohtana on erilaiset arkielämän tilanteet esim. asioiminen kaupassa, kahvilassa/ravintolassa, matkoilla, ajankohtaisuus, oppilaiden kiinnostuksen kohteet.

 

Kannustetaan oppilaita löytämään omat tapansa täydentää koulussa opittuja tietoja ja taitoja sekä jakaa muualla oppimaansa ja kokemaansa koulussa.

Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisten tekstien avulla; tutkimalla ja tuottamalla esimerkiksi esitteitä, dialogeja, videoita monimediaisissa ympäristöissä. Havainnoidaan ja harjoitellaan erilaisia asiointitilanteita eri viestintäkanavia hyödyntäen.

 

Kielitiedon käsitteitä ja kielen sääntöjä opetellaan viestinnällisessä kontekstissa. Vertaillaan kohdekielen ja oppilaan osaamien muiden kielten eroja ja samankaltaisuuksia ja hyödynnetään niitä kielenopiskelussa.

Opetellaan kohdekielen kulttuurille ominaisia vuorovaikutustaitoja erilaisissa asiointitilanteissa. Korostetaan suullisen kielitaidon merkitystä sekä harjoitellaan korvaavien ilmaisukeinojen käyttämistä.

Harjoitellaan esiintymis- ja ilmaisutaitoja eläytyen ja draaman keinoin. Havainnoidaan ja harjoitellaan ääntämistä sekä sana- ja lausepainoa, puherytmiä ja intonaatiota viestien ja tunteiden välittäjänä.

 

Kannustetaan oppilasta käyttämään kohdekieltä autenttisissa koulun ulkopuolisissa vuorovaikutustilanteissa sekä hyödyntämään kotikansainvälisyyden keinoja.

Sisältöjen valinnassa lähtökohtana on kohdekielisten maiden kulttuuri ja historia, ajankohtaisuus, oppilaiden kiinnostuksen kohteet, suuntautuminen toisen asteen opintoihin, tutustuminen nuorten työelämässä ja opiskelussa tarvittavaan kielitaitoon.

 

Teemoja ovat esimerkiksi kotimaa, kulttuuri, media, työelämä ja globaalikasvatuksen teemat eheyttävinä kokonaisuuksina.

Kannustetaan oppilaita löytämään omat tapansa täydentää koulussa opittuja tietoja ja taitoja sekä jakaa muualla oppimaansa ja kokemaansa koulussa.

 

Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisten tekstien avulla. Syvennetään kielitaitoa tutkimalla ja tuottamalla monenlaisia kertovia, kuvaavia tai vaikuttavia tekstilajeja, esimerkiksi ansioluetteloita, hakemuksia, mainoksia, blogeja, uutisia ja tilastoja monimediaisissa ympäristöissä.

 

Kielitiedon käsitteitä ja kielen sääntöjä syvennetään monipuolisesti. Vertaillaan kohdekielen ja oppilaan osaamien muiden kielten eroja ja samankaltaisuuksia ja hyödynnetään niitä kielenopiskelussa.

 

Opetellaan kohdekielen kulttuurille ominaisia vuorovaikutustaitoja asiatekstien tulkinnassa ja tuottamisessa. Tekstitaitoja harjoitellaan suullisesti, kirjallisesti ja digitaalisesti eri medioita hyödyntäen.

Harjoitellaan esiintymis- ja ilmaisutaitoja eläytyen ja draaman keinoin. Havainnoidaan ja harjoitellaan ääntämistä sekä sana- ja lausepainoa, puherytmiä ja intonaatiota viestien ja tunteiden välittäjänä sekä korostuskeinona.

Kannustetaan oppilasta käyttämään kohdekieltä autenttisissa koulun ulkopuolisissa vuorovaikutustilanteissa sekä hyödyntämään kotikansainvälisyyden keinoja.

 

Vieraan kielen A-oppimäärän oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 7 - 9

 

Tavoitteena on, että kielenkäyttö olisi mahdollisimman asianmukaista, luonnollista ja oppilaille merkityksellistä. Työskentelyssä korostuu pari- ja pienryhmätyö sekä yhdessä oppiminen erityyppisissä oppimisympäristöissä. Monikielisyys- ja kielikasvatuksen tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan opettajien yhteistyötä. Pelillisyyden, musiikin ja draaman avulla oppilaat saavat mahdollisuuden kokeilla kasvavaa kielitaitoaan ja käsitellä myös asenteita. Opetuksessa käytetään monipuolisesti eri oppimisympäristöjä, viestintäkanavia ja -välineitä. Teksteistä hankitaan tietoa, niitä jaetaan ja julkaistaan. Oppilaita ohjataan aktiiviseen toimijuuteen ja itsenäiseen vastuun ottoon omasta oppimisestaan Eurooppalaisen kielisalkun tai vastaavan työvälineen avulla. Oppilaat tutustuvat ympäröivän yhteisön monikielisyyteen ja monikulttuurisuuteen kotikansainvälisyyden avulla. Heille tarjotaan myös mahdollisuuksia harjoitella kansainvälistä yhteydenpitoa. Kohdekieltä käytetään aina kun se on mahdollista.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki vieraan kielen A-oppimäärässä vuosiluokilla 7 - 9

Oppilaita ohjataan käyttämään kielitaitoaan rohkeasti. Runsas viestinnällinen harjoittelu tukee oppilaiden kielitaidon kehittymistä. Oppilaita kannustetaan opiskelemaan myös muita koulun tarjoamia kieliä. Oppilaille, joilla on kieliin liittyviä oppimisvaikeuksia, tarjotaan tukea. Opetus suunnitellaan niin, että se tarjoaa haasteita myös muita nopeammin edistyville tai kieltä entuudestaan osaaville oppilaille.

 

Oppilaan oppimisen arviointi vieraan kielen A-oppimäärässä vuosiluokilla 7-9

 

Oppimista arvioidaan monin eri tavoin myös itse- ja vertaisarvioinnin keinoin. Arviointi kohdistuu kaikkiin tavoitteisiin, ja arvioinnissa otetaan huomioon kaikki kielitaidon osa-alueet. Niiden arviointi perustuu Eurooppalaiseen viitekehykseen ja sen pohjalta laadittuun suomalaiseen sovellukseen. Kansainvälisesti hyväksyttyjä kielikohtaisia viitekehyksiä noudatetaan soveltuvin osin ei-eurooppalaisten kielten opetuksessa. Arvioinnissa välineenä voidaan käyttää esimerkiksi Eurooppalaista kielisalkkua tai vastaavaa työkalua.

 

Arviointi on monipuolista ja antaa oppilaille mahdollisuuden painottaa itselleen luontevia ilmaisumuotoja. Oppimista ohjaavan ja kannustavan palautteen avulla oppilaista autetaan tulemaan tietoisiksi omista taidoistaan ja kehittämään niitä. Oppilaita rohkaistaan käyttämään oppimaansa erilaisissa viestintätilanteissa. Monipuolinen arviointi tarjoaa mahdollisuuksia osoittaa osaamistaan myös oppilaille, joilla on kieleen liittyviä oppimisvaikeuksia tai joilla on muulla tavoin kielellisesti erilaiset lähtökohdat.

Päättöarviointi sijoittuu siihen lukuvuoteen, jona oppiaineen opiskelu päättyy kaikille yhteisenä oppiaineena. Päättöarvioinnilla määritellään, miten oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut vieraan kielen A-oppimäärän tavoitteet. Päättöarvosana muodostetaan suhteuttamalla oppilaan osaamisen taso vieraan kielen A-oppimäärän valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Osaaminen kielitaidon eri osa-alueilla kehittyy kumuloituvasti. Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki valtakunnalliset päättöarvioinnin kriteerit riippumatta siitä, mille vuosiluokalle vastaava tavoite on asetettu paikallisessa opetussuunnitelmassa. Oppilas saa arvosanan kahdeksan (8), mikäli hän osoittaa keskimäärin kriteerien määrittämää osaamista. Arvosanan kahdeksan tason ylittäminen joidenkin tavoitteiden osalta voi kompensoida tasoa heikomman suoriutumisen joidenkin muiden tavoitteiden osalta.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä